Themanieuwsbrief taalonderwijs met o.a. Taalbeleid bij het Bonaventuracollege Leiden, Schoolbreed taalbeleid en lezen in het vo/vmbo, trainingen en boeken.
Bekijk hier de online versie
CPS logo
donderdag 24 maart 2022
Themanieuwsbrief Taal

Structureel betere resultaten met schoolbreed taalbeleid en lezen in het vo/vmbo

Op steeds meer scholen in Nederland wordt het al ingevoerd: twee keer per week lezen alle leerlingen en docenten tegelijkertijd twintig minuten; onafhankelijk van welk vak de leerlingen op dat moment hebben. Dit is een van de manieren om het vrij lezen te stimuleren en taalvaardigheid te verbeteren. Gezien de steeds slechter wordende leesresultaten geen overbodige luxe.

Dit blog van Els Loman verder lezen

3 boeken over taalonderwijs in het vo

Artikel afbeelding

Deze set bestaat uit Teksten in de maakSpelling op z’n best en Woordenschatonderwijs, meer dan woorden leren.

Bekijk en/of bestel deze uitgaven via de CPS Webshop

Taalbeleid bij het Bonaventuracollege Burggravenlaan Leiden

“Markeer van hoofdstuk twee alle woorden waarvan je de betekenis niet kent”, vroeg de docent godsdienst van het Bonaventuracollege zijn brugklasleerlingen. Dat bleek beduidend meer markeringen op te leveren dan verwacht. Veel docenten overschatten de woordenkennis van leerlingen. Bij het Bonaventuracollege (mavo-havo-vwo) zijn de ogen sinds vorig jaar geopend en richten alle docenten zich actief op taalvaardigheid. “Want pas als leerlingen bij elk vak ondergedompeld worden in taal, zal hun taalvaardigheid toenemen”, meent Barbera van Haeften, sectievoorzitter en docent Nederlands.

Dit blog van Els Loman verder lezen

Modules Taalcoördinator

Afbeelding

Wat wordt er eigenlijk van een taalcoördinator verwacht? Hoe ontwikkel je als taalcoördinator een taalbeleidsplan en vooral, hoe zorg ik dat ik mijn collega’s zover krijg dat ze taalbewust gaan lesgeven en taalbeleid ook leidt tot duurzame verbetering in de school.

Meer informatie over deze modules

Beter begrijpend lezen

Afbeelding

Leerlingen lezen niet om opdrachten te kunnen maken of om een toets te kunnen halen. Leerlingen lezen om te begrijpen. Als leerlingen niet begrijpen, leren ze niet. Met deze training help je leerlingen complexe teksten daadwerkelijk te doorgronden.

 

Meer informatie over deze training

Summerschool CPS 2022

Summerschool afb webpagina 2022

Wil je professionaliseren in de laatste periode van de zomervakantie? Wij bieden in augustus, week 33, een aantal populaire én nieuwe trainingen aan zodat je het schooljaar met een frisse blik kunt starten. Onderstaande trainingen kun je tijdens deze Summerschool volgen.

 

Kijk verder op onze speciale summerschoolpagina

Nieuwe datum CPS jubileum 75 jaar

We zijn blij dat we een nieuwe datum hebben kunnen agenderen voor ons 75-jarig jubileum. Noteer 'm vast in je agenda want op 1 juni kan je via een livestream online deelnemen aan dit event. Een uitnodiging voor gratis deelname volgt binnenkort. Dus hou je mailbox in de gaten!

Save the date 01062022 nieuwsbrief

©2022 CPS Onderwijsontwikkeling en advies. All rights reserved.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent aangemeld voor onze maandelijkse blogupdates.
Klik hier om u af te melden Wijzig uw emailadres