CPS Onderwijsontwikkeling en advies homepage

Blog

 1. Doen we rekenen in het vo/mbo 'er even bij' ?

  21 mei 2015 09:10 - door Ria Brandt - 0 reacties

  N.a.v. hun onderzoek naar het rekenonderwijs in het mbo concludeert Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) dat studenten van ROC’s die flink hebben geïnvesteerd in rekenonderwijs ‘betere af zijn’ dan studenten van ROC’s die dat nog niet voor elkaar hebben. Bij JOB zien ze hoe belangrijk de docent is voor goed rekenonderwijs, en daarom maken ze zich zorgen over de geconstateerde verschillen. Op 28 april 2015 bood zij de minister een rapport aan met de oproep dat de instellingen en de minister zich meer in moeten zetten voor de opleiding, nascholing en facilitering van rekendocenten. In de visie van JOB is rekenen een vak apart dat 'je er niet even bij' doet'. 

  Lees meer over "Doen we rekenen in het vo/mbo 'er even bij' ?"

 2. Quote van de week

  19 mei 2015 14:51 - door Rob van Ooijen - 0 reacties

  Lees meer over "Quote van de week"

 3. Waarom feedback in de rekenles toch zo belangrijk is

  18 mei 2015 09:11 - door Henk Logtenberg - 1 reactie

  In het rekenonderwijs is het heel gebruikelijk om leerlingen met name feedback te geven op het kale rekenresultaat. 90% van de vragen die we stellen heeft betrekking op de taak óf op het werkproces tijdens de les. Maar komen we daarmee iets te weten over hóe de leerling de opgave heeft opgelost? Welke denkstappen er zijn gemaakt om tot het goede, of juist het verkeerde antwoord te komen? Nee, eigenlijk niet. En dus kunnen we met onze instructie onvoldoende aansluiten op de individuele leerling. Het gevolg? Leerlingen die afhaken, het bekende ‘gewiebel en gekriebel’ begint. Wat kunt u doen?

  Lees meer over "Waarom feedback in de rekenles toch zo belangrijk is"

 4. Het gras groeit niet harder door aan de sprietjes te trekken

  7 mei 2015 08:50 - door Marion Slijpen - 0 reacties

  De VO-raad roept sinds enige tijd heel duidelijk dat het onderwijs aan vernieuwing toe is. Leerlingen zijn niet allemaal hetzelfde en verdienen het om niet als eenheidsworst te worden behandeld. Differentiatie is nodig. Bovendien is er zoveel kennis voorhanden via de moderne media dat de rol van een docent de afgelopen jaren ingrijpend is veranderd en verder zal blijven veranderen. Een visie die menigeen zal onderschrijven. Waarom komt deze verandering dan toch zo lastig van de grond?

  Lees meer over "Het gras groeit niet harder door aan de sprietjes te trekken"

 5. Rekenen met kleuters? Zet eens een prentenboek in

  28 april 2015 08:17 - door Aafke Bouwman - 6 reacties

  Het klinkt misschien verrassend, maar prentenboeken zijn uitstekend in te zetten om de rekenvaardigheid bij kleuters te ontwikkelen. Veel prentenboeken bevatten niet alleen erg mooie of grappige illustraties, maar ook allerlei rekenproblemen en reken-wiskundige aspecten. Een ideale manier dus om kleuters op een aansprekende manier te laten snuffelen aan reken- en wiskundige verschijnselen en ze aan het denken en redeneren te zetten over oplossingen. U verrijkt niet alleen hun (reken)taal, maar legt ook nog eens een goede basis voor de rekenles in groep 3.

  Foto: Een gat in mijn emmer (Prentenboek, uitgever Lemniscaat) 

  Lees meer over "Rekenen met kleuters? Zet eens een prentenboek in"

 6. Met de boom van Bloom stelt u de juiste vragen

  23 april 2015 09:00 - door Willem Rosier - 0 reacties

  Begrijpend leesonderwijs is niets anders dan leerlingen leren denken. En dat kan op verschillende niveaus: van herinneren en begrijpen tot toepassen, analyseren, evalueren en creëren. De Amerikaanse onderwijspsycholoog Benjamin Bloom bracht deze opbouw (‘taxonomie’) van lagere en hogere denkvaardigheden in kaart.

  Lees meer over "Met de boom van Bloom stelt u de juiste vragen"

 7. Het The Leader in Me congres vanuit de leerkracht bekeken

  21 april 2015 08:00 - door Christel Gilsing - 1 reactie

  Dit is een gastblog van Christel Gilsing, zij staat voor groep 8 van de Jan Ligthartschool in Woudenberg.

  Opeens was daar een tweet over het congres: 'Leiderschap en Life Skills met Covey's 7 gewoonten'. Wanneer jouw school net heeft besloten een traject in te gaan om “The Leader In Me (TLIM)”-school te worden dan is het toch vanzelfsprekend om daar bij aanwezig te zijn. Ik werk al jaren met veel plezier op de Jan Ligthartschool in Woudenberg en ben vijf dagen in de week te vinden bij mijn leerlingen in groep 8. Alleen maandag 23 maart even niet. Deze dag vertrek ik op de fiets met hoge verwachtingen naar het congres in Amersfoort.

  Lees meer over "Het The Leader in Me congres vanuit de leerkracht bekeken"

 8. Tienminutengesprekken zijn nét rollades

  20 april 2015 12:00 - door Rob van Ooijen - 10 reacties

  Toen mijn vrouw afgelopen weekend een rollade bereidde, was ik nogal verbaasd. Ze zette deze ‘s avonds op tafel, toen ik zag dat de kapjes - ook wel kontjes genoemd - ontbraken. Ik vroeg waar de kapjes waren gebleven, waarop ze vertelde dat deze waren weggegooid en dat haar moeder dat ook altijd deed. U begrijpt het waarschijnlijk al. Een korte discussie volgde. Die werd de volgende dag bij schoonmoeder voortgezet. Een soortgelijk antwoord volgde. En dus reden om oma te vragen waarom ze dat deed. Daar werd meer duidelijk. Oma antwoordde: ‘nou jongen dat is simpel, mijn ovenschaal was te klein.'

  Lees meer over "Tienminutengesprekken zijn nét rollades"

 9. Kwaliteitsslag scholen wordt nog onvoldoende benut in klas en ander onderwijsnieuws

  20 april 2015 11:15 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  In deze onderwijsnieuwsblog leest u meer over onder andere De Staat van ons onderwijs, reken- en taalonderwijs in voortgezet onderwijs, jonge leraren komen niet aan de bak, de inzet van tablets en smartphones in de klas en de verwarring over regel- en werkdruk in het onderwijs.

  Lees meer over "Kwaliteitsslag scholen wordt nog onvoldoende benut in klas en ander onderwijsnieuws"

 10. Wat iedereen zou moeten weten over rekenmethodes

  17 april 2015 09:01 - door Aafke Bouwman - 5 reacties

  Het is een groot misverstand om te denken dat rekenmethodes van a tot z moeten worden gevolgd. We denken dat, omdat deskundigen er goed over hebben nagedacht. We verwachten dat als we alles uit de methode doen, we dan dat grootste kans hebben op succes. Maar laat dat nu niet het geval zijn.

  Lees meer over "Wat iedereen zou moeten weten over rekenmethodes"

 11. De vijf rollen van effectieve leraren

  15 april 2015 10:04 - door Ingrid Dirksen - 0 reacties

  ‘Lesgeven is topsport’, zo staat te lezen op de waterflesjes die tijdens trainingen bij CPS worden uitgereikt. Net zoals toptennisster Serena Williams ook niet ineens prof was, sta je als leraar ook niet in één keer op het allerhoogste niveau. Je ontwikkelt je in het vak door uren te maken, door het veel te doen en steeds weer nieuwe vaardigheden te leren. Maar hoe ziet die 'top' er in het onderwijs dan uit? Hebben we scherp wat een leraar op het hoogste niveau doet en kan? Wat mag je verwachten van een beginnend leraar, wat van een ervaren leraar? Het model De vijf rollen van de leraar kan scholen hierbij helpen. Het geeft duidelijke criteria en een gemeenschappelijke taal om met elkaar in gesprek te gaan over goed lesgeven en wat docenten nu nodig hebben om te kunnen groeien in hun vak. Ik vertel u er graag meer over. Dit blog verscheen april 2015 in Prima Onderwijs

  Lees meer over "De vijf rollen van effectieve leraren"

 12. De kracht van kwetsbaarheid. Ook in het onderwijs?

  13 april 2015 16:00 - door Myrthe Meurders - 8 reacties

  Ik ben bijna 40. Heb twee prachtige zoons en blij met m’n werk. Heb een eigen huis, een auto en ben in staat mijn eigen keuzes te maken. Dus ik ben volwassen. Toch? 
  Nou, zo voel ik me niet altijd, stiekem. Ik ben soms nog best onzeker over of ik wel lief genoeg ben als partner, goed genoeg als moeder, geïnteresseerd genoeg als beste vriendin en ervaren genoeg als professional. En tja, dat zeg ik liever niet hard op natuurlijk…

  Lees meer over "De kracht van kwetsbaarheid. Ook in het onderwijs?"

 13. De komende 50 jaar verandert er meer dan de afgelopen 500 jaar

  31 maart 2015 11:15 - door Suzan Koning - 0 reacties

  We leven in tijden waarover hoogleraar Jan Rotmans zegt: we leven niet in een tijdperk van veranderingen maar in een verandering van tijdperk. Het is een periode waarin niet alleen de samenleving, maar ook de economie ingrijpend en onomkeerbaar verandert. Een megashift, net zoals de industriële revolutie dat ooit was. Zo’n kantelperiode wordt gekenmerkt door onzekerheid, chaos en turbulentie. Er ontstaan spanningen en conflicten tussen degenen die mee veranderen (de nieuwe orde) en degenen die het oude in stand willen houden (de oude orde). Vanuit mijn rol als directeur van CPS vroeg ik me af wat mensen en organisaties in deze omstandigheden nodig hebben en hoe ik daarin het beste kan faciliteren. Ofwel; wat vraagt de 21e eeuw aan leiderschap?

  Beeld: Schoolplaat. Uitgave: Agteres, Rijssen/Wilsum, illustrator: E. de Bruijne

  Lees meer over "De komende 50 jaar verandert er meer dan de afgelopen 500 jaar"

 14. Lessen voor het leven

  31 maart 2015 10:33 - door Marcel Koning - 0 reacties

  Deze video is typerend voor onze internationale conferentie over The Leader in Me die we vorige week hebben georganiseerd. The Leader in Me is het proces waarbij scholen leerlingen begeleiden in persoonlijk leiderschap op basis van Covey's '7 Habits of Highly Effective People'. Kinderen krijgen zoveel mogelijk de kans om te oefenen met verantwoordelijkheid, zoals het zijn van dagvoorzitter en het geven van een presentatie.

  De conferentie bestond uit twee dagen: een bijeenkomst met inspirerende sprekers en best practises en een dag met schoolbezoeken. Over de schoolbezoeken is ook in de media geschreven. Zoals de reportage van de Gooi en Eemlander over Het Noorderlicht in Eemnes.

  Lees meer over "Lessen voor het leven"

 15. Help! Mijn zoon leest Covey

  31 maart 2015 10:23 - door Hens Galjaard - 2 reacties

  Herkent u dat ook? Tieners die haast nooit een boek lezen? Alleen als ze echt gegrepen worden door een onderwerp? Of omdat ze een boek voor school moeten lezen? Ik in ieder geval wel. Mijn zoon van 14 jaar heeft dyslexie en leest gemiddeld twee a drie boeken per jaar. 

  Des te meer was ik verrast door het feit dat hij met groot enthousiasme het boek van Sean Covey leest.

  Lees meer over "Help! Mijn zoon leest Covey"

 16. Beter leren rekenen door te tekenen: talige rekenopgaven oplossen

  13 maart 2015 09:15 - door Anton Boonen (gastblogger) - 1 reactie

  In het huidige realistische rekenonderwijs in Nederland zijn veel rekenopgaven verpakt in een talige context. Dat maakt voor een deel van onze leerlingen rekenen extra lastig. Zouden wij hen dezelfde opgaven als kant-en-klare som voorleggen, dan is de kans dat ze tot een juiste oplossing komen veel groter. In het geval van een talige rekenopgave is vaak het uitvoeren van de rekenkundige bewerking niet het probleem, maar het niet goed begrijpen van de tekst van een dergelijke rekenopgave. Mijn promotieonderzoek laat zien dat het ‘visueel maken’ van zulke opgaven de kans op het succesvol oplossen ervan maar liefst zesmaal kan vergroten. Gastblog van Anton Boonen die 12 maart de graad van Doctor verkreeg aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

  Lees meer over "Beter leren rekenen door te tekenen: talige rekenopgaven oplossen"

 17. We zijn op zoek naar 700-18 scholen!

  10 maart 2015 09:00 - door Marcel Koning - 1 reactie

  Er wordt veel gesproken over 'Life Skills' tegenwoordig. En dat is niet gek. Meer en meer realiseren we ons dat leerlingen niet alleen resultaten moeten halen op vakken als taal en rekenen, maar juist ook vaardigheden moeten ontwikkelen zoals doorzettingsvermogen, samenwerken, creatief denken. 

  Hoe geef je dat vorm in een school? 

  Wij zijn erg enthousiast over The Leader in Me. Dit is een proces voor scholen in het primair onderwijs. Het biedt een duidelijke structuur waarlangs je alles wat je als school al doet nog effectiever kunt doen. En ook nog eens op een inspirerende manier voor personeel, leerling en ouders.

  Lees meer over "We zijn op zoek naar 700-18 scholen!"

 18. Hoe scholen werken aan kwaliteitsverbetering en ander onderwijsnieuws

  9 maart 2015 13:59 - door Paul Kleingeld - 2 reacties

  Dit keer in de nieuwsblog: Weer roep om integrale kindcentra, professionalisering leraren basisonderwijs, kwaliteitsverbetering op scholen, anti-pestprogramma's en positief nieuws voor het mbo.

  Lees meer over "Hoe scholen werken aan kwaliteitsverbetering en ander onderwijsnieuws"

 19. Waarom uw leerling de toets voor rekenen goed maakt en het toch niet snapt - Het belang van deep learning

  9 maart 2015 08:35 - door Pieter Gerrits - 0 reacties

  De afgelopen jaren is er een enorme focus geweest op opbrengstgericht werken. En wat we merken, is dat op sommige scholen die focus heeft geleid tot oppervlakkigheid. Met oppervlakkigheid bedoel ik dan dat leerlingen de toets misschien wel goed maken, maar dat het daadwerkelijke begrip van rekenen ontbreekt. Het gevolg is dat leerlingen hun rekenvaardigheid relatief snel weer kwijtraken en leerkrachten zich gedwongen voelen methodes volledig te doorlopen. Een overtuiging die door het overcomplete aanbod tot veel stress leidt. Hoe kunnen we tot een verdiepingsslag komen in het opbrengstgericht werken op een manier die kinderen echt goed leert rekenen?

  Lees meer over "Waarom uw leerling de toets voor rekenen goed maakt en het toch niet snapt - Het belang van deep learning"

 20. Hoe ouders helpen om Onderwijs 2032 in te richten

  20 februari 2015 12:23 - door Peter de Vries - 0 reacties

  Het onderwijs moet vernieuwen, zegt de rijksoverheid in een filmpje. En laten we vooral allemaal meedenken: kinderen, ouders,  wetenschappers, sporters, kunstenaars en leraren. Dan weten we hoe het onderwijs in 2032 eruit moet zien. Maar, is het onderwijs dan zo ouderwets? Of zijn de veranderingen die eraan komen zo mega? In deze blog twee tips om ouders te betrekken in deze discussie.

  Lees meer over "Hoe ouders helpen om Onderwijs 2032 in te richten"

 21. Professionaliseren in het onderwijs: Werken is leren, of toch niet?

  17 februari 2015 07:00 - door Linda Odenthal - 0 reacties

  We weten het allemaal, je leert het meeste in de praktijk.  Maar, het besef dat deze vorm van informeel leren ook van onschatbare waarde is voor strategische professionele ontwikkeling in scholen dringt maar langzaam door in het onderwijs. Hoe komt het toch dat we dat zo lang niet hebben gezien? 

  • Misschien is het omdat professionalisering nog steeds voornamelijk wordt gezien als overdracht van kennis in een setting die primair gericht is op leren?
  • Misschien is het omdat het resultaat van leren in de praktijk nog zo moeilijk is vast te stellen?
  • Misschien is het omdat leren in de praktijk vaak op toeval berust?

  Lees meer over "Professionaliseren in het onderwijs: Werken is leren, of toch niet?"

 22. Hoe kun je differentiëren naar de motivatie van leerlingen?

  16 februari 2015 10:49 - door Greet de Boer - 3 reacties

  Differentiatie en motivatie. Twee begrippen die in het onderwijs vaak aan elkaar worden verbonden. Differentiatie zou ertoe moeten leiden dat leerlingen meer gemotiveerd zijn voor leer- en werkopdrachten. Maar zorgt differentiatie daadwerkelijk voor extra motivatie bij leerlingen? Is het zo dat het indelen in bijvoorbeeld niveaugroepen leidt tot gemotiveerd leergedrag? Ofwel: zijn leerlingen meer gemotiveerd als de leraar (cognitief) differentieert?

  Lees meer over "Hoe kun je differentiëren naar de motivatie van leerlingen?"

 23. Rekentoets: een handicap of een zegen?

  12 februari 2015 09:00 - door Ria Brandt - 5 reacties

  Wat leerden de Kamerleden van de opgaven van LAKS? Zouden ze terug hebben gedacht aan hun eigen rekenonderwijs toen ze bezig waren met de opgaven die LAKS ze voorlegde? Of hebben ze gedacht aan de leraren die hun leerden rekenen? Natuurlijk zijn ze ongeoefend aan de slag gegaan, dat verklaart deels waarom ze niet slaagden. Wel lef trouwens om de uitdaging aan te nemen! Voor al die leerlingen die belang hebben bij betere rekenvaardigheden, ben ik blij dat de Kamerleden hun rug recht hebben gehouden.

  Lees meer over "Rekentoets: een handicap of een zegen?"

 24. Het onderwijs vernieuwen: naïeve droom of werkelijkheid?

  10 februari 2015 15:30 - door Anne Arink - 11 reacties

  In april 2006 startte ik als nieuwe directeur van een basisschool op de Utrechtse Heuvelrug: CBS Instituut Coolsma. Een prachtige school met een mooie historie (opgericht in 1904 door mejuffrouw Coolsma). Met prachtige docenten, kinderen en ouders, in een al even prachtige omgeving. Dat is leuk starten voor een nieuwe schoolleider: rijk aan kansen, rijk aan mogelijkheden! Maar er was ook een probleem...

  Lees meer over "Het onderwijs vernieuwen: naïeve droom of werkelijkheid?"

 25. Grote verschillen in kennisniveau Engels bij brugklasleerlingen en ander onderwijsnieuws

  10 februari 2015 14:15 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  In december heb ik mijn laatste nieuwsblog gepubliceerd en het is dus de hoogste tijd voor een update. In deze blog leest u meer over Engels in het basis-  en voortgezet onderwijs, de rekentoetsdiscussie, toekomst van ons onderwijs en goed nieuws over passend onderwijs.

