Sluiten

Zoeken in de website

Boeken en publicaties

Zoeken

U bent hier:
CPS
Alle boeken
Formatief toetsen in de les (2020)

Formatief toetsen in de les

Toetsen van het leren, om te leren

Bestelnummer:
32433
Onderwijssoort:
voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs
Auteur(s):
Meike Berben, Joke Koopman en Roel Vos
Uitgever/Jaar:
CPS Uitgeverij, 2020
Materiaal:
ISBN:
9789065081698
Reviews:
Lees/schrijf review(s)
Plaats in winkelmand € 33,50

Wil jij weten hoe je formatief toetsen kunt toepassen in jouw lessen? In Formatief toetsen in de les introduceren de auteurs een model van formatief toetsen, om dit cyclische proces zichtbaar te maken en om te kunnen gebruiken bij het ontwerpen van jouw lessen.

Bekijk hier een aantal voorbeeldpagina's

Formatief toetsen in de les
Met formatief toetsen maak je niet alleen zichtbaar wat geleerd is, maar vooral ook wat nog te leren is. Doelgericht toetsen maakt het vaststellen van specifieke leerbehoeften, het geven van feedback en het nemen van beslissingen over het vervolg van het leerproces mogelijk. Dit kan meerdere keren in een les, door zowel de docent, leerling of een klasgenoot.

In dit praktische boek worden bij de drie ingrediënten van formatief toetsen – doel, toets en gevolg – voorbeelden, stappenplannen en werkvormen beschreven om formatief toetsen toe te passen in de les. Ook bespreken de auteurs in Formatief toetsen in de les voorwaarden en technieken die formatief toetsen kunnen ondersteunen en is er aandacht voor het gebruik van ICT-middelen.

Over de auteurs
Meike Berben is docent Nederlands en Frans en onderwijskundige. Nadat ze een aantal jaren als docent in het voortgezet onderwijs en NT2-onderwijs werkte, startte ze in 2011 bij CPS. Als adviseur begeleidt ze docenten en schoolleiders in het voortgezet onderwijs op het gebied van didactiek en taal. Haar specialismen zijn differentiëren in de les, formatief toetsen, ICT in de les en activerende didactiek.

Joke Koopman werkte in het vo, mbo en hbo als docent Nederlands, onderwijskundige en teamleider. Sinds 2016 is zij adviseur bij CPS. Ze verzorgt trainingen, advies- en begeleidingstrajecten voor docenten en leidinggevenden met betrekking tot docentvaardigheden, leiderschap en onderwijskwaliteit. Haar expertise ligt op het gebied van middenmanagement, toetsing en examinering, didactiek en taal.

Roel Vos is adviseur bij CPS en traint docenten in het ontwerpen en geven van effectieve lessen. Benaderingen die hij daarbij gebruikt zijn formatief toetsen, differentiëren, digitale didactiek, gamificatie, activerende didactiek en samenwerkend leren. Ook begeleidt hij secties van de exacte vakken, bijvoorbeeld bij examentrainingen, aangezien hij een achtergrond heeft als docent scheikunde.

Fijn boek om te lezen

(5,0 / 5)
Ricky schreef op 31-03-2021:

Ik vond het een fijn boek om te lezen. Dit omdat we net aan het begin staan van formatief handelen. Je krijgt meer zicht op wat formatief leren is door alle theorie die in het boek beschreven staat en hoe je dit kunt vormgeven in de klas met veel tips en tools om aan de slag ermee te gaan in de klas. Dat laatste vond ik erg fijn. Het geeft je handvatten om je onderwijs effectiever te maken en je zorgt ervoor dat het voor de langere termijn is gericht. Nu is het leren voor je cijfer en dan ben je het weer kwijt na een aantal weken en nu leer je voor het leven. Voor iedere leerkracht is dit een makkelijk te lezen boek om te lezen.

Plaats een reactie
Plaats een review
Kalender (dd-mm-jjjj)