Sluiten

Zoeken in de website

Boeken en publicaties

Zoeken

U bent hier:
CPS
Alle boeken
De zes rollen van de leraar in de praktijk

De zes rollen van de leraar in de praktijk

De basis op orde voor ontwerpen en geven van effectief, eigentijds onderwijs

Bestelnummer:
32440
Onderwijssoort:
primair onderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs
Auteur(s):
Bert Moonen, Lotte van der Goot, Sander van Veldhuizen
Uitgever/Jaar:
CPS Uitgeverij, mei 2022 (1e druk)
Materiaal:
Boek, paperback, 136 pagina's
ISBN:
9789065081797
Reviews:
Lees/schrijf review(s)
In winkelmand € 29,90

Bekend met de populaire CPS-uitgave De vijf rollen van de leraar? Dit is de geactualiseerde opvolger, met focus op zelfreflectie en ontwikkeling, gericht op de praktijk. Nu ook aandacht voor het ontwerp van je onderwijs, diverse vormen van sturing en blijvende professionalisering.

Je krijgt inzicht in wat van een leraar wordt gevraagd en hoe de zes rollen je helpen je vak succesvol uit te voeren. Geschreven voor zowel de beginnende als de ervaren leraar en nu naast voor het vo en mbo, ook waar nodig specifieke aandacht voor het po.

Nog niet bekend met de rollen van de leraar?

De kern van het werk van de leraar is het ontwerpen van onderwijs. De uitvoering van dat onderwijs is te vatten in zes rollen: Gastheer, Presentator, Didacticus, Pedagoog, Afsluiter en Leercoach. Inzicht in deze rollen en reflecteren op hoe je deze beheerst, biedt leraren handvatten om de basis op orde te bréngen en/of te hóuden. Het bewust beheersen van deze basis van effectief leraargedrag is voorwaardelijk voor verdere professionele groei. Met dit boek ondersteunt CPS leraren om die basis helder op het netvlies te krijgen of te houden bij de uitvoering in de praktijk.

Ervaren leraren kunnen dit boek gebruiken om hun eigen basisgedrag nog eens goed onder de loep te nemen: doe ik de juiste dingen? En doe ik die dingen goed? Daarnaast is deze praktische uitwerking van de zes rollen uitermate geschikt voor startende leraren en studenten van lerarenopleidingen. Er is oog voor eigentijds onderwijs met verschillende vormen van sturing en praktische voorbeelden bieden handvatten en inspiratie.

Bekijk hier de inhoudsopgave, het voorwoord, de leeswijzer en een deel van hoofdstuk 1 (.pdf bestand)

De inhoud
De basis: ontwerp van het onderwijs en de zes rollen

In deze uitgave starten we met de centrale positie van de ontwerper als voorbereider van het onderwijs aan de hand van de zes rollen. Per slot van rekening is een leraar meer dan een uitvoerder van een methode. De rol van de Gastheer, Presentator, Didacticus, Pedagoog, Afsluiter en Leercoach passeren vervolgens de revue. Bij de invulling van de rollen hebben de auteurs oog voor het op orde brengen van de basis om vervolgens eigentijds onderwijs te kunnen verzorgen.

Om de basis op orde te krijgen, ligt de focus van de auteurs op de leraar-gestuurde omgeving. CPS is van mening dat pas wanneer die basis goed op het netvlies staat en de rollen goed worden beheerst, succesvol andere vormen van sturing kunnen worden ingezet wanneer de context daarom vraagt. Onze ervaring bij trainingen is dat ook ervaren leraren baat hebben bij reflectie op wat zij aan leraargedrag in de rollen laten zien.

Onderwerpen als de aandacht vangen, motiveren, diverse werkvormen, differentiëren, formatief toetsen (handelen) en het bevorderen van eigenaarschap komen langs en je wordt wegwijs gemaakt hoe je je verder kunt verdiepen in die onderwerpen.

Diverse vormen van sturing en onderwijs

Naast de basis hebben de auteurs oog voor andere vormen van onderwijs: verschillende mate van sturing door leraar of juist leerling en bijvoorbeeld flexroosters en afstandsonderwijs. Wat betekent een andere mate en vorm van sturing voor de uitvoering van de rollen van de leraar?

Professionaliseren

Een deel rond blijvend professionaliseren vormt de afsluiting van De zes rollen van de leraar in de praktijk. Hoe kan je dat individueel maar ook gezamenlijk vormgeven? Hoe kan schoolbreed inzichtelijk aan blijvende ontwikkeling gewerkt worden?

Gratis online Quickscan Yollen

Zowel voor de beginnende als de ervaren leraar biedt De zes rollen van de leraar in de praktijk ruggensteun. Met de gratis online Quickscan Yollen krijg je een indicatie van wat je nu aan leraargedrag laat zien. Dit is je startpunt voor verdere ontwikkeling of verdieping.

Door focus te hebben op waarin je je wilt ontwikkelen en die ontwikkeling te volgen, kun je je groei zichtbaar maken. Herhaal hiervoor het doorlopen van de quickscan. De onmisbare feedback van een collega en je leerlingen om het beeld compleet te maken, kan je hierin meenemen.

De quickscan is een afgeleide van de uitgebreide lesobservatietool Yollen.nl en is toegesneden op De zes rollen van de leraar in de praktijk van CPS.

Er zijn nog geen reviews geplaatst voor dit product
Plaats een reactie
Plaats een review
Kalender (dd-mm-jjjj)