Sluiten

Zoeken in de website

ICT in uw les: Hoe ThingLink vakkennis én 21ste eeuwse vaardigheden versterkt

ICT in uw les: Hoe ThingLink vakkennis én 21ste eeuwse vaardigheden versterkt

We hebben het steeds vaker over het belang van 21ste eeuwse vaardigheden: vaardigheden die jongeren van nu moeten leren om voorbereid te zijn op de samenleving in de 21ste eeuw. Naast natuurlijk de inhoud van de verschillende vakken zijn onder andere ict-geletterdheid en creativiteit belangrijk in uw lessen. In mijn zoektocht naar digitale tools die hieraan kunnen bijdragen, kwam ik ThingLink tegen. In dit blog leest u hoe u op drie verschillende manieren deze tool kunt inzetten in uw lessen.

Met ThingLink plaatst u of plaatsen leerlingen ‘tags’ in een afbeelding om lesstof beter te verwerken. Die tags kunnen tekstjes, links, afbeeldingen en filmpjes zijn.

Beter begrip van de lesstof

Een ‘passieve’ toepassing van ThingLink is de vorm waarbij u – als docent - zelf alle tags toevoegt aan een afbeelding. Hieronder ziet u een voorbeeld van aardrijkskunde. Een docent heeft hierin tags geplaatst op een afbeelding van de verschillende lagen van de aarde. Leerlingen kunnen dit bekijken om tot beter begrip te komen. U kunt ook links toevoegen naar interessante websites, zodat de lesstof verrijkt wordt met andere bronnen.

Lesstof laten samenvatten

Stel, u bent aan het eind van een hoofdstuk. De leerlingen maken , in groepjes, in ThingLink een samenvatting van een paragraaf ter voorbereiding op een de hoofdstuktoets. Dat zou als volgt kunnen: maak met de klas op een whiteboard een schematisch overzicht van belangrijke begrippen (mindmap of een andere vorm). Maak van dit overzicht een foto met uw telefoon en plaats de foto op ThingLink. Geef leerlingen de link naar de afbeelding mee en laat hen bij de onderdelen van hun paragraaf zinvolle tags plaatsen. Natuurlijk kunt u leerlingen ook de opdracht geven individueel in ThingLink een samenvatting te maken.

Toepassen, analyseren (Bloom) en werkstukken maken

Een hogere denkvaardigheid kan worden aangesproken met behulp van ThingLink door leerlingen een verdiepingsopdracht te geven. Plaats bijvoorbeeld een afbeelding van een schilderij in de tool en laat leerlingen met tags aangeven waaraan zij kunnen zien dat dit schilderij kan worden toegeschreven aan een bepaald genre of een bepaalde periode. Of gebruik ThingLink als alternatief voor een werkstuk. Leerlingen kiezen hun eigen afbeelding bij het thema waar zij meer over willen leren en voegen tags toe die laten zien dat ze het onderwerp beheersen. De ict-geletterdheid komt hier duidelijk naar voren: wanneer is een bron betrouwbaar genoeg om ernaar te verwijzen in je ‘werkstuk’?

Praktische tips

  • Voor ThingLink hebben alle gebruikers (docent en leerlingen) een account nodig.
  • Stel per ThingLink in of de afbeelding wel of niet voor publiek zichtbaar is én of mensen wel of niet tags mogen toevoegen.
  • Ga voor een uitgebreide handleiding naar http://ict-idee.blogspot.nl.
  • De gratis versie van de tool staat slechts één groep toe. Het werken met groepen is dus niet handig.
  • In plaats daarvan kunt u de link van een bewerkbare ThingLink delen met uw leerlingen via een ander kanaal (e-mail, ELO, etc.).

Kent u meer handige tools? Of wilt u meer gaan doen met ICT in uw les? Laat dan uw reactie achter. Maar kijk dan zeker ook op ICT in de les en lees dit blogartikel. Ook alle tips en trucs voor ThingLink zijn van harte welkom. Volgende week ga ik in op de tool AnswerGarden.

Wilt u meer weten over wat ICT kan betekenen in uw les? Binnenkort starten er op het vlak van ICT weer interessante trainingen in onze academie.

Reacties

  1. ITpedia ITpedia - 13 maart 2017

    Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe diepgaand die ICT kennis moet zijn. Het worden tenslotte niet allemaal programmeurs. Wellicht valt er wat kennis bij http://www.itpedia.nl te halen...

Plaats een reactie

Over de auteur

Eline Kouwets Portret 5973.jpg

Eline Kouwets

Eline Kouwets geeft o.a. trainingen over activerende werkvormen en ict in de les.

Bekijk profiel

De CPS Nieuwsbrief: Gratis inspiratie, kennis en updates

Ontvang 1x in de zes weken de nieuwste blogs met tips en waardevolle kennis, nieuwtjes, artikelen, ebooks en inzichten automatisch in uw mailbox.

Meld mij aan