Sluiten

Zoeken in de website

Boeken en publicaties

Zoeken

Toetspakket beginnende geletterdheid

Toetspakket Beginnende geletterdheid

Bestelnummer:
32324
Onderwijssoort:
Primair onderwijs
Auteur(s):
Cor Aarnoutse, Joke Beernink en Wim Verhagen
Uitgever/Jaar:
Amersfoort: CPS, 2017 (herz. druk)
Materiaal:
Toetspakket, handleiding met toetsbladen, scorebladen en afdekbladen
ISBN:
9789065085979
Plaats in winkelmand € 79,95

Met dit toetspakket kunnen leerkrachten van groep 1 tot en met 3 kinderen opsporen die uitvallen op het gebied van beginnende geletterdheid en actie ondernemen om hier iets aan te doen. Zij kunnen zodoende leesproblemen voorkomen, want beginnende geletterdheid is een belangrijke voorwaarde voor een goede leesstart.

Het Toetspakket Beginnende geletterdheid is door COTAN en door de Inspectie van het Onderwijs beoordeeld als een goed instrument voor het meten van de taalontwikkeling. Ruim 2500 scholen werken ermee! Juf Janneke bespreekt de inhoud en het werken met de toetsen uit het Toetspakket in haar artikel over het begeleiden van jonge kinderen bij toetsen. Lees ook het artikel over het Toetspakket Beginnende geletterdheid in HJK (mei 2014).

Toetsen

Naast een handleiding bevat het pakket negen kindvriendelijke toetsen die vanaf april in groep 1 tot en met oktober in groep 3, individueel of in groepjes, kunnen worden afgenomen. De toetsen hebben betrekking op de belangrijkste onderdelen van beginnende geletterdheid. Het toetspakket bevat de volgende toetsen:

  • Rijmtoets
  • Woordenschattoets 1 en 2
  • Letterkennistoets
  • Analysetoets
  • Synthesetoets 1, 2 en 3
  • Benoemsnelheid Cijfers en letters

Elke toets is volgens een vast stramien beschreven: na een beschrijving van de aard van de toets en aanwijzingen voor de afname ervan, wordt vermeld hoe de leerkracht de uitslag en het niveau van het kind kan vaststellen. Tot slot worden suggesties gegeven om kinderen met lage scores te helpen.

De toetsresultaten kunnen worden ingevoerd in de twee grote leerlingvolgsystemen ParnasSys en ESIS.

Het toetspakket is goed te gebruiken in combinatie met de Werkmap Fonemisch bewustzijn, Aan de slag met klanken en letters in groep 1 en 2. Deze werkmap bevat namelijk tal van activiteiten op het vlak van beginnende geletterdheid.

Het toetspakket is in 2017 geactualiseerd. 

Heeft u een oudere druk van het toetspakket en bent u op zoek naar de letterkennistoets, analysetoets en synthesestoets 1 en 2 klik dan op deze link om de pdf te downloaden.

Er zijn nog geen reviews geplaatst voor dit product
Plaats een reactie
Plaats een review
Kalender (dd-mm-jjjj)