CPS Onderwijsontwikkeling en advies homepage

Blog

 1. Een bijdrage aan de nationale dialoog #onderwijs2032

  21 januari 2015 12:17 - door Marcel Koning - 0 reacties

  Op 8 januari hielden we het congres 'Leiderschap van de toekomst' in Utrecht. Met 200 gasten en vier inspirerende sprekers was de dag volgens de deelnemers - en onszelf ook trouwens - een groot succes. Een paar weken voor het congres besloten we aan het programma iets toe te voegen om met de deelnemers een bijdrage te maken aan de nationale dialoog die staatssecretaris Sander Dekker is gestart. 

  Want, zo was onze gedachte, zijn dialoog en onze doelen met het congres liggen erg dicht bij elkaar. Als je het hebt over ‘Wat moeten kinderen leren op school zodat ze klaar zijn voor de toekomst?’ dan heb je het ook over de vraag: 'Welk leiderschap vraagt dat?' Met alle deelnemers hebben we geprobeerd die vraag te beantwoorden. En de uitkomsten hebben we gebundeld in een document. Dat document kunt u hier downloaden. Maar de dag had meer opbrengsten.

  Lees meer over "Een bijdrage aan de nationale dialoog #onderwijs2032"

 2. Drie eye-openers waarmee u meer uit woordenschatonderwijs haalt

  19 januari 2015 08:48 - door Annemarieke Kool - 0 reacties

  Laat u uw leerlingen eindeloos woordjes stampen? Echt niet nodig, het gaat er vooral om de woorden te kiezen die er echt toe doen. In de training ‘Woordenschat, zo doe je dat’ die ik geef blijkt dat een echte eye-opener. In de training krijgen leerkrachten handvatten om het woordenschatonderwijs anders aan te pakken en voor hun lessen de juiste woorden te selecteren. Het recept: vergeet de focus op ‘moeilijke’ woorden, zet kindertaal bij het grof vuil en maak woorden visueel. Maar ook … neem de tijd. In dit blog vertel ik u er graag meer over.

  Lees meer over "Drie eye-openers waarmee u meer uit woordenschatonderwijs haalt"

 3. Tien gouden voorleestips om aan ouders mee te geven

  19 januari 2015 08:34 - door Annemarieke Kool - 1 reactie

  De Nationale Voorleesdagen staan weer voor de deur. Van 21 tot en met 31 januari betekent dat landelijk weer veel aandacht voor het belang van voorlezen. En dat is mooi, want plezier krijgen in lezen begint al heel jong. Ouders spelen hierin een belangrijke rol. Daarom hebben we tien gouden voorleestips voor hen verzameld. Ik heb ze al eens geblogd en nog steeds actueel. Leuk om juist in deze week aan uw leerlingen mee naar huis te geven of mee te nemen in de schoolkrant.  

  Lees meer over "Tien gouden voorleestips om aan ouders mee te geven"

 4. Drie manieren om je minder zorgen te maken over kwaliteit(-zorg)

  14 januari 2015 15:14 - door Linda Odenthal, Pieter Gerrits, Gert Kamphof - 0 reacties

  Als het woord kwaliteit of kwaliteitszorg in een gesprek valt dan volgt meestal een hartgrondige zucht. Waarom verlopen gesprekken over onderwijskwaliteit vaak zo ongemakkelijk? Een voor de hand liggende reden is dat kwaliteitszorg nog vaak wordt geassocieerd met ‘tekortschieten’. De kwaliteit moet beter, de lat moet steeds hoger. Anders zit je in de problemen.  De kwaliteit van het onderwijs moet van goed naar beter en het liefst van beter ook nog naar excellent. Zelfs bij prima resultaten zijn er de nodige ‘maren’: ‘de kwaliteit is niet echt geborgd, de kwaliteitszorg niet op orde, toeval speelde een te grote rol’ enz. Dat kwaliteit(-zorg) op deze manier bij veel mensen een negatief gevoel oproept, is heel begrijpelijk. In zijn rede “Over vlammen en afbranden” laat Van Yperen ons weten dat wanneer we tussentijds worden beoordeeld op wat nog beter kan, we eerder gedemotiveerd raken en de kans kleiner is dat we excelleren dan wanneer we de aandacht richten op de groei die we hebben doorgemaakt. Dat motiveert. In deze blog belichten we drie invalshoeken om anders naar kwaliteit te kijken.

