Zoeken in de website

Over Training LOB: van visie naar uitvoering!

Training LOB: van visie naar uitvoering!

Gestructureerde aanpak van Loopbaanoriëntatie en - begeleiding

Deze scholing geeft u handvatten voor de aanpak van Loopbaanoriëntatie en - begeleiding (LOB) bij u op school (PrO/VMBO/MAVO/HAVO/VWO/MBO). U start met het formuleren van een visie op LOB en aan het eind van de training hebt u vanuit de visie bepaald op welke wijze er op een geïntegreerde wijze binnen het onderwijsprogramma aandacht besteed wordt aan LOB. U beschikt over een plan van aanpak om LOB binnen uw school volgens uw visie waar te maken.

Onderwijsvisie vorm en inhoud geven met LOB

Elke leerling in het voortgezet onderwijs moet een LOB-dossier samenstellen. Wettelijk verplicht voor elke school voor VO. Wanneer aan deze verplichting niet wordt voldaan kan een school voor VMBO de leerling geen diploma geven. Voor HAVO/VWO is deze consequentie er niet. Uitgangspunt voor deze bijeenkomsten is echter: Wat wil de school met LOB? Waarom wil de school dat? Voldoen aan de wet is één ding, uw onderwijsvisie vorm en inhoud geven is de basis van deze bijeenkomsten.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Uitgangspunten LOB
 • Wettelijke eisen LOB nieuwe examenprogramma’s
 • Formuleren van eigen visie op LOB
 • Vormgeven en inrichten van LOB, binnen- en buitenschools
 • Samenwerking met ouders, (en waar passend) MBO en bedrijfsleven
 • Organisatie van LOB in de eigen school
 • Voortgang en afsluiten van LOB-, loopbaan-dossier en PTA

De bijeenkomsten bieden inspiratie, ondersteuning, kennisdeling en scholing. Voorafgaand aan de 1e trainingsdag vragen we u om met een huiswerkopdracht LOB op de eigen school in kaart te brengen. Tussen de twee bijeenkomsten verwerkt u de inzichten van de eerste dag in een plan van aanpak voor optimalisering van LOB in de eigen school. U ontvangt individuele feedback op deze plannen.

Wat leert u?

Na afloop van deze training:

 • Heeft u een LOB-beleidsplan geschreven
 • Heeft u kennis en vaardigheden opgedaan om LOB (verder) te implementeren binnen uw eigen school
 • Daarnaast heeft u een plan van aanpak ontwikkeld om dit beleidsplan in de school te implementeren volgens de visie van de school en de wettelijke eisen.

Voor wie?

Docenten, teamleiders en decanen in het voortgezet onderwijs. Wij adviseren om met twee deelnemers per school in te schrijven.

Wanneer en waar?

14 maart en 18 april 2018 van 10.00 – 16.00 uur, CPS te Amersfoort

Praktische informatie

Er wordt gebruik gemaakt van diverse werkvormen, zoals kennisoverdracht, toepassingsopdrachten, leren van elkaar door kennisdeling praktijkervaringen, opdrachten om toekomstgericht invulling te geven aan LOB op de eigen school en coaching/begeleiding op het traject.
Uitgangspunt is dat u 6 uur investeert in de aanwezigheid per bijeenkomst en dat er per bijeenkomst 8 uur geïnvesteerd dient te worden in voorwerk en in nawerk.

Wat vonden anderen van deze training?

 • "We hebben flinke stappen kunnen zetten in de ontwikkeling van ons LOB beleidsplan."
 • "Zeer zinvolle en interactieve bijeenkomsten waarbij een hoop werk verzet kon worden. Nuttige en bruikbare tips en deskundige ondersteuning in het proces."
 • "Ben blij dat ik deze training heb gevolgd. Had hier echt wat aan, met name handvatten en de tijd om met mijn collega samen te werken zonder gestoord te worden."
 • "Het delen van ervaring, de handvatten die we kregen en de tijd die we zelf kregen om aan de slag te gaanw aren erg fijn. De persoonlijk benadering van de trainers was ook erg prettig. Ze dachten actief mee, liepen veel rond. Echt een aanrader deze training!"
 • "Prettig, de combinatie van theorie en praktijk."
 • "Een heel goede training, zeer verhelderend en bruikbaar. Fijn dat je na deze training een echt plan hebt kunnen opstellen."

Aanmelden

U kunt zich nog aanmelden. Komt u ook?

Ja, ik wil me aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Standaardprijs € 660,00
VroegeVogelkorting € 560,00

Deel met anderen

(c) 2018 CPS Onderwijsontwikkeling en advies