Sluiten

Zoeken in de website

Ik zocht een manier om te werken aan sociale vaardigheden en viel voor The Leader in Me

Ik zocht een manier om te werken aan sociale vaardigheden en viel voor The Leader in Me

Zo’n elf jaar geleden startte ik als nieuwe directeur van een basisschool. En met die rol kwam de opdracht om op zoek te gaan naar een werkwijze of methode waarmee we aan de sociale vaardigheden zouden kunnen werken. Als je daarnaar gaat zoeken, kom je in een oerwoud terecht.

Er zijn talloze methodieken, elke school heeft er minstens twee op de plank liggen en is meestal niet echt tevreden. Dat merkte ik als ik collega’s bevroeg “Wat gebruik jij nou? En hoe bevalt dat?”. De reactie was altijd van een middelmatigheid, dat het me zorgelijk stemde en sterkte in het idee dat ik iets anders na moest jagen.

Zoeken naar een speld in de hooiberg

In alle methodieken die ik tot dan toe had gekend en gezien ging het om activiteiten en lessen die vooral gericht waren op het ‘kunnen’. De vaardigheid, de buitenkant. Of ook gewoon: sociaal wenselijk gedrag. “Aardig” dacht ik dan. Maar dat hoefde ik mijn leerlingen niet meer te leren. Dat konden ze alláng (al deden ze het niet altijd).

Nee, het ging mij vooral om de binnenkant, het aardig willen zijn, het willen samenwerken, het willen inleven. Het vertonen van prettig en fatsoenlijk gedrag, omdat je dat zelf wilt en zelf begrijpt waarom dat nodig is. Niet omdat je anders straf krijgt.

Ik begon me af te vragen of ik niet gewoon een naïeve droom najoeg.

Gevonden!

Jaren later stuitte ik er ‘toevallig’ op, al lezend in een vakblad. Raar hoe die dingen soms gaan. Ik vond mijn gedroomde pedagogische lijn voor in de school en het had een naam: The Leader in Me. Het bleek nog veel meer te zijn dan wat ik had dúrven dromen. Het is gebaseerd op het gedachtengoed van Stephen Covey, die velen zullen kennen van zijn bestseller 'The 7 habits of highly effective people’. 

Over mijn zoektocht, wat The Leader in Me is, hoe ik mijn team meekreeg en hoe we ermee van start gingen schreef ik al eens drie blogs.
Die blogs zijn nu gebundeld in een e-book dat u kunt downloaden. Het heet "Op zoek naar een manier om te werken aan sociale vaardigheden op de basisschool'.
Het is via deze link te downloaden.

Mijn missie

Mijn enthousiasme voor The Leader in Me is gebleven, maar mijn rol is veranderd. Ik zie het als mijn missie om mijn ervaring door te geven zodat scholen en al die mensen in en betrokken bij de school sterker worden, gelukkiger en bovendien weten hoe 'we dat sámen kunnen doen'.

Ik vertrouw erop dat het e-book daar een mooie bijdrage aan levert.
Veel leesplezier en laat gerust een reactie achter!

Reacties

 1. Fonny Fonny - 12 april 2017

  Anne,
  Geweldig
  Jouw passie voor het kind en een leefbare samenleving.
  Jij hebt ons gecoacht als directeur en trainer.
  Bedankt Fijn dat we jouw passie nu mogen delen.

Plaats een reactie

Over de auteur

Anne Arink

Anne is adviseur bij CPS en geeft trainingen in de 7 gewoonten en begeleidt scholen die met de 7 gewoonten willen werken. Daarnaast is ze ambassadeur sociale veiligheid.

Bekijk profiel

De CPS Nieuwsbrief: Gratis inspiratie, kennis en updates

Ontvang 1x in de zes weken de nieuwste blogs met tips en waardevolle kennis, nieuwtjes, artikelen, ebooks en inzichten automatisch in uw mailbox.

Meld mij aan