Spring naar mobiele navigatie

Over Kansengelijkheid in het onderwijs

Kansengelijkheid in het onderwijs

Gelijke kansen om te leren naar vermogen

Je gunt elke leerling de beste ontwikkelmogelijkheden. Toch blijkt op veel scholen dat sommige groepen leerlingen lagere resultaten behalen dan andere groepen. En dat docenten het soms moeilijk vinden om bepaalde leerlingen te bereiken. Kansenongelijkheid is iets wat niemand wil, maar wat er ongemerkt toch vaak insluipt. Het leidt ertoe dat sommige groepen leerlingen niet naar vermogen leren en presteren. Hoe kun je daar als docent invloed op uitoefenen?

Bewustzijn van kansenongelijkheid

Leraren en leidinggevenden kunnen met hun denken en doen een wereld van verschil maken in kansengelijkheid. Bewustzijn van je rol en van je denken en handelen is de eerste stap. Hoe denk jij over leerlingen? Ken je hun ‘verhaal’ en houd je daar rekening mee? Wat zie je, hoe handel je en wat is daarvan het resultaat?

In deze eendaagse training over kansengelijkheid onderzoeken we samen met jou en medecursisten wat kansengelijkheid betekent voor jou als docent en voor jouw school. Je begint met het beschrijven van je eigen situatie en maakt vervolgens een opzet voor een persoonlijk plan. Een plan waarmee je de eerste stap zet naar gelijke kansen voor jouw leerlingen. Dit doe je met behulp van reflectie voorafgaand aan de training, verschillende werkvormen, een deelnemersboek, oefenkaarten en video’s.

Wat leer je?

Na de training:

  • heb je je zelfbewustzijn vergroot door na te denken over hoe je levenservaringen je interacties met leerlingen beïnvloeden
  • weet je hoe je integere relaties opbouwt met leerlingen om ze succesvol te ondersteunen
  • kun je hoge verwachtingen op de juiste manier uitspreken naar alle leerlingen
  • kun je je concentreren op jouw cirkel van invloed om kansengelijkheid op jouw school bespreekbaar te maken en in jouw groepen de eerste stappen te zetten

Voor wie?

Deze training is geschikt voor leraren en leidinggevenden in vo en mbo.

Wanneer en waar?

  • Woensdag 1 november 2023, 10.00 – 16.00 uur
  • CPS Amersfoort

Voorafgaand aan de training vragen we de deelnemers om een voorbereidingsreflectie in te vullen.

Meer weten?

Kansengelijkheid in het onderwijs
Blog culturele diversiteit in je klas

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil me aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Prijs per deelnemer € 430,00

Deelnemersprijs is inclusief werkboek.

Deel met anderen

Heb je vragen?

Zoek in de website