Sluiten

Zoeken in de website

Rekenen is zo leuk! Interview met winnaar Bartjens Rekendictee

Rekenen is zo leuk! Interview met winnaar Bartjens Rekendictee

Hilma van Dommelen werd in november 2014 ‘Beste basisschoolleerkracht’ op het Bartjens Rekendictee. Al sinds haar jeugd heeft ze een grote passie voor rekenen. Hilma (56 jaar) is leerkracht van combinatiegroep 7/8 op de Prinses Margrietschool in Apeldoorn. Lukt het haar om die passie op leerlingen over te dragen en hoe doet ze dat dan?

Tijd voor een uitgebreid gesprek met Hilma.

Waarom ben je leerkracht geworden?

Ik houd van kinderen en vind het ontzettend leuk om kennis door te geven en kinderen de wereld om hen heen te laten ontdekken.

Wat is nu zo leuk aan rekenen?

Ik denk dat het in mijn genen zit. Ik weet dat ik als jong meisje rekenen zo leuk vond dat ik in een schriftje alle tafels tot honderd opschreef. Ik vind het heel leuk als ik iets terug kan rekenen. Rekenen is ook iets dat heel erg toepasbaar is in ons dagelijks leven, je komt het iedere keer weer tegen.

Wat merken uw leerlingen daarvan?

Ik probeer simpele dingen toe te passen om de les afwisselend en levendig te maken. Ik werk heel veel met de actualiteit en maak rekenen tot een belevenis. Zodra ik merk dat de boel een beetje inzakt, dan zet ik een energizer in, bijvoorbeeld door de tafels op te zeggen en leerlingen daarbij te laten stampen op de vloer of de antwoorden met de handen in de lucht te ‘duwen’. Ik werk ook veel met coöperatieve werkvormen.

Kost dit niet vreselijk veel tijd?

Er zijn zoveel simpele activiteiten te doen met dobbelstenen of met kaarten. En natuurlijk maak ik gebruik van bronnen die er zijn en materialen die voor handen zijn. Ik haal veel ideeënuit de opleiding tot rekencoördinator die ik heb gedaan (ik had een ontzettend inspirerende leraar) en ook op internet is natuurlijk veel te vinden of ik verzin het zelf. Mijn favoriete websites zijn www.beterrekenen.nlen www.volgensbartjens.nl

Wat merken uw collega’s van uw passie voor rekenen?

In de pauzes mag ik collega’s graag uitdagen met een leuk reken-of denkspelletje. Spelletjes of activiteiten die ook weer leuk zijn om samen met hun eigen leerlingen te doen. Ik merk dat ze het zelf soms lastig vinden om passende materialen te zoeken en omdat het mijn passie is heb ik ideeën te over om te delen.

Herkent u dat leerlingen niet altijd even gemotiveerd zijn voor de rekenles?

Ja, dan gaan ze heen en weer schuiven op hun stoel, of haken ze af op het moment dat ze zelfstandig aan de slag moeten. Als ik dat zie, dan leg ik de les even stil en ga ik daar direct iets mee doen. Dat kan zijn in de vorm van een kleine energizer, maar het helpt ook enorm om de actualiteit erbij te pakken want daarmee laat je kinderen zien waarom we eigenlijk leren rekenen en wat je er in het dagelijks leven mee kunt.

Wat is de beste tip die u andere leerkrachten zou willen geven?

Kinderen die actief met rekenen bezig zijn hebben, in de vorm van bijvoorbeeld een spelletje of activiteit, hebben vaak niet eens in de gaten dat ze aan het leren zijn. “Hoeven we nu niet meer te rekenen juf?” vroeg laatst een van mijn leerlingen die rekenen best wel lastig vindt. Maar dat waren ze al een uur aan het doen! Dat vind ik echt hele mooie dingen.

Rekenen is zo leuk! Als je dat uitstraalt naar kinderen, dan kom je volgens mij al een heel eind! En laten we elkaar, ieder vanuit zijn eigen passie, vooral helpen en uitwisselen. Dit e-book is in mijn ogen dan ook een mooi initiatief om dat te realiseren.

Reacties

 1. Heleen Roest Heleen Roest - 20 oktober 2015

  Leuk om te lezen! Rekenen is ook voor mij nog altijd mijn meest favoriete vak. De uitdaging voor mij is dat zwakke rekenaars toch met plezier (gaan) rekenen!

 2. M.J. van der Werf M.J. van der Werf - 4 november 2015

  Ik vond een fout in het artikel:
  De link in het artikel naar de rekensite van Bartjens bevat een fout: Het tussenstreepje ontbreekt.
  De juiste link moet zijn:
  www.volgens-bartjens.nl.
  Met de link die er nu staat kom je op een site uit die niets met rekenen te maken heeft.

 3. Marianne (CPS) Marianne (CPS) - 4 november 2015

  Dank, je hebt helemaal gelijk. Meteen aangepast.

Plaats een reactie

Over de auteur

De CPS Nieuwsbrief: Gratis inspiratie, kennis en updates

Ontvang 1x in de zes weken de nieuwste blogs met tips en waardevolle kennis, nieuwtjes, artikelen, ebooks en inzichten automatisch in uw mailbox.

Meld mij aan