Sluiten

Zoeken in de website

Tevredenheidsonderzoeken die écht iets vertellen over de kwaliteit van je school

Tevredenheidsonderzoeken die écht iets vertellen over de kwaliteit van je school

Elke keer als er nieuws wordt aangekondigd over de opening of sluiting van de scholen (van lockdown tot ijsvrij), lijkt mijn Twitter-tijdlijn te ontploffen. Sommige scholen gingen nog niet open, anderen openden hun deuren later in verband met de veiligheid van leerlingen, collega’s én ouders. Op Twitter buitelden geïrriteerde ouders over elkaar heen. De berichten hadden allemaal ongeveer dezelfde strekking: het is volstrekt belachelijk dat de scholen dichtgaan én de scholen maken zich er gemakkelijk vanaf.  

Bekijk ook de toelichting op Narrare met Lotte van der Goot

Beginnen met luisteren

Nu ben ik dit soort tweets en reacties wel gewend, al zie ik vaak ook een tegengeluid van sommige ouders en meerdere onderwijsprofessionals. Soms, en dat is uitzonderlijk op Twitter, ontstaat er een gesprek waarbij er naar elkaar geluisterd wordt. Negatieve tweets en reacties zien als uitnodiging tot een gesprek vergt energie en moed, zeker nu de energie schaars is in coronatijd. 

Tevredenheidsonderzoeken met nietszeggende cijfers

Oordelen van ouders zonder een gesprek erover aan te gaan, doet me elke keer denken aan tevredenheidsonderzoeken die scholen afnemen. Ouders mogen anoniem hun zegje doen, het rapport verschijnt op scholenopdekaart.nl en maar weinig scholen kiezen voor een follow-up. Vaker wordt er gekeken naar de cijfers die niets zeggen en de opmerkingen die óf heel erg positief of heel erg negatief zijn. 

Evalueren door dialoog

Waar er in sommige gevallen op Twitter een gesprek en wederzijds begrip ontstaat, is die ruimte er niet bij een in te vullen vragenlijst in een tevredenheidsonderzoek . En dat terwijl zo’n gesprek is waar het om draait. In dialoog kom je achter de nuances, de reden van eventuele frustratie én kun je doorvragen naar wat er echt bedoeld wordt. Steeds meer scholen zijn geïnteresseerd in een nieuwe manier van evalueren met ouders. Bij CPS hebben we een werkwijze ontwikkeld om deze dialoog te organiseren: Narrare (Latijns voor vertellen).   

Kritische ouder als goede adviseur

Tijdens een Narrarebijeenkomst worden ouders uitgenodigd om te vertellen hoe zij denken over thema’s die de school wil evalueren. Dit kunnen uiteenlopende thema’s zijn met één vereiste: ze raken de schoolkwaliteit. Discussie over code rood is niet relevant, de communicatie tussen school en ouders hierover wél. Narrare is een verdieping op je afgenomen oudertevredenheidsenquetes en leidt tot concrete vervolgadviezen van ouders waar je direct mee aan de slag kunt. Kritische ouders kunnen je beste adviseurs zijn. Maar een gedegen advies vraagt meer dan 160 tekens.

Meer weten over Narrare?

Plaats een reactie

Over de auteur

De CPS Nieuwsbrief: Gratis inspiratie, kennis en updates

Ontvang 1x in de zes weken de nieuwste blogs met tips en waardevolle kennis, nieuwtjes, artikelen, ebooks en inzichten automatisch in uw mailbox.

Meld mij aan