Sluiten

Zoeken in de website

Differentiëren in de les? Gratis E-book voor leidinggevenden in het vo

Differentiëren in de les? Gratis E-book voor leidinggevenden in het vo

Binnen het voortgezet onderwijs is lang gedacht dat differentiatie niet zo nodig was. Aan het eind van het basisonderwijs bepaalt het eindniveau van de leerling immers welke vervolgopleiding het beste aansluit. En laten we eerlijk zijn, goed omgaan met verschillen in leerbehoefte is een behoorlijke uitdaging, zeker als je op een dag zo’n zeven klassen van dertig leerlingen lesgeeft.

Het is een misverstand om te denken dat differentiëren alleen iets vraagt van docenten. Differentiëren vraagt een planmatige en schoolbrede aanpak. Schoolleiders, afdelings- of teamleiders spelen een sleutelrol in bijvoorbeeld het ontwikkelen van een heldere visie en duidelijke afspraken over hoe uw school nu eigenlijk differentieert.

Over de noodzaak van differentiëren zijn de meeste mensen het wel eens. Het wordt veelal gezien als de aangewezen route om het beste uit leerlingen te halen. Sommige docenten experimenteren al met differentiatie, maar doen dat nog vrij intuïtief, of differentiëren alleen in instructie terwijl er ook andere mogelijkheden zijn.

Docenten die de kunst van het differentiëren verstaan, dragen bij aan betere leeropbrengsten en vergroten de kansen van hun leerlingen. Niets voor niets is afstemmen op verschillen een belangrijk onderdeel van het Toezichtkader van de Inspectie.

Wat is differentiëren nu eigenlijk? Om scholen een steun in de rug geven schreven we een e-book. Na het lezen weet u op hoofdlijnen:

 • Waarom differentiëren meer is dan omgaan met verschillen
 • Welke drie hoofdvormen differentiëren kent
 • Wat differentiëren uw school oplevert
 • Wat u van uw docenten mag verwachten
 • Wat u kunt doen om differentiëren een plek in uw school te geven

U kunt het e-book hier downloaden.

Of lees het blog van Meike Berben met de 10 beste tips om differentiëren in praktijk te brengen.

Reacties

 1. M. Van der Kaaden M. Van der Kaaden - 8 april 2014

  Ik ben ingelogd maar kan het ebook niet downloaden?

 2. H. Afhim H. Afhim - 10 april 2014

  Ik studeer voor docent Frans op de HAN in Nijmegen.

 3. Gaby van Ruiten Gaby van Ruiten - 22 maart 2018

  Ik ben ingelogd maar ik kan het ebook niet downloaden.

Plaats een reactie

Over de auteur

Meike Berben.png

Meike Berben

Meike is adviseur bij CPS en expert op het gebied van didactiek, differentiëren, formatief toetsen en ict in de les en auteur van het boek Differentiëren is te leren.

Bekijk profiel

De CPS Nieuwsbrief: Gratis inspiratie, kennis en updates

Ontvang 1x in de zes weken de nieuwste blogs met tips en waardevolle kennis, nieuwtjes, artikelen, ebooks en inzichten automatisch in uw mailbox.

Meld mij aan