Sluiten

Zoeken in de website

Hard voor taal: verslag van het 4e Nationaal Congres Taal-Lezen

Hard voor taal: verslag van het 4e Nationaal Congres Taal-Lezen

Rayan staat op: “Ik wou nog even reageren op wat Lotte net zei….”

Het 4e Nationaal Congres Taal-Lezen dat door CPS werd georganiseerd op donderdag 11 oktober had als slogan: “Hard voor taal” en werd gestart met een debatbattle. Leerlingen van drie verschillende basisscholen lieten in deze battle voorbeeldig zien dat luisteren en spreken essentiële vaardigheden zijn voor gesprek en debat én tot welk niveau dat kan leiden.

“Daar kunnen we als volwassenen nog wel van leren”, hoorde ik later bij de koffie een deelnemende congresganger zeggen. “Zowel over wat de leerlingen van de stellingen dachten als hoe zij zich daarover in debat over uitspraken’’.  

Het congres liet onder andere door de debatbattle zien dat de school een bijzondere plek heeft in de samenleving en een samenleving in het klein is. Een samenleving waar iedereen aan het woord kan en mag komen en waar veel van elkaar te leren is door goed naar elkaar te luisteren  

Taal integreren 

Het congres zinderde van het idee dat we taaldomeinen meer kunnen integreren in het onderwijs:

  • Naast lezen kunnen ook het schrijven, luisteren en spreken ingezet worden om het taaldenken van de leerlingen te stimuleren;
  • Taalleren van leerlingen betekent vooral ook: het denken van leerlingen stimuleren;
  • Het denken van alle leerlingen kan worden ingezet om de taalvaardigheden individueel en samen verder te ontwikkelen.

Ondersteuning van vertrouwen en zelfvertrouwen door de leerkracht speelt hierbij een grote rol. “Even diep ademhalen, we wachten wel. We luisteren daarna graag naar hoe jij erover denkt’’, was een interventie van de debatleider Chantal Deken. En inderdaad na een diepe ademhaling en even stilte verwoordt de leerling in heldere taal zijn mening over de stelling.

Het integraal benutten van mondelinge en schriftelijke taalvaardigheden tijdens wereldverkennende activiteiten leidt tot een betere taalvaardigheid van de leerling, maar ook de aandacht voor taal tijdens bijvoorbeeld de rekenles helpt daarbij. Daarbij leidt een integrale benadering van de taalvaardigheden tot een natuurlijke manier van taalgebruik bij het leren. Het lezen en bestuderen van goede teksten en het gesprek daarover kan bijvoorbeeld al aanleiding zijn voor het schrijven van eigen teksten. Taalleren wordt daardoor betekenisvoller en leuker en werkt motivatie verhogend. Karin van de Mortel en Resi Damhuis gingen beiden in hun plenaire presentaties in op deze verschillende vormen van taalleren n.a.v. tekst of onderwerp.

Nieuwkomers

In de bijdrage over de klas met nieuwkomers illustreerde Vanessa Thijns met veel voorbeelden hoe belangrijk het is dat leerlingen zich eerst veilig en op hun gemak voelen met de voor hen nieuwe taal in een vreemd land. Zij laat vanuit haar onderwijspraktijk zien hoezeer taal voorwaarde, middel en doel van leren en ontwikkelen en dus van onderwijs is.   

Deelnemers 

Zomaar een paar uitspraken van deelnemers tijdens de lunch:

“Heerlijk om op zo’n dag gevoed te worden en even met wat afstand door de bril van een ander naar mijn dagelijks werk te kijken”

“Natuurlijk weten we wel hoe belangrijk de transfer van taalvaardigheden bij andere vakken is, maar in de praktijk van alledag bieden we de verschillende vakken toch nog veel afzonderlijk aan”

"Fris en vernieuwend!"
"Na het bijwonen van het congres taal kom ik elk jaar weer de volgende dag met veel energie en een rugzak vol ideeën op mijn werkplek terug."

De boodschap van de ochtend werd ’s middags uitgewerkt in verschillende werkplaatsen en presentaties.

Inspiratie

Uit de debatbattle waarmee de dag begon, blijkt hoe belangrijk het is dat onderwijs kinderen taal leert om de wereld te verkennen en om met elkaar te reflecteren op wat er speelt in de samenleving. Uit de debatbattle blijkt ook dat daarbij de verschillende taalvaardigheden afzonderlijk maar vooral geïntegreerd de basis vormen voor een levenslang je competent en vertrouwd voelen met taal. Of dat nu je moedertaal is of de taal van het land waar je naar toe bent gegaan en nu woont.