   

  Lees meer over "Grote verschillen in kennisniveau Engels bij brugklasleerlingen en ander onderwijsnieuws"

 26. Wat een gesprek met de inspectie ons leerde over regels en kwaliteitszorg

  10 februari 2015 09:30 - door Gert Kamphof, Linda Odenthal - 0 reacties

  Kwaliteitszorg is een thema waarbij vaak verondersteld wordt dat er ‘heel veel moet’. Maar is dat ook zo? We hebben onlangs een gesprek gevoerd met de inspectie waarin dit thema aan de orde kwam. In deze blog geven we vijf concrete aanbevelingen wat juist wel en niet nodig is.

  Lees meer over "Wat een gesprek met de inspectie ons leerde over regels en kwaliteitszorg"

 27. Waarom leerlingen in de rekenles afhaken

  5 februari 2015 09:04 - door Pieter Gerrits, Henk Logtenberg - 7 reacties

  Voor ons werk komen wij veel op scholen die de ambitie hebben om de rekenresultaten van hun leerlingen te verhogen. Veel leerkrachten vertellen ons dan dat zij worstelen met de motivatie en betrokkenheid van de leerlingen, en dat ze de methode soms ervaren als harnas. Wat wij van al deze gesprekken en onze eigen ervaringen hebben geleerd is dat de redenen waarom leerlingen afhaken in veel gevallen terug te brengen zijn tot drie oorzaken. En dat geeft handige aanknopingspunten om eens met een andere bril naar onze rekenlessen te kijken. 

  Lees meer over "Waarom leerlingen in de rekenles afhaken"

 28. Passende werkvormen als alternatief voor differentiëren?

  5 februari 2015 09:01 - door Carel van der Burg - 0 reacties

  Veel scholen willen dat er meer gedifferentieerd wordt in de les en zijn bereid daar ook in te investeren. Een startmeting is dan een mooi moment om in kaart te brengen hoe de lessen op dit moment worden gegeven. Een groot misverstand dat ik dan tegenkom, is de verwachting dat met een goede training álle docenten zullen kunnen differentiëren. Maar het is net als bij tennis, pas als de basis op orde is kun je complexe vaardigheden zoals je volley en service verder perfectioneren.

  Lees meer over "Passende werkvormen als alternatief voor differentiëren?"

 29. Drie redenen om CITO-toetsweken niet bekend te maken aan ouders

  26 januari 2015 08:00 - door Myrthe Meurders - 12 reacties

  Er is weer een Cito-toetsweek achter de rug. Kwam ik, moeder van Valdemar (groep 6) en Leander (groep 4), een week ná die toetsweek achter…
  Wat is dat toch? Waarom informeert school ons als ouders niet actief wanneer die Cito-toetsweken zijn?

  “Het staat in de jaarkalender, misschien”, zei de bouwcoördinator. Maar zeker weten deed hij dat niet. “Ik vind het niet nodig ouders te informeren wanneer de cito toetsen zijn”, aldus de directeur toen ik haar de vraag stelde. “Maar waarom vind je dat niet nodig?”, vroeg ik door. Haar antwoord was vervolgens voor mij niet helemaal duidelijk. Een beetje van ‘het niet belangrijker maken dan het is’ tot ‘dat doet bijna niet één basisschool die ik ken…’

  Lees meer over "Drie redenen om CITO-toetsweken niet bekend te maken aan ouders"

 30. Een bijdrage aan de nationale dialoog #onderwijs2032

  21 januari 2015 12:17 - door Marcel Koning - 0 reacties

  Op 8 januari hielden we het congres 'Leiderschap van de toekomst' in Utrecht. Met 200 gasten en vier inspirerende sprekers was de dag volgens de deelnemers - en onszelf ook trouwens - een groot succes. Een paar weken voor het congres besloten we aan het programma iets toe te voegen om met de deelnemers een bijdrage te maken aan de nationale dialoog die staatssecretaris Sander Dekker is gestart. 

  Want, zo was onze gedachte, zijn dialoog en onze doelen met het congres liggen erg dicht bij elkaar. Als je het hebt over ‘Wat moeten kinderen leren op school zodat ze klaar zijn voor de toekomst?’ dan heb je het ook over de vraag: 'Welk leiderschap vraagt dat?' Met alle deelnemers hebben we geprobeerd die vraag te beantwoorden. En de uitkomsten hebben we gebundeld in een document. Dat document kunt u hier downloaden. Maar de dag had meer opbrengsten.

  Lees meer over "Een bijdrage aan de nationale dialoog #onderwijs2032"

 31. Drie eye-openers waarmee u meer uit woordenschatonderwijs haalt

  19 januari 2015 08:48 - door Annemarieke Kool - 2 reacties

  Laat u uw leerlingen eindeloos woordjes stampen? Echt niet nodig, het gaat er vooral om de woorden te kiezen die er echt toe doen. In de training ‘Woordenschat, zo doe je dat’ die ik geef blijkt dat een echte eye-opener. In de training krijgen leerkrachten handvatten om het woordenschatonderwijs anders aan te pakken en voor hun lessen de juiste woorden te selecteren. Het recept: vergeet de focus op ‘moeilijke’ woorden, zet kindertaal bij het grof vuil en maak woorden visueel. Maar ook … neem de tijd. In dit blog vertel ik u er graag meer over.

  Lees meer over "Drie eye-openers waarmee u meer uit woordenschatonderwijs haalt"

 32. Tien gouden voorleestips om aan ouders mee te geven

  19 januari 2015 08:34 - door Annemarieke Kool - 2 reacties

  De Nationale Voorleesdagen staan weer voor de deur. Van 21 tot en met 31 januari betekent dat landelijk weer veel aandacht voor het belang van voorlezen. En dat is mooi, want plezier krijgen in lezen begint al heel jong. Ouders spelen hierin een belangrijke rol. Daarom hebben we tien gouden voorleestips voor hen verzameld. Ik heb ze al eens geblogd en nog steeds actueel. Leuk om juist in deze week aan uw leerlingen mee naar huis te geven of mee te nemen in de schoolkrant.  

  Lees meer over "Tien gouden voorleestips om aan ouders mee te geven"

 33. Drie manieren om je minder zorgen te maken over kwaliteit(-zorg)

  14 januari 2015 15:14 - door Linda Odenthal, Pieter Gerrits, Gert Kamphof - 0 reacties

  Als het woord kwaliteit of kwaliteitszorg in een gesprek valt dan volgt meestal een hartgrondige zucht. Waarom verlopen gesprekken over onderwijskwaliteit vaak zo ongemakkelijk? Een voor de hand liggende reden is dat kwaliteitszorg nog vaak wordt geassocieerd met ‘tekortschieten’. De kwaliteit moet beter, de lat moet steeds hoger. Anders zit je in de problemen.  De kwaliteit van het onderwijs moet van goed naar beter en het liefst van beter ook nog naar excellent. Zelfs bij prima resultaten zijn er de nodige ‘maren’: ‘de kwaliteit is niet echt geborgd, de kwaliteitszorg niet op orde, toeval speelde een te grote rol’ enz. Dat kwaliteit(-zorg) op deze manier bij veel mensen een negatief gevoel oproept, is heel begrijpelijk. In zijn rede “Over vlammen en afbranden” laat Van Yperen ons weten dat wanneer we tussentijds worden beoordeeld op wat nog beter kan, we eerder gedemotiveerd raken en de kans kleiner is dat we excelleren dan wanneer we de aandacht richten op de groei die we hebben doorgemaakt. Dat motiveert. In deze blog belichten we drie invalshoeken om anders naar kwaliteit te kijken.

  Lees meer over "Drie manieren om je minder zorgen te maken over kwaliteit(-zorg)"

 34. Last van rekengrillen van de overheid? 3 tips om zélf te kiezen voor rekenonderwijs dat op orde is!

  6 januari 2015 11:17 - door Ria Brandt - 0 reacties

  “Hoe zorg ik dat ik daadkrachtig ben en blijf bij de invoering van rekenonderwijs op mijn school?”

  Een vraag die niet gemakkelijk te beantwoorden is zolang de kaders van de overheid nog wijzigen. Onlangs heeft de commissie Steur haar bevindingen over een verantwoorde invoering van de rekentoets aan het ministerie laten weten. De minister en staatssecretaris informeerden de Kamer op 17 december jl. De rekentoets zal in 2016 meetellen voor vmbo-k en vmbo-gt én voor havo, vwo en mbo-4, maar voorlopig uit de kernvakkenregel gehaald worden en gaat uit de compensatieregeling in het mbo. Voor vmbo-bb, mbo-2 en mbo-3 telt de toets voor het eerst mee in 2017.
    

  Lees meer over "Last van rekengrillen van de overheid? 3 tips om zélf te kiezen voor rekenonderwijs dat op orde is!"

 35. De meest populaire blogs van 2014

  27 december 2014 12:58 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  Tips en ideeën voor de praktijk, achtergrondinformatie, opinie, onderzoek en actualiteit. U hebt het allemaal kunnen vinden in de ruim 70 blogs die we in 2014 op onze website geplaatst hebben. We hopen dat onze blogs u hebben geïnspireerd, wellicht op een nieuw denkspoor hebben gezet, kennis hebben verbreed of gewoon heel praktisch, antwoord heeft gegeven op een actuele vraag.

  Eind december is de tijd van de lijstjes en daarom willen we u onze vijf meest populaire blogs nog eens onder de aandacht brengen. 

  Lees meer over "De meest populaire blogs van 2014"

 36. Top 5 meest populaire downloads voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs

  22 december 2014 09:30 - door Paul Kleingeld - 1 reactie

  Op de drempel van 2015 toch nog even een terugblik op de vijf meest populaire downloads van dit jaar. Ook in het jaar 2014 is er flink wat informatie van onze site gedownload. Halverwege 2013 is CPS gestart met het maken en aanbieden van e-books en dat hebben we geweten; onze e-books blijken erg populair te zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat e-books de nummers 1 zijn in zowel de top 5 van het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. 

  Lees meer over "Top 5 meest populaire downloads voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs"

 37. De 5 best gewaardeerde trainingen in 2014

  19 december 2014 15:54 - door Marcel Koning - 0 reacties

  De vakantie is op de meeste scholen zojuist begonnen. Deze tijd van Kerst en Oud en Nieuw is traditioneel ook een tijd van terug- en vooruitblikken. Van de top 2000 en andere lijstjes. Daar doen we de komende dagen op ons blog gewoon aan mee. Want het internet heeft natuurlijk nooit vrij. Ik mag beginnen met het eerste lijstje: de 5 best gewaardeerde trainingen van het afgelopen jaar. Dit lijstje is samengesteld uit de evaluaties van de meer dan 3000 deelnemers aan onze trainingen en conferenties.

  Lees meer over "De 5 best gewaardeerde trainingen in 2014"

 38. Download een speciale CPS Kerstsudoku en maak kans op een gratis inspiratie-rekenles

  19 december 2014 10:14 - door Henk Logtenberg - 0 reacties

  Eerder deze week blogde ik over de hoogtepunten die ik heb gezien op het gebied van rekenen in 2014. Inhoud voor rekenen is mijn passie. Maar met de komende vakantieweken voor de deur is het ook voor mij tijd voor ontspanning. En hoe leuk is het om de inhoud en de ontspanning te combineren. Speciaal daarvoor hebben we samen met Sudoku Variations een CPS Kerstsudoku gemaakt..

  Lees meer over "Download een speciale CPS Kerstsudoku en maak kans op een gratis inspiratie-rekenles"

 39. 3 voorwaarden om te voorkomen dat ouders leraren onder druk zetten voor een VWO-advies

  17 december 2014 07:00 - door Peter de Vries - 0 reacties

  Ouders zetten leraren onder druk voor VWO-advies kopt het AD op 12 december. De conclusie: nu het voortgezet onderwijs niet meer mag selecteren op basis van Cito-resultaten, ligt alle druk bij de leerkracht. Professor Dronkers verwacht problemen: ,,Het is wachten op het eerste geval van omkoping.''

  Scholen geven vanaf dit jaar namelijk voor 1 maart hun advies en gaan daarover in gesprek met ouders. Pas daarna vindt de CITO-toets plaats. Als de score hoger uitvalt wordt het advies aangepast, bij een lagere score is dat niet het geval.

  Eerlijk gezegd ben ik blij met deze verandering. Op deze manier wordt er gelijkwaardigheid gecreëerd om samen – school en ouders – tot een verantwoorde keus te komen. Dat past prima bij onze benadering Ouderbetrokkenheid 3.0. Laat me dat kort toelichten.

  Lees meer over "3 voorwaarden om te voorkomen dat ouders leraren onder druk zetten voor een VWO-advies"

 40. 5 interessante ontwikkelingen in het rekenonderwijs in 2014

  16 december 2014 12:58 - door Henk Logtenberg - 2 reacties

  Zo in deze kersttijd versieren veel mensen hun kerstboom. Sommige mensen hebben echt de meest fantastische kerstballen. Hele kunstwerken zijn het soms. Zo tuigen ze hun boom om tot iets moois en samen met de lampjes maakt het de kamer feestelijk licht.

  Ik kan het niet laten om in mijn grote liefde voor rekenen ook een mooie boom op te tuigen. En dan komen er zomaar 5 ‘Rekenkerstballen’ van 2014 in te hangen. 5 ontwikkelingen die - wat mij aangaat - de moeite waard zijn om te laten stralen. 

  Lees meer over "5 interessante ontwikkelingen in het rekenonderwijs in 2014"

 41. De 7 gewoonten van Covey in het mentoraat

  8 december 2014 14:02 - door Sander van Veldhuizen, Cor Verbeek - 0 reacties

  Zelfredzaamheid, probleemoplossend vermogen en verantwoordelijkheid: het zijn een aantal van de zogenaamde live skills. Skills die leerlingen succesvol laten zijn in hun vervolgopleiding en in de beroepspraktijk. Maar hoe en waar leren we onze leerlingen deze vaardigheden aan? In Van Twaalf tot Achttien verscheen deze maand een uitgebreid artikel over hoe de 7 gewoonten van Covey uw rol als mentor kunnen versterken.

  Lees meer over "De 7 gewoonten van Covey in het mentoraat"

 42. 4 dingen die ze op Rotterdam Zuid goed hebben gedaan om allochtone ouders te betrekken bij het onderwijs

  5 december 2014 07:00 - door Peter de Vries - 0 reacties

  Allochtone ouders komen moeilijk op school. Op Rotterdam Zuid zien we in veel gevallen het tegenovergestelde. Ouders zijn wel degelijk betrokken bij hun kind en het onderwijs. Waarom lukt het daar dan wel?

  Foto: Wilco S. Creative Commons license.

  Mariëtte Lusse (lector aan de Hogeschool Rotterdam) toonde in haar promotieonderzoek vorig jaar onder andere aan dat 97% van het aantal ouders in de onderbouw in Rotterdam op kwam dagen voor een rapportgesprek of kennismakingsgesprek. Ze zal over haar bevindingen binnenkort meer gedetailleerd bloggen hier op de site, maar wat mij betreft hebben ze ‘op Rotterdam Zuid’ zoals dat zo mooi heet, vier dingen heel goed gedaan.

  Lees meer over "4 dingen die ze op Rotterdam Zuid goed hebben gedaan om allochtone ouders te betrekken bij het onderwijs"

 43. VVE: nuttig of verspilde energie? en ander onderwijsnieuws

  4 december 2014 17:45 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  Uit het enorme aanbod aan onderwijsnieuws van de afgelopen weken heb ik een keuze moeten maken. Het resultaat hiervan vindt u in deze nieuwsblog. Lees verder over ontwikkelingen in de voorschoolse educatie, de rekentoets, leesmotivatie, digitale geletterdheid, passend onderwijs en cyberpesten.

  Lees meer over "VVE: nuttig of verspilde energie? en ander onderwijsnieuws"

 44. Rekenen met de tablet: een hype of een trend?

  4 december 2014 13:00 - door Henk Logtenberg - 1 reactie

  Is tabletonderwijs het medicijn voor rekenen in het basisonderwijs? Leidt het gebruik van de tablet tot beter rekenonderwijs? Maakt het de leraar in het klaslokaal overbodig? In dit blog de consequenties van het werken met de tablet bij het rekenonderwijs.

  Lees meer over "Rekenen met de tablet: een hype of een trend?"

 45. Wat moeten leerlingen nu leren voor de toekomst?

  27 november 2014 12:06 - door Marcel Koning - 2 reacties

  Op 8 januari 2015 organiseren we een congres over het leiderschap van de toekomst. Onze timing had niet beter kunnen zijn. Want juist vorige week kondigde staatssecretaris Sander Dekker een nationale dialoog aan over de inhoud van het onderwijs voor de toekomst.

  Inmiddels heeft  een vierde keynotespeaker bevestigd: niemand minder dan Claire Boonstra van Operation Education. En hebben we een doelstelling toegevoegd aan het congres: het met elkaar leveren van een bijdrage aan deze nationale dialoog. En daar hebben we een leuke vorm voor bedacht. Maar goed, even terug naar Claire Boonstra. Zij heeft een uitgesproken mening over wat er beter kan in het onderwijs: luister maar naar haar bijdrage. Even doorscrollen naar ongeveer 51 minuten!

  Lees meer over "Wat moeten leerlingen nu leren voor de toekomst?"

 46. Drie tips om samen met ouders taalontwikkeling te stimuleren

  26 november 2014 14:33 - door Corine Ballering, Annemarie Goosens (gastblogger) - 6 reacties

  Scholen die de taal- en leerprestaties van hun leerlingen willen verhogen doen er verstandig aan goed samen te werken met ouders. Door alle betrokkenen vanuit zijn of haar eigen rol een bijdrage te laten leveren aan de taalontwikkeling kan taalachterstand effectief worden bestreden. Dit komt alle partijen ten goede, de prestaties van de leerlingen, de resultaten van de school, het zelfvertrouwen en het taalniveau van de leerlingen. In dit blog geven we u drie tips om ouders te betrekken bij de taalontwikkeling.

   

  Lees meer over "Drie tips om samen met ouders taalontwikkeling te stimuleren"

 47. Hoe het taalgebruik in examens leerlingen vaak laat struikelen

  17 november 2014 11:05 - door Lucia Fiori, Eline Kouwets, Judith Richters - 0 reacties

  Uit het vaktijdschrift Van Twaalf Tot Achttien (November 2014)

  Taal kan voor veel leerlingen een struikelblok zijn bij het maken van proefwerken of examens. Wees je als docent bewust van je taalgebruik, help je leerlingen met de schooltaal en leer hen op de juiste manier lezen.

  Lees meer over "Hoe het taalgebruik in examens leerlingen vaak laat struikelen"

 48. Brede nationale dialoog over de toekomst van het onderwijs en ander onderwijsnieuws

  17 november 2014 10:51 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  In deze nieuwsblog: start nationale dialoog over het onderwijs, de onderwijsbegroting in Tweede Kamer, onderzoek naar zwarte scholen en schoolverlaten, de invloed van de leeromgeving op leerprestaties. Verder aandacht voor de eindtoetsen basisonderwijs en overzicht lesobservatieinstrumenten online. 

  Lees meer over "Brede nationale dialoog over de toekomst van het onderwijs en ander onderwijsnieuws"

 49. Durf en kies: gun uw leerling een sterk profiel!

  10 november 2014 09:03 - door Myrthe Meurders - 0 reacties

  Op veel scholen loopt het leerlingaantal terug. Krimp in de regio, concurrentie, een slecht imago of ontevreden ouders; allemaal factoren die daarin een rol kunnen spelen. Hoe maakt u van uw school (weer) die gewilde plek waar leerlingen, ouders en leraren voor de deur staan te dringen om binnen te komen? 

