Zoeken in de website

Blog

Blog

 1. Ben ik druk of maak ik me druk?

  27 juni 2017 14:46 - door Sander van Veldhuizen - 4 reacties

  Timemanagement in het onderwijs, kan dat wel? Drie jaar geleden stelde ik mezelf deze vraag en beantwoordde hem in een gelijknamig blog. Wat het antwoord was? Natuurlijk ja! Het verbaast me dan ook niets dat onze training Timemanagement volgens Covey steeds populairder wordt. Regelmatig zit de training zelfs zo vol dat we belangstellenden moeten verwijzen naar een volgend moment of de mogelijkheden bespreken om de training op school te geven.

  Lees meer over "Ben ik druk of maak ik me druk?"

 2. ICT bij het vak Nederlands: zoveel méér dan Kahoot

  22 juni 2017 09:30 - door Linda Geerlings, Eline Kouwets - 0 reacties

  Er zijn prachtige websites, tools en apps beschikbaar die de lessen Nederlands interactiever, moderner en gedifferentieerder kunnen maken. Misschien gebruik je weleens Kahoot in je lessen, maar er is nog veel meer mogelijk. Het vinden en kiezen van geschikte ICT-middelen voor in je les kost tijd en creativiteit. In deze blog geven we graag enkele tips die je hierbij kunnen helpen.

  Lees meer over "ICT bij het vak Nederlands: zoveel méér dan Kahoot"

 3. De zesde rol van de leraar; de leercoach

  19 juni 2017 16:37 - door Vanessa Pelle (gastblogger) - 0 reacties

  Onlangs verscheen een nieuw boek bij CPS: De zesde rol van de leraar. Het is de opvolger van De vijf rollen van de leraar, dat velen zullen kennen. Wat was de aanleiding en waar gaat dit nieuwe boek over? Als hoofdredacteur van PrimaOnderwijs interviewde ik Linda Odenthal, een van de auteurs. Een deel van het interview is hier te lezen, het hele interview verschijnt in september in PrimaOnderwijs.

  Lees meer over "De zesde rol van de leraar; de leercoach"

 4. Waarom het gemiddelde cijfer voor een vak een stuk hoger had kunnen zijn

  12 juni 2017 16:25 - door Carel van der Burg - 0 reacties

  Scoorden uw leerlingen afgelopen jaren weleens slechter bij de landelijke examens dan de gemiddelde leerling in Nederland? Misschien was er dat jaar gewoon sprake van een wat minder sterke groep leerlingen. Maar het kan ook dat veel leerlingen moeite hebben met het talige karakter van veel examens. Want we kunnen gerust stellen dat de examens vandaag de dag behoorlijk talig zijn, ook de examens in de zaakvakken. Leerlingen krijgen veel tekst en moeilijke woorden voor hun kiezen. Voor nogal wat leerlingen is dat echt een probleem.

  Lees meer over "Waarom het gemiddelde cijfer voor een vak een stuk hoger had kunnen zijn"

 5. Waarom leerlingen in de rekenles afhaken. En wat jij eraan kunt doen!

  12 juni 2017 07:30 - door Henk Logtenberg - 0 reacties

  Er zijn maar weinig  kinderen die echt plezier hebben in rekenen. In groep 6 gaat het om één derde van de leerlingen, blijkt uit internationaal onderzoek. Misschien vind je dat best meevallen, maar in andere landen gaat het om de helft van de leerlingen. Toch een flink verschil.

  Lees meer over "Waarom leerlingen in de rekenles afhaken. En wat jij eraan kunt doen!"

 6. Het hele jaar plezier van een startgesprek met ouders in augustus

  2 juni 2017 13:48 - door Hens Galjaard - 1 reactie

  Vroegtijdig kennismaken met ouders is een van de tien succesfactoren voor ouderbetrokkenheid, aldus Mariëtte Lusse, lector Ouders aan de Hogeschool Rotterdam. Het organiseren van een startgesprek aan het begin van het schooljaar is dan ook een van de effectiefste dingen die je kunt doen om de ouderbetrokkenheid te versterken. In dit blog lees je er meer over en wat er nodig is om zelf zo’n startgesprek te organiseren.