Kinderen die leren naar elkaar te luisteren en elkaar te respecteren; kinderen die leren hun mening te baseren op kennis van de wereld worden toegerust op de toekomst. Genoeg reden om ons hard te blijven maken voor taal.

 

Reacties

  1. Andreaswyw Andreaswyw - 17 november 2018

    Доброго времени суток дамы и господа! Компания специализируется на производстве высококачественных металлоконструкций в Минске, в числе которых наиболее востребованы ангары, складские помещения, торговые павильоны, тенты для фур, ограждения, беседки, рекламные вывески и многие другие изделия. 1)билборд минск -Рекламные щиты ( билборды ) в Беларуси – самый востребованный тип наружной рекламы, размещаемый в непосредственной близости от автомобильных дорог. 2)металлоконструкции минск -Весьма значимыми и присущими для любой постройки элементами являются металлические навесы, которые как нельзя лучше защищают от осадков или падающей листвы. 3)тенты минск -Изготовление тентов и использование в быту или на производстве тентовых конструкций – кратчайший способ быстрого сооружения необходимого помещения или дополнения уже имеющегося. 4)тентовая торговая палатка минск -Это одна из актуальнейших конструкций, распространенных по бесчисленному количеству городов и поселков. До встречи у нас в офисе! тенты со стойками беседка из труб металлических тент фура габариты монтаж баннерных растяжек профиль тенты ангары под ключ точность лазерной резки металла монтаж светового короба билборды область навес из поликарбоната пристроенный к дому фото ткани для тентов цена торговые павильоны для уличной торговли фото изготовление тентовых конструкций билборд вектор новые торговые палатки шаблон доска почета объемные вывески для магазинов тент пвх тент на луаз навес для двух машин из поликарбоната навес 6 5 тент для кафе навес беседка возле дома фото пошив автомобильных тентов изготовление ангаров фото больших навесов тент для мотоцикла купить металлические ограждения трубы передвижной торговый киоск рекламный щит ресторана купить чехол тент авто скамейка с навесом изготовление рекламных щитов 3х6 торговая палатка 2 3 как сделать световой короб купить торговый киоск на колесах рекламный щит на фасаде здания изготовление тентовых ангаров металлические беседки для дачи тенты для мероприятий купить тент к авто прицепу борт тент изделия лазерной резки металла каркасно тентовые ангары изготовление и ремонт тентов автотент купить тент на уаз чертежи рекламного короба с баннерной тканью навес для машины из металла купить торговую палатку цена доска почета цена надпись доска почета козырек из металла над крыльцом фото навесы для крыльца фото тент для торнадо строительство складов из металлоконструкций навес борисов тент для беседки без каркаса навес для авто к дому фото поставить билборд современные навесы строительство ангаров из сэндвич панелей изготовление навесов в минске навес над дверью частного дома тент 3х6 купить дачный навес для машины красный билборд билборд шаблон навес непромокаемый стандартный тент дизайн беседок и навесов фото тент на беседку 3х3 без каркаса навес 6 на 4 навес под виноград из профильной регулированные навесы сделать крышу навеса рекламный щит на границе склад навес автомобильные тенты купить купить торговый павильон в гомеле сколько стоит рекламный щит лазерная резка металла 10мм купить навес для белья рекламные щиты переносные козырьки навесы цены профиль для навеса из поликарбоната установка тента тент складной купить навесы из подручного материала фото тонкие световые короба евро тенты навес фото цена навесы над входом фото цены производство тентов в рб тент 12 12 м торговая палатка для уличной непромокаемая ткань для тента конструкции металлических козырьков торговая палатка 2х3 дачный тент шатер

Plaats een reactie

Over de auteurs

Els Loman 2017.jpg

Els Loman

Els Loman is adviseur bij CPS. Haar expertise ligt op het gebied van didactiek en taalbeleid.

Bekijk profiel

Gratis inspiratie, kennis en updates

Ontvang elke maand de nieuwste blogs met tips en waardevolle kennis, nieuwtjes, artikelen, ebooks en inzichten automatisch in uw mailbox.

Meld mij aan