  Lees meer over "Durf en kies: gun uw leerling een sterk profiel!"

 50. Vaders in het voortgezet onderwijs

  6 november 2014 09:01 - door Peter de Vries - 0 reacties

  Ouderbetrokkenheid is van belang voor het schoolsucces van leerlingen, ook in het voortgezet onderwijs. In het verlengde daarvan heeft Mariëtte Lusse zeer waardevol onderzoek gedaan naar effectieve vormen van samenwerking tussen VMBO-scholen en ouders en naar het effect ervan op bijvoorbeeld het bestrijden van schooluitval. Maar we weten ook nog veel niet over het thema. Valt er bijvoorbeeld iets te zeggen over de specifieke rol van vaders en moeders? Afgelopen maand schreef Peter de Vries in Van Twaalf tot Achttien hierover onderstaand artikel.

  Lees meer over "Vaders in het voortgezet onderwijs"

 51. Makkelijker differentiëren met behulp van vijf gratis ICT tools!

  4 november 2014 09:04 - door Meike Berben - 4 reacties

  Differentiëren is ‘hot’, maar soms ook best lastig om in praktijk te brengen. Gelukkig zijn er veel ict-tools die je hier goed bij kunnen helpen, en vaak nog gratis ook! Samen met mijn collega's Bert en Eline kwamen we op onderstaande favorieten:

  Lees meer over "Makkelijker differentiëren met behulp van vijf gratis ICT tools!"

 52. Leraren zijn terecht bang voor ouders. Of toch niet?

  29 oktober 2014 06:20 - door Peter de Vries - 1 reactie

  Het is weer volop in het nieuws: leraren die vrezen voor de bemoeienis van en bejegening door ouders.

  Zo vermeldde het NRC op 18 oktober dat sommige ouders neerkijken op het onderwijzend personeel en willen sommige geïnterviewden niet met hun naam in de krant en zelfs plaatsnaam van de school mag niet genoemd worden, uit angst voor boze ouders.

  "Ouders nemen het onderwijs van binnenuit over", meldt het NRC. Dit geldt natuurlijk niet voor alle ouders. Maar een bepaalde groep legt een grote claim op de leerkrachten.

  En in de uitzending van Sander de Heer van 28 oktober op Radio 2 klagen scholen over ouders die ervoor zorgen dat jonge leraren afhaken. Luister maar mee:

  Ik herken het. Ook omdat ik wel eens de vraag krijg of we kunnen helpen bij het oefenen van gesprekken met lastige ouders. Anderzijds verzuchtte onlangs een ouder: “Kan ik dan ook oefenen in het voeren van gesprekken met lastige docenten?”

  Hoe kan het dat volwassenen elkaar niet (meer) begrijpen terwijl ze hetzelfde belang voor ogen hebben: de beste ontwikkeling aan kinderen en jongeren geven?

  Ik trek de stoute schoenen maar aan. Drie tips. Voor beide partijen.

  Lees meer over "Leraren zijn terecht bang voor ouders. Of toch niet?"

 53. 3 tips voor de rekentoets bij zwakke rekenaars

  28 oktober 2014 21:56 - door Ria Brandt - 4 reacties

  “Hoe kan ik zorgen dat de rekentoets geen belemmering is voor zwakke rekenaars?”

  Een veelgehoorde vraag van scholen over deelname van leerlingen met ernstige rekenproblemen/dyscalculie aan de rekentoets. Ik spreek regelmatig schoolleiders en rekencoördinatoren die nog niet goed op de hoogte zijn van de pilot met de aangepaste toetsen voor zwakke rekenaars, de zogenaamde ER-toetsen. Vaak wordt verondersteld dat er aan veel regels voldaan moet worden of dat de school zelf nog niet voldoende heeft gedaan ter verbetering van de rekenvaardigheden. In beide gevallen is het antwoord eenvoudig: er zijn (nog) niet zoveel regels en een school doet vaak al meer voor zwakke rekenaars dan ze beseft of kan dat gaan doen. De volgende suggesties kunnen behulpzaam zijn.

  Lees meer over "3 tips voor de rekentoets bij zwakke rekenaars"

 54. Drie lessen uit onderzoek naar hoe een Turks kind Nederlands leerde

  28 oktober 2014 07:00 - door Annemarie Goosens (gastblogger) - 3 reacties

  Annemarie Goosens studeerde recent af aan de Universiteit Utrecht. Afgelopen maanden deed ze onderzoek naar de stimulering van de taalontwikkeling van een Turks kind in zijn thuissituatie.

  De belangrijkste boodschap die uit haar onderzoek blijkt is wel dat contact tussen school en ouders dé basis is om invloed te kunnen hebben op de taalontwikkeling van het kind thuis. Vooral bij kinderen met een taalachterstand is er soms een enorme kloof tussen de wereld op school en de wereld thuis. Kennis van de thuissituatie, oprecht contact en interesse in elkaar kunnen ervoor zorgen dat deze werelden meer bij elkaar komen. In dit blog vertelt Annemarie over wat deze richtlijnen haar gebracht hebben in het contact met ‘haar’ gezin.

  Lees meer over "Drie lessen uit onderzoek naar hoe een Turks kind Nederlands leerde"

 55. Özcan Akyol: van taalachterstand naar auteur van een bestseller

  27 oktober 2014 07:00 - door Marianne van der Werff - 0 reacties

  Schrijver Özcan Akyol had moeite met Nederlands toen hij op school zat. Tijdens een periode in detentie ontdekte hij zijn liefde voor taal en breidde hij zijn woordenschat zelfstandig uit. Later schreef hij zelfs een roman: Eus. Eus verscheen in 2012 en werd direct een bestseller waarvan de filmrechten onlangs zijn verkocht. ‘Heel veel jonge mensen beschikken over prachtige verhalen, dat lijdt geen twijfel, alleen hebben ze niet allemaal het vermogen deze verhalen op te schrijven.’ Hij vertelt zijn verhaal.

  foto: Akyol te gast bij De Wereld Draait Door.

  Lees meer over "Özcan Akyol: van taalachterstand naar auteur van een bestseller"

 56. Zin in China! Drie gouden tips om leerlingen te motiveren voor jouw lessen

  22 oktober 2014 11:15 - door Marion Slijpen, Simone Kessels, Joka Slump - 0 reacties

  Een week geleden zat ik in een havo drie klas. De docent aardrijkskunde begon zijn les over China door bij de start van de les af te tellen en uit te roepen “Yes! De les kan beginnen!”. Wat een super enthousiaste manier om een les te beginnen! En dat terwijl deze klas bij binnenkomst zuchtend plaatsnam in het lokaal.

  Lees meer over "Zin in China! Drie gouden tips om leerlingen te motiveren voor jouw lessen"

 57. Hoe verbeter je de motivatie van een leerling?

  20 oktober 2014 07:00 - door Greet de Boer - 2 reacties

  Motivatie en motiveren zijn begrippen die we in publicaties over onderwijs regelmatig tegen komen. Begrippen die ook meteen in verband worden gebracht met het tekort hieraan bij leerlingen. En niet alleen leerlingen, ook leraren lijken niet altijd in staat om gemotiveerd deel te nemen aan een cursus of zich in te zetten voor een door de schoolleiding voorgestelde verandering. Hoe komt dit? En wat kunnen we doen?

  Lees meer over "Hoe verbeter je de motivatie van een leerling?"

 58. De leraar centraal en ander onderwijsnieuws

  17 oktober 2014 14:11 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  De afgelopen weken was er veel aandacht voor de leraar. Dit had natuurlijk alles te maken met de Week van het Onderwijs en de daarin opgenomen Dag van de Leraar. Via enkele nieuwsfeiten blikken we hier nog even op terug. Verder is er nieuws rond het basisschooladvies, programmeren in het onderwijs en diverse onderzoeken die de aandacht trokken.

  Lees meer over "De leraar centraal en ander onderwijsnieuws"

 59. Gratis webinar: differentiëren is te leren (ma. 17 november)

  13 oktober 2014 09:00 - door Marianne van der Werff - 4 reacties

  Wilt u in uw lessen meer kunnen differentiëren maar vindt u het best lastig hoe? Meld u dan aan voor het gratis webinar Differentiëren is te leren! dat CPS op maandag 17 november organiseert van 15.30 tot 16.30 uur.

   

  Lees meer over "Gratis webinar: differentiëren is te leren (ma. 17 november)"

 60. 21st century-skills: hoe leer je leerlingen meer dan alleen je vak

  6 oktober 2014 07:00 - door Sander van Veldhuizen - 0 reacties

  De directeur van een autoschadebedrijf zit in gesprek met een klant. Tijdens dit gesprek wordt hij gestoord door zijn stagiair: “Meneer, ik kan mijn gereedschap niet vinden!”.

  Wie af en toe spreekt met stagebedrijven en vervolgopleidingen herkent dit voorbeeld. Leerlingen zijn geneigd af te haken wanneer ze iets niet snappen of wanneer ze niet weten wat ze moeten doen. Als het gaat om de zogenaamde 21th-century-skills zijn pro-activiteit en probleemoplossend vermogen twee belangrijke. Maar leer je leerlingen deze vaardigheden?

  Lees meer over "21st century-skills: hoe leer je leerlingen meer dan alleen je vak"

 61. Hoe haal ik als startende leraar de kerst?

  2 oktober 2014 10:03 - door Martie Slooter - 0 reacties

  Gefeliciteerd met je nieuwe baan op de school van jouw dromen. Eindelijk ga je aan de slag met het mooiste vak dat er volgens mij bestaat: het vak van lesgeven. De eerste weken zitten er inmiddels op. Vol enthousiasme heb je je op het werk gestort. En het kan haast niet anders of je hebt inmiddels  ook de lastige kanten ontdekt.

  Lees meer over "Hoe haal ik als startende leraar de kerst?"

 62. Het Alternatief 2.0

  1 oktober 2014 12:01 - door Renske Valk (gastblogger) - 0 reacties

  Gastblog van Renske Valk, hoofdredacteur Van Twaalf tot Achttien

  Jammer dat ik geen hoogleraar ben, met studenten onder mijn academische vleugels. Want ik zou graag wat promotieonderzoek uitzetten. Net als Simon Verwer, trouwens. (Dat las ik in zijn blog http://www.onderwijsfilosofie.nl/opinie-stukken/hoe-je-als-leraar-een-oordeel-kunt-vormen-over-het-lerarenregister-een-praktijkvoorbeeld/) Ik zou laten onderzoeken hoe de leraar naar zijn eigen beroep kijkt en dat dan in relatie met het publieke gesprek in onderwijsland. Eens kijken of dat een beetje op elkaar aansluit.

  Lees meer over "Het Alternatief 2.0"

 63. Stanley Menzo: "leraren en ouders vormen eigenlijk ook een team"

  1 oktober 2014 07:00 - door Rob van Ooijen - 0 reacties

  In het kader van een nieuw e-book over ouderbetrokkenheid interview ik vandaag Stanley Menzo. De voormalig doelman van Ajax, PSV en het Nederlands Elftal is tegenwoordig hoofdtrainer en vader van vijf kinderen in de leeftijd van 26, 20, 17, 13 en 5 jaar. We hebben pas een paar woorden gewisseld, maar al snel blijkt dat Stanley een duidelijke visie heeft op de samenwerking tussen scholen en ouders.

  Lees meer over "Stanley Menzo: "leraren en ouders vormen eigenlijk ook een team""

 64. Terug uit Amerika met 3 inspirerende stellingen van taal-/leesexperts

  30 september 2014 09:05 - door Corine Ballering, Karin van de Mortel - 0 reacties

  Elk jaar komen duizenden Amerikaanse leraren met taal-/leesexperts samen op het jaarlijkse congres van the International Reading Associaton (IRA). Wij bezochten het congres ook en delen wat ons in het bijzonder heeft geïnspireerd.

  Lees meer over "Terug uit Amerika met 3 inspirerende stellingen van taal-/leesexperts"

 65. Hoe betere toetsen de examenresultaten verhogen

  29 september 2014 07:00 - door Cees de Jong - 0 reacties

  Hoe kan ik mijn docenten het beste ondersteunen voor zo goed mogelijke leerlingresultaten? En waar begin ik een verbeterproces als de examenresultaten tegenvallen? Binnen de hectiek van een groeiende en complexe onderwijsorganisatie is het aantal mogelijkheden beperkt. Widjai Nakorikantodas, teamleider bovenbouw van vmbo ‘De Groenstrook’ (Wellantcollege) stond samen met zijn collega’s voor deze uitdaging en ontdekte dat de oplossing soms in een verrassende hoek zit.

  Lees meer over "Hoe betere toetsen de examenresultaten verhogen"

 66. 3 tips voor minder spellingfouten bij Cito-toetsen

  26 september 2014 07:00 - door Tseard Veenstra - 3 reacties

  “Op de dictees doen ze het goed, maar bij de Cito-toetsen en in het eigen schrijfwerk bakken ze er veel minder van.”

  Een veel gehoorde verzuchting van leerkrachten over het spellingwerk van hun leerlingen. Vaak wordt verondersteld dat de methode onvoldoende voorbereidt op de LOVS toetsen of dat kinderen te weinig kritisch zijn op eigen werk. Beide aspecten kunnen meespelen, maar hoe krijgt u invloed op de kwaliteit van het spellen van uw leerlingen? De volgende suggesties kunnen daarbij behulpzaam zijn:

  Lees meer over "3 tips voor minder spellingfouten bij Cito-toetsen"

 67. Ambities onderwijsbeleid en ander onderwijsnieuws

  24 september 2014 12:07 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  In deze nieuwsblog onder meer aandacht voor de ambities van kabinet voor het onderwijs , beginnende leerkrachten hebben het zwaar, onderzoek naar kwaliteit schoolgebouwen, tablets doen het goed en anti-pest wetgeving onder vuur.

  Lees meer over "Ambities onderwijsbeleid en ander onderwijsnieuws"

 68. Drie belangrijke inzichten op het Nationaal Congres Ouderbetrokkenheid

  24 september 2014 11:48 - door Myrthe Meurders - 0 reacties

  Samenwerken met ouders is iets dat langzaam maar zeker voor steeds meer schoolleiders en leraren vanzelfsprekend wordt. Hoe betrek ik als leraar álle ouders en waar haal ik de tijd vandaan? En hoe krijg ik als schoolleider een cultuur in de school waarin samenwerking vanzelfsprekend is? Dit blog geeft de drie belangrijkste inzichten van de drie keynote speakers op het Nationaal Congres Ouderbetrokkenheid.

  Lees meer over "Drie belangrijke inzichten op het Nationaal Congres Ouderbetrokkenheid"

 69. De taalspecial in Didactief gemist? Download hem hier

  22 september 2014 13:04 - door Els Loman - 0 reacties

  Er is geen tijd meer te verliezen: het is Tijd voor Taal! Veel scholen en organisaties organiseerden tijdens de jaarlijkse Week van de Alfabetisering in september extra activiteiten om de aandacht te vestigen op het belang van geletterdheid. Lezen en schrijven zijn immers essentieel voor de toekomst van iedereen.

  Lees meer over "De taalspecial in Didactief gemist? Download hem hier"

 70. Hoe Nelson Mandela's kijk op het onderwijs ons kan inspireren

  22 september 2014 12:17 - door Rob van Ooijen - 0 reacties

  Nelson Mandela, de eerste zwarte president in Zuid-Afrika en een icoon in de strijd tegen apartheid, overleed afgelopen december op 95-jarige leeftijd. Hij liet veel mooie herinneringen en wijsheden na. Mandela geloofde als geen ander in de kracht van onderwijs. Ooit sprak hij de legendarische woorden: “Education is the most powerful weapon which you can use to change the world”.  

  Lees meer over "Hoe Nelson Mandela's kijk op het onderwijs ons kan inspireren"

 71. Een moeder met een missie!

  16 september 2014 14:46 - door - 0 reacties

  Tijdens de training om als gecertificeerde Covey-trainer aan de slag te gaan met leraren en schoolleiders, moest ik regelmatig aan mijn drie dochters denken. Twee van de drie waren toen bezig met het schrijven van hun masterthesis en de derde moest nog een paar jaar. Zij en hun leeftijdsgenoten studeren af in een tijd waarin het een ware uitdaging is om een passende baan te vinden. Om een baan te vinden,  krijgen en behouden is het voor hen van belang om het “student zijn” zo snel mogelijk van zich af te schudden en professioneel gedrag te tonen. Aan het einde van de training was ik een moeder met een missie! 

  Lees meer over "Een moeder met een missie!"

 72. De stappen naar een goed rekenbeleid

  16 september 2014 14:31 - door Christa Zonneveld - 1 reactie

  Christa Zonneveld is adjunct directeur onderwijs op scholengemeenschap Panta Rhei in Amstelveen. Twee jaar geleden liet zij zich door CPS adviseren over het rekenbeleid binnen haar school. In dit blog lees je haar ervaring.

  "Als adjunct directeur onderwijs van een vmbo- school liet ik mij twee jaar geleden adviseren door een rekenexpert van CPS  over het door ons in te zetten rekenbeleid. Wij hebben veel leerlingen met een lwoo-indicatie. De leerlingen komen dus met een rekenachterstand van twee leerjaren binnen. Zij dacht in het gesprek met mij mee over de stappen die er in de komende jaren door ons genomen konden worden.

  Lees meer over "De stappen naar een goed rekenbeleid"

 73. Vloeiend lezen als vliegwiel voor beter begrijpend lezen

  15 september 2014 09:00 - door Karin van de Mortel - 0 reacties

  We herkennen allemaal de technisch goede lezer, aan wiens toon we horen dat van de inhoud niets wordt begrepen. Een redelijk vlotte lezer? Misschien, ja. Maar een vloeiende lezer met een goede leesvaardigheid? Nee. De leerling die zonder expressie leest, begrijpt de inhoud van de tekst niet.

  Lees meer over "Vloeiend lezen als vliegwiel voor beter begrijpend lezen"

 74. 3 tips voor een succesvol schoolplan

  10 september 2014 10:00 - door Pieter Gerrits - 1 reactie

  Binnenkort gaat u als directeur van een basisschool aan de slag met een nieuw te schrijven schoolplan 2015-2019. De meeste directeuren zien het als een kans om weer eens goed het gesprek te voeren over visie en strategie. En zo is het ook. Maar omdat het niet iets is wat u elke dag doet, kan het ook zomaar zijn dat u enorm opziet tegen het proces.

  Hoe stel ik de goede vragen? Hoe schrijf ik een plan dat niet in de la belandt, maar ook gaat leven? En hoe schrijf ik al onze ideeën nou mooi op? 

  Mijn en wellicht ook uw grote angst bij het schrijven van een schoolplan is te verzanden in eindeloze discussies met verschillende stakeholders als uw team, ouders en anderen. Het is een angst voor besluiteloosheid. Het gevaar waardoor de meeste schoolplannen veranderen in stof, is het ontbreken van dat wat de organisatie echt wil en naar dat wat de organisatie nu werkelijk gaat doen.

  Wij willen u er graag bij helpen. En daarom allereerst maar eens even drie tips. Maar we willen u ook een aanbod doen.