  Lees meer over "Drie manieren om je minder zorgen te maken over kwaliteit(-zorg)"

 5. Last van rekengrillen van de overheid? 3 tips om zélf te kiezen voor rekenonderwijs dat op orde is!

  06 januari 2015 11:17 - door Ria Brandt - 0 reacties

  “Hoe zorg ik dat ik daadkrachtig ben en blijf bij de invoering van rekenonderwijs op mijn school?”

  Een vraag die niet gemakkelijk te beantwoorden is zolang de kaders van de overheid nog wijzigen. Onlangs heeft de commissie Steur haar bevindingen over een verantwoorde invoering van de rekentoets aan het ministerie laten weten. De minister en staatssecretaris informeerden de Kamer op 17 december jl. De rekentoets zal in 2016 meetellen voor vmbo-k en vmbo-gt én voor havo, vwo en mbo-4, maar voorlopig uit de kernvakkenregel gehaald worden en gaat uit de compensatieregeling in het mbo. Voor vmbo-bb, mbo-2 en mbo-3 telt de toets voor het eerst mee in 2017.
    

  Lees meer over "Last van rekengrillen van de overheid? 3 tips om zélf te kiezen voor rekenonderwijs dat op orde is!"

 6. De meest populaire blogs van 2014

  27 december 2014 12:58 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  Tips en ideeën voor de praktijk, achtergrondinformatie, opinie, onderzoek en actualiteit. U hebt het allemaal kunnen vinden in de ruim 70 blogs die we in 2014 op onze website geplaatst hebben. We hopen dat onze blogs u hebben geïnspireerd, wellicht op een nieuw denkspoor hebben gezet, kennis hebben verbreed of gewoon heel praktisch, antwoord heeft gegeven op een actuele vraag.

  Eind december is de tijd van de lijstjes en daarom willen we u onze vijf meest populaire blogs nog eens onder de aandacht brengen. 

  Lees meer over "De meest populaire blogs van 2014"

 7. Top 5 meest populaire downloads voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs

  22 december 2014 09:30 - door Paul Kleingeld - 1 reactie

  Op de drempel van 2015 toch nog even een terugblik op de vijf meest populaire downloads van dit jaar. Ook in het jaar 2014 is er flink wat informatie van onze site gedownload. Halverwege 2013 is CPS gestart met het maken en aanbieden van e-books en dat hebben we geweten; onze e-books blijken erg populair te zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat e-books de nummers 1 zijn in zowel de top 5 van het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. 

  Lees meer over "Top 5 meest populaire downloads voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs"

 8. De 5 best gewaardeerde trainingen in 2014

  19 december 2014 15:54 - door Marcel Koning - 0 reacties

  De vakantie is op de meeste scholen zojuist begonnen. Deze tijd van Kerst en Oud en Nieuw is traditioneel ook een tijd van terug- en vooruitblikken. Van de top 2000 en andere lijstjes. Daar doen we de komende dagen op ons blog gewoon aan mee. Want het internet heeft natuurlijk nooit vrij. Ik mag beginnen met het eerste lijstje: de 5 best gewaardeerde trainingen van het afgelopen jaar. Dit lijstje is samengesteld uit de evaluaties van de meer dan 3000 deelnemers aan onze trainingen en conferenties.

  Lees meer over "De 5 best gewaardeerde trainingen in 2014"

 9. Download een speciale CPS Kerstsudoku en maak kans op een gratis inspiratie-rekenles

  19 december 2014 10:14 - door Henk Logtenberg - 0 reacties

  Eerder deze week blogde ik over de hoogtepunten die ik heb gezien op het gebied van rekenen in 2014. Inhoud voor rekenen is mijn passie. Maar met de komende vakantieweken voor de deur is het ook voor mij tijd voor ontspanning. En hoe leuk is het om de inhoud en de ontspanning te combineren. Speciaal daarvoor hebben we samen met Sudoku Variations een CPS Kerstsudoku gemaakt..

