Zoeken in de website

Ouderbetrokkenheid 3.0

Een manier van kijken én 4 basisvormen om effectief samen te werken met ouders

Stel dat we vandaag een school beginnen en ouders vertrouwen hun kinderen aan ons toe. Hoe zouden we de samenwerking met elke ouder vormgeven als we geen geschiedenis hadden van ooit bedachte 10-minutengesprekken, informatieavonden en andere eenzijdig gerichte gespreksmomenten? Wat zou nú logisch zijn?

Ouderbetrokkenheid 3.0 is een concept dat verder gaat dan elkaar (over en weer) informeren. Het helpt school en ouders om echt samen te werken op basis van gelijkwaardigheid, samen verantwoordelijk zijn en verantwoordelijk zijn voor elkaar. Het is het antwoord op een veranderde samenleving en de soms haperende communicatie tussen school en ouders.

Het is een manier van kijken én vier basisvormen om effectief samen te werken met ouders. Ontstaan uit de best practices van scholen, kennis uit onderzoek en de beste kennis en inzichten die wij hebben en o.a. leerden in trajecten met scholen.

Hoe wij u helpen om effectief samen te werken met ouders

Wij ondersteunen u graag bij het invoeren van de basisvormen, kunnen de gewenste cultuurverandering op gang brengen of begeleiden u desgewenst naar het officiële keurmerk Ouderbetrokkenheid 3.0. Wij kunnen u ondersteunen bij het hele traject, maar ook bij onderdelen daarvan. Hieronder leest u voorbeelden van wat wij doen.

Lezing van Peter de Vries

Houdt met veel humor uw medewerkers en ouders een spiegel voor. Een bekend expert die vele boeken schreef.

>  Peter als spreker boeken op uw school
>  Videofragment
>  Vraag naar onze workshops

Invoeren basisvormen

Eerst werken we aan de mindshift, daarna geven we samen met u vorm aan de basisvormen.  

>  Lees hoe we dat doen

Training: Lastige ouders? Effectieve gesprekken voeren met alle ouders

U oefent gesprekken volgens het concept Ouderbetrokkenheid 3.0 waarbij het niet alleen om het informeren van ouders gaat, maar vooral om het samenwerken. Deze training is vooral gericht op het leren van vaardigheden.

> Meer over deze training
> Andere trainingen op dit thema

Training: Beter samenwerken met ouders

Bestemd voor leerkrachten. Inschrijven via CPS Academie maar ook op uw school te organiseren.

>  Meer over deze training
>  Andere trainingen op dit thema

Officieel keurmerk

Scholen die voldoen aan de tien criteria kunnen zich naar buiten toe profileren met het keurmerk Ouderbetrokkenheid 3.0-school.

>  Meer over het keurmerk

Voor- en nameting

Waar staat uw school nu? Wat wilt u bereiken? Hoe komt u daar? Kort traject met een voor- en nameting.

>  Vraag naar de scan + kort traject

Training: Gesprekken voeren met ouders (en leerlingen)

Oefenen met gespreksvaardigheden vanuit het Ouderbetrokkenheid 3.0-denken. Ervaar hoe anders gesprekken lopen als gelijkwaardigheid, gezamenlijke verantwoordelijkheid en niet-vrijblijvendheid centraal staan.

>  Vraag naar deze training op maat

Vraag een 60-minutengesprek aan

Willen u en uw team meer weten over ouderbetrokkenheid 3.0, hoe het een cultuur van samenwerken bevordert, en de resultaten en ervaringen van andere scholen? Wat het vraagt van leerkrachten, leiding en ouders?
In 60-minuten krijgt u een goed beeld en een mooie basis om binnen uw team het denken over ouderbetrokkenheid een nieuwe impuls te geven.

>  Maak een afspraak

Wat is Ouderbetrokkenheid 3.0?

 

 


Lees meer over deze manier van kijken én de vier basisvormen

  • Het jaarlijkse startgesprek
  • Een communicatieplan op maat
  • Een nieuwjaarsreceptie na de zomer
  • Buddy’s   

Download het gratis e-book

Handboek Ouderbetrokkenheid 3.0

Een compleet handboek voor scholen en leraren die de samenwerking met ouders vorm willen geven op basis van Ouderbetrokkenheid 3.0. Veel voorbeelden uit de dagelijkse onderwijspraktijk en tips over uiteenlopende onderwerpen, van professionele communicatie en effectieve gesprekken met ouders, tot een alternatief voor oudertevredenheidsonderzoeken. 

>  Meer informatie en bestellen via de webshop

"We gingen er altijd vanuit dat ouders wel wisten wat wij dachten en wilden. En andersom. In het traject met CPS leerden we om te vragen en te luisteren, en het echt sámen te doen."

- Ina van den Boogaart, directeur gbs Veerkracht, Amsterdam

Welke scholen doen dit al?

Zo'n 160 scholen werken momenteel met Ouderbetrokkenheid 3.0 waarvan meer dan 30 scholen het officiële keurmerk hebben. 

Praktijkverhalen

In een korte serie van 3 verhalen laten we scholen aan het woord die op weg zijn een Ouderbetrokkenheid 3.0 school te worden of het al zijn. Waarom hebben zij daarvoor gekozen en wat heeft het ze gebracht?

> Naar de praktijkverhalen

Populaire blogs

Het hele jaar plezier van een startgesprek met ouders in augustus

Het organiseren van een startgesprek aan het begin van het schooljaar is een van de effectiefste dingen die je kunt doen om de ouderbetrokkenheid te versterken. In dit blog lees je er meer over en wat er nodig is om zelf zo’n startgesprek te organiseren.

Lees het blog

Waarom tevreden ouders niets zeggen over de kwaliteit van de school

Het lijkt een tendens: veeleisende ouders, dwingend en zonder enige vertrouwen in de school. Ik maak me er grote zorgen over. Want uiteindelijk worden kinderen hiervan de dupe. Leerlingen zijn gebaat bij een goede samenwerking tussen hun ouders en de school.

Lees het blog 

(c) 2018 CPS Onderwijsontwikkeling en advies