Sluiten

Zoeken in de website

Doen we het zelf eigenlijk wel samen? Versterk het persoonlijk leiderschap in uw team

Doen we het zelf eigenlijk wel samen? Versterk het persoonlijk leiderschap in uw team

Wat als de mensen uit uw team altijd naar ú toe komen als er iets aan de hand is? Omdat ze vinden dat ú degene bent die het moet oplossen. Dan verandert er niets zo lang u niets doet. Dan komt alles op uw bord te liggen. Alle verantwoordelijkheid en al het werk.

En dat is niet helemaal de bedoeling. U heeft dan wel de eindverantwoordelijkheid, maar als schooldirecteur kunt u onmogelijk alle rollen zelf vervullen. Om met elkaar een winnend team te vormen, zal ieder teamlid zijn eigen rol moeten vervullen en heeft u die van regisseur. Een regisseur die werkt met betrokken collega's die weten wat er van hen wordt verwacht en wat prioriteit heeft. Die kunnen focussen op dat wat belangrijk is in plaats brandjes blussen. Die hun verantwoordelijkheid durven en mogen nemen en proactief op zoek gaan naar de oplossing. Ofwel, mensen die persoonlijk leiderschap tonen.

Hoe versterk je het persoonlijk leiderschap in je team?

De vraag is echter hoe u dat persoonlijk leiderschap binnen uw team, de individuele teamleden, en uzelf kunt versterken. Hiervoor bestaat helaas geen quick win. Wel een visie en aanpak waar u waarschijnlijk al eens van heeft gehoord: die van Stephen Covey. Zijn boek, 'De 7 eigenschappen van effectief leiderschap', is een van de meest bekende boeken over het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap. En niet voor niets, want met de 7 gewoonten kan een proces van persoonlijke en professionele groei op gang gebracht worden. Het feit dat u weliswaar eindverantwoordelijk bent als hiërarchisch leider, maakt echter nog niet dat de rest van uw team niet individueel verantwoordelijk blijft voor zaken die in hun eigen cirkel van invloed ligt.

Covey helpt uw team op weg

Om die reden passen we bij CPS de 7 gewoonten toe in onze teamtrainingen. Tijdens deze trainingen ervaart u met uw team de kracht van een gemeenschappelijke taal en gedeelde overtuigingen die zorgen voor onderlinge verbinding en maken uw team en u zich de 7 gewoonten eigen. Stap voor stap zorgt dit binnen uw team voor meer verbinding, onderling vertrouwen en betrokkenheid. Voor gedeeld leiderschap en gezamenlijk resultaat.

De eerste stap op weg naar een professionele cultuur

Slaat u de weg in naar een professionele cultuur op uw school, of wilt u uw professionele cultuur versterken of koppelen aan net persoonlijk leiderschap van uw leerlingen? Neen contact met me op over de mogelijkheden.
U wilt eerst nog iets meer weten over het versterken van  persoonlijk leiderschap met de 7 gewoonten? Kijk dan bijvoorbeeld verder op www.cps.nl/7habits-teamtraining en https://www.cps.nl/theleaderinme. En ook bij CPS Academie: www.cps.nl/7habits.

Plaats een reactie

Over de auteur

Jaap ter Steege_web.png

Jaap ter Steege

Jaap is adviseur en trainer bij CPS in de 7 gewoonten en begeleidt scholen die met de 7 gewoonten het persoonlijk leiderschap van leerlingen en leraren willen vergroten.

Bekijk profiel

De CPS Nieuwsbrief: Gratis inspiratie, kennis en updates

Ontvang 1x in de zes weken de nieuwste blogs met tips en waardevolle kennis, nieuwtjes, artikelen, ebooks en inzichten automatisch in uw mailbox.

Meld mij aan