  Lees meer over "3 tips voor een succesvol schoolplan"

 75. Leren van en met elkaar hebben wij tot speerpunt gemaakt

  8 september 2014 09:16 - door Marianne van der Werff - 2 reacties

  Op 1 augustus is de LesobservatieApp gelanceerd. Een digitale tool om de kwaliteit van het lesgeven objectief te beoordelen en goed in te zetten voor de ontwikkeling en selflearning van docenten in het vo. Het Tabor College in Hoorn, locatie d’Ampte, was nauw betrokken bij de ontwikkeling en werkt al met de app. In Van Twaalf tot Achttien verscheen een uitgebreid interview waarin deze school vertelt over hun ervaringen en de manier waarop ze de app inzetten. U kunt het hier nalezen of kom anders naar één van de regionale demonstraties in september.

  Lees meer over "Leren van en met elkaar hebben wij tot speerpunt gemaakt"

 76. Vijf tips om juridisering rond passend onderwijs te voorkomen

  3 september 2014 11:49 - door Peter de Vries - 2 reacties

  De wet passend onderwijs is een feit. Veel scholen vragen zich af wat passend onderwijs betekent voor de positie van ouders op school. Gaan zij zich meer laten horen omdat hun kind recht op passend onderwijs heeft? En wat is hun formele positie binnen passend onderwijs? Het lijkt erop dat scholen steeds meer worden aangeklaagd bij de landelijke klachtencommissie omdat ouders vinden dat hun kind niet goed wordt behandeld. Of ouders nemen een advocaat mee naar school. In dit blog geef ik graag vijf tips om juridisering als gevolg van passend onderwijs te voorkomen.

  Lees meer over "Vijf tips om juridisering rond passend onderwijs te voorkomen"

 77. Timemanagement in het onderwijs, kan dat wel?

  2 september 2014 09:44 - door Sander van Veldhuizen - 0 reacties

  We zijn druk in het onderwijs. Althans, dat is vaak het eerste antwoord dat je krijgt als je een puber, docent of schoolleider vraagt: ‘Hoe is het?’. Ondanks dat een groot deel van de werkdag (rooster) en het jaar (jaarplanning) vast ligt, wordt een onderwijsdag als ‘druk’ en ‘hectisch’ ervaren: ‘Ik ben hartstikke druk geweest, maar waarmee eigenlijk?’.

  Juist omdat zoveel van tevoren vast ligt (lesuren, toetsen, vakanties, vergaderingen), lijkt het dat timemanagement in het onderwijs geen soelaas gaat bieden voor de ervaren werkdruk. Dat is in zoverre waar dat een paar eenvoudige ‘plantrucs’ niet blijvend zullen bijdragen. Een andere manier van kijken, denken en vervolgens doen kan echter een heel ander gevoel geven aan het einde van de dag. Sterker nog: dat wat we leerlingen aanleren in mentorlessen en individuele gesprekken vergeten we als onderwijsmens zelf nogal eens te doen…
  Lees meer over "Timemanagement in het onderwijs, kan dat wel?"

 78. Waarom je minder moet doen om meer uit het nieuwe schooljaar te halen

  26 augustus 2014 12:59 - door Cor Verbeek, Marcel Koning - 1 reactie

  Het nieuwe schooljaar is voor sommigen al weer begonnen. Anderen beginnen de komende weken. Hopelijk met nieuwe energie, na wat weken van afstand van het werk. Maar hoe zorg je er nu voor dat je in dit schooljaar de goede energie houdt voor je werk? En hoe zit het met jouw balans tussen werk en privé. Wij verzamelden drie tips uit onze training ‘Time Management volgens Covey: de 5 keuzes voor buitengewone productiviteit’. 

  Lees meer over "Waarom je minder moet doen om meer uit het nieuwe schooljaar te halen"

 79. Hoe wilt u als directeur beoordeeld worden?

  25 augustus 2014 16:01 - door René van Drunen - 0 reacties

  Grote kans dat uw scholen een heldere gesprekscyclus hebben voor de medewerkers. Maar hoe zit dat eigenlijk bij uzelf, en bij uw bestuurder? Directeuren en hun leidinggevenden, veelal bestuurders, hebben veelvuldig overleg, de noodzaak lijkt er dus minder te zijn. Maar streeft u wel dezelfde doelen na? Hebt u beide dezelfde focus voor ogen? En als dat nu eens niet zo is?

  Lees meer over "Hoe wilt u als directeur beoordeeld worden?"

 80. 7 gewoontes om kinderen balans te leren

  25 augustus 2014 15:02 - door Marcel Koning - 0 reacties

  Als ouder willen we het allemaal: dat je kind zelf zijn veters strikt. Zelf ruzietjes oplost. Zijn huiswerk plant. Marcel en Annemarie Koning ontdekten de zeven gewoonten van Stephen Covey. Waarmee je kind leert om na de denken over zijn eigen doelen, zodat het zelfredzamer wordt.  Lees meer over "7 gewoontes om kinderen balans te leren"

 81. Wat verwachten ouders van passend onderwijs? en ander onderwijsnieuws

  25 augustus 2014 14:15 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  De onderwijsactualiteit liep ook tijdens de zomervakantie onverminderd door, zij het iets minder frequent. Halverwege juli zijn er bijvoorbeeld nog onderwijsakkoorden gesloten met het basisonderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Verder nog iets gemist? Misschien het OECD rapport over innovatie in het onderwijs of het wetsvoorstel pro en lwoo binnen passend onderwijs? Of het tevredenheidsonderzoek onder scholen over de inspectie..? Kortom, lees dit blog en u bent weer helemaal bij.

  Lees meer over "Wat verwachten ouders van passend onderwijs? en ander onderwijsnieuws"

 82. Nieuw: De LesobservatieApp

  12 augustus 2014 09:01 - door Marianne van der Werff - 2 reacties

  Als er iets duidelijk was na het succes van het verschijnen van het boek  ‘De vijf rollen van de leraar” dan was het wel dat deze rollen zeer bruikbaar blijken om de kwaliteit van het lesgeven te verhogen. Het model is opgepakt door veel vo-scholen en lerarenopleidingen. Ik ben er trots op dat er nu ook een digitale vertaling is verschenen: de LesobservatieApp. Die zal scholen tijd gaan besparen en sneller inzichten geven. Ik vertel u er dan ook graag wat meer over.

  Lees meer over "Nieuw: De LesobservatieApp"

 83. Drie redenen waarom leraren een lange vakantie verdienen

  16 juli 2014 22:14 - door Rob van Ooijen - 107 reacties

  Vandaag voelt als een ongewone dag. Het begon al vlak nadat ik wakker werd. Op het vaste tijdstip voor ons gezamenlijk ontbijt, zo rond kwart over zeven, haalde ik de rolluiken van ons huis omhoog. Ik zag iets vreemds buiten, maar wist niet precies wat het was. Het gevolg was dat ik een aantal minuten naar buiten staarde zonder te ontdekken wat er nu was. Toen mijn dochter van anderhalf mij riep met “papa, broodje eten” gaf ik het op en ging ontbijten. Een halfuur later realiseerde ik me wat er was. Ik miste iets. De donkergrijze mini cooper van de juf van groep 3.

  Lees meer over "Drie redenen waarom leraren een lange vakantie verdienen"

 84. Vaders doen geen moederdingen

  14 juli 2014 09:03 - door Peter de Vries - 4 reacties

  Vaders spelen een wezenlijke rol in de schoolontwikkeling van hun kind. Diverse onderzoeken tonen dat aan. Toch zijn veel scholen sceptisch als het gaat om de kansen die zij zien om vaders meer te betrekken bij hun school. "Vaderbetrokkenheid, dat lukt nooit!" hoor ik vaak als ik dit onderwerp op scholen aansnijd. Ik denk dat scholen zichzelf hierin onderschatten. Vaders zijn net zo betrokken bij hun kinderen en school als moeders. Veel vaders doen alleen geen 'moederdingen'. We moeten ze dus op een andere manier aanspreken. 

  Lees meer over "Vaders doen geen moederdingen"

 85. (Bijna) vakantie en naar zomerschool?

  10 juli 2014 14:17 - door Rene Paes - 0 reacties

  U heeft het schooljaar (bijna) afgerond en u bent gereed voor een periode van ontspanning en eropuit gaan. Het kan ook verfrissend zijn om een deel van uw vrije tijd in de zomer te besteden aan verkenning van nieuwe onderwijstrends en ontwikkeling van nieuwe vaardigheden samen met vakgenoten in een ontspannen sfeer buiten de dagelijkse hectiek van de school.

  Wij hebben daarom voor u een selectie van zomertrainingen voor onderwijsprofessionals in het buitenland en ook in Nederland gemaakt.

  Lees meer over "(Bijna) vakantie en naar zomerschool?"

 86. Handelingsgericht werken en begeleiden met Covey's 7 Gewoonten

  9 juli 2014 12:00 - door Kim van Mosel - 5 reacties

  Op OBS Atlantis in Amersfoort zijn ‘de 7 gewoonten’ voor zelfleiderschap geïntegreerd in het onderwijs, met als doel leerlingen effectief leider te laten worden over hun eigen leven. We passen die 7 gewoonten integraal toe in de school. Ook in mijn werk als ib’er. Ik wil in deze blog laten zien hoe de 7 gewoonten ingezet en doorleefd worden binnen de cyclus van handelingsgericht werken (HGW) en hoe dit tot uitdrukking komt in de interne begeleiding. Het schept planmatigheid, eenheid in taalgebruik en ondersteuning van de visie van de school.

  Lees meer over "Handelingsgericht werken en begeleiden met Covey's 7 Gewoonten"

 87. Met 5-3-2 straks in de finale?

  4 juli 2014 09:54 - door Henk Logtenberg - 0 reacties

  Wie voert de eindklasse aan als het gaat om goed rekenonderwijs? Volgens de PISA resultaten 2012 moeten we daarvoor naar Shanghai. Stappen we, in navolging van het Engelse ministerie van onderwijs, in het vliegtuig naar Shanghai? Schaffen we nieuwe reken-wiskundemethoden aan? Of kunnen we binnen de huidige reken-wiskundemethoden de leerpunten van de Shanghai didactiek direct inzetten? Ik denk dat laatste en in deze blog leg ik graag uit waarom.

  Lees meer over "Met 5-3-2 straks in de finale?"

 88. 7 Gewoontes waardoor Suárez misschien wel niet was gaan bijten

  27 juni 2014 13:26 - door Marcel Koning - 1 reactie

  Ik heb te doen met Luis Suárez. Want ik denk niet dat hij de komende nachten veel slaapt. Ik denk dat hij die paar seconden in het Italiaanse strafschopgebied nog vaak in super-slow-motion afspeelt in zijn hoofd. Hoe kon ik zo stom zijn? Waar kwam die impuls vandaan. Was het de druk? Frustratie?

  Suárez is een topsporter met supertalent. Zijn competentie als voetballer is buitengewoon. De waarde daarvan blijkt wel uit het feit dat Barcelona wel zo’n 85 miljoen euro voor hem zou willen neerleggen. Had hij dit grensoverschrijdende gedrag kunnen voorkomen?

  Foto: AGIF / Shutterstock.com

  Lees meer over "7 Gewoontes waardoor Suárez misschien wel niet was gaan bijten"

 89. Buitenspel

  25 juni 2014 13:01 - door Renske Valk (gastblogger) - 0 reacties

  Gastblog van Renske Valk, hoofdredacteur Van Twaalf tot Achttien

  Hoe zou het werken in het hoofd van de staatssecretaris?

  Op zaterdag organiseerde de Balie in Amsterdam een evenement dat de serie ‘De Balie Leert’ voor dit seizoen afsloot. Het gezelschap was niet heel groot, maar veel selectiespelers uit het Nederlandse onderwijsveld hadden zich present gemeld. Er werd aan de 10 ronde tafels flink gediscussieerd en zo kun je met 70 man toch een goed gesprek voeren. De staatssecretaris gaf in de loop van de dag ook acte de présence en er ontstond een levendig uitwisselen van zorg en hoop. Moderator Felix Rottenberg verdeelde het spel: voorzetje, een-tweetje, hoekschop … en Sander moest keepen.

  Lees meer over "Buitenspel"

 90. Bedankt juf!

  25 juni 2014 11:37 - door Eline Kouwets - 3 reacties

  Ze weet het zelf misschien niet meer, maar ik zal het nooit vergeten. Mijn juf in groep 7 heeft mij gezien, écht gezien. En daar ben ik haar bijzonder dankbaar voor. Dit is een blog over waardering, vertrouwen en de impact die leerkrachten kunnen hebben op het leven van kinderen.

  Lees meer over "Bedankt juf!"

 91. Hoe zorg je voor 25% meer geslaagden?

  24 juni 2014 09:26 - door Judith Richters, Lucia Fiori, Eline Kouwets - 0 reacties

  De uitslag van het tweede tijdvak is binnen. Met verve hebben de docenten en leerlingen van het Veurs Voorburg zich, onder de bezielende leiding van de directeur en de taalcoördinator, ingezet voor een goed én beter resultaat van de examens.

  Eén van de verbeteracties was aandacht voor de taal van de examens, oftewel onze examentaaltraining. De inspanning is geslaagd, gezien het verschil in het slagingspercentage van 65% naar 90% in het eerste tijdvak en 70% naar 98% in het tweede tijdvak. Een groot compliment aan iedereen! 

  Rest de vraag: hoe kan het dat aandacht voor examentaal zoveel effect heeft op de resultaten? Deze vraag beantwoorden wij graag in de laatste van de reeks van drie blogs rond Taal, motivatie, relatie en prestatie.

  Lees meer over "Hoe zorg je voor 25% meer geslaagden?"

 92. Wat scholen met hoge rekencijfers anders doen

  17 juni 2014 15:30 - door Ria Brandt - 0 reacties

  Ook u voelt ongetwijfeld de hete adem van het meetellen van de rekentoets in 2016. En zoekt naar de beste manier om rekenresultaten van leerlingen op peil te brengen. Het steunpunt taal en rekenen vo deed onderzoek naar de rekenpraktijken bij de koplopers, een groep van elf scholen die hoog scoren op de rekentoets. Uit het onderzoek komen zeven succesvoorwaarden voor ‘goed rekenonderwijs’ naar voren. Deze succesvoorwaarden wil ik, aangevuld met drie concrete tips, graag met u delen.

  Lees meer over "Wat scholen met hoge rekencijfers anders doen"

 93. Wat adviseert u minister Bussemaker over de rekentoets?

  16 juni 2014 23:20 - door Ria Brandt - 9 reacties

  We voelen allemaal de hete adem van het meetellen van de rekentoets in 2016 in onze nek. Na de tegenvallende resultaten van de pilot-rekentoets in 2012 en 2013 op veel scholen, komt het meetellen van de toets langzaam maar zeker steeds dichterbij. Of beslist de minister anders? Komende woensdag (18 juni) vergadert de vaste Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met  staatssecretaris Sander Dekker waarbij onder andere deze voortgangsrapportage aan de orde komt. De minister is voornemens om de aanbevelingen van de commissie Bosker over te nemen.

  Lees meer over "Wat adviseert u minister Bussemaker over de rekentoets?"

 94. Vakmanschap weer centraal op mbo, banenplan jonge leerkrachten en andere onderwijsnieuws

  13 juni 2014 11:18 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  In deze laatste nieuwsblog voor de zomervakantie aandacht voor o.a. hervormingen in het mbo, meer banen voor jonge leerkrachten, leren van jonge kinderen, eindtoets po en de rekentoets vo, schrijven met de hand belangrijk, de leermiddelenmonitor. 

  Lees meer over "Vakmanschap weer centraal op mbo, banenplan jonge leerkrachten en andere onderwijsnieuws"

 95. Zonder relatie geen (taal)prestatie

  11 juni 2014 10:07 - door Lucia Fiori, Eline Kouwets - 0 reacties

  Recent onderzochten we een aantal scholen die er in slagen om hun leerlingen in de vmbo-bbl uitmuntende resultaten te laten behalen, zeker bij het vak Nederlands. Opvallend bij deze scholen is de positieve schoolcultuur, waarin onderlinge relaties speerpunt zijn. Hoe taal en relatie de prestaties in het onderwijs verhogen, staat centraal in deze blog.

  Lees meer over "Zonder relatie geen (taal)prestatie"

 96. Wat denken kinderen zelf nodig te hebben in de 21e eeuw?

  10 juni 2014 10:00 - door Pieter Gerrits - 0 reacties

  Wij, onderwijsmensen, bereiden onze leerlingen voor op de maatschappij van morgen. Laatst adviseerde de Onderwijsraad aan minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker dat het onderwijs zich meer moet blijven vernieuwen om dit waar te maken. Regelmatige aandacht voor curriculumvernieuwing en het ontwikkelen van 21e eeuwse vaardigheden zijn nodig om leerlingen beter op de complexiteit van de toekomst voor te bereiden. Dit advies is gebaseerd op o.a. een raadpleging bij bedrijven en het onderwijsveld.

  Wij vroegen het Hannah (9), Jonathan (7) en Ruben (13). “Welke kennis en vaardigheden heb jij later nodig?” en “Wat moet de school doen om toekomstgericht onderwijs te geven?” En wat blijkt? Ze hebben een verfrissende blik op hun eigen rol in de 21e en 22e eeuw.

  Lees meer over "Wat denken kinderen zelf nodig te hebben in de 21e eeuw?"

 97. Gebruik je de goede lijm om je rekenles bij elkaar te houden?

  4 juni 2014 22:06 - door Ria Brandt, Henk Logtenberg - 0 reacties

  Blijft jouw rekenles hangen? Dat is nog niet zo eenvoudig. Want als leraar moet je veel puzzelstukjes op de goede plek zien te krijgen: je moet zicht hebben op en aansluiten bij het vaardigheidsniveau van de individuele leerling én die leerling stimuleren tot veel oefenen, want daardoor leren leerlingen beter rekenen. 

  We horen van scholen dat ze hiermee worstelen. Worstelen met de goede interventies op het goede moment. We willen in dit blog een paar aandachtspunten delen zoals we die ook op de scholen hanteren die we helpen het rekenonderwijs op een hoger plan te tillen.

  Lees meer over "Gebruik je de goede lijm om je rekenles bij elkaar te houden?"

 98. Wat wij leerden over mensen in beweging krijgen

  4 juni 2014 11:01 - door Marion Slijpen, Joka Slump - 0 reacties

  De teamleiders van Het Zuyderzeecollege in Emmeloord wilden de lessen in de bovenbouw havo/vwo een heldere structuur geven. Het model van ‘De vijf rollen van de leraar’ sprak hen aan en samen met het team probeerden ze de gewenste beweging op gang te krijgen. Het had niet het gewenste effect. Veel lessen zaten nog steeds in de busopstelling en misten een duidelijk spoorboekje en lesdoel. Totdat één van de docenten werd gecoacht. “Het was alsof ineens het kwartje viel.” Wat bracht deze docent nu in beweging?

  Lees meer over "Wat wij leerden over mensen in beweging krijgen"

 99. De terugkeer van de meester, anti-pestprogramma's gescreend en ander onderwijsnieuws

  30 mei 2014 07:00 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  De zomervakantie gloort aan de horizon en veel onderwijsorganisaties willen voor de grote uittocht nog wat kwijt aan onderwijzend Nederland. Dit levert een volgeboekte nieuwsblog op met berichten over o.a. mannentekort en deeltijdjuffen in de klas, anti-pestprogramma's, samenwerking in krimpregio's, tabletgebruik door jonge kinderen en natuurlijk het advies van de Onderwijsraad over 'eigentijds onderwijs'. 