  Lees meer over "Download een speciale CPS Kerstsudoku en maak kans op een gratis inspiratie-rekenles"

 10. 3 voorwaarden om te voorkomen dat ouders leraren onder druk zetten voor een VWO-advies

  17 december 2014 07:00 - door Peter de Vries - 0 reacties

  Ouders zetten leraren onder druk voor VWO-advies kopt het AD op 12 december. De conclusie: nu het voortgezet onderwijs niet meer mag selecteren op basis van Cito-resultaten, ligt alle druk bij de leerkracht. Professor Dronkers verwacht problemen: ,,Het is wachten op het eerste geval van omkoping.''

  Scholen geven vanaf dit jaar namelijk voor 1 maart hun advies en gaan daarover in gesprek met ouders. Pas daarna vindt de CITO-toets plaats. Als de score hoger uitvalt wordt het advies aangepast, bij een lagere score is dat niet het geval.

  Eerlijk gezegd ben ik blij met deze verandering. Op deze manier wordt er gelijkwaardigheid gecreëerd om samen – school en ouders – tot een verantwoorde keus te komen. Dat past prima bij onze benadering Ouderbetrokkenheid 3.0. Laat me dat kort toelichten.

  Lees meer over "3 voorwaarden om te voorkomen dat ouders leraren onder druk zetten voor een VWO-advies"

