Spring naar mobiele navigatie

Programma van Congres Het leiderschap van de toekomst - met keynote speaker Sean Covey

Congres Het leiderschap van de toekomst - met keynote speaker Sean Covey

Programma van Congres Het leiderschap van de toekomst (wijzigingen onder voorbehoud)

Op donderdag 08 januari:
9:30 - 10:00 Ontvangst
10:00 - 10:10 Opening door dagvoorzitter Marcel Koning
10:10 - 10:40 Lezing Sean Covey
10:40 - 10:50 Introductie Ronald Scheer: Stichting Fablab - innovatie door combinatie van educatie, bedrijfsleven, kennis en creativiteit Door Ronald Scheer
10:50 - 11:20 Lezing Sietske Waslander: De Bermuda-driehoek van onderwijsleiderschap in Nederland Door Sietske Waslander
11:20 - 11:35 Break
11:35 - 12:05 Lezing Maarten Doorman: Vrijheid, dwang en authenticiteit Door Maarten Doorman
12:05 - 12:15 Intermezzo Fablab Door Ronald Scheer
12:15 - 12:45 Lezing Claire Boonstra - onderwijsvernieuwer: Operation Education Door Claire Boonstra
12:45 - 13:40 Lunch break
13:40 - 14:10 Forumdiscussie
14:10 - 14:20 Introductie Dialoogcafé
14:20 - 15:15 Dialoogcafé (in gesprek met collega's en best practices en next practices)
15:20 - 15:30 Laatste intermezzo van Fablab Door Ronald Scheer
15:35 - 15:50 Afsluitende lezing door Sean Covey Door Keynote speaker Sean Covey
15:50 - 16:00 Afsluiting dagvoorzitter
16:00 - 17:00 Borrel
 1. Van 10:10 tot 10:40

  Lezing Sean Covey

  Lezing Sean Covey: Het leiderschap van de toekomst
  Dit congres biedt een unieke mogelijkheid kennis te maken met Sean Covey. Hij zal in zijn keynote stilstaan bij de rol van leiderschap in het ontwikkelen van schoolcultuur en hoe u dat ook effectief kunt implementeren. 

  Daarnaast zal hij vertellen over zijn passie voor en het belang van persoonlijk leiderschap bij jongeren en hoe in een school dit van binnen naar buiten kan worden vormgegeven. 

  Na de lezing is er kort de mogelijkheid om vragen te stellen.

  De lezing is Engelstalig.

 2. Van 10:40 tot 10:50

  Introductie Ronald Scheer: Stichting Fablab - innovatie door combinatie van educatie, bedrijfsleven, kennis en creativiteit

  Door Ronald Scheer

  Nederland kent ondertussen 31 Fablabs: werkplaatsen met de modernste computergestuurde productiemachines (zoals lasercutters en 3D printers) voor het ontwerpen, ontwikkelen en construeren van nieuwe hoog innovatieve producten en het leren toepassen van de nieuwste ontwerp- en productiemogelijkheden. FabLabs zijn voor iedereen: van universitair onderzoekers tot leerlingen en klassen van mbo, vo en po, van kunstenaars tot ondernemers. Iedereen kan zich hier de vaardigheden eigen maken om om te gaan met deze machines en software. Heel interessant voor scholen, docenten en leerlingen om hiervan gebruik te maken. Tijdens het congres laat Ronald in de intermezzo's praktische en tastbare voorbeelden zien, ontstaan in de Nederlandse Fablabs met de bijbehorende bijzondere verhalen. 
  >> naar de TedTalk over Fablabs

 3. Van 10:50 tot 11:20

  Lezing Sietske Waslander: De Bermuda-driehoek van onderwijsleiderschap in Nederland

  Door Sietske Waslander

  In vergelijking met andere landen, vallen drie dingen op bij leiderschap in het Nederlandse onderwijs. Bestuurders en schoolleiders hebben veel autonomie; er worden (vooralsnog) geen of nauwelijks formele eisen aan hen gesteld in termen van scholing en professionalisering; en ze houden zich minder dan elders bezig met wat er dagelijks in klaslokalen gebeurt. Al met al dreigt de sturing op het daadwerkelijke onderwijs in Bermuda driehoek te verdwijnen. Terwijl onderwijsleiders precies daar het verschil kunnen maken.

  Na de lezing is er een korte mogelijkheid tot het stellen van vragen.

 4. Van 11:35 tot 12:05

  Lezing Maarten Doorman: Vrijheid, dwang en authenticiteit

  Door Maarten Doorman

  Het onderwijs speelt zich per definitie af in het spanningsveld van vrijheid en dwang. De gesprekken over dat spanningsveld gaan allemaal terug op het boek Émile (1762) van de Franse filosoof Rousseau. Een fascinerend boek dat ons tegelijk, tot op de dag van vandaag, in de problemen brengt. Wie de hedendaagse schoolcultuur wil begrijpen, moet terug naar dit paradoxale boek. Daarnaast is Rousseau de oervader van de authenticiteit, een van de cruciale pijlers van modern leiderschap. Een inleiding op vrijheid, dwang en authenticiteit bij leerling, docent en leidinggevende.

  >> Naar de website van Maarten Doorman

 5. Van 12:15 tot 12:45

  Lezing Claire Boonstra - onderwijsvernieuwer: Operation Education

  Door Claire Boonstra

  Claire Boonstra leeft de transitie van de “oude” naar de “nieuwe” wereld. Met haar achtergrond als ingenieur Civiele Techniek (TU Delft), in het corporate bedrijfsleven (KPN, Unilever), als technologie-ondernemer (co-founder Layar) en nu als initiatiefnemer van œ Operation Education.

  Haar onderwijsinitiatief œ Operation Education, gestart na haar veelbesproken TED-talk, wil de kanteling van het onderwijssysteem versnellen: van iedereen langs dezelfde lat naar iedereen tot volle bloei. Ze doet dit door te verbinden, versterken en zichtbaar maken van wie en wat er is.
  >>naar Youtube: Onderwijs 2032
  >>naar Youtube: de veranderende rol van de school
  >>naar de TED-talk van Claire Boonstra

 6. Van 13:40 tot 14:10

  Forumdiscussie

  Pittige stellingen in deze forumdiscussie!
  Forumleden zijn: Sean Covey, Claire Boonstra, Sietske Waslander, 
  Maarten Doorman en Roland Scheer.

 7. Van 14:20 tot 15:15

  Dialoogcafé (in gesprek met collega's en best practices en next practices)

  In het middagprogramma heeft u de gelegenheid om te netwerken en in gesprek te gaan met uw collega's en met bijzondere mensen die iets opvallends hebben gedaan met onderwijs/onderwijscultuur. 

  >>Deze mensen kunt u ontmoeten in het Dialoogcafé

  Een extra doelstelling is toegevoegd aan het congres: het met elkaar leveren van een bijdrage aan de nationale dialoog. Staatssecretaris Dekker is gestart met een nationaal gesprek over de belangrijkste vraag in het onderwijs: wat moeten kinderen leren op school zodat ze klaar zijn voor hun toekomst? Ook hierover gaan we met elkaar in gesprek.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Keynote speaker Sean Covey

Prijzen

Ticket Prijs
Standaard € 479,00
Voordeelticket 25% korting voor 3e en 4e deelnemer van uw school (alleen in combinatie met 2 STANDAARD!-tickets) € 359,25

Deel met anderen

Heb je vragen?

Zoek in de website