Sluiten

Zoeken in de website

De meest gestelde vragen over de LesobservatieApp

Indicatoren/competenties

Sluit de app aan bij de eisen die de Inspectie stelt?
Ja, in de app wordt dit gedrag alleen ondergebracht binnen de vijf rollen van de leraar en drie verschillende competentieniveaus.

Is deze webapp alleen voor scholen die al met de vijf rollen werken? 
Nee, alle scholen kunnen er mee werken. Bij aanschaf verzorgen wij op uw school een workshop over de vijf rollen van de leraar en de Piramide, en een praktische uitleg over het werken met de app. Een korte uitleg over de vijf rollen leest u hier.

Kunnen wij als school eigen vragen of competenties toevoegen?
U kunt eigen formulieren toevoegen met schoolspecifieke criteria. Deze formulieren ziet u terug in een aparte rapportage. Deze functionaliteit is niet beschikbaar is de gratis lightversie.

Wij werken met een eigen Kijkwijzer maar willen het gemak van een app
Wij leggen met plezier uw Kijkwijzer naast de indicatoren van de app om te zien in welke mate dit aansluit.

Lesobservaties doen

Kijk ik bij ervaren leraren naar hetzelfde gedrag als bij minder ervaren leraren?
Met de app kunt u lessen observeren op drie niveaus: het basisniveau, het niveau van passende werkvormen, en het niveau van omgaan met verschillen (o.a. differentiëren). Leraren en teamleiders maken hierover gezamenlijk afspraken. Met de gratis lightversie kunt u observaties doen op het basisniveau. Met de betaalde licentie op alledrie niveaus.

Hoe bepaal ik het startniveau van een leraar?
De meeste docenten kiezen ervoor te starten op het basisniveau. Na een aantal observaties kan dan bekeken worden in hoeverre een indeling op het volgende niveau gewenst is.

Is de LesobservatieApp te gebruiken voor flitsbezoeken of kun je rollen overslaan?
Ja, dat is mogelijk.

Is het mogelijk alleen leraren- of alleen leerlinggedrag in te vullen? 
Ja, dat is mogelijk.

Is de webapp voor zelfevaluatie te gebruiken?
Ja. Leraren kunnen zelf aangeven of ze de lesobservatie willen delen of privé willen houden.

Ik zie bij de rol van de didacticus gedrag van leerlingen dat bij de gastheer hoort. Kan ik dat later die les toevoegen?  
Ja, dat kan.

Ik herken bepaald gedrag niet, de leraar doet iets niet. Wat moet ik doen?
U kunt dan geen score geven of kiezen voor NVT.

Hoe kan het dat een leraar bepaald gedrag niet vertoont en wel goed lesgeeft? 
Dan vertonen leerlingen geautomatiseerd gedrag. Het effectieve leerlingengedrag is dan aangeleerd. De leerlingen vertonen dan wel het gedrag dat beschreven wordt in de rechterkolom van de vragen in de app.

Privacy en veiligheid

Wie kan een opgeslagen lesobservatie bekijken?
Leraren en teamleiders bepalen dat zelf. Observaties kunnen op 'alleen voor eigen gebruik' worden gezet of zichtbaar worden in de resultaten. Doel is om veilig met en van elkaar te leren. Observaties kunnen worden verwijderd en als pdf worden opgeslagen en geprint.

Hoe is de veiligheid geregeld van gegevens die worden vastgelegd?
De data is geborgen in de Cloud in de meest geavanceerde beveiligde database ter wereld, namelijk de Oracle database 11G (#1 volgens Gartner). Grote bedrijven die dezelfde database gebruiken zijn Paypal, KPN, UWV, UPC, Rabobank, Telefonica, ... Scholen bepalen zelf wie toegang heeft tot welke gegevens.

Praktisch

Komt er een aparte versie voor het basisonderwijs en het mbo? 
Ja, er is een aparte versie voor het basisonderwijs en voor het voortgezet onderwijs waar het mbo ook prima mee uit de voeten kan.

Welke apparatuur heb ik nodig?
Het is een webapplicatie en daarom is internetverbinding nodig. De app werkt op alle tablets (min. 7,9 inch scherm), en gangbare desktops en laptops. I.v.m. de vereiste schermgrootte zijn de managementrapportages alleen via desktop of laptop te bekijken. De app werkt met alle populaire browsers zoals Internet Explorer (versie hoger dan 8), Chrome, Safari, Firefox en Opera.

Hoe vraag ik een offerte aan?
Klik hier voor het aanvragen van een offerte.