Boeken en publicaties
Zoeken
Lesgeven
Lesgeven
Lesgeven is complex en veeleisend. Goed lesgeven vraagt om vakmanschap. Het vraagt om leraren die zich steeds afvragen of ze (nog steeds) het goede doen. Het vraagt van leraren dat ze zich blijven ontwikkelen en hun kennis en vaardigheden op pijl brengen en houden. Wat heb je als leraar in nodig om goed les te geven en hoe breng ik mijn ontwikkeling in kaart?
De onderstaande publicaties sluiten aan bij deze vragen. Professionaliteit ontwikkelen door middel van de vijf rollen van de leraar, omgaan met verschillen in het onderwijs, differentiëren, coachen, klassenmanagement, leiderschap, lerende leraren en bezieling in school. Een kleine greep uit de onderwerpen die in deze publicaties behandeld worden.
-
Meer informatie
Coachen op de zes rollen van de leraar
De coach van de leraar krijgt in dit boek vragen en praktische invalshoeken aangereikt om de leraar te helpen reflecteren. Omdat gedrag wortelt in overtuigingen, wordt ook besproken hoe je kunt coachen op onderliggende helpende of juist belemmerende overtuigingen. Er is specifiek aandacht voor coaching gericht op startende of juist ervaren leraren.
-
Meer informatie
Ken je kwaliteiten - (jeugd)kwaliteitenspel
Doel van het Ken je kwaliteitenspel is leerlingen bewust(er) maken van hun eigen kwaliteiten en op die manier bijdragen aan een positief zelfbeeld.
-
Meer informatie
Motivatie is een werkwoord
Wat kun je doen om leerlingen gemotiveerd te krijgen en te houden? Het boek Motivatie is een werkwoord geeft inzicht in wat motivatie is en welke factoren van invloed zijn op de motivatie van leerlingen.
-
Meer informatie
Formatief toetsen in de les
Toetsen van het leren, om te leren
Wil jij weten hoe je formatief toetsen kunt toepassen in jouw lessen? In Formatief toetsen in de les introduceren de auteurs een model van formatief toetsen om dit cyclische proces zichtbaar te maken en om te kunnen gebruiken bij het ontwerpen van jouw lessen. Dit boek is geschikt voor beginners, maar biedt zeker ook de ervaren docent nieuwe inzichten en handvatten.
-
Meer informatie
Differentiëren is te leren! (po)
Omgaan met verschillen in het basisonderwijs
Dit boek beschrijft waarom differentiëren zo zinvol is voor alle leerlingen. Het boek gaat ook over hoe u kunt differentiëren en vooral over hoe u differentiatie organiseert.
-
Meer informatie
Lesson Study
als effectieve vorm van teamleren
Herziene editie met nieuwe praktijkervaringen en voorwoord van Makoto Yoshida, de grondlegger van Lesson Study. Lesson Study is een manier van teamleren waarin collega’s gezamenlijk leren door systematisch te werken aan het verbeteren, vernieuwen en/of verder ontwikkelen van het onderwijs.
-
Meer informatie
Kom maar op met je feedback
Feedback leren geven en ontvangen in het onderwijs
Kom maar op met je feedback gaat over feedback in een professionele context en hoe het je kan helpen in het onderwijs effectiever en gelukkiger te worden.
-
Meer informatie
De zesde rol van de leraar
De leercoach
De zesde rol van de leraar, de leercoach, is van belang bij het vormgeven van gedifferentieerd-, gepersonaliseerd- en/of zelfregulerend leren op school. De leercoach ondersteunt hedendaags leren. Deze herziene uitgave biedt concrete handvatten voor leraren om hun effectiviteit als leercoach te vergroten.
-
Meer informatie
Activerende en passende werkvormen
Naar meer variatie en motivatie in de les. Werken aan 21ste eeuwse vaardigheden
Dit boek biedt op basis van een aantal theoretische principes, aanpakken en modellen om leerlingen te motiveren, te activeren, effectief te laten leren en variatie te brengen in de les.
-
Meer informatie
Differentiëren is te leren! (vo/mbo)
Omgaan met verschillen in het vo en mbo
Deze nieuwe uitgave van Differentiëren is de leren! is geschikt voor het vo én mbo. Het geeft praktische handvatten, voorbeelden en toepassingsmogelijkheden.