Sluiten

Zoeken in de website

Kleur bekennen- alleen als u het echt wil

Kleur bekennen- alleen als u het echt wil

Onderwijs vraagt om kleur bekennen. Op het Nationaal Congres Leiderschap op 7 juni kunt u dan ook prikkelende sprekers verwachten zoals o.a. Herman Pleij en Rutger Slump. Rutger Slump, trainer en coach van duurzame innovatietrajecten, geeft in dit gastblog vast een kleine proeverij.

Rutger Slump (gastblog)
We moeten het niet hebben van de missies en visies van organisaties. Dat is gelukkig helder. Of u nu in het onderwijs werkt of in het bedrijfsleven; 95% van de missies en visies zijn zo algemeen dat ze op elke organisatie uit de sector zouden kunnen slaan. Zo willen we in het onderwijs allemaal aandacht voor talent, kwaliteit, leren, sociale en cognitieve ontwikkeling, een veilig klimaat, aandacht voor verschillen en ook de ontwikkeling van de medewerker. Hoe doorbreken we deze tragiek in kleur bekennen? Het antwoord: intrinsieke urgentie en ‘doen’.  

Intrinsieke urgentie: Waarom kleur bekennen?

Ik kan nu wel aangeven dat u risico moet nemen, maar wij mensen worden geleid door angst en de tip risico nemen strookt daar niet mee. Mensen nemen alleen risico als het echt niet langer anders kan of als er een grote beloning aan de andere kant wacht. Het gaat dus om een intrinsieke overtuiging dat er iets moet gebeuren. Anderen kunnen alle mogelijke redenen noemen waarom het belangrijk is om kleur te bekennen, maar als u hier zelf niet 100% van overtuigd bent, zult u nooit in staat zijn om de weerstand die altijd volgt aan te kunnen. Ik ga dus niet vertellen waarom u kleur moet bekennen, want dan zou ik u als lezer niet serieus nemen.

Doen: Hoe merken we uw kleur?

Zoals gezegd hebben bijna alle organisaties in beleidsnotities beschreven wat hen zo bijzonder maakt. Het zou ook bijna niet te verkopen zijn om te schrijven dat uw organisatie heel normaal is en geen ambities heeft om verder te komen. Het zou wel eerlijk zijn, maar dat terzijde. Het grote verschil dat buitengewone organisaties maken is dat zij het niet bij woorden laten maar het daadwerkelijk laten terugkomen in alles wat ze doen. Het zit in hun DNA, wat betekent dat het niet alleen in hun hoofd zit, maar ook in hun handen. Stel je bekent kleur op ‘aandacht voor verschillen’: hoe zie ik dat dan letterlijk terug als ik bij uw school naar binnen loop? Hoe word ik benaderd door de conciërge? Waar zie ik in de vormgeving van het gebouw dat hier uniciteit wordt ondersteund? En hoe merk ik het als leraar in mijn beoordelingsgesprekken?

 

De Stip in Utrecht  - waar zelfs het schoolplein meedoet in functionele vormgeving.

Alles of niets versus fundamentalisme

Het is alles of niets, en dat is waar het vaak ook mis gaat... Allereerst gaan de meeste mensen voor een soort poldervariant van wat ze eigenlijk willen. We kijken vol bewondering naar mensen die vol ergens voor gaan, en zwakken zelf onze eigen ambities af voordat weerstand überhaupt kan ontstaan. Het is echter veel makkelijker communiceren en samenwerken als iets eenvoudig en helder is. En als niemand mee wil doen, dan heb je altijd een eerlijke keuze om je te conformeren of weg te gaan.

Het tweede punt waarop het vaak misgaat staat hier frappant genoeg haaks op. Sommige mensen zetten zich zo vast in hun nieuwe geloof dat ze fundamentalistische trekjes beginnen te vertonen. Ze staan niet meer open voor wat anderen denken; waar mogelijk juist betrokkenheid en vernieuwing zit.

Probeer dus zo helder mogelijk te zijn in wat u wilt, doe het, maar blijf altijd nieuwsgierig naar wat er nog meer is in de wereld.  


Wat betekent kleur bekennen voor u? Kom ook naar het congres!

Rutger Slump is consultant en innovator met een focus op de menselijke kant van innovatie om daarmee aan een duurzame toekomst bij te dragen. Vanuit zijn ervaring in innovatietrajecten bij zowel profit- als non-profitorganisaties, en onderzoekswerk in innovatiehub Boston, begrijpt hij waarmee professionals en organisaties worstelen als het op vernieuwingskracht aankomt. 

Reacties

 1. egbert egbert - 31 mei 2016

  Mensen die fundamenteel trekjes beginnen te tonen zijn inderdaad heel vervelend, vooral al ze zelf niet zien dat ze zo in elkaar zitten.

  De bewering doen dat 'open staan voor anderen impliceert dat er betrokkenheid en vernieuwing zit'.

  Waar haalt u die absolute wijsheid vandaan. alsof dat de enige wijze is waarop je tot betrokkenheid en vernieuwing komt...

  tot zover
  dwarsdenker lifeiscolourrr

Plaats een reactie

Over de auteur

Rutger Slump.jpg

Rutger Slump (gastblogger)

Rutger Slump is trainer en coach van duurzame innovatietrajecten.

De CPS Nieuwsbrief: Gratis inspiratie, kennis en updates

Ontvang 1x in de zes weken de nieuwste blogs met tips en waardevolle kennis, nieuwtjes, artikelen, ebooks en inzichten automatisch in uw mailbox.

Meld mij aan