Sluiten

Zoeken in de website

Boeken en publicaties

Zoeken

U bent hier:
CPS
Alle boeken
Toetspakket beginnende geletterdheid

Toetspakket Beginnende geletterdheid

Bestelnummer:
32324
Onderwijssoort:
Primair onderwijs
Auteur(s):
Cor Aarnoutse, Joke Beernink en Wim Verhagen
Uitgever/Jaar:
CPS Uitgeverij, 2023 (gewijzigd)
Materiaal:
Toetspakket, handleiding met toetsbladen, scorebladen en afdekbladen
ISBN:
9789065085979
Reviews:
Lees/schrijf review(s)
In winkelmand € 82,50

Met dit toetspakket kunnen leerkrachten van groep 1 tot en met 3 kinderen opsporen die uitvallen op het gebied van beginnende geletterdheid en actie ondernemen om hier iets aan te doen. Zij kunnen zodoende leesproblemen voorkomen, want beginnende geletterdheid is een belangrijke voorwaarde voor een goede leesstart.

Bekijk een aantal voorbeeldpagina's

Het Toetspakket Beginnende geletterdheid is door COTAN en door de Inspectie van het Onderwijs beoordeeld als een goed instrument voor het meten van de taalontwikkeling. Ruim 2500 scholen werken ermee! Juf Janneke bespreekt de inhoud en het werken met de toetsen uit het Toetspakket in haar artikel over het begeleiden van jonge kinderen bij toetsen. Lees ook het artikel over het Toetspakket Beginnende geletterdheid in HJK (mei 2014).

Het Toetspakket Beginnende geletterdheid is voorgelegd aan de Expertgroep Toetsen PO. Zij hebben laten weten dat het pakket ook na augustus 2022 in groep 1-2 gewoon kan worden ingezet. Het toetspakket valt niet onder LVS en is daarom nog wél bij kleuters als toetsinstrument in te zetten.

Toetsen

Naast een handleiding bevat het pakket negen kindvriendelijke toetsen die vanaf april in groep 1 tot en met oktober in groep 3, individueel of in groepjes, kunnen worden afgenomen. De toetsen hebben betrekking op de belangrijkste onderdelen van beginnende geletterdheid. Het toetspakket bevat de volgende toetsen:

  • Rijmtoets
  • Woordenschattoets 1 en 2
  • Letterkennistoets
  • Analysetoets
  • Synthesetoets 1, 2 en 3
  • Benoemsnelheid Cijfers en letters

Elke toets is volgens een vast stramien beschreven: na een beschrijving van de aard van de toets en aanwijzingen voor de afname ervan, wordt vermeld hoe de leerkracht de uitslag en het niveau van het kind kan vaststellen. Tot slot worden suggesties gegeven om kinderen met lage scores te helpen.

De toetsresultaten kunnen worden ingevoerd in de twee grote leerlingvolgsystemen ParnasSys en ESIS.

Het toetspakket is goed te gebruiken in combinatie met de Werkmap Fonemisch bewustzijn, Aan de slag met klanken en letters in groep 1 en 2. Deze werkmap bevat namelijk tal van activiteiten op het vlak van beginnende geletterdheid.

Versies

2023 - Gewijzigde versie van het Toetspakket Beginnende geletterdheid
We hebben we een paar verhelderende wijzigingen aangebracht. Een deel daarvan bestaat uit het erratum bij de versie van 2019. De toetsen zelf zijn gelijk gebleven.

2019 - Erratum bij Toetspakket Beginnende geletterdheid - drukgang 2019
Download hier (.pdf)

2017 - Actualisatie van het toetpakket

2012 - Aanvullende toetsen voor versie van het Toetspakket Beginnende geletterdheid van vóór 2012
Download hier (.pdf)

Er zijn nog geen reviews geplaatst voor dit product
Plaats een reactie
Plaats een review
Kalender (dd-mm-jjjj)