Sluiten

Zoeken in de website

Boeken en publicaties

Zoeken

U bent hier:
CPS
Alle boeken
32405

De zesde rol van de leraar

De leercoach

Bestelnummer:
32405
Onderwijssoort:
voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.
Auteur(s):
Linda Odenthal, Susan Potiek en Ariena Verbaan
Uitgever/Jaar:
CPS Uitgeverij, 2017
Materiaal:
boek: paperback, ca. 70 p.
ISBN:
9789065080561
€ 0,00

Deze uitgave is uitverkocht en tijdelijk niet bestelbaar. Eind juni 2019 kunt u hier de herziene uitgave van De zesde rol van de leraar bestellen. Dit boek biedt richting en ruggensteun om praktisch aan de slag te gaan met het coachen van jongeren. Het is een stevige kennismaking met de manier waarop leraren bewust invulling kunnen geven aan zelfregulerend leren als logische vervolgstap op gedifferentieerd en gepersonaliseerd leren.

Scholen staan voor de uitdaging leerlingen voor te bereiden op een snel veranderende en nog onbekende toekomst. Dit vraagt een proactieve houding om voortdurend passende vaardigheden te verwerven. Zicht krijgen op hóe je leert, wie je bent en welke keuzes je maakt, is hierbij van cruciaal belang.

De leercoach

In de rol van leercoach is de leraar zich hiervan sterk bewust. Naast zich kwalificeren in brede zin hebben leerlingen het ook nodig te weten hóe ze leren, wat hen motiveert en in welke situatie een aanpak succesvol is. Tijdens dit coachen onderscheidt de leraar cognitieve, metacognitieve en affectieve vaardigheden en begeleidt leerlingen naar autonoom en onafhankelijk denken over het eigen leergedrag. De zelfregulerende leerling is het perspectief.

Met de introductie van de zesde rol van de leraar, de leercoach, krijgt het coachen van het leerproces in het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs de aandacht die het verdient. Om gedifferentieerd en gepersonaliseerd leren vorm te kunnen geven op school heeft het onderwijs ook deze zesde rol van de leraar nodig.

Deze uitgave geeft inzicht en concrete handvatten voor leraren om hun effectiviteit als leercoach te vergroten. Dit boek is het noodzakelijk gewenste vervolg op de succesvolle CPS-uitgave De vijf rollen van de leraar (Slooter, 2009). De zesde rol van de leraar maakt het leren in de 21ste eeuw weer completer.

De vijf rollen van de leraar en De zesde rol van de leraar zijn ook verkrijgbaar als set met een voordelige setprijs.

Bekijk de inhoudsopgave en het voorwoord van De zesde rol van de leraar (pdf download).

Nieuw: lesobservatie-app Yollen
Yollen is een online tool die lesobservaties en collegiale feedback een stuk makkelijker, leuker én gestructureerder maakt. Niet alleen voor het lesbezoek zelf, maar ook voor het gesprek erna.
Meer informatie over de app: www.yollen.nl

Goede aanvulling op de vijf rollen

(5,0 / 5)
Nienke schreef op 12-09-2018:

Na 'De vijf rollen van de leraar' was ik erg benieuwd naar 'De zesde rol van de leraar'. De rol van de leercoach is er één die steeds belangrijker wordt in het huidige onderwijs. Het boek geeft je indaad de nodige handvatten om een (betere) leercoach te worden en dit in de praktijk te brengen. Een goede aanvulling op het eerder verschenen boek. Naar aanleiding van dit boek wil ik me nog verder gaan ontwikkelen op het gebied van leercoach. Ik ben enthousiast geworden. Echt een aanrader.

Plaats een reactie
Plaats een review
Kalender (dd-mm-jjjj)