Oracy: de kunst van leren spreken en luisteren
Een goede mondelinge taalvaardigheid geeft zelfvertrouwen en meer kansen in de maatschappij
Praten en luisteren doen we de hele dag. Toch is het niet zo dat iedereen dit ook vanzelfsprekend goed kan. Ruzies op het schoolplein, kinderen die niet kunnen uitleggen wat ze niet begrijpen, die niet durven uit te spreken wat ze denken: voorbeelden waaruit blijkt dat effectief kunnen praten en luisteren geen aangeboren vaardigheden zijn. Als kind moet je deze eerst leren door veel te oefenen.
Krachtig hulpmiddel om te leren
Taalontwikkeling speelt een belangrijke rol in o.a. de emotionele ontwikkeling. Hoe taliger kinderen zijn, hoe makkelijker zij hun gevoelens kunnen benoemen en uitleggen. Een goede mondelinge taalvaardigheid vormt de verbindende factor om leerlingen te leren hun ideeën te verwoorden, begrip te ontwikkelen, mee te doen met anderen door middel van gesproken taal. Oracy is een krachtig hulpmiddel om te leren. Door leerlingen te leren effectievere sprekers en luisteraars te worden, stellen we hen in staat om zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen beter te begrijpen. Oracy omvat veel aspecten. Het aanleren van de verschillende onderdelen binnen de domeinen van Oracy sluit niet alleen aan bij de leerlijn mondelinge taal, maar ook bij burgerschapsonderwijs en dramatische expressie.
De training
In de training nemen we je mee in de achtergronden van Oracy en de wijze waarop je dat in jouw school structureel een plek kunt geven. De vier domeinen van de mondelinge taalvaardigheid, die CPS in samenwerking met de Universiteit van Cambridge heeft ontwikkeld voor het Nederlandse curriculum voor het basisonderwijs, vormen het uitgangspunt.
In de training staan we stil bij:
- Wat Oracy is en het belang daarvan voor het ontwikkelen van ‘de stem van de leerling’
- Kijken we welke paradigma’s leidend zijn voor een Oracy-cultuur in de school
- Onderzoeken we wat dit vraagt aan vaardigheden van de leerkracht
- Zoeken we naar mogelijkheden om spreekruimte te creëren voor leerlingen
- Gaan we aan de slag met ‘verbaal meesterschap’ o.a. met praktische opdrachten die direct toepasbaar zijn in de eigen praktijk
Wat levert Oracy op?
Na deze training kun je het gesprek aangaan over het belang van goede mondelinge taalvaardigheid en het effect daarvan op het leren van jouw leerlingen op jouw school. Tevens heb je handvatten gekregen waarmee je een praktische aanzet kunt geven voor het creëren van spreekruimte voor leerlingen.
Oracy:
- Verhoogt het zelfvertrouwen van de leerling
- Verhoogt de cognitieve resultaten
- Bevordert het welzijn van leerlingen
- Geeft leerlingen vaardigheden mee voor het leven buiten school
- Vergroot de kans op kansengelijkheid
- Bevordert sociale gelijkheid
Voor wie?
Leerkrachten, intern begeleiders, taalspecialisten en leidinggevenden in het basisonderwijs
Wanneer en waar?
- 5 oktober en 15 november 2022 van 9.00 – 16.30 uur
- Locatie CPS Amersfoort
Praktische informatie
Voorafgaand aan de bijeenkomsten krijg je achtergrondinformatie, relevante formats, praktijkopdrachten en suggesties in een Moodle-omgeving. We verwachten dat je je voorbereidt op de bijeenkomsten door je in te lezen en praktijkopdrachten voor te bereiden. Tevens wordt van je verwacht dat je bereid bent feedback te geven en te ontvangen als onderdeel van het praktisch oefenen van eigen Oracy-vaardigheden.