  Lees meer over "Het hele jaar plezier van een startgesprek met ouders in augustus"

 7. Van lesobservaties naar ontwikkeling: 4 tips voor teamleiders

  29 mei 2017 16:33 - door Guido van den Brink - 0 reacties

  Heel wat scholen die meer grip willen krijgen op de kwaliteit van de les, werken inmiddels met de LesobservatieApp. Een online tool waarin belangrijke kwaliteitsindicatoren vertaald zijn naar vragen over concreet en waarneembaar gedrag en het effect hiervan op leerlingen. Als teamleider observeer en waardeer je hiermee gedrag tijdens de les. De resultaten zijn direct inzichtelijk en kun je desgewenst na de les met de betreffende docent bespreken. Handig dus. Maar hoe kun je met die resultaten een docent nou echt verder laten groeien in zijn vak? In dit blog geef ik vier tips.

  Lees meer over "Van lesobservaties naar ontwikkeling: 4 tips voor teamleiders"

 8. Misverstand over begrijpend lezen: het start pas in groep 4…

  23 mei 2017 15:09 - door Karin van de Mortel - 0 reacties

  Pas in groep 4 wordt begrijpend lezen een onderdeel van het lesprogramma. Tenminste, dat is vaak de praktijk. Daardoor laten we in de ontwikkeling van leesbegrip een geweldige kans met een groot effect liggen. Wie in de onderbouw werkt aan begrijpend luisteren, legt een krachtige basis voor het begrijpend lezen in de bovenbouw.

  Lees meer over "Misverstand over begrijpend lezen: het start pas in groep 4…"

 9. Ouders willen best samenwerken met school. Liefst wel op basis van hun expertise

  15 mei 2017 15:29 - door Peter Hulsen (gastblog) - 0 reacties

  Ouders in Nederland zijn over het algemeen best tevreden of tenminste neutraal over het onderwijs van hun kind, zo blijkt uit onderzoek van Ouder & Onderwijs. Wel zijn ouders zoekende naar een nieuwe, passende rolverdeling met de school. Ze willen aangesproken worden op hun expertise. Niet alleen meedenken over de aanpak voor hun eigen kind, maar ook over onderwerpen die bijvoorbeeld verband houden met hun beroep of hobby. Mijn oproep aan scholen: benut die expertise, de kansen liggen voor het grijpen!
  Gastblog van Peter Hulsen, directeur van Ouder & Onderwijs.

  Lees meer over "Ouders willen best samenwerken met school. Liefst wel op basis van hun expertise"

 10. Uw taalbeleidsplan een papieren tijger? Zo dus niet!

  8 mei 2017 15:38 - door Els Loman, Linda Geerlings - 0 reacties

  Vorig jaar is er een prachtig taalbeleidsplan opgesteld, nu ligt het ongebruikt in een la. De taalcoördinator is inmiddels afgeknapt omdat ze de docenten niet meekreeg. Wat nu?

  Lees meer over "Uw taalbeleidsplan een papieren tijger? Zo dus niet!"

 11. Leren met Ouders in de praktijk

  18 april 2017 15:12 - door Joris Spekle - 2 reacties

  Hoe bij Stichting Scala ouders actief helpen bij een aantal vakken

  Als er een organisatie is die ervaring heeft met Leren met Ouders, is het Stichting Scala wel. De ouders van zo’n tweehonderd leerlingen helpen hun kind actief bij het leren van een of meer vakken. In dit artikel delen Carla van Tuijl, coördinator en José Bakx, leerkracht, hun ervaringen.

  Foto: CPS

  Lees meer over "Leren met Ouders in de praktijk"

 12. Eigentijds onderwijs combineert het bestaande met het nieuwe

  12 april 2017 20:04 - door Linda Odenthal - 0 reacties

  Op zoek naar onderwijs dat aansluit bij de leerling van vandaag en hen voorbereidt op de maatschappij van morgen, zijn veel scholen bezig met eigentijds onderwijs. Maar, hoe ziet dat onderwijs er precies uit? Daarover verschillen de meningen. Volgens sommige vakgenoten moet alles helemaal anders, terwijl anderen vinden dat het huidige onderwijs kan blijven zoals het is. De waarheid zou best wel eens in het midden kunnen liggen…

  Lees meer over "Eigentijds onderwijs combineert het bestaande met het nieuwe"

 13. Ik zocht een manier om te werken aan sociale vaardigheden en viel voor The Leader in Me

  12 april 2017 08:00 - door Anne Arink - 1 reactie

  Zo’n elf jaar geleden startte ik als nieuwe directeur van een basisschool. En met die rol kwam de opdracht om op zoek te gaan naar een werkwijze of methode waarmee we aan de sociale vaardigheden zouden kunnen werken. Als je daarnaar gaat zoeken, kom je in een oerwoud terecht.

