Sluiten

Zoeken in de website

Boeken en publicaties

Zoeken

U bent hier:
CPS
Leiderschap
Coachen op de vijf rollen van de leraar - cover

Coachen op de vijf rollen van de leraar

Bestelnummer:
32139
Onderwijssoort:
Primair onderwijs en Voortgezet onderwijs
Auteur(s):
Martie Slooter
Uitgever/Jaar:
Amersfoort: CPS, 2005
Materiaal:
Boek: paperback, 120 p.
ISBN:
9789065085283
Plaats in winkelmand € 32,50

Coachen op de vijf rollen van de leraar is een praktische steun voor coaches die leraren begeleiden in de eerste periode van hun loopbaan. Startende leraren hebben vaak moeite de rode draad in het lesgeven te ontdekken en behoefte aan begeleiding en coaching.

De vijf rollen

Het boek geeft zowel de coach als de leraar houvast door onderscheid te maken tussen vijf rollen: die van gastheer, presentator, didacticus, pedagoog en afsluiter. Per rol wordt beeldend beschreven wat effectief gedrag is en wat niet. Gedragsindicatoren ondersteunen de diagnose. De leraar beseft beter wat hij goed doet en wat nog niet, de coach leert per rol coachen op gedragsverandering, competentieontwikkeling en overtuigingen.

Leraren zijn succesvoller als ze goed contact kunnen maken met hun leerlingen, een persoonlijke presentatie hebben en hun vak verstaan. De coach kan hen daarin verder helpen door de daadwerkelijke interactie tussen de leraar en zijn leerlingen als graadmeter te nemen voor de effectiviteit.

Praktijkboek voor coaches

De vele herkenbare situaties en tips die in het boek staan, maken dit boek tot een echt praktijkboek voor coach en leraar. Elk hoofdstuk dat een van de rollen van de leraar behandelt, begint met een beschrijving van een optimale lessituatie bij die rol. De leraar vertoont hierbij effectief gedrag, wat blijkt uit de interactie met de leerlingen. Het coachgedeelte van elk hoofdstuk laat zien hoe je kunt inspelen op het gedrag en de competenties die je waarneemt bij de leraar die je coacht. En welke vragen je kunt stellen om de leraar zelf te laten reflecteren op zijn manier van lesgeven. Omdat gedrag wortelt in overtuigingen, wordt ook besproken hoe je kunt coachen op die onderliggende overtuigingen.

Ook schoolleiders en middenmanagers die een houvast willen bij het bespreken van competenties in sollicitatiegesprekken, functionerings- en beoordelingsgesprekken treffen in dit boek vele praktische handvatten aan. Leraren kunnen gedurende het coachingstraject het boek De vijf rollen van de leraar gebruiken. 

Coachen op de vijf rollen van de leraar had tot eind 2013 als titel Coachen op contact. De titel is gewijzigd, de inhoud is gelijk gebleven.

Nu ook verkrijgbaar als voordelige set: Set De vijf rollen van de leraar en Coachen op de vijf rollen van de leraar.

Nieuw: lesobservatie-app Yollen
Yollen is een online tool die lesobservaties en collegiale feedback een stuk makkelijker, leuker én gestructureerder maakt. Niet alleen voor het lesbezoek zelf, maar ook voor het gesprek erna.
Meer informatie over de app: www.yollen.nl

Er zijn nog geen reviews geplaatst voor dit product
Plaats een reactie
Plaats een review
Kalender (dd-mm-jjjj)