Zoeken in de website

Training voor mentoren

Covey's 7 habits voor je mentoraat

Als docent hebt u vaak een bijzondere taak: die van mentor (of studieloopbaanbegeleider in het mbo). Velen ervaren het als 'een vak apart'. Een leuk vak, dat wel, maar soms ook lastig. Een goede mentor zijn vraagt een aantal vaardigheden die in de meeste lerarenopleidingen nauwelijks aan bod komen. Steeds meer scholen komen erachter dat mentoren een belangrijke rol spelen als het gaat om leerlingresultaten en het ontwikkelen van lifeskills voor een leven lang leren en loopbaanontwikkeling. Het trainen van de belangrijkste mentorvaardigheden kan dus een behoorlijke boost geven.


"Wat had ik dit toch graag op de opleiding al geleerd."

- docent


Beter omgaan met lastige situaties

Uw rol als mentor brengt u soms in lastige situaties. Een gesprek dat niet lekker loopt, een leerling die zichzelf afsluit, een ruzie in de klas die escaleert, kritische of boze ouders ...

Toch willen veel docenten mentor zijn en een steeds betere mentor worden. Het geeft veel voldoening om leerlingen te helpen het optimale uit hun schoolloopbaan te halen. Een effectieve mentor motiveert, verhoogt de zelfverantwoordelijkheid en zelfregulatie van leerlingen, bouwt aan onderling vertrouwen en beheerst gesprekstechnieken om dat te bereiken.

Breid uw gereedschapskist uit

De mentortraining van CPS helpt u uw 'gereedschapskist' verder uit te breiden door belangrijke vaardigheden te trainen en uw kennis uit te breiden. Uniek aan deze training is de koppeling met de '7 habits of highly effective people'. Stephen Covey, auteur van deze leiderschapsbestseller, leert ons als geen ander hoe krachtig een gemeenschappelijke taal en voorbeeldgedrag de persoonlijke groei van de ander in gang kan zetten. We laten u zien hoe de zeven gewoonten u helpen effectiever te zijn in uw rol als mentor maar ook daarbuiten.

De training leert u:

  • hoe de 7 gewoonten van Covey bijdragen aan uw persoonlijke effectiviteit
  • hoe de 7 gewoonten zorgen voor een gemeenschappelijke taal 
  • technieken die u helpen een effectiever gesprek te voeren 
  • het geven en ontvangen van helpende feedback
  • hoe u leerlingen motiveert en hun zelfverantwoordelijkheid en zelfregulatie kunt verhogen
  • empathisch te luisteren 
  • bewuster om te gaan met ouders, grenzen en loyaliteit
  • bewust te worden van de dynamiek in groepen

In deze vierdaagse training werken we aan de 7 gewoonten en aan mentorvaardigheden. De training is geschikt voor zowel beginnende als ervaren mentoren/studieloopbaanbegeleiders in het vo en mbo.

>> Een uitgebreide omschrijving van de training vindt u bij CPS Academie

De training wordt ook in company aangeboden.

Populaire blogs

Van sturend naar coachend: hoe jij een betere mentor wordt

“Die pubers doen gewoon niet wat ik zeg…”, verzucht een mentor tijdens de training ‘Covey's 7 habits voor je mentoraat’. Nog een paar mentoren knikken begrijpend, het is een herkenbaar probleem.

Lees het blog

Praktisch aan de slag met Covey's 7 Gewoonten in het mentoraat

Stephen Covey's zoon Sean Covey heeft de 7 Gewoonten heel toegankelijk gemaakt voor tieners. Hij heeft talloze werkvormen ontwikkeld om in het mentoraat mee aan de slag te gaan. In dit blog een praktisch voorbeeld.

Lees het blog

(c) 2017 CPS Onderwijsontwikkeling en advies