Zoeken in de website

Over Nationaal Congres Ouderbetrokkenheid

Nationaal Congres Ouderbetrokkenheid

Materialenpagina voor extra inspiratie en informatie

Maak werk van ouderbetrokkenheid!

Dat een goede samenwerking tussen school en ouders belangrijk is voor een optimale ontwikkeling van elke leerling is bij iedereen inmiddels bekend. Maar hoe geeft u vorm aan deze samenwerking? Wat doet u als school al goed, wat kan beter en hoe weet u dat?

Op het 5e Nationaal Congres Ouderbetrokkenheid vindt u inspiratie in allerlei vormen om werk te maken van ouderbetrokkenheid. We kijken terug op wat werkt in de praktijk na 5 jaar ouderbetrokkenheid 3.0 en we delen deze bijzondere ervaringen met een vooruitblik naar de toekomst.

Keynote speakers en experts op het gebied van ouderbetrokkenheid en school: Mariëtte Lusse (onderzoeker en lector Hogeschool Rotterdam), Laura Bay (president Parent Teacher Association in de VS), Peter Hulsen (directeur Ouders & Onderwijs) en Peter de Vries (CPS).

Neem gratis een ouder mee!

Wat steek ik ervan op?

  • Inspiratie door de verhalen en voorbeelden om werk te maken van ouderbetrokkenheid.
  • Aan het eind van het congres gaat u terug naar school met minimaal drie tips om meteen toe te passen in de praktijk.

Duur van het congres: één dag van 10.00 tot 16.00 uur

Voor wie: alle betrokkenen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs: leraren, leidinggevenden en ouders

Locatie: De Veerensmeederij, Amersfoort

Ook dit jaar weer een boeiende dag voor ouders en professionals uit het basis- en voortgezet onderwijs.

Wat kunt u verwachten? In de ochtend zullen de volgende sprekers u inspireren:

Dr. Mariëtte Lusse is een bekende onderzoeker en lector in Nederland op het gebied van ouderbetrokkenheid. Daarnaast is zij vanuit de Hogeschool Rotterdam zeer actief betrokken bij tal van schoolprojecten ouderbetrokkenheid in Rotterdam, zowel in het basis- als in het voortgezet onderwijs. Mariëtte neemt u mee in ouderbetrokkenheid door middel van praktische succesfactoren in de praktijk.

CPS werkt al een aantal jaren samen met de PTA in de Verenigde Staten van Amerika, de Parent Teacher Association. Deze Amerikaanse organisatie bestaat sinds 1897 en is een organisatie voor ouders én leraren samen, waarbij zij sámen zoeken naar het beste voor elke leerling. Laura Bay (president van de National PTA) vertelt over meer dan 100 jaar PTA-ervaring en wat dit heeft opgeleverd voor de leerlingen, ouders en leraren.

Peter Hulsen benadrukt hoe belangrijk de samenwerking tussen school en ouders is. Dit doet hij vanuit zijn rol als directeur van de landelijke organisatie ‘Ouders & Onderwijs’.

Na de lunch vinden er vier parallelsessies plaats:

Sessie 1: Ouderbetrokkenheid 3.0 in de praktijk.
Veel scholen in Nederland werken volgens het concept Ouderbetrokkenheid 3.0. Wat levert dit de school op in de praktijk? Met medewerking van een aantal schoolleiders. Onder leiding van Hens Galjaard.

Sessie 2: Leren met ouders (voorheen partnerschapscholen)
Ouders leveren een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling van hun kind door onder schooltijd op school hun eigen kind te ondersteunen bij het lesgeven. Hiermee worden spectaculaire leerrendementen gehaald en wordt voorkomen dat sommige leerlingen naar het speciaal onderwijs uitstromen. Joris Spekle deelt zijn ervaringen uit de afgelopen jaren, en natuurlijk kunt met al uw vragen bij hem terecht over deze bijzondere vorm van ouderbetrokkenheid.

Sessie 3: Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs
In deze verdiepingssessie samen met een school voor vmbo kunt u met Mariëtte Lusse in gesprek over ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs. Willen leerlingen dit wel, en wat levert het de school op? Een succesverhaal uit Rotterdam. Met medewerking van Selma Klinkhamer, directeur van Vakcollege De Hef in Rotterdam-Zuid.

Sessie 4: Ouders voor ouders
Deze sessie is speciaal voor ouders en door ouders. Wat kunt u zelf als ouder doen om een betere samenwerking met de school te realiseren en hoe kunt u andere ouders enthousiast maken voor ouderbetrokkenheid? Een aantal ouders delen hun eigen bijzondere ervaringen uit het basis- en het voortgezet onderwijs. Deze workshop wordt geleid door Bert Wienen.

We eindigen de dag met een lezing van Peter de Vries met als titel: Iedere leerling heeft recht op een goede samenwerking tussen school en ouders. Peter de Vries is een veelgevraagd spreker, adviseur en auteur van diverse boeken over ouderbetrokkenheid. Zo schreef hij de bestseller Handboek Ouders in de school en het spraakmakende e-book Ouderbetrokkenheid 3.0 Van informeren naar samenwerken.

Quotes van congresbezoekers over Peter de Vries:

  • De presentaties van Peter de Vries zijn helder en prettig om naar te luisteren. En voldoen volledig aan het inspireren om met ouderbetrokkenheid aan de slag te gaan.
  • Peter de Vries weet mensen te raken en te verrassen. Vooral de treffende en herkenbare voorbeelden maken dat je je eigen valkuilen gaat zien. 

Kortom weer een dag vol goede praktijkvoorbeelden en heel veel inspiratie!

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Deelname samen met een gratis betrokken ouder (geen collega) € 399,00
Deelname zonder gratis betrokken ouder € 399,00

Deel met anderen

(c) 2017 CPS Onderwijsontwikkeling en advies