Spring naar mobiele navigatie

Programma van Dyslexiespecialist voortgezet onderwijs

Dyslexiespecialist voortgezet onderwijs

Programma van Dyslexiespecialist voortgezet onderwijs

Dag 1, donderdag 8 oktober
13:30 - 16:00 Bijeenkomst 1: Dyslexie een probleem? Door Hanneke Bossenbroek-Mol
Dag 2, donderdag 12 november
13:30 - 16:00 Bijeenkomst 3: Hoe schrijf je dat? Door Cora van den Brink
Dag 3, donderdag 26 november
13:30 - 16:00 Bijeenkomst 4: En dan nog eens wat... Comorbiditeit: dyslexie in samenhang met andere problemen Door Cora van den Brink
Dag 4, donderdag 10 december
13:30 - 16:00 Bijeenkomst 5: Met z’n allen ertegenaan! Over (digitale) hulpmiddelen, communicatie met ouders, collega’s en instanties; organisatie en dossiervorming Door Hanneke Bossenbroek-Mol
Dag 5, donderdag 7 januari
13:30 - 16:00 Bijeenkomst 2: Altijd maar lezen… Door Wietske van Hattum
 1. Van 13:30 tot 16:00

  Bijeenkomst 1: Dyslexie een probleem?

  Door Hanneke Bossenbroek-Mol

  In dit dagdeel krijg je meer achtergrondinformatie over dyslexie als begrip. Welke definities zijn er van dyslexie? Waarin overlappen en verschillen deze definities? We bespreken hoe het traject van het signaleren tot en met de begeleiding van dyslexie er uit ziet. Daarnaast krijg je inzicht in de verklaringen die er bestaan over dyslexie. Welke factoren spelen een rol? 

 2. Van 13:30 tot 16:00

  Bijeenkomst 3: Hoe schrijf je dat?

  Door Cora van den Brink

  In het derde dagdeel wordt het onderwerp spelling bij de hand genomen en uitgediept. Met welk doel geven we spellingonderwijs? Je leert hoe je spellingproblemen signaleert en in kaart kan brengen wat de aard is van de spellingproblemen. Daarbij wordt aandacht besteed aan de testen die er zijn op spellinggebied en op welke wijze je spellingproblemen kunt aanpakken.

 3. Van 13:30 tot 16:00

  Bijeenkomst 4: En dan nog eens wat... Comorbiditeit: dyslexie in samenhang met andere problemen

  Door Cora van den Brink

  In het vierde dagdeel wordt besproken in hoeverre dyslexie samenhang vertoont met andere problemen. Dit wordt comorbiditeit genoemd. We verkennen met elkaar de definitie van comorbiditeit en bekijken of de problemen de oorzaak zijn van de lees- en spellingproblemen of dat bijkomende problemen het gevolg er van zijn. Vervolgens verdiepen we ons in het neuropsychologisch kader van dyslexie en comorbiditeit en bekijken we hoe we het beste de leerling die naast dyslexie ook comorbide problematiek heeft kunnen begeleiden.

 4. Van 13:30 tot 16:00

  Bijeenkomst 5: Met z’n allen ertegenaan! Over (digitale) hulpmiddelen, communicatie met ouders, collega’s en instanties; organisatie en dossiervorming

  Door Hanneke Bossenbroek-Mol

  In het laatste dagdeel zullen we bespreken in hoeverre je ouders betrekt in de dyslexiebegeleiding. We denken na over de vraag hoe ouders betrokken kunnen zijn en waarom dit belangrijk is. Ook gaan we in op de vraag welke hulpmiddelen er bestaan om leerlingen met dyslexie te ondersteunen en op welke wijze je een keuze kunt maken voor hulpmiddelen. Tenslotte zal aandacht worden besteed aan de wijze van het organiseren van de dyslexiebegeleiding in de school en dossiervorming.

 5. Van 13:30 tot 16:00

  Bijeenkomst 2: Altijd maar lezen…

  Door Wietske van Hattum

  Bij het tweede dagdeel wordt aandacht besteed aan het ontstaan van leesproblemen. Hoe verloopt de leesontwikkeling en waardoor ontstaan leesproblemen? We bespreken het fonologisch coherentiemodel. Je leert hoe je leesproblemen in kaart kunt brengen en welke criteria worden gehanteerd om te spreken van leesproblemen en wanneer er gesproken kan worden van dyslexie. Daarna besteden we aandacht aan vormen van begeleiding die ingezet kunnen worden om leesproblemen te bestrijden.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Deelnemersprijs € 917,00

Deel met anderen

Heb je vragen?

Zoek in de website