Sluiten

Zoeken in de website

Waarom uw studiedag niet direct aan teambuilding doet (en zo dus wel)

Waarom uw studiedag niet direct aan teambuilding doet (en zo dus wel)

Bij- en nascholing in het onderwijs zijn superbelangrijk. Veel scholen grijpen de studiedagen aan om voort te bouwen op ontwikkelingen binnen de school. Teams doen nieuwe kennis op, praten met elkaar door over eerder uitgezette lijnen, of werken verder aan thema’s die zijn opgepakt. Het is een uitgelezen moment om vooral ook wat aandacht te hebben voor elkaar. Om elkaar beter te leren kennen, iets van jezelf te laten zien en je een team te voelen dat samen een doel voor ogen heeft. Staat op uw ‘to-do’ lijst om de studiedagen voor volgens schooljaar een passende invulling te geven ? Met een paar tips versterkt u meteen de teamspirit.

Veel leraren vinden het prettig om met collega’s het gesprek aan te gaan over het vak. De studiedagen zijn daar een uitgelezen moment voor (al moeten er vaak ook de nodige praktische zaken worden afgestemd). Maar op zo’n studiedag tankt u natuurlijk niet alleen inhoudelijk bij. Het is een moment om vooral ook aandacht te hebben voor elkaar. Maar hoe bewust geven we daar dan eigenlijk aandacht aan? Verwachten we dat ‘het teamgevoel’ vanzelf ontstaat, gewoon door bij elkaar te zijn?

We weten allemaal wel dat er ook wat ‘fun’ in het programma moet, en ‘energizers’ om scherp te blijven. Maar je echt een team voelen? Dat voel je je natuurlijk pas als je samen een missie hebt, je erin gelooft dat het mogelijk is, en als je wordt aangemoedigd om er vanuit persoonlijke kwaliteiten aan bij te dragen. Als u het versterken van dat teamgevoel ook als doel in uw achterhoofd houdt, dan organiseert u zo’n studiedag waarschijnlijk net iets anders met wat simpele ingrepen.

Tip  1: betrek collega’s actief bij het programma

Geef iedereen een eigen rol en spreek dit van tevoren af. Rollen waar u aan kunt denken zijn bijvoorbeeld die van ‘dagvoorzitter’; degene die iedereen welkom heet en de tijd en programma-onderdelen in de gaten houdt. De ‘trainer’; altijd leuk als collega’s zelf workshops houden. En de ‘activator’, die een inspirerende opening bedenkt en energizers.

Tip 2: wees helder over het doel

Neem mensen mee in hoe deze dag past in het grotere geheel van ontwikkelingen in en rondom de school. Waarom is juist dit thema belangrijk en actueel?

Tip 3: biedt keuzemogelijkheden in het programma

Vaak vinden mensen het prettig als er wat te kiezen valt en ze invloed hebben op het programma. U kunt daar op inspelen door keuzes in thema’s en/of werkvormen te bieden. Laat mensen ter plekke kiezen of stem democratisch.

Tip 4: zorg voor humor en sfeer

Humor en sfeer bepalen voor een belangrijk deel hoe collega’s terugkijken op de dag. Met een inspirerende, prikkelende of humoristische start zorgt u meteen voor een ontspannen sfeer. Zet vast een muziekje op als collega’s binnenkomen (of strik uw muzikale collega); een up-tempo discobeat of uw favoriete band ... Zorg voor een persoonlijk welkom bij de deur. Een andere omgeving werkt verfrissend, maar als dat niet haalbaar is kunnen een sfeervolle aankleding en ludieke hapjes ook voor een verrassend tintje zorgen. Denk ook eens aan (zelfgemaakte) filmpjes zoals bijvoorbeeld ‘straatinterviews’ met collega’s, leerlingen en ouders.

Tip 5: maak het concreet en persoonlijk

Wat levert de studiedag vandaag op voor de les van morgen? Als ieder teamlid de dag af kan sluiten met een concrete opdracht voor zichzelf, dan geeft dat direct het gevoel iets te hebben bereikt. Of plan een werksessie op de dag zelf. Vertel wat u wilt bereiken: Aan het eind van de dag hebben we ……bereikt, (vul maar in: 2 uitgewerkte plannen op papier, voor iedereen 1 concrete actie om morgen mee aan de slag te gaan). En hou het thema levend: blijf zichtbaar, merkbaar en hoorbaar, en zorg er als leidinggevende voor dat u het in woord en daad ondersteunt.

Succes!
Wat is uw beste tip om op zo'n studiedag het teamgevoel te versterken?  

En mocht u nog op zoek zijn naar een inhoudelijke invulling, kijk dan hier voor een ruim aanbod aan trainingen en workshops.

Plaats een reactie

Over de auteur

De CPS Nieuwsbrief: Gratis inspiratie, kennis en updates

Ontvang 1x in de zes weken de nieuwste blogs met tips en waardevolle kennis, nieuwtjes, artikelen, ebooks en inzichten automatisch in uw mailbox.

Meld mij aan