Sluiten

Zoeken in de website

De zes rollen van de leraar

Sturen op de kwaliteit van lessen

Iedere leraar wil effectief zijn en leerlingen tot leren brengen. Maar wat is een goede les? Wat doet een effectieve leraar dan? En als leidinggevende: hoe stuurt u hier in uw school op?

Concreet én gemeenschappelijke taal

'De zes rollen van de leraar' is een model dat effectief lerarengedrag concreet beschrijft. Het laat zien waar je als leraar staat en waarin je verder kunt ontwikkelen. Het biedt houvast én gemeenschappelijke taal om op alle lagen van de school het gesprek over lesgeven te voeren.

Van vijf naar zes rollen

Talloze leraren, teamleiders, schooldirecties en pabo-studenten passen de handvatten en suggesties uit het boek 'De vijf rollen van de leraar' al toe. Omdat het vak van leraar zich verder ontwikkelt, is daar een zesde rol aan toegevoegd: de rol van leercoach. Op deze pagina staan de zes rollen uitgebreid beschreven. 

Wat kunt u met het model?

Scholen zetten het op verschillende manieren in; als kijkkader voor de schoolleiding om de kwaliteit van de lessen te verhogen, bij collegiale intervisie, of bijvoorbeeld als instrument voor zowel beginnende als ervaren docenten om leerdoelen te bepalen en de eigen professionele groei vorm te geven. Scholen die met de zes rollen van de leraar willen gaan werken doorlopen meestal een proces van 7 stappen. We hebben de stappen op deze pagina voor u op een rij gezet.

                icoon presentatie zes rollen.jpg      

Een presentatie in 60-minuten  

Wilt u meer weten over de zes rollen, wat het uw school kan opleveren, en wat er nodig is om er succesvol mee te gaan werken? Wij maken er graag tijd voor vrij. Veel inspiratie in 60-minuten.    


Maak een afspraak

                                 

"Ik sta er echt achter, want naar mijn idee raken de verschillende rollen echt de lespraktijk."

- Marius Verweij, teamleider De Meerwaarde Barneveld

Populaire blogs

De zesde rol van de leraar; de leercoach 

‘De vijf rollen van de leraar zijn bij velen bekend; de rol van gastheer, presentator, pedagoog, didacticus en afsluiter. Omdat het vak van leraar zich ontwikkelt, hebben we er nog eens kritisch naar gekeken. Kloppen die vijf rollen nog wel? Tijdens veel veldwerk kwam de term ‘coachen’ steeds vaker bovendrijven. Impliciet doen leraren dat natuurlijk al, maar omdat die rol steeds belangrijker wordt, hebben wij de rol van de leraar als leercoach nu als zesde rol toegevoegd en heel expliciet gemaakt.

Lees het blog

Hoe haal ik als startende leraar de kerst?

Gefeliciteerd met je nieuwe baan op de school van jouw dromen. Eindelijk ga je aan de slag met het mooiste vak dat er volgens mij bestaat: het vak van lesgeven. De eerste weken zitten er inmiddels op. Vol enthousiasme heb je je op het werk gestort. En het kan haast niet anders of je hebt inmiddels  ook de lastige kanten ontdekt.

Lees het blog