Sluiten

Zoeken in de website

Waarom je minder moet doen om meer uit het nieuwe schooljaar te halen

Waarom je minder moet doen om meer uit het nieuwe schooljaar te halen

Het nieuwe schooljaar is voor sommigen al weer begonnen. Anderen beginnen de komende weken. Hopelijk met nieuwe energie, na wat weken van afstand van het werk. Maar hoe zorg je er nu voor dat je in dit schooljaar de goede energie houdt voor je werk? En hoe zit het met jouw balans tussen werk en privé. Wij verzamelden drie tips uit onze training ‘Time Management volgens Covey: de 5 keuzes voor buitengewone productiviteit’. 

Werk aan twee belangrijke doelen per schooljaar. Niet meer.

Het blijkt namelijk dat wanneer je meer doelen hebt,  dit  alleen maar voor minder productiviteit zorgt. Dat zit ongeveer zoals in de tabel hieronder beschreven.

 Aantal DOELEN   1 - 3    4 - 10   11+
 DOELEN die effectief worden behaald   1 - 3    1 - 2    0 


Het klinkt dus aardig als je een heleboel van plan bent, maar in werkelijkheid is het van belang om niet meer dan twee of drie ‘Waanzinnig belangrijke doelen’ te hebben. Doelen waarvan het slagen van het komende schooljaar vanaf hangt. Denk daar dus even goed over na en schrijf ze op. En dan wel het liefst heel concreet, zoals:

Aan het eind van dit schooljaar heb ik vier lessen van collega’s bijgewoond en daar samen met collega op gereflecteerd. Ik doe dit in oktober, januari, maart en mei’

Doe wat belangrijk is.

Onze hersenen vinden ‘dringende’ dingen heel interessant. Een emailtje dat binnenkomt (‘bling’, en weer afgeleid), een collega die meteen aandacht vraagt, een gesprek dat in je nabijheid wordt gevoerd, noem het maar op. Toch zijn die zaken meestal niet het belangrijkst. Ze helpen je vaak niet om je ‘waanzinnig belangrijke doelen’ te halen.

Probeer zo min mogelijk te reageren op wat dringend is. Plan tijd in om de belangrijke zaken te doen. Laat je niet afleiden tijdens dit werk. Ga bijvoorbeeld iedere zondagavond een half uur zitten om de komende week in je agenda te plannen. Telefoon en wifi uit!

Richt je tijdens dit half uur erop om de komende week in ieder geval tijd te maken voor echt belangrijke zaken!

Gebruik je techniek effectief.

Open twee keer per dag je mailbox, schakel je mail notificaties uit en spreek met je collega’s een tijdstip af om elkaar bijvoorbeeld na acht uur ’s avonds niet meer te mailen. En misschien moet je zelf ook na een bepaalde tijd de tablet of laptop uit zetten. Want die zijn soms minder belangrijk dan we denken…

Hoe zorg jij ervoor dat je het nieuwe schooljaar zo productief mogelijk bent?

Wil je meer inzicht in ‘time- management’ en praktische handreikingen voor een goede balans tussen werk en privé? CPS is de onderwijspartner van FranklinCovey, en verzorgt trainingen in effectiveit en productiviteit op basis van het werk van Stephen Covey.

 

Reacties

  1. g.siegelaar g.siegelaar - 27 augustus 2014

    Heel herkenbaar. Daar ga i/ gaan we werk van maken!
    bedankt,
    Gerry

Plaats een reactie

Over de auteurs

Cor Verbeek.jpg

Cor Verbeek

Cor Verbeek is adviseur bij CPS en werkzaam in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Hij traint en begeleidt teams en directies bij het persoonlijk leiderschap. Daarbij maakt hij onder andere gebruik van de 7 Gewoonten van Covey.

Bekijk profiel

De CPS Nieuwsbrief: Gratis inspiratie, kennis en updates

Ontvang 1x in de zes weken de nieuwste blogs met tips en waardevolle kennis, nieuwtjes, artikelen, ebooks en inzichten automatisch in uw mailbox.

Meld mij aan