  Lees meer over "De terugkeer van de meester, anti-pestprogramma's gescreend en ander onderwijsnieuws"

 100. Hoe Atlantis haar leerlingen voorbereidt op de 21ste eeuw

  28 mei 2014 09:04 - door Arjan de Lange (gastblogger) - 0 reacties

  Er is steeds meer aandacht voor wat we meestal de '21e eeuw vaardigheden' noemen. Vaardigheden die passen bij onze nieuwe manier van leren, leven en werken, zoals creativiteit, kritisch denken, problemen oplossen, leiderschap, sociale vaardigheden en nog veel meer competenties. Scholen zoeken naar manieren om, naast de nadruk op bijvoorbeeld rekenen en taal, het eigene van de leerling meer voorop te stellen. Basisschool Atlantis vond in ‘de 7 gewoonten van Stephen Covey’ handvatten om hun leerlingen de zo begeerde vaardigheden aan te leren. Arjan de Lange, leraar groep 4 en leider van het 'lighthouseteam' vertelt over deze pionierende school.

  Lees meer over "Hoe Atlantis haar leerlingen voorbereidt op de 21ste eeuw"

 101. MBO: geef je over aan ouderbetrokkenheid!

  20 mei 2014 11:37 - door Ariena Verbaan, Marinus Kamphorst - 0 reacties

  Ouderbetrokkenheid is in het primair en voortgezet onderwijs steeds meer vanzelfsprekend. Maar hoe zit het met ouderbetrokkenheid in het mbo? Wij willen een lans breken voor meer aandacht voor ouderbetrokkenheid in het mbo. Dat doen we door drie vragen aan de orde te stellen:

  1. Is ouderbetrokkenheid in het mbo wel nodig?
  2. Wat zijn de voornaamste drempels voor ouderbetrokkenheid in het mbo?
  3. Hoe kun je ouderbetrokkenheid in het mbo praktisch vormgeven? 

  Lees meer over "MBO: geef je over aan ouderbetrokkenheid!"

 102. Vrij lezen als motor voor betere prestaties, motivatie en relatie

  16 mei 2014 08:00 - door Lucia Fiori - 0 reacties

  Uit ervaring weten we dat de motivatie van leerlingen en een goede relatie met de leraar en andere leerlingen broodnodige voorwaarden zijn om te kunnen én willen leren. Hoe kunnen we deze drie wezenlijke zaken in het onderwijs realiseren en combineren? Taal is daar een sterk wapen in. Lezen is immers de poort naar kennis.

  De komende weken vertel ik u over drie succesvolle aanpakken die niet alleen de taalvaardigheid verhogen, maar bovenal goed uitpakken voor de motivatie van uw leerlingen, uw relatie met hen, en de relaties tussen leerlingen onderling!

  In dit blog succesaanpak 1: Vrij lezen


  Lees meer over "Vrij lezen als motor voor betere prestaties, motivatie en relatie"

 103. Ik dacht dat ik al iets was

  13 mei 2014 16:33 - door Linda van Tuyl - 0 reacties

  Lees meer over "Ik dacht dat ik al iets was"

 104. Waar moeten MBO-opleidingen in investeren om (beter) aan te sluiten op het bedrijfsleven?

  7 mei 2014 10:58 - door Ariena Verbaan, Wouter Muns - 0 reacties

  Onlangs sprak ik met de directie van de belastingdienst en stelde hem deze vraag: ‘Waar moeten MBO-opleidingen volgens jullie in investeren om (beter) aan te sluiten op behoeften van het bedrijfsleven? Het antwoord was helder. Het ging volgens deze directeur om drie zaken:

  1. Help MBO-studenten hun passie te ontdekken van waaruit zij in vertrouwen perspectief blijven houden op werk

  2. Leer hen op tijd te komen en zich te verhouden tot de regels en waarden van het bedrijf

  3. Overtuig hen ervan, dat wanneer zij hun diploma eenmaal verworven hebben, het echte leren pas begint.

  Ik  ben er van overtuigd, dat MBO-studenten die leren en leven volgens de 7 eigenschappen van Stephen Covey zorgen voor persoonlijk leiderschap, blijvende zelfsturing op hun  professionaliteit en daarmee het verschil maken. Waarom?

  Lees meer over "Waar moeten MBO-opleidingen in investeren om (beter) aan te sluiten op het bedrijfsleven?"

 105. Het recht op lamlendigheid

  1 mei 2014 09:15 - door Renske Valk (gastblogger) - 0 reacties

  Gastblog van Renske Valk, hoofdredacteur Van Twaalf tot Achttien

  Ieder mens heeft perioden in zijn leven nodig van hangerigheid en aangename doelloosheid. Dat is geen wetenschappelijk feit, voor zover ik weet, enkel mijn stellige overtuiging. Gewoon bij perioden stevig verzaken. Lekker en heel gezond. Zo gemakkelijk is dat trouwens niet, nu we anno 2014 24 uur per dag rendabel kunnen zijn. Meester in het nietsdoen waren de Aboriginals in Australië: zij besteedden in hun oorspronkelijke levenswijze het minst aantal uren aan arbeid om te voorzien in hun levensonderhoud, ik meen zo’n twee uur per dag. De overige tijd zaten ze in groepjes in de zanderige zon en filosofeerden over de dreamtime. In de jaren 80 gold dat binnen de antropologie nog als maatstaf voor welbevinden.

  Lees meer over "Het recht op lamlendigheid"

 106. Ouders twijfelen aan uitwerking passend onderwijs en ander onderwijsnieuws

  29 april 2014 16:29 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  Het onderwijsverslag van de inspectie, het sectorakkoord voortgezet onderwijs, onrust over passend onderwijs en werkdruk. Dit waren thema's die de afgelopen weken de meeste aandacht trokken in onderwijsland. Dit en ander nieuws uit de laatste twee weken van april leest u in deze nieuwsblog.

  Lees meer over "Ouders twijfelen aan uitwerking passend onderwijs en ander onderwijsnieuws"

 107. Waarom passende perspectieven u helpen bij de invoering van passend onderwijs

  23 april 2014 07:58 - door Corine Ballering - 0 reacties

  Een kwart van alle leerlingen is niet in staat om op 12-jarige leeftijd het referentieniveau 1F te halen, vanwege kindkenmerken. Om leraren en IB-ers te helpen om doelgericht te werken aan het behalen van een zo hoog mogelijk taal- en rekenniveau voor deze groep leerlingen, ontwikkelde SLO de passende perspectieven. Ik ben ervan overtuigd dat de passende perspectieven een prachtig hulpmiddel zijn voor het invoeren van passend onderwijs. In dit blog geef ik daarom graag een aantal tips om de passende perspectieven zo in te zetten dat ze resultaat opleveren. SBO De Prinsenhof uit Zoetermeer/Pijnacker heeft er al goede ervaringen mee en deelt zijn ervaringen ook in dit blogartikel. 

   

  Lees meer over "Waarom passende perspectieven u helpen bij de invoering van passend onderwijs"

 108. Hoe vaardig zijn we al in differentiëren?

  17 april 2014 07:00 - door Renske Valk (gastblogger) - 1 reactie

  De noodzaak tot differentiëren is geen noviteit meer. Om iedere leerling zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen zullen docenten in toenemende mate hun onderwijs moeten afstemmen op verschillen tussen leerlingen. Docenten geven aan behoefte te hebben aan praktische handvatten en tools. Aan voorbeelden en toepassingsmogelijkheden. Van Twaalf tot Achttien sprak met een aantal docenten en met Meike Berben, specialist op dit gebied en auteur van het boek Differentiëren is te leren! Omgaan met verschillen in het voortgezet onderwijs. Hoe vaardig zijn we al in differentiëren?

  Lees meer over "Hoe vaardig zijn we al in differentiëren?"

 109. Professionaliseringsbeleid ontbreekt op 20% van scholen en ander onderwijsnieuws

  15 april 2014 10:15 - door Paul Kleingeld - 2 reacties

  De laatste nieuwsupdate dateert alweer van zo'n 3 weken geleden. Hoogste tijd om u weer even bij te praten over een aantal themas die de afgelopen weken in het nieuws waren zoals het professionaliseringsbeleid op scholen, klassengrootte, opbrengstgericht werken, de inspectie over schoollleiders, meer banen in het basisonderwijs maar ook meer afhakers.

  Lees meer over "Professionaliseringsbeleid ontbreekt op 20% van scholen en ander onderwijsnieuws"

 110. Hoe muziek kinderen in Venezuela redde (en wat wij daarvan kunnen leren)

  10 april 2014 07:00 - door Jan Smolenaars - 0 reacties

  Dit is een gastblog van Jan Smolenaars. Jan is rector van het Roland Holst College in Hilversum. Op 1 april organiseerde hij het Hilversums Onderwijs Film Festival 2014. CPS was sponsor van dit festival en vroeg Jan wat hem inspireerde.

  Films inspireren. Ook voor het werken in het onderwijs. Daarom organiseerden we het Hilversums Onderwijs Film Festival.

  Dit keer was de hoofdfilm El Sistema. Hierin wordt een beeld gegeven van Venezuela, waarbij de motor van verbetering van de maatschappij gevormd wordt door muziek. Kinderen gaan van jongs af aan naar muziekbijeenkomsten, gezinnen raken betrokken bij het muziekonderwijs. Het resultaat: een hechtere samenleving, een geweldig orkest, en een inspirerend voorbeeld voor de ambities die wij in het onderwijs ook hebben (ik zal u zo wat laten zien van dit orkest).

  Lees meer over "Hoe muziek kinderen in Venezuela redde (en wat wij daarvan kunnen leren)"

 111. Kunnen we voorkomen dat helft jonge docenten wil stoppen vanwege 'mondige, respectloze ouders'?

  7 april 2014 11:06 - door Peter de Vries - 5 reacties

  Afgelopen vrijdag (4 april) meldde CNV Onderwijs dat de helft van de jonge leraren wil stoppen met hun baan. Wat mij opviel was een klein zinnetje in het bericht over dit nieuws op de website van CNV Onderwijs, namelijk dat een reden is dat deze jonge docenten klagen over 'mondige, respectloze ouders'.

  Zo’n zinnetje raakt me vanuit mijn passie voor betere ouderbetrokkenheid op scholen. Ik hoop van harte dat het niet te laat is voor deze groep jonge docenten. Want de kinderen en het onderwijs heeft hen en hun nieuwe blik op onderwijs hard nodig.

  En wat die ‘mondige, respectloze ouders’ betreft heb ik drie gedachten die hopelijk kunnen helpen voorkomen dat deze jonge groep docenten het onderwijs verlaat.

  Lees meer over "Kunnen we voorkomen dat helft jonge docenten wil stoppen vanwege 'mondige, respectloze ouders'?"

 112. Sterke rekenaars in de klas? Hou ze bij de les!

  1 april 2014 09:15 - door Suzanne de Lange - 0 reacties

  Ze bestaan echt, die goede tot zeer goede rekenaars, ook in het vmbo. Schoolleiders van vmbo-tl afdelingen schatten dat het zeker 10 procent van de leerlingen betreft. Veelal is er geen specifiek aanbod voor deze groep, ze doen ‘gewoon met de les mee’. Scholen geven aan dat de zwakke rekenaars nu de prioriteit hebben, aanbod voor goede tot zeer goede rekenaars komt later. Maar doen we de goede rekenaars dan niet tekort? Ook deze leerlingen hebben recht op een onderwijsaanbod dat is afgestemd op hun niveau en onderwijsbehoefte zodat ze tot leren en groei van vaardigheden kunnen komen. Nu de scholen weer volop in de rekentoetsen zitten een mooie aanleiding om ook bij deze groep stil te staan.

  Lees meer over "Sterke rekenaars in de klas? Hou ze bij de les!"

 113. Differentiëren in de les? Gratis E-book voor leidinggevenden in het vo

  31 maart 2014 09:05 - door Meike Berben - 2 reacties

  Binnen het voortgezet onderwijs is lang gedacht dat differentiatie niet zo nodig was. Aan het eind van het basisonderwijs bepaalt het eindniveau van de leerling immers welke vervolgopleiding het beste aansluit. En laten we eerlijk zijn, goed omgaan met verschillen in leerbehoefte is een behoorlijke uitdaging, zeker als je op een dag zo’n zeven klassen van dertig leerlingen lesgeeft.

  Het is een misverstand om te denken dat differentiëren alleen iets vraagt van docenten. Differentiëren vraagt een planmatige en schoolbrede aanpak. Schoolleiders, afdelings- of teamleiders spelen een sleutelrol in bijvoorbeeld het ontwikkelen van een heldere visie en duidelijke afspraken over hoe uw school nu eigenlijk differentieert.

  Lees meer over "Differentiëren in de les? Gratis E-book voor leidinggevenden in het vo"

 114. Passend onderwijs in het mbo, noodzaak of winst?

  28 maart 2014 13:30 - door Josee von Weijrother - 2 reacties

  De 16+ leerlingen op het mbo, hebben inmiddels een denk- , ontwikkelingsniveau en leeftijd bereikt dat zij, ondersteund door goed geïmplementeerd onderwijs, zelf goed sturing kunnen geven aan hun eigen beroepsgerichte leerproces. En daar waar de ontwikkeling wordt belemmerd, heeft het mbo de middelen om de student extra te begeleiden. De vraag is dan ook gerechtvaardigd of en hoe passend onderwijs zinvol ingevuld kan worden in de lespraktijk van alledag? 

   

  Lees meer over "Passend onderwijs in het mbo, noodzaak of winst?"

 115. Waarom we passend onderwijs met vertrouwen tegemoet kunnen zien

  27 maart 2014 08:15 - door - 0 reacties

  Als je de berichten in de media moet geloven is er nog veel onzekerheid in het onderwijsveld; leraren en ouders denken dat er veel gaat veranderen maar weten niet precies wat en hoe. Dit kan leiden tot onzekerheid; ouders van een zogenaamde rugzakleerling verlangen terecht naar duidelijkheid over de extra ondersteuning van hun kind na 1 augustus 2014, het moment waarop passend onderwijs ingaat. Ook leraren kunnen onzeker worden: krijg ik nu ineens veel meer zorgleerlingen in de klas, en hoe moet ik dat organiseren?

  En dan is er nog de kritiek dat passend onderwijs tot nu toe alleen maar heeft geleid tot veel bestuurlijke drukte maar nog nauwelijks tot inhoudelijk goede plannen om de juiste ondersteuning in de regio te organiseren.

  In deze blog wil ik uitleggen waarom volgens mij ouders en leraren niet hoeven te wanhopen maar dit proces met vertrouwen tegemoet mogen zien.

  Dit artikel verscheen 5 december 2013 en is bijgewerkt t.b.v. de week van passend onderwijs.

  Lees meer over "Waarom we passend onderwijs met vertrouwen tegemoet kunnen zien"

 116. Passend onderwijs! Waar vind ik mijn informatie?

  26 maart 2014 09:30 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  Over Passend onderwijs zijn inmiddels hele boekenplanken vol geschreven en is waarschijnlijk nog meer digitaal beschikbaar gesteld. Veel informatie is makkelijk en gratis online verkrijgbaar. Maar waar? We zetten de belangrijkste internetbronnen voor u op een rijtje:

  Lees meer over "Passend onderwijs! Waar vind ik mijn informatie?"

 117. Welke tip geeft u de minister mee?

  25 maart 2014 08:40 - door Rob van Ooijen - 2 reacties

  De Week van Passend Onderwijs biedt de ruimte om het samen over de inhoud te hebben. Op veel scholen in het land, en misschien ook wel op uw school, worden activiteiten georganiseerd om elkaar te inspireren, te informeren en te betrekken bij passend onderwijs. Ieder heeft hier zo zijn eigen mening of visie over. Stel dat minister Bussemaker of staatssecretaris Dekker u morgen zou bellen, en u kunt hen één tip meegeven in het kader van passend onderwijs..... Welke tip zou dat dan zijn?

   

  Lees meer over "Welke tip geeft u de minister mee?"

 118. Hoe dichten we de kloof tussen bedenkers en doeners bij passend onderwijs?

  25 maart 2014 08:30 - door Alma Buitenhuis - 1 reactie

  Veel leraren voelen zich ‘niet klaar’ voor passend onderwijs. Ze geven aan niet de middelen te hebben om zogeheten ‘zorgleerlingen’ te helpen. Ook vrezen ze dat de hulp aan hen ten koste gaat van de andere leerlingen. Aldus de CNV bond. Onderzoeken laten zien dat leraren veel te weinig betrokken zijn bij het hele proces, weerstand is dan een logisch gevolg. Hoe moet dat nu verder? Wat we er ook van vinden, passend onderwijs is immers een feit.

  Lees meer over "Hoe dichten we de kloof tussen bedenkers en doeners bij passend onderwijs?"

 119. Betrek ouders tijdig bij passend onderwijs: 9 tips

  24 maart 2014 12:30 - door Peter de Vries - 1 reactie

  Passend onderwijs is werk in uitvoering. Veel ouders weten nog niet wat passend onderwijs inhoudt, of hebben een vertekend beeld door de eenzijdige media-aandacht. Willen we passend onderwijs tot een succes maken, dan is de betrokkenheid van ouders onmisbaar. Informeer ouders goed (en tijdig!) over de manier waarop passend onderwijs op uw school wordt vormgegeven.

  Echt goed samenwerken vraagt natuurlijk wel meer. Dat geldt voor alle kinderen, en in het bijzonder voor kwetsbare leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.

  9 tips helpen u om goed en slim samen te werken met ouders. Ouderbetrokkenheid 3.0 noemen we dat.

  Lees meer over "Betrek ouders tijdig bij passend onderwijs: 9 tips"

 120. Competente rebellen gevraagd!

  20 maart 2014 09:00 - door Suzan Koning - 1 reactie

  Minister Bussemaker gaf op 17 maart een mooie lezing tijdens het symposium 'Vaardigheden voor de toekomst'. Ze brak een lans voor onderwijs als bron van toerusting voor iedereen, voor onderwijs dat vaardigheden ziet als voorwaarden voor verbeelding en voor onderwijs dat creatieve, competente rebellen voortbrengt.
   

  Lees meer over "Competente rebellen gevraagd!"

 121. Hoe scholen van goed naar nog beter komen via zes kwaliteitsfactoren

  19 maart 2014 12:30 - door - 0 reacties

  Basisschool De Duif in Heiloo is een kleine school met ongeveer 170 leerlingen. Uit het Cito LVS blijkt dat er op De Duif een grote groep leerlingen is die sterk scoort op de toets. Directie en leerkrachten denken dat de resultaten nog beter kunnen worden. Zij willen van goed naar beter. De school is bezig het onderwijs aan meer begaafde leerlingen vorm te geven. Daarnaast willen directie en team komen tot efficiënt leerkrachtgedrag. Hoe pakt de Duif dit aan? In dit blog vertellen we u er meer over.

  Lees meer over "Hoe scholen van goed naar nog beter komen via zes kwaliteitsfactoren"

 122. Drie tips om met grensoverschrijdend gedrag van ouders om te gaan

  13 maart 2014 10:04 - door Peter de Vries, Henk Galenkamp - 0 reacties

  Dat goed samenwerken met ouders belangrijk is weten we. Maar wat als ouders soms grenzen over gaan? Niet op komen dagen, de deskundigheid van de leraar niet accepteren of dwingen dat hun kind op een bepaalde plaats moet zitten?

