Sluiten

Zoeken in de website

Ouders willen best samenwerken met school. Liefst wel op basis van hun expertise

Ouders willen best samenwerken met school. Liefst wel op basis van hun expertise

Ouders in Nederland zijn over het algemeen best tevreden of tenminste neutraal over het onderwijs van hun kind, zo blijkt uit onderzoek van Ouder & Onderwijs. Wel zijn ouders zoekende naar een nieuwe, passende rolverdeling met de school. Ze willen aangesproken worden op hun expertise. Niet alleen meedenken over de aanpak voor hun eigen kind, maar ook over onderwerpen die bijvoorbeeld verband houden met hun beroep of hobby. Mijn oproep aan scholen: benut die expertise, de kansen liggen voor het grijpen!

Vorige maand presenteerde Ouders & Onderwijs De Staat van de Ouder, naar het voorbeeld van De Staat van het Onderwijs dat de Inspectie jaarlijks publiceert. De Staat van de Ouder is de weerslag van een enquête onder 1100 ouders en 40 groepsgesprekken met ouders (zie www.staatvandeouder.nl/2017).  

Het eigen kind staat voor ouders centraal

Scholen en ouders zijn het partnerschap – voor zover ze dat woord gebruiken – in de afgelopen jaren vooral als een individuele relatie gaan zien. Het eigen kind staat centraal. Als er problemen zijn rond hun kind, kijken ouders voor een oplossing niet naar andere ouders, maar naar de school. De communicatie waar ouders uit zichzelf om vragen gaat vooral over hun eigen kind; zij willen graag actiever betrokken zijn bij de ontwikkeling van hun kind.

Maar op een ander vlak blijkt nog heel veel winst te halen, blijkt uit ons onderzoek. Een deel van de ouders geeft namelijk aan dat ze méér willen samenwerken met de school. Ze zouden graag een bijdrage leveren aan de school en aan het onderwijs. Ze bedoelen dan wel een andere bijdrage dan nu. Ze willen niet alleen maar gevraagd worden voor klussen als schoonmaken, luizenpluizen of pleinwacht houden, maar willen vooral worden aangesproken op hun expertise.

Zo willen ze bijvoorbeeld met de schooldirectie meedenken over praktische zaken, zoals huisvesting, communicatie, het design van een website of opzetten van sponsoractiviteiten. Of gastlessen geven over hun beroep of hobby.

Ouders willen zich niet opdringen

Maar als ouders zoveel expertise in huis hebben, waarom brengen ze die dan nu niet in, vraagt u zich wellicht af. Het antwoord is heel simpel: veel ouders hebben het gevoel dat de school niet staat te springen om hun inbreng. ‘Misschien is de school bang dat we te veel invloed krijgen op het reilen en zeilen’, zeggen ouders hierover. Hun hartekreet, gericht aan scholen: ‘Benut de know how en ervaring van ons als ouders.’

Benut de know how en ervaring van ons als ouder!’

Een aanbod dat we wat mij betreft met beide handen aanpakken. Want het benutten van de expertise van ouders kan een mooi begin zijn van een actieve en constructieve samenwerkingsrelatie. Er zijn tal van onderwerpen, waarover ouders in gesprek zouden willen met de school en met andere ouders. Bijvoorbeeld de aanpak van pesten, het transparanter maken van het schooladvies of de begin- en eindtijden van de schooldag.

En natuurlijk hebben ouders van één klas of één school niet allemaal dezelfde belangen en zeker niet dezelfde opvattingen. Maar als school en ouders op klas- of schoolniveau met elkaar in gesprek gaan, ontstaan kansen om het partnerschap minder individueel, meer gelijkwaardig en collectief in te vullen. Samen kan gezocht worden naar overeenstemming. Het resultaat is een koers van de school die breed gedragen wordt door de ouders.

Help ons goede ervaringen te delen

Heeft u goede ervaringen met de samenwerking met ouders op klas- of schoolniveau? Ik hoor ze graag! Als informatiepunt, gesprekspartner en verbinder kan Ouders & Onderwijs ervoor zorgen dat ook andere scholen er hun voordeel mee kunnen doen.

Plaats een reactie

Over de auteur

Peter Hulsen web.jpg

Peter Hulsen (gastblog)

Peter Hulsen is directeur van Ouder & Onderwijs: peter.hulsen@oudersonderwijs.nl - 06-1188 2660.

De CPS Nieuwsbrief: Gratis inspiratie, kennis en updates

Ontvang 1x in de zes weken de nieuwste blogs met tips en waardevolle kennis, nieuwtjes, artikelen, ebooks en inzichten automatisch in uw mailbox.

Meld mij aan