Sluiten

Zoeken in de website

Mijn ongemak met Amerikaans enthousiasme (en hoe dat veranderde)

Mijn ongemak met Amerikaans enthousiasme (en hoe dat veranderde)

In november 2015 had ik mijn eerste échte paradigmaverschuiving. En eigenlijk is dat wel opmerkelijk omdat ik een aantal jaren directeur ben geweest van een school waar Covey's 7 gewoonten centraal stonden. En zoals u misschien weet: Stephen Covey was degene die in zijn beroemde boek dit begrip 'paradigma' introduceerde.

Waarom is een 'paradigmawisseling' nu zo belangrijk? Laat ik dat nog even toelichten, voordat ik mijn toch wat late persoonlijke paradigmawissel zal opbiechten.

Een paradigma is de mentale 'bril' waardoor je naar de werkelijkheid kijkt. Deze blik op de wereld bepaalt - bewust of onbewust - je handelen. En je handelen op basis van dit paradigma zorgt voor bepaalde resultaten.

Covey's gedachte is dat als je andere resultaten wilt - zoals bijvoorbeeld in je gedrag, in je gewoontes - je het beste kunt werken aan hoe je naar de wereld kijkt. Als je alleen aan je acties werkt, is dat veel minder effectief dan je mentale bril te wisselen.Een paar maanden geleden had ik dus zo'n moment. Ik ging daarna anders denken en kijken. En dus ook anders doen. Ik zal dat toelichten.

Ik was als begeleider van een groep leerkrachten uit Oost Nederland op studiereis in het Canadese Edmonton. We waren daar om een aantal scholen te bezoeken die het The Leader in Me proces toepassen. Voor degenen die dat concept nog niet kennen; dat is een pedagogische leerlijn voor basisscholen die kinderen op een speelse manier de 7 gewoonten van Covey aanleert. En door het contact met de volwassenen en kinderen in de scholen daar gebeurde het: mijn paradigma verschoof!

Mijn vooroordeel over Amerika

Tot aan november 2015 maakte het Amerikaans / Canadees enthousiasme mij meestal ongemakkelijk. Ik vond het overdreven. Een “Amerikaans sausje” noemde ik het, dat over alles heen gegoten wordt. “Doe nou maar gewoon, back to earth, hoor”, dat waren mijn gedachten. Je zou kunnen zeggen dat mijn paradigma was: “zo leuk kan het nooit zijn”. Anders geformuleerd: ik had een paradigma wat ik met trots typeerde als Hollandse nuchterheid. 

In Canada zag en voelde ik dat wat ik eerder als een een ‘sausje’ typeerde geen sausje maar écht was. Op een school waar 76% van de leerlingen een stevige, bijzondere onderwijsbehoefte heeft, heb ik de leerkrachten woorden als ‘probleem’, ‘moeilijk’ ‘lastig’ ’gecompliceerd’ ‘ingewikkeld’ of ‘vermoeiend’ laat staan ‘onmogelijk’ en ‘kansloos’ niet één keer horen gebruiken. Wel woorden als ‘leuk’, ‘kleurrijk’ en ‘uitdagend’.

Een positieve intentie voelde ik in en onder álles. Dat kun je niet met z’n allen voor een dagje instuderen en als een toneelstukje opvoeren. Dat komt van binnen uit. Dat voelde ik ook.

En mijn overtuiging, mijn oordeel, mijn oude paradigma smolt. Er kwam plaats voor een nieuw: “Amerikanen en Canadezen denken en handelen vanuit een vol glas! Er is overvloed en genoeg voor iedereen!”

Wat dat met het handelen van hen en mij doet? Het geeft eigenlijk gewoon veel meer energie. Ik kan me niet voorstellen dat dat niet voor postievere resultaten gaat zorgen!

Mocht u meer willen weten over het gedachtengoed van Covey in het onderwijs, dan zijn dit twee handige webpagina's:

Reacties

 1. christel gilsing christel gilsing - 20 mei 2016

  Dag Anne

  Een mooi, goed en persoonlijk stuk.
  O zo waar en herkenbaar.
  Dankjewel voor het delen.

  Groet. Christel

 2. Mees Kees Mees Kees - 14 juni 2016

  Hoi Anne,
  Dit bericht ga ik maar eens delen met mijn collegae... Ga zo door !
  Groet, Mees Kees (de enige echte)

 3. ria de boer ria de boer - 14 juni 2016

  Dankjewel, Anne! - Mooi artikel! -Dit had ik nét nú even nodig!

 4. jeanette wierenga jeanette wierenga - 16 juni 2016

  Ha Anne,
  Prachtig beschreven; precies waar het om draait....

Plaats een reactie

Over de auteur

Anne Arink.jpg

Anne Arink

Anne is adviseur bij CPS en geeft trainingen in de 7 gewoonten en begeleidt scholen die met de 7 gewoonten willen werken. Daarnaast is ze ambassadeur sociale veiligheid.

Bekijk profiel

De CPS Nieuwsbrief: Gratis inspiratie, kennis en updates

Ontvang 1x in de zes weken de nieuwste blogs met tips en waardevolle kennis, nieuwtjes, artikelen, ebooks en inzichten automatisch in uw mailbox.

Meld mij aan