Spring naar mobiele navigatie

Leader in Me

Leader in Me

Wil je leerlingen helpen bij het ontwikkelen van sociaal-emotionele vaardigheden? Ze effectief leren communiceren? Beter leren samenwerken met anderen, zelfredzaam en ondernemend zijn? Je wilt graag dat kinderen hun basisschool goed doorlopen en daarna succesvol zijn in hun vervolgopleiding. Met de aanpak van Leader in me heb je handvatten om dat op een gestructureerde en speelse manier te bereiken.
Neem contact op
themaafb LIM po.jpg

TLIM_hgh

De kracht van gewoonten 

Ontdek in vier video's hoe de pedagogische leerlijn Leader in Me in de praktijk werkt. Over het spreken van een gemeenschappelijke taal op school en het creëren van synergie, tot hoe je kinderen zich veilig laat voelen zodat ze het beste kunnen leren. We laten je zien hoe je de 7 gewoonten kunt ontwikkelen bij kinderen, hoe leerlingen dit ervaren en welke leiderschapsrollen leerlingen kunnen uitvoeren.

      Video 1:                                                                                       Video 2:
Hoe je 7 gewoonten kunt ontwikkelen bij kinderen    Activiteiten toepassen            

   
Video 3:                                                                                       Video 4: 
Leader in me in de praktijk                                                  Leiderschapsrollen                                                 


Van gewoonten naar gedrag 

Leader in Me is gebaseerd op het boek The 7 Habits of HighlyEffectivePeople van Stephen Covey: een van de meest populaire boeken over persoonlijk leiderschap ooit. De kern van het boek: effectieve mensen hebben 7 gewoonten die de basis zijn voor hun persoonlijke effectiviteit en groei. Iedereen kan deze gewoonten bij zichzelf ontwikkelen, ook kinderen. Lees verder over de 7 gewoonten.

De 7 gewoonten versterken elkaar en zetten een proces van persoonlijke en interpersoonlijke groei in beweging. Het maakt dat leerlingen persoonlijk de regie dúrven voeren over hun leerproces en eigenaarschap tonen. De gemeenschappelijke taal biedt houvast voor de pedagogische en didactische aanpak. Leerkrachten groeien als mens en professionals, ouders krijgen een boost voor hun opvoeding.

Eerst jezelf dan je relaties 

Bij de 7 gewoonten werk je eerst aan je eigen keuzes, verantwoordelijkheden en doelgerichtheid en dan pas kijk je hoe je met anderen dingen voor elkaar kunt krijgen. Leerlingen die leren en werken volgens de 7 gewoonten... 

  • voelen zich in staat hun (school)leven zelf vorm te geven 
  • denken meer na over de keuzes in hun leven en studie 
  • nemen meer initiatief en verantwoordelijkheid op school 
  • stellen realistische doelen en verbinden zich hieraan  
  • kunnen belangrijke zaken scheiden van onbelangrijke 
  • kunnen luisteren en hun oordeel uitstellen
  • herkennen in samenwerking elkaars talenten en zetten deze in


Voorbeeldgedrag 

Voor het aanleren van de 7 gewoonten is modeling essentieel. De leraren zijn degenen die de 7 gewoonten voordoen en tot leven brengen: ‘Kijk, daar zie ik een mooi voorbeeld van gewoonte 5: eerst begrijpen en dan begrepen worden’. Leerkrachten doen wat ze deden, maar geven er nieuwe woorden aan. De dagelijkse werkdag laat leerlingen en leraren op een speelse manier oefenen in persoonlijk leiderschap. Door de 7 gewoontente verbinden aan de onderwijsdoelen breng je in de hele school een professionele cultuur op gang. 

Gecertificeerd door Franklin Covey 

CPS is de exclusieve Nederlandse partner van FranklinCovey voor het onderwijs. Onze adviseurs en trainers zijn gecertificeerd om de onderwijsprogramma's van Covey in Nederland aan te bieden.  Al meer dan 160 basisscholen in Nederland hebben wij begeleid tot Leader in me-school. Wereldwijd werken meer dan 4000 basisscholen met de principes van de 7 gewoonten. 