CPS

 1. 21 januari 2015 Een bijdrage aan de nationale dialoog #onderwijs2032 0 reacties
 2. 19 januari 2015 Drie eye-openers waarmee u meer uit woordenschatonderwijs haalt 0 reacties
 3. 19 januari 2015 Tien gouden voorleestips om aan ouders mee te geven 1 reactie
 4. 14 januari 2015 Drie manieren om je minder zorgen te maken over kwaliteit(-zorg) 0 reacties
 5. 06 januari 2015 Last van rekengrillen van de overheid? 3 tips om zélf te kiezen voor rekenonderwijs dat op orde is! 0 reacties
 6. 27 december 2014 De meest populaire blogs van 2014 0 reacties
 7. 22 december 2014 Top 5 meest populaire downloads voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs 1 reactie
 8. 19 december 2014 De 5 best gewaardeerde trainingen in 2014 0 reacties
 9. 19 december 2014 Download een speciale CPS Kerstsudoku en maak kans op een gratis inspiratie-rekenles 0 reacties
 10. 17 december 2014 3 voorwaarden om te voorkomen dat ouders leraren onder druk zetten voor een VWO-advies 0 reacties
 11. 16 december 2014 5 interessante ontwikkelingen in het rekenonderwijs in 2014 2 reacties
 12. 08 december 2014 De 7 gewoonten van Covey in het mentoraat 0 reacties
 13. 05 december 2014 4 dingen die ze op Rotterdam Zuid goed hebben gedaan om allochtone ouders te betrekken bij het onderwijs 0 reacties
 14. 04 december 2014 VVE: nuttig of verspilde energie? en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 15. 04 december 2014 Rekenen met de tablet: een hype of een trend? 1 reactie
 16. 27 november 2014 Wat moeten leerlingen nu leren voor de toekomst? 2 reacties
 17. 26 november 2014 Drie tips om samen met ouders taalontwikkeling te stimuleren 4 reacties
 18. 17 november 2014 Hoe het taalgebruik in examens leerlingen vaak laat struikelen 0 reacties
 19. 17 november 2014 Brede nationale dialoog over de toekomst van het onderwijs en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 20. 10 november 2014 Durf en kies: gun uw leerling een sterk profiel! 0 reacties
 21. 06 november 2014 Vaders in het voortgezet onderwijs 0 reacties
 22. 04 november 2014 Makkelijker differentiëren met behulp van vijf gratis ICT tools! 4 reacties
 23. 29 oktober 2014 Leraren zijn terecht bang voor ouders. Of toch niet? 1 reactie
 24. 28 oktober 2014 3 tips voor de rekentoets bij zwakke rekenaars 4 reacties
 25. 28 oktober 2014 Drie lessen uit onderzoek naar hoe een Turks kind Nederlands leerde 3 reacties
 26. 27 oktober 2014 Özcan Akyol: van taalachterstand naar auteur van een bestseller 0 reacties
 27. 22 oktober 2014 Zin in China! Drie gouden tips om leerlingen te motiveren voor jouw lessen 0 reacties
 28. 20 oktober 2014 Hoe verbeter je de motivatie van een leerling? 1 reactie
 29. 17 oktober 2014 De leraar centraal en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 30. 13 oktober 2014 Gratis webinar: differentiëren is te leren (ma. 17 november) 4 reacties
 31. 06 oktober 2014 21st century-skills: hoe leer je leerlingen meer dan alleen je vak 0 reacties
 32. 02 oktober 2014 Hoe haal ik als startende leraar de kerst? 0 reacties
 33. 01 oktober 2014 Het Alternatief 2.0 0 reacties
 34. 01 oktober 2014 Stanley Menzo: "leraren en ouders vormen eigenlijk ook een team" 0 reacties
 35. 30 september 2014 Terug uit Amerika met 3 inspirerende stellingen van taal-/leesexperts 0 reacties
 36. 29 september 2014 Hoe betere toetsen de examenresultaten verhogen 0 reacties
 37. 26 september 2014 3 tips voor minder spellingfouten bij Cito-toetsen 2 reacties
 38. 24 september 2014 Ambities onderwijsbeleid en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 39. 24 september 2014 Drie belangrijke inzichten op het Nationaal Congres Ouderbetrokkenheid 0 reacties
 40. 22 september 2014 De taalspecial in Didactief gemist? Download hem hier 0 reacties
 41. 22 september 2014 Hoe Nelson Mandela's kijk op het onderwijs ons kan inspireren 0 reacties
 42. 16 september 2014 Een moeder met een missie! 0 reacties
 43. 16 september 2014 De stappen naar een goed rekenbeleid 0 reacties
 44. 15 september 2014 Vloeiend lezen als vliegwiel voor beter begrijpend lezen 0 reacties
 45. 10 september 2014 3 tips voor een succesvol schoolplan 1 reactie
 46. 08 september 2014 Leren van en met elkaar hebben wij tot speerpunt gemaakt 2 reacties
 47. 03 september 2014 Vijf tips om juridisering rond passend onderwijs te voorkomen 2 reacties