   

  Lees meer over "Drie tips om met grensoverschrijdend gedrag van ouders om te gaan"

 123. Onderpresteren van docenten - Het laatste taboe?

  12 maart 2014 08:00 - door René van Drunen, Clarien Veltkamp - 1 reactie

  Recent onderzoek (Mensink, j.c.m. 2009) wijst uit dat wellicht zo’n 16 procent van de docenten in het voortgezet onderwijs onder de norm presteert of minder laat zien dan je op grond van hun capaciteiten zou verwachten. Omgerekend hebben we het dan over maar liefst 1 op de 6 docenten! In opdracht van OCW deed CPS onderzoek naar het erkennen, herkennen en aanpakken van onderpresteren. In dit blog nemen we u mee in de belangrijkste bevindingen.

  Lees meer over "Onderpresteren van docenten - Het laatste taboe?"

 124. Overgangen in het onderwijs en andere onderwijsnieuws

  12 maart 2014 07:45 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  Lees in deze onderwijsnieuwsblog de laatste ontwikkelingen over o.a. overgangen in het onderwijs, verzilveren van talenten, professionele leercultuur en de eindtoets.

  Lees meer over "Overgangen in het onderwijs en andere onderwijsnieuws"

 125. Differentiëren is te leren

  11 maart 2014 07:00 - door Aafke Bouwman - 2 reacties

  Leerkrachten staan elke dag voor de uitdaging het beste in alle kinderen naar boven te halen. Maar hoe realiseer je dat? Hoe kom je in een groep van pakweg dertig leerlingen tegemoet aan de verschillende behoeftes, talenten en leervoorkeuren? In het onlangs verschenen boek Differentiëren is te leren laat ik stap voor stap zien hoe differentiëren in de praktijk vorm kan krijgen in alle klassen van het basisonderwijs. Ingrid Iekker interviewde me hierover voor Prima Onderwijs. En ze vond het goed dat we de praktische tips uit dat artikel ook hier op het blog plaatsen. 

   

  Lees meer over "Differentiëren is te leren"

 126. Kanteltaal

  10 maart 2014 10:00 - door Renske Valk (gastblogger) - 4 reacties

  Gastblog van Renske Valk, hoofdredacteur VanTwaalftotAchttien

  Docenten en schoolleiders, onderwijsschrijvers en edubloggers, de tijd is aangebroken om de veilige zone te verlaten van onze huidige onderwijstaal. Ons jargon is versleten, onze zinsneden zijn leeg geworden. Een tijdje geleden verzuchtte Anja Vink, onderwijsjournaliste, op Twitter: 

  En daarin had ze helemaal gelijk.

  Lees meer over "Kanteltaal"

 127. Opbrengstgericht werken, saus of marinade?

  4 maart 2014 10:32 - door Cor Verbeek, Linda Odenthal - 1 reactie

  “We kunnen beschikken over de nodige cijfers, we toetsen ons suf en toch mis ik iets. Het lijkt alsof opbrengstgericht werken niet echt in onze school doordringt”. Deze uitspraak van een schoolleider deed ons denken aan de titel van een brochure over kwaliteitsbeleid die ISIS/Q5 in 2006 uitbracht: Saus of marinade? Schoolleiders worstelden daarin met de vraag hoe kwaliteitsbeleid het beste in hun school kon worden geïmplementeerd. De vraag was of kwaliteitsbeleid een saus is die je van bovenaf uitgiet over de school of dat het de marinade is die de smaak van het gerecht verbetert?

  Lees meer over "Opbrengstgericht werken, saus of marinade?"

 128. Vier tips om uw kernvakken op orde te brengen

  27 februari 2014 09:24 - door Corine Ballering, Ria Brandt - 0 reacties

  In onze gesprekken met schoolleiders horen we enerzijds ergernis over de wijze waarop de verbetering van de taal- en rekenvaardigheden door de overheid gedropt is in het voortgezet onderwijs en mbo. Anderzijds horen we geluiden dat het reken- en taalniveau van leerlingen wel wat omhoog mag omdat alle vakken daarvan profiteren.

  Onze stelling is dat scholen die willen dat hun leerlingen slagen ondanks de kernvakkenregeling leidinggevenden hebben die sturen op taal- en rekenresultaten.

  In dit blog geven we u hiervoor vier tips, als voorproefje op de conferentie die we houden op 15 april aanstaande

  Lees meer over "Vier tips om uw kernvakken op orde te brengen"

 129. Professionalisering begrijpend lezen op de grens van po en vo kosteloos beschikbaar

  27 februari 2014 09:00 - door Karin van de Mortel, Corine Ballering - 0 reacties

  Goede leesvaardigheid betekent lezen met begrip. Zonder begrijpen, is er geen leren. Dit belang wordt breed onderkend. Zowel schoolleiding als leraren weten van welke onschatbare waarde het daadwerkelijk systematisch verbeteren van de leesvaardigheid van leerlingen is. Ongetwijfeld heeft ook u overwegingen in het kader van het opbrengstgericht denken en werken en de Referentieniveaus.

  CPS besteedt op 13 maart (po) en 15 april (vo) a.s. een hele conferentie aan dit onderwerp en in dit blog geven we u graag een voorproefje van de kennis die we te delen hebben.

   

  Lees meer over "Professionalisering begrijpend lezen op de grens van po en vo kosteloos beschikbaar"

 130. 21e eeuwse vaardigheden, didactische ict-bekwaamheid van leraren en ander onderwijsnieuws

  25 februari 2014 14:15 - door Paul Kleingeld - 1 reactie

  De grabbelton met onderwijsnieuws is ook de de afgelopen weken weer aardig aangevuld. Ik heb weer een greep genomen en het resultaat kunt in u deze onderwijsnieuwsblog lezen. Er is nieuws over onderwijs aan peuters, geld voor gezondheid en cultuur, it vaardigheden van de leraar, 20th century skills, etc. 

  Lees meer over "21e eeuwse vaardigheden, didactische ict-bekwaamheid van leraren en ander onderwijsnieuws"

 131. Stephen Covey in Hollandse spreekwoorden en gezegden!

  17 februari 2014 15:00 - door Cor Verbeek, Simone Scholten - 2 reacties

  Had Stephen Covey toen hij in 1989 het boek 'The 7 habits of highly effective people' schreef misschien onze eigen vaderlandse geschiedenis voor ogen? Was hij bekend met onze beroemde scheepvaarders die de wereld rondzeilden? Nee, uiteraard niet. Covey zelf heeft altijd gezegd dat hij tot zijn zeven gewoonten is gekomen door zich te verdiepen in de wereldliteratuur, de godsdiensten en observaties in het echte leven.

   

  Lees meer over "Stephen Covey in Hollandse spreekwoorden en gezegden!"

 132. Een handig hulpmiddel om leerlingen feedback te geven op het leren

  11 februari 2014 12:00 - door Henk Logtenberg, Pieter Gerrits - 4 reacties

  Als leraar probeer je bij de analyse van de (reken)resultaten “in het hoofd te kruipen van de leerling”. Je wilt graag weten hóe de leerling de opgave heeft opgelost, én welke denkstappen hij/zij heeft gemaakt. Maar naast inhoudelijke input over het rekenproces wil je ook graag een beeld vormen van hoe de leerling de opgave heeft ervaren en beleefd. Ging het top óf frustreerde de opgave de leerling tomeloos?

  Lees meer over "Een handig hulpmiddel om leerlingen feedback te geven op het leren"

 133. Is er een ‘missing link’ in de dataverzameling voor opbrengstgericht werken?

  6 februari 2014 09:00 - door Linda van Tuyl - 1 reactie

  Als je opbrengstgericht werken op de agenda zet, mag een praktische manier om data te verzamelen en te registreren niet ontbreken. Pas als je de benodigde gegevens hebt, kun je immers analyses uitvoeren en zo nodig de uitgevoerde activiteiten die gericht waren op het behalen van de doelen wijzigen. Of indien gewenst, de doelen bijstellen. Pas met de juiste data kan de volgende stap gezet worden in de cyclus van opbrengstgericht werken. 

  Maar welke gegevens heb je dan nodig en hoe registreer je ze? Het hebben van een transparant systeem helpt bij deze kwaliteitsbevordering. Het goede nieuws is dat scholen hiervoor al middelen hebben die hiervoor zijn ingericht, zoals bijvoorbeeld ParnasSys of Magister. Maar we vragen ons af of er niet een belangrijke 'missing link' is in het gebruik van die systemen?

   

  Lees meer over "Is er een ‘missing link’ in de dataverzameling voor opbrengstgericht werken?"

 134. 'De School' zet ons aan het denken over effectief leraargedrag

  4 februari 2014 22:30 - door Martie Slooter - 0 reacties

  Bij het kijken naar de documentaireserie De School (BNN) bekruipt vrijwel iedereen een bepaald gevoel. Herkenning, ergernis, geruststelling, slecht, erg goed, veel kattenkwaad... Opvallend dat er zoveel uiteenlopende gevoelens zijn die we de afgelopen periode hebben kunnen meebeleven. We horen ook kritiek. Wat er volgens mij aan de hand is?

  Lees meer over "'De School' zet ons aan het denken over effectief leraargedrag"

 135. Talentontwikkeling of excellentie of vakmanschap en ander onderwijsnieuws

  4 februari 2014 07:30 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  Talentontwikkeling, vakmanschap, excellerende leerlingen. De afgelopen twee weken is er weer het nodige gepubliceerd over deze thema's. Verder is er nieuws te melden over de arbeidsmarktsituatie in het basisonderwijs en de eindtoets, eveneens in het basisonderwijs.

  Lees meer over "Talentontwikkeling of excellentie of vakmanschap en ander onderwijsnieuws"

 136. Waarom een platform voor examencoördinatoren nodig is (en dat er ook komt)

  3 februari 2014 08:00 - door Piet Groenewegen - 1 reactie

  Ruim 180.000 leerlingen zijn 2014 begonnen met de verwachting dat zij dit jaar hun diploma zullen halen. Ruim 180.000 leerlingen die in mei een vmbo-, havo- of vwo-examen afleggen. 180.000 jonge mensen die soms zo op het oog heel relaxed, maar vaak met een forse dosis stress, aan het werk zijn om hun paspoort voor de toekomst te behalen.

  Lees meer over "Waarom een platform voor examencoördinatoren nodig is (en dat er ook komt)"

 137. Wat is uw tip om in topvorm te blijven?

  27 januari 2014 15:15 - door Rob van Ooijen - 18 reacties

  De Olympische Spelen staan voor de deur. Topsporters hebben de afgelopen maanden hard getraind om het beste uit zichzelf te halen en om het hoogste podium te bereiken. Ook om het maximale uit je lessen te halen, is training nodig. Lesgeven is daarin net als topsport. Wat is uw tip om als onderwijsprofessional in topvorm te blijven? Laat uw reactie achter.

  Lees meer over "Wat is uw tip om in topvorm te blijven?"

 138. Scholen die de begrijpend leesresultaten willen verbeteren beginnen in de onderbouw: 3 tips om direct toe te passen

  21 januari 2014 16:00 - door Karin van de Mortel - 11 reacties

  Iedereen weet hoe belangrijk leesbegrip en leesmotivatie zijn en tegelijkertijd voelt iedereen ook de onmacht om meer grip te krijgen op het optimaliseren van die resultaten. In dit blog een interventie die voor veel schoolteams minder voor de hand ligt, maar waarvan ik al vele malen heb ervaren dat het een krachtig impuls geeft aan het verbeteren van de begrijpend leesresultaten: begin in de onderbouw.

  Lees meer over "Scholen die de begrijpend leesresultaten willen verbeteren beginnen in de onderbouw: 3 tips om direct toe te passen"

 139. Schoolverlaters, excellente scholen, tweetalig onderwijs, meeleven met schoolperikelen en ander onderwijsnieuws

  17 januari 2014 10:14 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  Heeft u iets met getallen? Ik wel. 2014 vind ik bijvoorbeeld en stuk beter klinken dan 2013. Of deze klank ook wordt omgezet in een goed onderwijsjaar moet natuurlijk nog blijken. De afgelopen weken is wat dat betreft hoopvol gestart. Er is goed nieuws te melden over o.a. schooluitval, it en onderwijs, ouderbetrokkenheid, tweetalig onderwijs. 

  Lees meer over "Schoolverlaters, excellente scholen, tweetalig onderwijs, meeleven met schoolperikelen en ander onderwijsnieuws"

 140. Rekenprestaties verbeteren? 3 Tips voor resultaat.

  16 januari 2014 11:00 - door Ria Brandt, Pieter Gerrits - 0 reacties

  Meer dan ooit zijn scholen zich ervan bewust dat het rekenonderwijs extra aandacht behoeft. Bijvoorbeeld omdat zij verrast zijn door (zeer) slechte resultaten bij de rekentoets. Maar wat kan de school het beste ondernemen? Moet er een rekendocent worden aangewezen en komt rekenen op het rooster? Wordt er een speciaal rekenprogramma aangeschaft? Of is het beter als uiteenlopende vakdocenten aandacht gaan besteden aan rekenen? De mogelijkheden lijken eindeloos. Dat maakt het lastig om de goede keuzes te maken. Eén ding is duidelijk: het verbeteren van de kwaliteit van het rekenonderwijs lukt alleen als de schoolleider intensief betrokken is. Zijn of haar betrokkenheid is voorwaardelijk.

  Lees meer over "Rekenprestaties verbeteren? 3 Tips voor resultaat."

 141. 10 gouden voorleestips om aan de ouders mee te geven

  14 januari 2014 14:29 - door Annemarieke Kool - 9 reacties

  De Nationale Voorleesdagen staan weer voor de deur, en dat betekent landelijk weer veel aandacht voor het belang van voorlezen. En dat is mooi, want plezier krijgen in lezen begint al heel jong. Ouders spelen hierin een belangrijke rol. Daarom hebben we tien gouden voorleestips voor hen verzameld. Leuk om juist in deze week aan uw leerlingen mee naar huis te geven of mee te nemen in de schoolkrant.  

   

  Lees meer over "10 gouden voorleestips om aan de ouders mee te geven"

 142. Examens zijn taliger dan ooit

  9 januari 2014 09:28 - door Rene Paes, Eline Kouwets - 1 reactie

  Het nieuwe jaar is begonnen en de centrale examens komen dichterbij. ‘De belangrijkste conclusie uit de Examenmonitor vo 2013 was dat het hoger leggen van de lat een positief effect heeft: de cijfers bij een aantal kernvakken zijn verbeterd, en ondanks de aangescherpte eisen zijn de slaagpercentages omhoog gegaan’ schreef Sander Dekker eind oktober aan de Tweede Kamer. Dat klinkt goed. Maar u staat samen met leerlingen en ouders onder verhoogde druk door de strengere exameneisen. Zullen de slaagpercentages in 2014 de conclusie uit de Examenmonitor herbevestigen?

  Lees meer over "Examens zijn taliger dan ooit"

 143. Differentiëren is te leren! 10 tips om het in praktijk te brengen

  6 januari 2014 10:04 - door Meike Berben - 4 reacties

  Het differentiëren in de les krijgt momenteel veel aandacht. Van docenten wordt verwacht dat zij in de les op een goede manier om kunnen gaan met de verschillen tussen leerlingen. In het basisonderwijs is dat al heel gebruikelijk, maar hoe realiseer je dat in het voortgezet onderwijs, waarin docenten op een dag zo’n zeven uur lesgeven aan veel verschillende leerlingen?

  Lees meer over "Differentiëren is te leren! 10 tips om het in praktijk te brengen"

 144. Top 10 Trainingen voor onderwijsprofessionals

  27 december 2013 06:00 - door Rob van Ooijen - 0 reacties

  Het is eind december en traditioneel de tijd voor lijstjes. Zo bracht Facebook deze week de lijst met meest besproken onderwerpen van 2013, met op één opmerkelijk genoeg paus Franciscus. De video van Maaike Ouboter (de Beste Singer-Songwriter) eindigde op nummer één in het lijstje best bekeken op YouTube. En het turbulente jaar van het koningshuis was goed terug te zien in het lijstje van Google. Ook CPS doet mee. In deze blog een terugblik op onze trainingen en conferenties in 2013.

  Lees meer over "Top 10 Trainingen voor onderwijsprofessionals"

 145. De tien populairste CPS boeken van het jaar 2013

  20 december 2013 11:13 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  Bent u al bijgekomen van de top 2000? Mooi, dan doen wij het nog even dunnetjes over met een top tien van de populairste CPS boeken van het afgelopen jaar. De term populair zegt het al; de kans is groot dat u een of meerdere publicaties in deze top tien al in huis hebt. Zo niet, dan bent u in ieder geval op de hoogte van wat uw collega's op andere scholen interessant vinden, lezen en gebruiken.

   

  Lees meer over "De tien populairste CPS boeken van het jaar 2013"

 146. Vier succesvolle Nederlanders over ouderbetrokkenheid op school

  19 december 2013 09:39 - door Myrthe Meurders - 0 reacties

  Op welke manier zijn ouders betrokken bij het leren van hun kinderen, bij het onderwijs dat de school hun kinderen biedt, bij hun eigen rol in dit belangrijke proces van ontwikkelen en groeien? Ik interviewde vier volwassen die hun sporen inmiddels verdiend hebben: Dolf Jansen, Jacobine Geel, Wob ten Hoeve en Jacqueline Zuidweg. Het leverde vier kleine portretten op.

  Lees meer over "Vier succesvolle Nederlanders over ouderbetrokkenheid op school"

 147. PISA ranking reken-wiskunde onderwijs: hoe houden we de 10 vast?

  17 december 2013 12:00 - door Henk Logtenberg - 4 reacties

  Met de rekenresultaten van PISA 2012 -waar Nederland een verdienstelijke 10e plaats inneemt- én de onlangs gehouden hoorzitting in de Tweede Kamer over de uitslagen van de Rekentoets, staat de inhoud van het reken-wiskundeonderwijs onderwijs weer op de politieke agenda.

  In de afgelopen tijd heb ik het boek van Amanda Ripley - The smartest kids in the world (2013) gelezen. In haar boek vergelijkt Amanda Ripley het niveau van het reken-wiskunde onderwijs in de Verenigde Staten met dat van Korea, Finland en Polen. Als insteek voor de vergelijking gebruikt zij de vier PISA onderzoeken van vóór 2012. Drie jonge getalenteerde Amerikaanse High School leerlingen gaan tegen het einde van de High School een jaar studeren in respectievelijk Finland, Korea en Polen. Op een research journalistieke manier onderzoekt Amanda Ripley wat het nu maakt dat juist in deze landen de reken-wiskunde resultaten zo hoog zijn.

  Lees meer over "PISA ranking reken-wiskunde onderwijs: hoe houden we de 10 vast?"

 148. Klassengrootte, opbrengstgericht werken, internationalisering en ander onderwijsnieuws

  11 december 2013 10:03 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  We zijn bijna aan het einde van het jaar 2013. Te vroeg nog voor een jaaroverzicht maar nog wel op tijd voor een aantal nieuwsfeiten uit de afgelopen weken. Opmerkelijk in de afgelopen periode waren de berichten over het PISA onderzoek 2012 en de vraag wat de gemiddele klassengrootte is. Verder aandacht voor opbrengstgericht werken in zowel onderzoek als praktijk, meer geld voor internationalisering, de eindtoets basisonderwijs en de rekentoets. Tot slot: verschillen tussen mannen- en vrouwenbreinen nu bewezen.

  Lees meer over "Klassengrootte, opbrengstgericht werken, internationalisering en ander onderwijsnieuws"

 149. Vier tips voor als taal het rekenen belemmert

  10 december 2013 07:00 - door Ria Brandt, Suzanne de Lange - 2 reacties

  Door de komst van de rekentoets zitten veel scholen met de handen in het haar. Begrijpelijk, want de resultaten bij de pilottoets zijn eigenlijk over de hele linie slecht.

