Sluiten

Zoeken in de website

Hoe was vader als docent?

Hoe was vader als docent?

‘Hoe was vader als docent?’, vraag ik mijn broer. Dit is de openingszin van mijn bijdrage aan Bildung 2018. Een scheurkalender waarin 365 collega’s uit het onderwijs hun meest inspirerende citaat over onderwijs inbrengen en toelichten. Bijdragen die aanzetten tot nadenken en/of een gesprek. In deze editie zijn er gastbijdragen van o.a. Koning Willem-Alexander, Ben Feringa, Ingrid van Engelshoven, Robbert Dijkgraaf en negen oud-bewindspersonen van OCW en ook een aantal CPS-collega’s.

Mijn favoriete citaat is van Ans Boenders.

Gedicht Ans Boenders
Bron: Theo Magito en Henk Sissing (2012). Soms moet het werkelijk stil zijn. . . . Onderwijsgedichten 1591-2010. Uitgeverij Douane, Rotterdam.

Dit gedicht doet mij denken aan mijn vader die ook in het onderwijs zat. En dat vormde de basis voor mijn bijdrage aan Bildung. Deze kun je hieronder lezen.

“Hoe was vader als docent?” vraag ik mijn broer. Hij heeft bij hem in de klas gezeten, ik was naar een andere school gegaan. “Hij kon ingewikkelde dingen begrijpelijk maken, inzicht geven. Maar wat echt indruk maakte: hij kende iedereen”. “Hoe bedoel je?” “De eerste les moesten we allemaal om de beurt onze naam zeggen en iets over onszelf vertellen.” “Een uitgebreide presentielijst?” “Nee, hij las geen lijst op, wij moesten onszelf voorstellen. En aan het einde van de les noemde hij iedereen bij de naam en vertelde wat je gezegd had. En dat zonder aantekeningen! Dat maakte indruk. Hij kende ons allemaal.”

Nu had ik altijd gedacht dat mijn vader van zichzelf een goed geheugen had, maar toen ik na zijn overlijden zijn spullen opruimde kwam ik boekjes tegen met titels als “Hoe verbeter ik mijn geheugen” en aantekenschriften waarin hij bijzonderheden noteerde. Het onthouden was dus niet vanzelf gegaan, hij had er moeite voor gedaan en hij had er hulpmiddelen bij gebruikt. Niet alleen om vakinhoudelijk goed les te geven, maar ook om zijn leerlingen te leren kennen.

Didactiek en pedagogiek horen bij elkaar als zien en gezien worden, begrijpen en begrepen worden.

Dat vind ik zo mooi aan het gedicht van Ans Boenders; alle organisaties, alle onderzoek en theorie, al je vaardigheden als professional, ze tellen pas mee als je de mens tegenover je ziet. 

Bildung 2018 is een mooi cadeau voor iedereen die in of voor het onderwijs werkt. De kalender is te koop via https://isvw.nl/Shop/bildung-scheurkalender-2018/

Reacties

  1. Henk Sissing Henk Sissing - 7 december 2017

    Ha CPS-ers,

    Veel dank voor deze prachtige column.
    Lijkt me goed als jullie deze ook op LinkedIn plaatsen dan zet ik hem door naar mijn 22,5K volgers.

    Hartelijke groet, Henk Sissing

Plaats een reactie

Over de auteur

Boudewijn Hogeboom

Boudewijn is adviseur bij CPS en expert schoolverbetering en schoolontwikkeling in het basisonderwijs.

Bekijk profiel

De CPS Nieuwsbrief: Gratis inspiratie, kennis en updates

Ontvang 1x in de zes weken de nieuwste blogs met tips en waardevolle kennis, nieuwtjes, artikelen, ebooks en inzichten automatisch in uw mailbox.

Meld mij aan