Waar kan CPS bij ondersteunen? 

CPS kan samen met je managementteam kijken of het programma van The 7 Habits of Highly Effective People iets is voor jouw schoolWe kunnen een ontwikkelingstraject begeleiden waarin je afdeling of hele school ermee gaat werken. Wil je je school profileren met de 7 gewoonten van Covey? CPS biedt hiervoor een projectmatige aanpakOok hebben we diverse trainingen op het gebied van de 7 gewoonten 

Gratis e-book Leader in Me

7 gewoonten van leiderschap bij kinderen

Ebook_Leader_in_Me_cover_los

Binnen Leader in Me-scholen gaan we ervan uit dat iedereen leiderschap kan tonen. Door leiding te geven aan het eigen denken en handelen, door goed samen te werken en door anderen aan te moedigen leiding aan zichzelf te geven. Stel je voor hoe een school eruit ziet waarin het talent en de mogelijkheden van elke leerling om de wereld te verbeteren centraal staat! Ik wil graag dit e-book.

Gratis inspiratiesessie Leader in Me

The Leader in Me

Denk je dat Leader in Me iets zou kunnen betekenen op jouw school? Ben je nieuwsgierig naar de ervaringen van andere scholen? Stel dan hier je vraag of nodig ons eens uit voor een presentatie aan je team. Geen kosten, geen verplichtingen. Wel veel inspiratie in zestig minuten.

 Aanvragen gratis inspiratiesessie Leader in Me

Leiderschapsdagen

Onderstaande Leader in Me-scholen organiseren de komende tijd leiderschapsdagen.
Collega’s van andere scholen zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen.  

Christelijke basisschool de Stifthorst in Renswoude
Datum: woensdag 12 juni 2024 van 10.15 tot 12.00 uur.
Adres: Oude Holleweg 17 in Renswoude
Aanmelden: bij Joëlle Bron via j.bron@destifthorst.nl

Jozefschool in Den Burg op Texel
Datum: woensdag 19 juni 2024
Adres: Emmalaan 47, 1791 AT Den Burg
Aanmelden: bij Daniëlle van Zundert via daniellevanzundert@sarkon.nl

Zie ook

Trainingen

Deze trainingen kunnen ook op school worden uitgevoerd.

Blogs

over Leader in Me

Jouw groep in beeld met Zien! aan de hand van 7 gewoonten (Leader in Me)

Al enige jaren horen we van Leader in Me scholen dat er behoefte is aan een gecertificeerd leerlingvolgsysteem om de sociaal emotionele ontwikkeling in relatie tot de 7 gewoonten goed in kaart te brengen. Met het oog op welzijn, sociale veiligheid en burgerschap wil je als school weten welk effect het werken met de 7 gewoonten heeft op leerlinggedrag bij deze onderdelen.

Verder lezen

De Glijbaanpoetser. Zelfleiderschap bij kleuters.

Op een Leader in Me school leren kinderen om zelfleiderschap te ontwikkelen. Dit doen ze door te oefenen met 7 gewoonten die je helpen om te ontdekken wie je bent en wie je wil zijn om op die manier het beste uit jezelf te halen. Dit proces begint al wanneer je start in groep 1.

Verder lezen

Eigenaarschap in ontwikkeling

Doelen stellen en intrinsiek motiveren met de 4 disciplines. Natuurlijk vraagt dit oefentijd, maar aan de hand van 4 disciplines kunnen leerlingen op een motiverende, effectievere manier doelen behalen. Lastig? Dat valt erg mee. Arjan de Lange geeft in dit blog een aantal tips aan de hand van 4 disciplines.

Verder lezen

Artikelen over The Leader in Me

Direct contact opnemen? Bel of mail ons.

033 - 453 43 43 cps@cps.nl

Zoek in de website