 48. 02 september 2014 Timemanagement in het onderwijs, kan dat wel? 0 reacties
 49. 26 augustus 2014 Waarom je minder moet doen om meer uit het nieuwe schooljaar te halen 1 reactie
 50. 25 augustus 2014 Hoe wilt u als directeur beoordeeld worden? 0 reacties
 51. 25 augustus 2014 7 gewoontes om kinderen balans te leren 0 reacties
 52. 25 augustus 2014 Wat verwachten ouders van passend onderwijs? en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 53. 12 augustus 2014 Nieuw: De LesobservatieApp 2 reacties
 54. 16 juli 2014 Drie redenen waarom leraren een lange vakantie verdienen 107 reacties
 55. 14 juli 2014 Vaders doen geen moederdingen 4 reacties
 56. 10 juli 2014 (Bijna) vakantie en naar zomerschool? 0 reacties
 57. 09 juli 2014 Handelingsgericht werken en begeleiden met Covey's 7 Gewoonten 4 reacties
 58. 04 juli 2014 Met 5-3-2 straks in de finale? 0 reacties
 59. 27 juni 2014 7 Gewoontes waardoor Suárez misschien wel niet was gaan bijten 1 reactie
 60. 25 juni 2014 Buitenspel 0 reacties
 61. 25 juni 2014 Bedankt juf! 3 reacties
 62. 24 juni 2014 Hoe zorg je voor 25% meer geslaagden? 0 reacties
 63. 17 juni 2014 Wat scholen met hoge rekencijfers anders doen 0 reacties
 64. 16 juni 2014 Wat adviseert u minister Bussemaker over de rekentoets? 9 reacties
 65. 13 juni 2014 Vakmanschap weer centraal op mbo, banenplan jonge leerkrachten en andere onderwijsnieuws 0 reacties
 66. 11 juni 2014 Zonder relatie geen (taal)prestatie 0 reacties
 67. 10 juni 2014 Wat denken kinderen zelf nodig te hebben in de 21e eeuw? 0 reacties
 68. 04 juni 2014 Gebruik je de goede lijm om je rekenles bij elkaar te houden? 0 reacties
 69. 04 juni 2014 Wat wij leerden over mensen in beweging krijgen 0 reacties
 70. 30 mei 2014 De terugkeer van de meester, anti-pestprogramma's gescreend en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 71. 28 mei 2014 Hoe Atlantis haar leerlingen voorbereidt op de 21ste eeuw 0 reacties
 72. 20 mei 2014 MBO: geef je over aan ouderbetrokkenheid! 0 reacties
 73. 16 mei 2014 Vrij lezen als motor voor betere prestaties, motivatie en relatie 0 reacties
 74. 13 mei 2014 Ik dacht dat ik al iets was 0 reacties
 75. 07 mei 2014 Waar moeten MBO-opleidingen in investeren om (beter) aan te sluiten op het bedrijfsleven? 0 reacties
 76. 01 mei 2014 Het recht op lamlendigheid 0 reacties
 77. 29 april 2014 Ouders twijfelen aan uitwerking passend onderwijs en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 78. 23 april 2014 Waarom passende perspectieven u helpen bij de invoering van passend onderwijs 0 reacties
 79. 17 april 2014 Hoe vaardig zijn we al in differentiëren? 1 reactie
 80. 15 april 2014 Professionaliseringsbeleid ontbreekt op 20% van scholen en ander onderwijsnieuws 0 reacties
 81. 10 april 2014 Hoe muziek kinderen in Venezuela redde (en wat wij daarvan kunnen leren) 0 reacties
 82. 07 april 2014 Kunnen we voorkomen dat helft jonge docenten wil stoppen vanwege 'mondige, respectloze ouders'? 5 reacties
 83. 01 april 2014 Sterke rekenaars in de klas? Hou ze bij de les! 0 reacties
 84. 31 maart 2014 Differentiëren in de les? Gratis E-book voor leidinggevenden in het vo 2 reacties
 85. 28 maart 2014 Passend onderwijs in het mbo, noodzaak of winst? 0 reacties
 86. 27 maart 2014 Waarom we passend onderwijs met vertrouwen tegemoet kunnen zien 0 reacties
 87. 26 maart 2014 Passend onderwijs! Waar vind ik mijn informatie? 0 reacties
 88. 25 maart 2014 Welke tip geeft u de minister mee? 1 reactie
 89. 25 maart 2014 Hoe dichten we de kloof tussen bedenkers en doeners bij passend onderwijs? 1 reactie
 90. 24 maart 2014 Betrek ouders tijdig bij passend onderwijs: 9 tips 1 reactie
 91. 20 maart 2014 Competente rebellen gevraagd! 1 reactie
 92. 19 maart 2014 Hoe scholen van goed naar nog beter komen via zes kwaliteitsfactoren 0 reacties
 93. 13 maart 2014 Drie tips om met grensoverschrijdend gedrag van ouders om te gaan 0 reacties
 94. 12 maart 2014 Onderpresteren van docenten - Het laatste taboe? 1 reactie
 95. 12 maart 2014 Overgangen in het onderwijs en andere onderwijsnieuws 0 reacties
 96. 11 maart 2014 Differentiëren is te leren 2 reacties
 97. 10 maart 2014 Kanteltaal 4 reacties
 98. 04 maart 2014 Opbrengstgericht werken, saus of marinade? 1 reactie
 99. 27 februari 2014 Vier tips om uw kernvakken op orde te brengen 0 reacties
(c) 2015 CPS Onderwijsontwikkeling en advies