Sluiten

Zoeken in de website

Begin met het eind in gedachten!

Begin met het eind in gedachten!

Op welke wijze krijg ik inzicht in de kwaliteiten en talenten van mijn leerlingen? Hoe zorg ik er voor dat mijn leerlingen goed voorbereid naar vervolgopleiding of werk gaan? Wat kunnen we als school doen om leerlingen een aantal gewoonten mee te geven waar ze de rest van hun leven wat aan hebben? 

Begin met het eind in gedachten, de eerste van de 7 gewoonten die Stephen Covey beschrijft. Geen wereldschokkend inzicht, maar wees eens eerlijk. Hoe vaak gaan we hier niet aan voorbij en komen we te laat tot de ontdekking dat we onze tijd op een andere manier hebben besteed dan we eigenlijk graag hadden gewild. Dat geldt net zo goed voor onze leerlingen. 

Het is onze ervaring dat de zeven gewoonten van Stephen Covey niet alleen voor volwassenen maar zeer zeker ook voor leerlingen in het voortgezet en middelbaar onderwijs makkelijk toepasbaar zijn. De mentor of studieloopbaanbegeleider lijkt voor veel scholen de meest voor de hand liggende persoon om met leerlingen aan de slag te gaan met de zeven gewoonten.

De zeven gewoonten helpen leerlingen effectief te zijn in communiceren en relaties. Ze bereiden de leerling voor op een toekomst in een veranderende samenleving. Als leraar wil je leerlingen helpen hun eigen waarden en mogelijkheden te ontdekken. De zeven gewoonten helpen leerlingen bijvoorbeeld met hun persoonlijk leiderschap, autonomie, communicatie, samenwerking en het nemen van initiatief. Er is een werkboek speciaal ontwikkeld voor tieners waarmee ze spelenderwijs aan deze vaardigheden kunnen werken. De zeven gewoonten zijn daarmee heel goed toe te passen binnen mentor- of tutorlessen en tijdens LOB.

Wilt u wel eens zien hoe zo'n werkboek er dan uit ziet?
Als voorbeeld kunt u hier het werkblad 'De grote ontdekkingsreis' downloaden. Het gaat over een persoonlijk statuut. Dat  is net zoiets als een persoonlijk motto, een lijfspreuk die helder maakt waar het voor jou in het leven om draait. Het werkblad laat leerlingen hier actief over nadenken. Misschien een leuke oefeningen voor uw leerlingen? Dan ben ik heel nieuwsgierig naar uw ervaring!

Download werkblad

Reacties

  1. Erik Jan Erik Jan - 9 december 2015

    Uitgangspunt in vernieuwd MBO MA.

Plaats een reactie

Over de auteur

Cor Verbeek.jpg

Cor Verbeek

Cor Verbeek is adviseur bij CPS en werkzaam in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Hij traint en begeleidt teams en directies bij het persoonlijk leiderschap. Daarbij maakt hij onder andere gebruik van de 7 Gewoonten van Covey.

Bekijk profiel

De CPS Nieuwsbrief: Gratis inspiratie, kennis en updates

Ontvang 1x in de zes weken de nieuwste blogs met tips en waardevolle kennis, nieuwtjes, artikelen, ebooks en inzichten automatisch in uw mailbox.

Meld mij aan