Sluiten

Zoeken in de website

Help! Mijn zoon leest Covey

Help! Mijn zoon leest Covey

Herkent u dat ook? Tieners die haast nooit een boek lezen? Alleen als ze echt gegrepen worden door een onderwerp? Of omdat ze een boek voor school moeten lezen? Ik in ieder geval wel. Mijn zoon van 14 jaar heeft dyslexie en leest gemiddeld twee a drie boeken per jaar. 

Des te meer was ik verrast door het feit dat hij met groot enthousiasme het boek van Sean Covey leest.

Op 8 januari kwam Sean Covey naar het congres van CPS: Leiderschap van de toekomst. Hij inspireerde ons door te vertellen over de zeven eigenschappen van succesvolle mensen en hoe deze eigenschappen in het onderwijs zowel docenten als leerlingen helpen bij het maken van keuzes en krijgen van meer zelfvertrouwen.

Genereus deelde hij aan alle deelnemers een boek naar keuze uit! Met een puberende tienerzoon in gedachten koos ik het boek “Zeven eigenschappen die jou succesvol maken”. Ik liet hem signeren door Sean Covey met een persoonlijk boodschap voor mijn zoon, Ruben.

Het boek beschrijft de 7 gewoonten, die we natuurlijk al kennen van Stephen Covey, de vader van Sean. Maar dan gericht op tieners.

Het is voor hen een zelfhulpboek waarin het maken van keuzes, het nemen van beslissingen, zelfstandig zijn en andere zaken en problemen waarmee jongeren te maken hebben, aan bod komen. Dat leek mij handig voor een tiener die constant bezig is met het verkennen van grenzen op velerlei gebied. Steeds blijven, zowel thuis als op school, situaties aanleiding tot onzekerheid. Vooral de ondertitel ‘alles wat je ouders je niet vertellen’ sprak in ieder geval tot mijn verbeelding. In het boek legt Sean uit hoe jongeren hun zelfbeeld kunnen verbeteren, vriendschappen kunnen opbouwen, groepsdruk weerstaan, vastgestelde doelen bereiken, op kunnen schieten met hun ouders etc. Dit doet hij stapsgewijs en met veel humor.

Trots overhandigde ik thuis het boek aan mijn 14-jarige zoon, Ruben. Ik verwachtte dat hij het zou bekijken, zijn schouders zou ophalen en het daarna direct zou wegleggen. Des te onverwachter was zijn reactie! “Wat leuk!” Zei hij. “Is dit echt een boek alleen voor mij”? “En gaat het over hoe ik succesvoller kan worden op school en thuis? Dat is cool”.

Binnen twee dagen hoorde ik hem praten over de zeven gewoonten, de paradigma’s en zag ik hem ‘s avonds in bed met een zaklampje nog even verder lezen. “Nee mam, je bent nu niet proactief bezig” hoorde ik hem ineens aan tafel zeggen.

Waarom is dit een leuk boek, vroeg ik hem?

 1. Dit boek gaat echt over mij.  “Sean zegt dat dit mijn boek is en dat je aantekeningen in het boek mag maken.”
 2. Het boek zit vol grappen, cartoons  en mooie anekdotes: Zo beschrijft Sean dat hij ooit een vrouw zijn eigen eerste klas vliegticket geeft omdat zij met een baby reist en het veel harder nodig heeft dan hij. Dat is heel mooi! Het zet mij aan het denken wanneer ik iets goeds kan doen.
 3. Dit boek kan je koppelen aan je dagelijks leven. “Als ik een opmerking van een klasgenoot krijg die niet aardig is, heb ik geleerd niet direct te reageren”. Druk eerst even op de pauzeknop. Ik merk dat kinderen minder boos op  mij reageren.  Als we aan het voetballen zijn leer ik dat ik ook sportief kan zijn door toe te geven dat ik ongelijk heb. Hierdoor heb ik minder ruzies in de pauze. Het betekent niet dat je altijd de schuld op je moet nemen maar wel dat je gewoon eerlijk moet zijn in je eigen aandeel in het spel.
 4. Het leert mij te relativeren: “laat school niet het centrum van je leven zijn”. Ik moet ook gewoon lekker van mijn jeugd genieten. School is ook om plezier te maken en niet alleen om cijfers te halen. Leren is geen doel op zich.  Ik zie nu dat ik bijvoorbeeld graag Engels wil leren om op de zomervakantie met mijn Engelse vrienden te kunnen praten.”

Na een paar weken vroeg ik hem nog eens wat hij nou had geleerd van deze gewoontes. Zijn reactie: “Het maakt dat ik bewuster nadenk voordat ik iets doe. Van elke gewoonte heb ik ook een polsbandje. Iedere dag kies ik 1 of 2 bandjes met de gewoonte die mij die dag steun kunnen geven of waar ik op moet letten.“

Tja. Daar heb je dan als ouder weinig aan toe te voegen. 

Werken met de 7 Eigenschappen als mentor? Kijk hier.

Reacties

 1. Antonie van Vugt Antonie van Vugt - 31 maart 2015

  Ik ken het boek van Covey al lang. Mijn dochter, (21) heb ik toen ze toen ze in leerjaar een van het VWO zat, dit boek gegeven, niet met een opdracht van Covey, maar van mijzelf. Nadat ze het gelezen had is ze naar haar mentor gegaan en heeft gezegd; ik heb een boek dat prima iets zou zijn voor....(naam klasgenoot). Mijn tweede dochter (17) heeft ook haar eigen exemplaar gekregen. Een heel ander meisje, maar even enthousiast. Op mijn school (vmbo tot vwo) hebben we ook exemplaren en ook van het werkboek. Zeker het werkboek is voor VMBO zeer geschikt.

  Echt een aanrader!!!!!!!

 2. Hens Galjaard Hens Galjaard - 7 april 2015

  Hallo Antonie,
  dank je wel voor je positieve reactie! Leuk om te zien dat we de ervaring delen!
  gr Hens

Plaats een reactie

Over de auteur

Galjaard Hens _vk1.jpg

Hens Galjaard

Contact

De CPS Nieuwsbrief: Gratis inspiratie, kennis en updates

Ontvang 1x in de zes weken de nieuwste blogs met tips en waardevolle kennis, nieuwtjes, artikelen, ebooks en inzichten automatisch in uw mailbox.

Meld mij aan