Sluiten

Zoeken in de website

Boeken en publicaties

Zoeken

U bent hier:
CPS
Gratis downloads
Begrijpend lezen van po naar vo

Begrijpend lezen van po naar vo

drie praktische instrumenten

Bestelnummer:
RenD002
Onderwijssoort:
Voortgezet onderwijs
Auteur(s):
Aafke Bouwman, Corine Ballering, Karin van de Mortel, Greet de Boer, Els Loman, Lucia Fiori, Mariët Förrer, Tessa de With en Janneke Oosterman
Uitgever/Jaar:
Amersfoort : CPS, 2013
Materiaal:
48 p.
Reviews:
Lees/schrijf review(s)
€ 0,00

Deze publicatie is alleen digitaal beschikbaar en gratis te downloaden.

Begrijpend lezen optimaliseren

Goed kunnen lezen is belangrijk. Lezen staat immers aan de basis van alle andere kennis. Om mee te kunnen komen in vrijwel alle schoolvakken én in de maatschappij is het cruciaal dat leerlingen vloeiende lezers worden die begrijpen wat zij lezen. Veel leerlingen kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Het is de taak van de leraar om leerlingen te leren hoe zij (meer) kennis kunnen opdoen uit de teksten die ze lezen.

Instrumenten begrijpend lezen

Deze brochure is bestemd voor leraren in het primair onderwijs die hun leesonderwijs willen optimaliseren en leraren in het voortgezet onderwijs die het leren door te lezen effectiever willen vormgeven in de les. Voor taalcoördinatoren, leesspecialisten, interne begeleiders, middenmanagers en teamleiders biedt deze brochure aanknopingspunten om het taalbeleid in school verder te ontwikkelen. CPS ontwikkelde drie gebruiksvriendelijke instrumenten voor begrijpend lezen en lessen waarin wordt gelezen. Met behulp van deze instrumenten kunnen leraren hun instructievaardigheden verbeteren (Zelfobservatielijst), optimaal van en met elkaar leren (Kijkwijzer) en de lessen waarin wordt gelezen goed voorbereiden (Lesvoorbereidingsformulier).

CPS heeft als het eerste deel van het R&D-project Begrijpend lezen van PO naar VO een literatuurstudie ontwikkeld. De literatuurstudie bevat inzichten uit meer dan zestig publicaties over begrijpend lezen.

De drie instrumenten zijn ontwikkeld in het tweede deel van het R&D-project PO-VO Begrijpend lezen. In dit R&D-project wordt kennis ontwikkeld over hoe het onderwijs in begrijpend lezen duurzaam verbeterd kan worden.

Deze publicatie is tot stand gekomen met subsidie van het ministerie van OCW en gratis te downloaden.

Er zijn nog geen reviews geplaatst voor dit product
Plaats een reactie
Plaats een review
Kalender (dd-mm-jjjj)