Sluiten

Zoeken in de website

Boeken en publicaties

Zoeken

U bent hier:
CPS
Alle boeken
Werkmap Begrijpend luisteren en woordenschat

Werkmap Begrijpend luisteren en woordenschat

De praktijk van begrijpend luisteren met het jonge kind

Bestelnummer:
32388
Onderwijssoort:
peutercentra en primair onderwijs
Auteur(s):
Aafke Bouwman en Karin van de Mortel
Uitgever/Jaar:
CPS Uitgeverij, herziening eind 2017
Materiaal:
ringband, 354 p.
ISBN:
9789065086600
Reviews:
Lees/schrijf review(s)
In winkelmand € 109,95

Over de werkmap

Hoe zorgt u er voor dat jonge kinderen (nog) beter worden in begrijpend luisteren? Het format in deze Werkmap Begrijpend luisteren en woordenschat helpt u daarbij. Het toont stap voor stap hoe u activiteiten voorbereidt en uitvoert met voorbeeldteksten als basis.

Cruciaal is dat u kinderen uitdaagt om na te denken over de inhoud van de teksten. Hoe u dat kunt doen, leest u in het theoretische deel. Daarin staan ook aanwijzingen en tips voor de praktijk. De map bevat bovendien 38 uitgewerkte activiteiten. Zo kunt u zonder al te veel voorbereiding direct in de praktijk oefenen met het format.

De Werkmap Begrijpend luisteren en woordenschat is bestemd voor pedagogisch medewerkers van peutercentra en leerkrachten van groep 1, 2 en 3 van het basisonderwijs.

Het belang van voorlezen

Voorlezen is leuk én belangrijk voor jonge kinderen. Ze genieten van het luisteren naar teksten. Ondertussen doen ze ook meer kennis op van de wereld, vergroten ze hun woordenschat en verbeteren hun taalgebruik. Zo leggen ze alvast een goede basis voor later, als ze zelf teksten leren lezen. De ontwikkeling van het leesbegrip start dus met het begrijpend luisteren.

Inhoud

In de Werkmap Begrijpend luisteren en woordenschat vindt u de volgende onderdelen:

Deel I - De theorie: Belangrijke achtergrondinformatie
In dit deel van de map staat de theorie over begrijpend luisteren centraal. Aan bod komen: de keuze voor het soort teksten, de activiteit van het voorlezen zelf en strategieën om te zorgen dat kinderen de tekst beter begrijpen.

Deel II - Het format: Schakel tussen theorie en praktijk
De werkmap introduceert een format dat u helpt om op gestructureerde wijze aan de slag te gaan met begrijpend luisteren. Met behulp van dit format kunt u zelf activiteiten, gebaseerd op teksten, voorbereiden en uitvoeren. 

Deel III - De activiteiten: Aan de slag in de praktijk
Dit deel is het meest praktische deel van deze map. U vindt er 38 uitgewerkte activiteiten, gebaseerd op 25 teksten (prentenboeken, informatieve boeken, gedichten en verhalen) die soms op basis van twee of zelfs drie verschillende leerdoelen uitgewerkt zijn.
Download voor een compleet overzicht van de gebruikte kinderboeken hier de Boekenlijst activiteiten Werkmap Begrijpend luisteren en woordenschat. Een deel van de gebruikte boeken kan niet meer nieuw aangeschaft worden. U kunt deze titels vaak nog wel tweedehands kopen of bij de bibliotheek lenen.

Deel IV en V - Werkvormen en Werkbladen
Bij een aantal activiteiten wordt verwezen naar een van de 29 werkvormen en 11 werkbladen, omdat die gebruikt worden in de activiteit.

Tweede druk

In deze geactualiseerde tweede druk (eind 2017) is een aantal wijzigingen doorgevoerd:

  • het theoretisch deel en de praktische aanwijzingen zijn licht geactualiseerd;
  • twee boeken die niet meer verkrijgbaar zijn, ‘De Koningin die niet kon kiezen’ en ‘Mini & Maxi’ zijn vervangen door andere  prentenboeken: ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ en ‘Elmer en Roosje’. De uitwerkingen van de verwijderde prentenboeken vindt u terug onder Bijlagen publicaties.

Video's

Bekijk hieronder de video waarin mede-auteur Aafke Bouwman vertelt over deze nieuwe werkmap

Inkijkexemplaar

Het is niet mogelijk een zichtexemplaar aan te vragen van dit product. U kunt een goede indruk krijgen van de werkmap door dit document te downloaden: voorbeeldpagina’s Werkmap Begrijpend luisteren en woordenschat (met de inhoudsopgave, het voorwoord, de lees- en gebruikswijzer, de eerste pagina's uit een aantal hoofdstukken en een uitgewerkte activiteit uit Deel III).

Werkmappen

De Werkmap Begrijpend luisteren en woordenschat richt zich op professionals die werken met jonge kinderen. Er zijn nog twee succesvolle werkmappen voor het jonge kind: de Werkmap Fonemisch bewustzijn en de Werkmap Gecijferd bewustzijn (over voorbereidend rekenen). De laatste twee werkmappen richten zich niet op peutercentra, de Werkmap Begrijpend luisteren en woordenschat wel.

Lees meer over het optimaliseren van begrijpend leesresultaten in het artikel 'Begin bij begrijpend luisteren' in HJK (november 2014).

Recensie

JSW over de werkmap: 'Met de publicatie van de 'Werkmap Begrijpend luisteren en woordenschat' is het belang van een gedegen aanbod van begrijpend luisteren op de kaart gezet.'
Lees de complete recensie: 'Werkmap Begrijpend luisteren en woordenschat' in JSW (november 2015).

Ook LBBO Beter begeleiden plaatste een recensie: 'Werkmap begrijpend luisteren en woordenschat. De praktijk van begrijpend luisteren van het jonge kind' (november 2015)

Sets

We hebben een aantal sets voor u samengesteld, met speciale setprijzen. Klik op de link voor meer informatie en bestellen: 

Er zijn nog geen reviews geplaatst voor dit product
Plaats een reactie
Plaats een review
Kalender (dd-mm-jjjj)