Bekijk hier de online versie
CPS logo
Dinsdag 13 september 2016
5 nieuwe blogs op cps.nl

Geachte mevrouw De Vries,

Aan de start van dit nieuwe schoolseizoen zetten we meteen flink in met maar liefst vijf nieuwe blogs. Ditmaal over o.a. methodes begrijpend lezen, digitaal observeren, een inspirerende studiereis naar Canada, eigentijds onderwijs en veiligheid op school.
Door onze kennis te delen hopen we u ook dit schooljaar weer volop te inspireren, ideeën aan te reiken en concrete antwoorden te bieden op vragen die bij u leven.

Waarom kinderen te weinig leren van de methode begrijpend lezen

Veel scholen worstelen met het onderwijs in begrijpend lezen. Ze werken met een methode, er is een doorgaande leeslijn, maar toch: de resultaten blijven achter. Herkent u dat? In dit blog laten we zien waarom het volgen van de methode geen kant-en-klare routekaart is. 

 

Verder lezen

De vier grote voordelen van digitaal observeren

Onderzoek laat zien dat het geven van mondelinge feedback op basis van een lesobservatie een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van de leraar. In de praktijk blijkt dat het niet altijd even makkelijk is om op frequente basis lessen te observeren. Inmiddels zijn er diverse digitale observatie-instrumenten op de markt gebracht die daarbij kunnen helpen. Wat zijn nou de belangrijkste voordelen van digitaal observeren?

 

Verder lezen

Wat wij leerden van de studiereis naar The Leader in Me-scholen in Canada

Wat een geweldige en uitdagende vraag: "Kun je een studiereis organiseren waar leiderschap, in de breedste zin van het woord, centraal staat?" "Jazeker", was mijn antwoord, "Hoe breed mag leiderschap zijn?" Als trainer in de 7 gewoonten van Steven Covey zie ik in ieder kind en volwassene leiderschap. We dragen allemaal competenties in ons om leiding te nemen en te geven. Leiderschap beperkt zich niet tot leidinggeven aan jezelf, aan je klas of aan je team. Het is ook leiding durven overdragen, loslaten, bewustwording en kinderen leren om zelfleiderschap te ontwikkelen en te nemen. De vraag betekende het startpunt van een studiereis naar Canada waarin de deelnemers van de stichting Konot een week werden ondergedompeld in leiderschap.

  

Verder lezen

Eigentijds onderwijs. Ieder zijn eigen mening

Eigentijds onderwijs. Talloze scholen zijn er druk mee bezig. En dat terwijl de discussie nog in volle gang is. Er wordt veel over geschreven en iedereen lijkt er een ander beeld bij te hebben. Maar wat zijn die beelden en welk beeld heeft u bij eigentijds onderwijs? Wat vindt u ervan en wat betekent het voor u als leraar? Moet alles anders of geeft u al eigentijds les? Laten we eerst eens kijken naar enkele standpunten.

 

Verder lezen

Wat verlangt de nieuwe Wet Veiligheid op school van scholen?

We hebben sinds augustus 2015 te maken met een nieuwe wet in het onderwijs: de Wet Veiligheid op school. Wéér iets erbij? Ja, inderdaad: weer iets erbij. We hadden binnen dit thema namelijk al de wet 'Bevordering actief burgerschap en sociale integratie' (sinds 2006). Omdat de inspectie vanaf augustus 2016 handhavend mag optreden, is het goed om nog eens langs te lopen wat deze wetgeving nu precies van scholen verlangt.

 

Verder lezen

Kom langs bij de LesobservatieApp. Wij staan op deze ICT-beurs.

Relevante kennis, actuele inzichten en toepassingen uit alle taaldomeinen komen aan bod .

 

CPS is een landelijk opererende organisatie voor onderwijsontwikkeling en advies.

CPS heeft de Cedeo erkenning.


Volg ons op Twitter

CPS op Facebook

Een online versie van deze post is hier te bekijken. Uitschrijven