Sluiten

Zoeken in de website

Boeken en publicaties

Zoeken

U bent hier:
CPS
Alle boeken
Woordenschatonderwijs, meer dan woorden leren

Woordenschatonderwijs, meer dan woorden leren

Bestelnummer:
32346
Onderwijssoort:
basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo
Auteur(s):
Hans Puper, Maartje Visser, Tessa de With
Uitgever/Jaar:
Amersfoort : CPS, 2013
Materiaal:
paperback, 160 p.
ISBN:
9789065086549
Plaats in winkelmand € 29,95

Dit boek laat zien hoe belangrijk een grote woordenschat is en hoe binnen basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo de woordenschat van leerlingen optimaal ontwikkeld kan worden. In dit boek staat een aanpak van effectieve woordenschatontwikkeling beschreven die gebaseerd is op drie pijlers. Daarbij is woordbewustzijn en -eigenaarschap bij de leerling het uiteindelijke doel, want dat maakt een leven lang woorden leren mogelijk. Daarnaast zorgt een grotere woordenschat voor betere begripsvorming en breinontwikkeling.

Op Boeketje Onderwijs (november 2013) noemt Lieven Coppens dit boek een 'Naslagwerk met karakter'. Bovendien bespreekt Lieven in zijn Nieuwsbrief lezen (mei 2014) dit boek in een artikel over het belang van systematisch woordenschatonderwijs. Tijdschrift v. Remedial Teaching over dit boek:  'Als rt'er kun je met deze uitgave.... direct je voordeel doen'.

Beter communiceren met een rijke woordenschat

Woordenschat is een onmisbare basis voor communiceren en leren. Leerlingen die beschikken over een omvangrijke en rijke woordenschat communiceren beter en verwerven gemakkelijker kennis dan leerlingen met een beperkte woordenschat. Daarmee hebben leerlingen met een grote woordenschat de beste kansen in onze talige maatschappij.

Doorgaande lijn

In de visie van de auteurs van dit boek is het daarom noodzakelijk dat álle leraren in basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo aandacht besteden aan woordenschat en samen zorgen voor een doorgaande lijn in woordenschatonderwijs.

Drie pijlers voor woordenschatonderwijs

Dit boek presenteert drie pijlers van woordenschatonderwijs:

  1. woorden leren en gebruiken,
  2. woordleerstrategieën leren,
  3. woordbewustzijn en –eigenaarschap ontwikkelen.

Met name de laatste pijler – woordbewustzijn - draagt eraan bij dat leerlingen levenslang woorden blijven leren.

Aan de hand van dit boek kunnen interne begeleiders en taalcoördinatoren leraren handvatten geven en begeleiden om de woordenschat van hun leerlingen te vergroten en te verrijken. Ook wordt aandacht besteed aan woorden leren in het vreemdetalenonderwijs en aan de implementatie en borging van woordenschatonderwijs in het curriculum.

Er zijn nog geen reviews geplaatst voor dit product
Plaats een reactie
Plaats een review
Kalender (dd-mm-jjjj)