  Er is vanuit het onderwijs veel kritiek op de toets, deskundigen stelden onlangs in een hoorzitting met de Tweede Kamer dat de toets niet deugt. "Als driekwart een onvoldoende heeft, dan klopt de toets niet", zei Marja van den Heuvel-Panhuizen, hoogleraar reken- en wiskundedidactiek. Criticasters stellen dat de rekentoets te veel een begrijpend leestoets is en helemaal geen rekentoets.

  Maar wat moet u hier nu mee? Wij geven u graag vier tips om u op weg te helpen.

  Lees meer over "Vier tips voor als taal het rekenen belemmert"

 150. Code oranje bij passend onderwijs

  5 december 2013 09:00 - door - 2 reacties

  Als je de berichten in de media moet geloven is het niet best gesteld met de invoering van passend onderwijs. Een deel van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer pleit voor uitstel van invoering, want scholen en leraren zijn er nog niet klaar voor. Ook zijn de klassen te groot om zorgleerlingen extra ondersteuning te kunnen geven vinden sommige vakbonden. Ook de evaluatiecommissie passend onderwijs laat een waarschuwing horen: het stoplicht staat op oranje voor de samenwerkingsverbanden; er moet nu snel duidelijkheid gegeven worden aan ouders en scholen over hoe het in 2014 verder gaat met leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.

  Als je in het verkeer een kruispunt nadert en het stoplicht staat op oranje dan kun je twee dingen doen: remmen of gas geven. De voorzitter van de evaluatiecommissie passend onderwijs Jan Gispen pleitte vorige week bij het afscheid van de commissie voor gas geven. Ik ondersteun dat pleidooi en wil hieronder aangeven waarom ik vertrouwen heb in de invoering van passend onderwijs in 2014.

   

  code oranje bij passend onderwijs

  Lees meer over "Code oranje bij passend onderwijs"

 151. 4 Positieve effecten van de invoering van de referentieniveaus taal en rekenen

  2 december 2013 10:35 - door Willem Rosier - 0 reacties

  Als iets van bovenaf wordt bepaald dan wekt dit binnen het onderwijs weerstand op. Zo ook bij de invoering van de referentieniveaus. `Het kan bijna geen toeval zijn dat in de zomervakantie van 2010 de brief vanuit het ministerie van OCW verstuurd is met de mededeling dat de wet op de referentieniveaus per 1 augustus 2010 (!) van kracht is. Maar goed, de kennis van taal en rekenen van de Nederlanders neemt af. Wij duikelden uit de top tien van best presterende landen op het gebied van onderwijs.   De alarmbellen zijn gaan rinkelen en de eerder genoemde wet is geboren om het taal- en rekenniveau op alle onderwijssystemen te verbeteren. En dat is een goed streven.

  Lees meer over "4 Positieve effecten van de invoering van de referentieniveaus taal en rekenen"

 152. Lerarentekort, passend onderwijs, schoolprestaties en ander onderwijsnieuws

  28 november 2013 09:27 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  Veel nieuws rond de leraar in de afgelopen weken. Om te beginnen het jaarlijkse alarm over een dreigend lerarentekort. Vervolgens ook berichten over passend onderwijs en de leraar, de morele aspecten van het leraarschap, kritiek op het lerarenregister, aantal leerlingen per leraar. Verder pakken we de nieuwsdraad op uit de vorige nieuwsblog met berichten over toetsen, de kwaliteit van het onderwijs en passend onderwijs.

  Lees meer over "Lerarentekort, passend onderwijs, schoolprestaties en ander onderwijsnieuws"

 153. Wat overtreft ieder programma tegen pesten?

  26 november 2013 12:00 - door Arjan de Lange (gastblogger) - 1 reactie

  Pesten; scholen doen er alles aan om het tegen te gaan. Sterker nog: in de onderwijswereld verschijnt regelmatig een nieuw programma om dit probleem aan te pakken. De oplossing ligt volgens mij echter voor het oprapen. Het school breed volgen van het leiderschapsproces van de ‘The Leader in Me’ overtreft iedere populaire anti-pest methode. Ik ben benieuwd of ik je kan overtuigen!

  Lees meer over "Wat overtreft ieder programma tegen pesten?"

 154. Lesgeven is topsport - Wat kan het onderwijs van succescoach Marc Lammers leren? (video)

  19 november 2013 13:00 - door Rob van Ooijen - 1 reactie

  We staan voor een moeilijke opgave. Leerlingen optimale kansen bieden, terwijl bezuinigingen een forse druk leggen op de formatie. De leeropbrengsten moeten omhoog, en dat met grotere klassen en meer verschillen in leerbehoeftes van kinderen. Het maximale uit leraren halen, vraagt om topprestaties. Marc Lammers, een zeer succesvol hockeycoach, weet als geen ander hoe je sporters naar topprestaties krijgt. In 2008 veroverde hij met de Nederlandse dames een gouden medaille op de Olympische Spelen in Bejing. Daarnaast won hij het EK, het WK en de Champions Trophy. Wat kan het onderwijs van deze succescoach leren?

  Ik vroeg hem naar zijn visie op onderwijs. 

  Lees meer over "Lesgeven is topsport - Wat kan het onderwijs van succescoach Marc Lammers leren? (video)"

 155. Kwaliteit, toetsen en testen, ouders en school en ander onderwijsnieuws

  14 november 2013 09:23 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  De afgelopen twee weken zat weer vol met opvallend en minder opvallend, maar daarmee niet minder relevant onderwijsnieuws. Opvallend waren natuurlijk de rapporten van de Onderwijsraad en de WRR en het onderzoek naar ouderbetrokkenheid van het NWO. Verder was er het nodige rumoer rond verschillende toetsen die wel of niet ingevoerd moeten worden. We sluiten af met een cabareteske benadering van ouders en school. 

  Lees meer over "Kwaliteit, toetsen en testen, ouders en school en ander onderwijsnieuws"

 156. Kan één gesprek het verschil maken in ouderbetrokkenheid?

  7 november 2013 11:02 - door Peter de Vries - 0 reacties

  Ouderbetrokkenheid verhoogt de onderwijsresultaten van de leerling. Dat kunnen we onderbouwen. En dat motiveert mij om dagelijks bezig te zijn met dit thema. En onderzoeken naar die onderwijsresultaten zijn natuurlijk mooi, maar soms is een verhaal van een moeder die vertelt over iets simpels als het Startgesprek - onderdeel van onze aanpak Ouderbetrokkenheid 3.0 - minstens zo motiverend.

  In dit blog het verhaal van een moeder over haar ervaring met een school die het Startgesprek invoert; het Jacob-Roelandslyceum te Boxtel. De moeder en zoon willen - om redenen van privacy - anoniem blijven. We hebben haar zoon Jippe genoemd. Haar verhaal laat zien dat één gesprek het verschil kan maken.

   

  Lees meer over "Kan één gesprek het verschil maken in ouderbetrokkenheid?"

 157. Is het rapport van de Onderwijsraad een trendbreuk in het Nederlandse onderwijs?

  7 november 2013 07:00 - door Linda van Tuyl - 4 reacties

  Scoor je niet in de basisvakken, dan ligt de mislukking op de loer. Dat is volgens het advies 'Een smalle kijk op onderwijskwaliteit. De stand van educatief Nederland 2013' een groot risico in het Nederlandse onderwijs. In ons onderwijssysteem is een mechanisme geslopen dat wie niet toetsbaar presteert, faalt. Ik ben blij dat de Onderwijsraad dit aankaart. En daarmee ook de onderliggende gedachte van ons Nederlandse onderwijs ‘dat wie zich inzet, vanzelf wel op de juiste plaats terecht komt’. Zou er sprake kunnen zijn van een trendbreuk?

  Lees meer over "Is het rapport van de Onderwijsraad een trendbreuk in het Nederlandse onderwijs?"

 158. Waarom jongens in de brugklas vaker blijven zitten dan meisjes

  5 november 2013 06:55 - door Sanne Dekker - 16 reacties

  Jongens in de eerste klassen van het voortgezet onderwijs: ze blijven vaker dan meisjes zitten of stromen af naar lagere opleidingsniveaus. Bovendien presteren ze vaak onder het niveau dat docent of ouder op basis van hun capaciteiten zou verwachten. Neuropsychologe Sanne Dekker onderzocht dit en promoveerde 1 november jl. bij het Centrum Brein & Leren en afdeling Onderwijsneurowetenschap van de Vrije Universiteit Amsterdam, onder begeleiding van prof.dr. Jelle Jolles en prof.dr. Lydia Krabbendam. Exclusief voor CPS schreef zij dit gastblog.

   

  Lees meer over "Waarom jongens in de brugklas vaker blijven zitten dan meisjes"

 159. Leraar levensbeschouwing brengt het gedachtengoed van Stephen Covey al acht jaar in praktijk

  1 november 2013 07:00 - door Gerda van 't Spijker - 1 reactie

  ‘The 7 Habits of Highly Effective People’ is het meest bekroonde leiderschapsboek aller tijden. De 7 gewoonten die Covey beschrijft, hebben al veel mensen geinspireerd in zowel hun zakelijke als privé leven. Johan ter Beek, leraar levensbeschouwing op het Griftland College in Soest, brengt het gedachtengoed van Covey al acht jaar in praktijk. ‘De tijd die ik win, is opgeluchte tijd’. Gerda van 't Spijker interviewde hem voor het vakblad Didactief (oktober 2013). We plaatsen haar artikel als gastblog op onze site.

   

  Lees meer over "Leraar levensbeschouwing brengt het gedachtengoed van Stephen Covey al acht jaar in praktijk"

 160. Heeft de schoolgrootte effect op de leerprestaties en ander onderwijsnieuws.

  31 oktober 2013 07:00 - door Paul Kleingeld - 2 reacties

  De afgelopen 2 weken zat weer vol met nieuws uit onderwijsland. Het kan zo maar zijn dat u iets heeft gemist dat u niet had willen missen. Daarom zetten we een aantal wetenswaardige nieuwsfeiten nog even op een rijtje. Afgelopen weken waren er berichten over o.a. de voordelen van schoolgrootte, passend onderwijs, aansluiting vmbo-mbo, binnenklimaat op scholen, pestprogramma's en de antipestindustrie, Engels vormt geen bedreiging onze taal... en we eindigen met een hilarisch filmpje waar je zomaar een goed gesprek over kan krijgen.

   

  Lees meer over "Heeft de schoolgrootte effect op de leerprestaties en ander onderwijsnieuws."

 161. De 5 hoogtepunten van TEDxAmsterdamED

  25 oktober 2013 07:00 - door Eline Kouwets - 0 reacties

  Op donderdag 10 oktober kwamen onderwijsliefhebbers, onderwijsvernieuwers en onderwijsfilosofen bijeen in het Concertgebouw voor het jaarlijkse inspiratiemoment: TEDxAmsterdamED (education). De sprekers excelleerden dit jaar in het thema: ‘The pursuit of excellence’. Zoals we van TEDx gewend zijn, zijn alle talks opgenomen en online gepubliceerd. Maar ja, tijd is schaars... en welke zijn nu het terugkijken waard? Dit is mijn top 5!

  Lees meer over "De 5 hoogtepunten van TEDxAmsterdamED"

 162. Maak ouderbetrokkenheid een apart onderdeel van het inspectiekader

  22 oktober 2013 06:00 - door Peter de Vries, Roland Zuidema - 22 reacties

  De onderwijsinspectie meet de kwaliteit van ouderbetrokkenheid met de verkeerde maat. Al jaar en dag geldt  het oudertevredenheidsonderzoek als toets voor de ouderbetrokkenheid. Maar, het gaat er in de eerste plaats niet om of ouders wel of niet tevreden zijn. Focus van de inspectie zou de kwaliteit van samenwerking tussen ouders en scholen moeten zijn. Een samenwerking met maar één doel voor ogen: een goede schoolontwikkeling van de leerling. Voor een positieve doorbraak in ouderbetrokkenheid moet de kwaliteit van samenwerking volgens ons een apart onderdeel van het inspectiekader zijn.

  Lees meer over "Maak ouderbetrokkenheid een apart onderdeel van het inspectiekader"

 163. Ik doe en ik begrijp. Lesson Study als praktische manier van professionaliseren.

  16 oktober 2013 16:00 - door Henk Logtenberg, Linda van Tuyl - 0 reacties

  Confucius wist het 2500 jaar geleden al: “Ik hoor en ik vergeet. Ik zie en ik onthoud. Ik doe en ik begrijp”.  In onze lessen anticiperen we hier op met het organiseren van betekenisvolle leersituaties voor onze leerlingen. We zoeken continu samen naar de juiste knoppen die de motivatie en het leren bevorderen. 

  De afgelopen jaren is steeds duidelijker geworden dat de kwaliteit van het onderwijs op school in hoge mate afhankelijk is van de kwaliteit van leraren. Het leren van leraren gaat vooraf aan het leren van leerlingen. En dat is goed nieuws.

  Een vertrouwelijk klimaat en processen en activiteiten zoals samen voorbereiden, lesbezoek, feedback en  lessen reviseren bieden veel mogelijkheden om te leren van eigen ervaringen en van de ervaringen van collega’s. Hoe je dat als school kunt vormgeven? Lesson Study!

  Lees meer over "Ik doe en ik begrijp. Lesson Study als praktische manier van professionaliseren."

 164. Stephen Covey in het onderwijs. Inspirerend voor leraar en leerling.

  15 oktober 2013 08:00 - door Suzan Koning - 1 reactie

  Alle boeken van Stephen Covey  heb ik door de jaren heen gelezen, en soms herlezen. Als mens, als consultant, als teamleider, als moeder, als directeur. Het nodigde mij steeds weer uit tot kritische zelf-reflectie en het ontwikkelde mijn denken over samenleven, leiderschap, invloed, verantwoordelijkheid voor jezelf en anderen.

  De principes die de boeken mij steeds weer voorhielden hebben mij –zo goed en kwaad als het gaat– ontzettend geholpen alle rollen die ik heb en heb gehad beter uit te kunnen voeren. Met recht behoort ‘The 7 Habits of Highly Effective People’ tot de meest bekroonde leiderschapsboeken aller tijden. De 7 gewoonten die Covey hierin beschrijft, geven gemeenschappelijke taal voor persoonlijke groei en teamontwikkeling. Ik was dan ook direct enthousiast toen ik ‘The leader in Me’ leerde kennen, een manier om die 7 gewoonten in het onderwijs toe te passen.

  Lees meer over "Stephen Covey in het onderwijs. Inspirerend voor leraar en leerling."

 165. Drie redenen waarom sterke scholen het gesprek over de kwaliteit van de les nú beginnen

  11 oktober 2013 09:00 - door Elleke van den Burg- Poortvliet - 0 reacties

  De sfeer binnen een klein team van docenten is goed. Velen werken al jaren samen en kennen elkaar door en door. Ook buiten schooltijd ontmoeten sommige collega’s elkaar. Teamvergaderingen zijn altijd gezellig. Op een dag praat de locatiedirecteur met het team over onderwijsontwikkeling. Hij stelt voor dat docenten met elkaar feedbackgesprekken houden over lastige lessituaties. Er wordt terughoudend gereageerd: “Is dat per se nodig?” en “Het gaat toch goed?” Het wordt duidelijk dat de docenten veel met elkaar praten, maar misschien wel te weinig over de kern van hun werk: het lesgeven.

  Lees meer over "Drie redenen waarom sterke scholen het gesprek over de kwaliteit van de les nú beginnen"

 166. De sleutel voor het verbeteren van de rekenresultaten in vo en mbo

  4 oktober 2013 08:00 - door Ria Brandt - 1 reactie

  Uit de resultaten op de pilotrekentoets die het ministerie van OCW vorige week publiceerde valt op te maken dat de huidige aanpak van rekenen in het vo en mbo nog niet het gewenste resultaat oplevert. Veel schoolleiders en docenten vragen zich af welke maatregelen de resultaten echt verhogen. Ik denk dat rekenbewust vakonderwijs, het betrekken van alle vakken bij rekenen, de manier is. En wel om drie redenen.

  Bron: Voortgangsrapportage 26-9-2013 (% afgerond)

  Lees meer over "De sleutel voor het verbeteren van de rekenresultaten in vo en mbo"

 167. Welkom op de nieuwe website van CPS

  30 september 2013 14:20 - door Marcel Koning - 1 reactie

  Meestal is het zo dat het 'lanceren' van een nieuwe site de afronding is van een langdurig project. Ik zie het anders. Ik hoop dat het het begin wordt van een langdurige bron van inspiratie voor het onderwijs. Wat kunt u op deze nieuwe cps.nl website verwachten en waarom hebben we onze site vernieuwd?

  Lees meer over "Welkom op de nieuwe website van CPS"

 168. Prinsjesdag 2013 en het Nationaal Onderwijsakkoord in 3 actiepunten voor schoolleiders

  28 september 2013 08:00 - door Linda van Tuyl, Pieter Gerrits - 0 reacties

  Rond de afgelopen Prinsjesdag was het weer bingo: de ambitie, wensen, eisen en middelen van ons onderwijs buitelden over ons heen. Wij accentueren welke consequenties u als schoolleider zelf kunt verbinden aan het nieuws van Prinsjesdag en het Nationaal Onderwijsakkoord.  De rode draad in zowel de begroting als het akkoord komt neer op de volgende drie thema’s

  - Investeer in en waardeer de ontwikkeling van professionele leraren
  - Houd zicht op kwaliteit: Elke leerling heeft recht op excellent onderwijs
  - Bereid uw school en leerlingen en ouders voor op de participatiesamenleving

  Lees meer over "Prinsjesdag 2013 en het Nationaal Onderwijsakkoord in 3 actiepunten voor schoolleiders"

 169. Jong geleerd is oud gedaan. Waarom de Maatschappelijke Stage zo gek niet is

  27 september 2013 09:59 - door Minke Bruning - 2 reacties

  Op 24 september is de petitie “Jong geleerd is oud gedaan” ten behoeve van het behoud van de Maatschappelijke stage aangeboden aan de Vaste Kamercommissie van OCW. Deze petitie was door een groot aantal bij de MaS  betrokken organisaties getekend, waaronder CPS. En niet zonder effect. Zo bleek in het RTL nieuws van 26 september. Premier Rutte heeft beloofd opnieuw te gaan kijken naar de Maatschappelijke Stage, die dit kabinet eigenlijk wilde afschaffen. Dat vind ik verstandig van de premier. Want de Maatschappelijke Stage is zo gek nog niet. De petitie zoals wij die mede hebben ondertekend, leest u hieronder.

  Lees meer over "Jong geleerd is oud gedaan. Waarom de Maatschappelijke Stage zo gek niet is"

 170. Grip krijgen op de ontwikkeling van leesbegrip

  21 augustus 2013 09:00 - door Karin van de Mortel - 1 reactie

  Onderzoek laat zien dat begrijpend lezen voor veel leerlingen een groot struikelblok is voor schoolsucces. Veel scholen willen beter zicht krijgen op de ontwikkeling van het leesbegrip bij hun leerlingen. Maar dat valt in de praktijk niet mee. Cito-toetsen geven weliswaar een helder beeld van de denkvaardigheid, maar bieden geen diagnostische ondersteuning. En die kennis is nu juist zo hard nodig. Maar hoe krijg je die dan?

  Lees meer over "Grip krijgen op de ontwikkeling van leesbegrip"

 171. 3 essenties van geslaagd taalbeleid

  20 augustus 2013 12:17 - door - 1 reactie

  ‘Vorig jaar is er voor onze school een prachtig taalbeleidsplan opgesteld door een gemotiveerde taalcoördinator in samenwerking met een kopgroep. Een jaar later ligt het plan in een la en is de coördinator afgeknapt. Zij krijgt een deel van de docenten niet mee. Wat nu?’

  Lees meer over "3 essenties van geslaagd taalbeleid"

 172. Masterclass van Foppe de Haan en Martie Slooter (video)

  19 augustus 2013 11:19 - door Martie Slooter - 0 reacties

  Foppe de Haan weet als geen ander hoe je teams naar een topprestatie krijgt. Reden om deze inspirerende voetbalcoach te vragen zijn visie op coachend leiderschap te delen met schoolleiders in een inspirerende masterclass. Motiveren en enthousiasmeren spelen in zijn visie een belangrijke rol: "Ik zie de schoolleider ook als een coach; hij heeft te maken met verschillende leraren en die moeten allemaal dezelfde kant op willen."

   

  Lees meer over "Masterclass van Foppe de Haan en Martie Slooter (video)"

CPS

 1. 21 mei 2015 Doen we rekenen in het vo/mbo 'er even bij' ? 0 reacties
 2. 19 mei 2015 Quote van de week 0 reacties
 3. 18 mei 2015 Waarom feedback in de rekenles toch zo belangrijk is 1 reactie
 4. 7 mei 2015 Het gras groeit niet harder door aan de sprietjes te trekken 0 reacties
 5. 28 april 2015 Rekenen met kleuters? Zet eens een prentenboek in 6 reacties
 6. 23 april 2015 Met de boom van Bloom stelt u de juiste vragen 0 reacties
 7. 21 april 2015 Het The Leader in Me congres vanuit de leerkracht bekeken 1 reactie
 8. 20 april 2015 Tienminutengesprekken zijn nét rollades 10 reacties
 9. 20 april 2015 Kwaliteitsslag scholen wordt nog onvoldoende benut in klas en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 10. 17 april 2015 Wat iedereen zou moeten weten over rekenmethodes 5 reacties
 11. 15 april 2015 De vijf rollen van effectieve leraren 0 reacties
 12. 13 april 2015 De kracht van kwetsbaarheid. Ook in het onderwijs? 8 reacties
 13. 31 maart 2015 De komende 50 jaar verandert er meer dan de afgelopen 500 jaar 0 reacties
 14. 31 maart 2015 Lessen voor het leven 0 reacties
 15. 31 maart 2015 Help! Mijn zoon leest Covey 2 reacties
 16. 13 maart 2015 Beter leren rekenen door te tekenen: talige rekenopgaven oplossen 1 reactie
 17. 10 maart 2015 We zijn op zoek naar 700-18 scholen! 1 reactie
 18. 9 maart 2015 Hoe scholen werken aan kwaliteitsverbetering en ander onderwijsnieuws 2 reacties
 19. 9 maart 2015 Waarom uw leerling de toets voor rekenen goed maakt en het toch niet snapt - Het belang van deep learning 0 reacties
 20. 20 februari 2015 Hoe ouders helpen om Onderwijs 2032 in te richten 0 reacties
 21. 17 februari 2015 Professionaliseren in het onderwijs: Werken is leren, of toch niet? 0 reacties
 22. 16 februari 2015 Hoe kun je differentiëren naar de motivatie van leerlingen? 3 reacties
 23. 12 februari 2015 Rekentoets: een handicap of een zegen? 5 reacties
 24. 10 februari 2015 Het onderwijs vernieuwen: naïeve droom of werkelijkheid? 11 reacties
 25. 10 februari 2015 Grote verschillen in kennisniveau Engels bij brugklasleerlingen en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 26. 10 februari 2015 Wat een gesprek met de inspectie ons leerde over regels en kwaliteitszorg 0 reacties
 27. 5 februari 2015 Waarom leerlingen in de rekenles afhaken 7 reacties
 28. 5 februari 2015 Passende werkvormen als alternatief voor differentiëren? 0 reacties
 29. 26 januari 2015 Drie redenen om CITO-toetsweken niet bekend te maken aan ouders 12 reacties
 30. 21 januari 2015 Een bijdrage aan de nationale dialoog #onderwijs2032 0 reacties
 31. 19 januari 2015 Drie eye-openers waarmee u meer uit woordenschatonderwijs haalt 2 reacties
 32. 19 januari 2015 Tien gouden voorleestips om aan ouders mee te geven 2 reacties
 33. 14 januari 2015 Drie manieren om je minder zorgen te maken over kwaliteit(-zorg) 0 reacties
 34. 6 januari 2015 Last van rekengrillen van de overheid? 3 tips om zélf te kiezen voor rekenonderwijs dat op orde is! 0 reacties
 35. 27 december 2014 De meest populaire blogs van 2014 0 reacties
 36. 22 december 2014 Top 5 meest populaire downloads voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs 1 reactie
 37. 19 december 2014 De 5 best gewaardeerde trainingen in 2014 0 reacties
 38. 19 december 2014 Download een speciale CPS Kerstsudoku en maak kans op een gratis inspiratie-rekenles 0 reacties
 39. 17 december 2014 3 voorwaarden om te voorkomen dat ouders leraren onder druk zetten voor een VWO-advies 0 reacties
 40. 16 december 2014 5 interessante ontwikkelingen in het rekenonderwijs in 2014 2 reacties
 41. 8 december 2014 De 7 gewoonten van Covey in het mentoraat 0 reacties
 42. 5 december 2014 4 dingen die ze op Rotterdam Zuid goed hebben gedaan om allochtone ouders te betrekken bij het onderwijs 0 reacties
 43. 4 december 2014 VVE: nuttig of verspilde energie? en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 44. 4 december 2014 Rekenen met de tablet: een hype of een trend? 1 reactie
 45. 27 november 2014 Wat moeten leerlingen nu leren voor de toekomst? 2 reacties
 46. 26 november 2014 Drie tips om samen met ouders taalontwikkeling te stimuleren 6 reacties
 47. 17 november 2014 Hoe het taalgebruik in examens leerlingen vaak laat struikelen 0 reacties
 48. 17 november 2014 Brede nationale dialoog over de toekomst van het onderwijs en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 49. 10 november 2014 Durf en kies: gun uw leerling een sterk profiel! 0 reacties
 50. 6 november 2014 Vaders in het voortgezet onderwijs 0 reacties
 51. 4 november 2014 Makkelijker differentiëren met behulp van vijf gratis ICT tools! 4 reacties
 52. 29 oktober 2014 Leraren zijn terecht bang voor ouders. Of toch niet? 1 reactie
 53. 28 oktober 2014 3 tips voor de rekentoets bij zwakke rekenaars 4 reacties
 54. 28 oktober 2014 Drie lessen uit onderzoek naar hoe een Turks kind Nederlands leerde 3 reacties
 55. 27 oktober 2014 Özcan Akyol: van taalachterstand naar auteur van een bestseller 0 reacties
 56. 22 oktober 2014 Zin in China! Drie gouden tips om leerlingen te motiveren voor jouw lessen 0 reacties
 57. 20 oktober 2014 Hoe verbeter je de motivatie van een leerling? 2 reacties
 58. 17 oktober 2014 De leraar centraal en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 59. 13 oktober 2014 Gratis webinar: differentiëren is te leren (ma. 17 november) 4 reacties
 60. 6 oktober 2014 21st century-skills: hoe leer je leerlingen meer dan alleen je vak 0 reacties
 61. 2 oktober 2014 Hoe haal ik als startende leraar de kerst? 0 reacties
 62. 1 oktober 2014 Het Alternatief 2.0 0 reacties
 63. 1 oktober 2014 Stanley Menzo: "leraren en ouders vormen eigenlijk ook een team" 0 reacties
 64. 30 september 2014 Terug uit Amerika met 3 inspirerende stellingen van taal-/leesexperts 0 reacties
 65. 29 september 2014 Hoe betere toetsen de examenresultaten verhogen 0 reacties
 66. 26 september 2014 3 tips voor minder spellingfouten bij Cito-toetsen 3 reacties
 67. 24 september 2014 Ambities onderwijsbeleid en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 68. 24 september 2014 Drie belangrijke inzichten op het Nationaal Congres Ouderbetrokkenheid 0 reacties
 69. 22 september 2014 De taalspecial in Didactief gemist? Download hem hier 0 reacties
 70. 22 september 2014 Hoe Nelson Mandela's kijk op het onderwijs ons kan inspireren 0 reacties
 71. 16 september 2014 Een moeder met een missie! 0 reacties
 72. 16 september 2014 De stappen naar een goed rekenbeleid 1 reactie
 73. 15 september 2014 Vloeiend lezen als vliegwiel voor beter begrijpend lezen 0 reacties
 74. 10 september 2014 3 tips voor een succesvol schoolplan 1 reactie
 75. 8 september 2014 Leren van en met elkaar hebben wij tot speerpunt gemaakt 2 reacties
 76. 3 september 2014 Vijf tips om juridisering rond passend onderwijs te voorkomen 2 reacties
 77. 2 september 2014 Timemanagement in het onderwijs, kan dat wel? 0 reacties
 78. 26 augustus 2014 Waarom je minder moet doen om meer uit het nieuwe schooljaar te halen 1 reactie
 79. 25 augustus 2014 Hoe wilt u als directeur beoordeeld worden? 0 reacties
 80. 25 augustus 2014 7 gewoontes om kinderen balans te leren 0 reacties
 81. 25 augustus 2014 Wat verwachten ouders van passend onderwijs? en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 82. 12 augustus 2014 Nieuw: De LesobservatieApp 2 reacties
 83. 16 juli 2014 Drie redenen waarom leraren een lange vakantie verdienen 107 reacties
 84. 14 juli 2014 Vaders doen geen moederdingen 4 reacties
 85. 10 juli 2014 (Bijna) vakantie en naar zomerschool? 0 reacties
 86. 9 juli 2014 Handelingsgericht werken en begeleiden met Covey's 7 Gewoonten 5 reacties
 87. 4 juli 2014 Met 5-3-2 straks in de finale? 0 reacties
 88. 27 juni 2014 7 Gewoontes waardoor Suárez misschien wel niet was gaan bijten 1 reactie
 89. 25 juni 2014 Buitenspel 0 reacties
 90. 25 juni 2014 Bedankt juf! 3 reacties
 91. 24 juni 2014 Hoe zorg je voor 25% meer geslaagden? 0 reacties
 92. 17 juni 2014 Wat scholen met hoge rekencijfers anders doen 0 reacties
 93. 16 juni 2014 Wat adviseert u minister Bussemaker over de rekentoets? 9 reacties
 94. 13 juni 2014 Vakmanschap weer centraal op mbo, banenplan jonge leerkrachten en andere onderwijsnieuws 0 reacties
 95. 11 juni 2014 Zonder relatie geen (taal)prestatie 0 reacties
 96. 10 juni 2014 Wat denken kinderen zelf nodig te hebben in de 21e eeuw? 0 reacties
 97. 4 juni 2014 Gebruik je de goede lijm om je rekenles bij elkaar te houden? 0 reacties
 98. 4 juni 2014 Wat wij leerden over mensen in beweging krijgen 0 reacties
 99. 30 mei 2014 De terugkeer van de meester, anti-pestprogramma's gescreend en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 100. 28 mei 2014 Hoe Atlantis haar leerlingen voorbereidt op de 21ste eeuw 0 reacties
 101. 20 mei 2014 MBO: geef je over aan ouderbetrokkenheid! 0 reacties
 102. 16 mei 2014 Vrij lezen als motor voor betere prestaties, motivatie en relatie 0 reacties
 103. 13 mei 2014 Ik dacht dat ik al iets was 0 reacties
 104. 7 mei 2014 Waar moeten MBO-opleidingen in investeren om (beter) aan te sluiten op het bedrijfsleven? 0 reacties
 105. 1 mei 2014 Het recht op lamlendigheid 0 reacties
 106. 29 april 2014 Ouders twijfelen aan uitwerking passend onderwijs en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 107. 23 april 2014 Waarom passende perspectieven u helpen bij de invoering van passend onderwijs 0 reacties
 108. 17 april 2014 Hoe vaardig zijn we al in differentiëren? 1 reactie
 109. 15 april 2014 Professionaliseringsbeleid ontbreekt op 20% van scholen en ander onderwijsnieuws 2 reacties
 110. 10 april 2014 Hoe muziek kinderen in Venezuela redde (en wat wij daarvan kunnen leren) 0 reacties
 111. 7 april 2014 Kunnen we voorkomen dat helft jonge docenten wil stoppen vanwege 'mondige, respectloze ouders'? 5 reacties
 112. 1 april 2014 Sterke rekenaars in de klas? Hou ze bij de les! 0 reacties
 113. 31 maart 2014 Differentiëren in de les? Gratis E-book voor leidinggevenden in het vo 2 reacties
 114. 28 maart 2014 Passend onderwijs in het mbo, noodzaak of winst? 2 reacties
 115. 27 maart 2014 Waarom we passend onderwijs met vertrouwen tegemoet kunnen zien 0 reacties
 116. 26 maart 2014 Passend onderwijs! Waar vind ik mijn informatie? 0 reacties
 117. 25 maart 2014 Welke tip geeft u de minister mee? 2 reacties
 118. 25 maart 2014 Hoe dichten we de kloof tussen bedenkers en doeners bij passend onderwijs? 1 reactie
 119. 24 maart 2014 Betrek ouders tijdig bij passend onderwijs: 9 tips 1 reactie
 120. 20 maart 2014 Competente rebellen gevraagd! 1 reactie
 121. 19 maart 2014 Hoe scholen van goed naar nog beter komen via zes kwaliteitsfactoren 0 reacties
 122. 13 maart 2014 Drie tips om met grensoverschrijdend gedrag van ouders om te gaan 0 reacties
 123. 12 maart 2014 Onderpresteren van docenten - Het laatste taboe? 1 reactie
 124. 12 maart 2014 Overgangen in het onderwijs en andere onderwijsnieuws 0 reacties
 125. 11 maart 2014 Differentiëren is te leren 2 reacties
 126. 10 maart 2014 Kanteltaal 4 reacties
 127. 4 maart 2014 Opbrengstgericht werken, saus of marinade? 1 reactie
 128. 27 februari 2014 Vier tips om uw kernvakken op orde te brengen 0 reacties
 129. 27 februari 2014 Professionalisering begrijpend lezen op de grens van po en vo kosteloos beschikbaar 0 reacties
 130. 25 februari 2014 21e eeuwse vaardigheden, didactische ict-bekwaamheid van leraren en ander onderwijsnieuws 1 reactie
 131. 17 februari 2014 Stephen Covey in Hollandse spreekwoorden en gezegden! 2 reacties
 132. 11 februari 2014 Een handig hulpmiddel om leerlingen feedback te geven op het leren 4 reacties
 133. 6 februari 2014 Is er een ‘missing link’ in de dataverzameling voor opbrengstgericht werken? 1 reactie
 134. 4 februari 2014 'De School' zet ons aan het denken over effectief leraargedrag 0 reacties
 135. 4 februari 2014 Talentontwikkeling of excellentie of vakmanschap en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 136. 3 februari 2014 Waarom een platform voor examencoördinatoren nodig is (en dat er ook komt) 1 reactie
 137. 27 januari 2014 Wat is uw tip om in topvorm te blijven? 18 reacties
 138. 21 januari 2014 Scholen die de begrijpend leesresultaten willen verbeteren beginnen in de onderbouw: 3 tips om direct toe te passen 11 reacties
 139. 17 januari 2014 Schoolverlaters, excellente scholen, tweetalig onderwijs, meeleven met schoolperikelen en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 140. 16 januari 2014 Rekenprestaties verbeteren? 3 Tips voor resultaat. 0 reacties
 141. 14 januari 2014 10 gouden voorleestips om aan de ouders mee te geven 9 reacties
 142. 9 januari 2014 Examens zijn taliger dan ooit 1 reactie
 143. 6 januari 2014 Differentiëren is te leren! 10 tips om het in praktijk te brengen 4 reacties
 144. 27 december 2013 Top 10 Trainingen voor onderwijsprofessionals 0 reacties
 145. 20 december 2013 De tien populairste CPS boeken van het jaar 2013 0 reacties
 146. 19 december 2013 Vier succesvolle Nederlanders over ouderbetrokkenheid op school 0 reacties
 147. 17 december 2013 PISA ranking reken-wiskunde onderwijs: hoe houden we de 10 vast? 4 reacties
 148. 11 december 2013 Klassengrootte, opbrengstgericht werken, internationalisering en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 149. 10 december 2013 Vier tips voor als taal het rekenen belemmert 2 reacties
 150. 5 december 2013 Code oranje bij passend onderwijs 2 reacties
 151. 2 december 2013 4 Positieve effecten van de invoering van de referentieniveaus taal en rekenen 0 reacties
 152. 28 november 2013 Lerarentekort, passend onderwijs, schoolprestaties en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 153. 26 november 2013 Wat overtreft ieder programma tegen pesten? 1 reactie
 154. 19 november 2013 Lesgeven is topsport - Wat kan het onderwijs van succescoach Marc Lammers leren? (video) 1 reactie
 155. 14 november 2013 Kwaliteit, toetsen en testen, ouders en school en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 156. 7 november 2013 Kan één gesprek het verschil maken in ouderbetrokkenheid? 0 reacties
 157. 7 november 2013 Is het rapport van de Onderwijsraad een trendbreuk in het Nederlandse onderwijs? 4 reacties
 158. 5 november 2013 Waarom jongens in de brugklas vaker blijven zitten dan meisjes 16 reacties
 159. 1 november 2013 Leraar levensbeschouwing brengt het gedachtengoed van Stephen Covey al acht jaar in praktijk 1 reactie
 160. 31 oktober 2013 Heeft de schoolgrootte effect op de leerprestaties en ander onderwijsnieuws. 2 reacties
 161. 25 oktober 2013 De 5 hoogtepunten van TEDxAmsterdamED 0 reacties
 162. 22 oktober 2013 Maak ouderbetrokkenheid een apart onderdeel van het inspectiekader 22 reacties
 163. 16 oktober 2013 Ik doe en ik begrijp. Lesson Study als praktische manier van professionaliseren. 0 reacties
 164. 15 oktober 2013 Stephen Covey in het onderwijs. Inspirerend voor leraar en leerling. 1 reactie
 165. 11 oktober 2013 Drie redenen waarom sterke scholen het gesprek over de kwaliteit van de les nú beginnen 0 reacties
 166. 4 oktober 2013 De sleutel voor het verbeteren van de rekenresultaten in vo en mbo 1 reactie
 167. 30 september 2013 Welkom op de nieuwe website van CPS 1 reactie
 168. 28 september 2013 Prinsjesdag 2013 en het Nationaal Onderwijsakkoord in 3 actiepunten voor schoolleiders 0 reacties
 169. 27 september 2013 Jong geleerd is oud gedaan. Waarom de Maatschappelijke Stage zo gek niet is 2 reacties
 170. 21 augustus 2013 Grip krijgen op de ontwikkeling van leesbegrip 1 reactie
 171. 20 augustus 2013 3 essenties van geslaagd taalbeleid 1 reactie
 172. 19 augustus 2013 Masterclass van Foppe de Haan en Martie Slooter (video) 0 reacties
(c) 2015 CPS Onderwijsontwikkeling en advies