  Lees meer over "Ik zocht een manier om te werken aan sociale vaardigheden en viel voor The Leader in Me"

 14. Activerende en passende werkvormen als alternatief voor differentiëren?

  11 april 2017 09:01 - door Carel van der Burg - 0 reacties

  Veel scholen willen dat er meer gedifferentieerd wordt in de les en zijn bereid daar ook in te investeren. Een startmeting is dan een mooi moment om in kaart te brengen hoe de lessen op dit moment worden gegeven. Een groot misverstand dat ik dan tegenkom, is de verwachting dat met een goede training álle docenten zullen kunnen differentiëren. Maar het is net als bij tennis, pas als de basis op orde is kun je complexe vaardigheden zoals je volley en service verder perfectioneren.

  Lees meer over "Activerende en passende werkvormen als alternatief voor differentiëren?"

 15. MBO-ers leren leidinggeven met de 7 gewoonten van Covey

  3 april 2017 13:42 - door Bianca Dijkstra - 1 reactie

  Eveline van der Most is coördinator van de Hotelschool in Amersfoort. Zij is één van de docenten die de derdejaars MBO-leerlingen thuismaakt in het gedachtegoed van Stephen Covey. Zijn 7 gewoonten bieden praktische handvatten waarmee studenten leren samenwerken en leidinggeven. Want, zo zegt ze, leidinggeven aan anderen begint bij leiding geven aan jezelf. In dit interview legt ze uit wat ze daar precies mee bedoelt en hoe de 7 gewoonten bij haar op de hotelschool worden ingezet.

  Lees meer over "MBO-ers leren leidinggeven met de 7 gewoonten van Covey"

 16. Gek van modelen

  28 maart 2017 14:59 - door Boudewijn Hogeboom - 0 reacties

  Het is een fantastisch moment als een baby voorzichtig zijn eerste stapjes probeert te zetten. Maar waarom doet zo’n kleine spruit dat eigenlijk? Want laten we wel zijn, het is vaak niet echt nodig. Vader en moeder zijn best bereid om hun schatje te dragen.

  Lees meer over "Gek van modelen"

 17. Leerlingen motiveren: dit kun je doen

  21 maart 2017 16:01 - door Greet de Boer - 1 reactie

  Sommige leerlingen gaan enkel en alleen naar school, ‘omdat het moet’. Ze zien het nut niet in van de lessen en zijn er verre van enthousiast over. Kan dat ook anders? Onderzoek laat zien dat je twee dingen kunt doen om jouw leerlingen te motiveren.

  Lees meer over "Leerlingen motiveren: dit kun je doen"

 18. Wisbordjes: hoe zet je ze zinvol in?

  13 maart 2017 12:02 - door Boudewijn Hogeboom - 4 reacties

  Wisbordjes, je leest er steeds vaker over. Voor wie ze nog niet kent, het zijn een soort mini-whiteboards waarop leerlingen kunnen schrijven. Het werkt simpel: jij geeft een opdracht en elke leerling schrijft het antwoord op zijn eigen wisbordje. Op jouw teken houdt iedereen zijn bordje omhoog. Je ziet in één oogopslag wie het goed heeft en wie nog niet. En hoevéél leerlingen het goed hebben.

  © Foto: Patrick Post

  Lees meer over "Wisbordjes: hoe zet je ze zinvol in?"

 19. 6 gratis ICT tools die jouw les lekker dynamisch maken

  6 maart 2017 08:05 - door Meike Berben - 2 reacties

  Ik ben een enthousiast gebruiker van ICT tools. Ik vind ze heel erg leuk en het helpt je om met weinig voorbereiding een twist aan je les te geven die je leerlingen zullen waarderen. In dit blog vertel ik je over mijn favoriete tools om leerlingen te activeren.

  Lees meer over "6 gratis ICT tools die jouw les lekker dynamisch maken"

 20. Het IGDI-model voor kleuters? De do’s en dont’s

  27 februari 2017 12:02 - door Aafke Bouwman - 0 reacties

  Werk je met kleuters? Dan merk je vast dat het IGDI-model nogal eens ‘wringt’. Mijn advies is dan ook: gebruik dit directe instructiemodel in groep 1 en 2 alleen bij specifieke activiteiten. Met enkele eenvoudige aanpassingen kun je er uitstekend mee uit de voeten!

  Lees meer over "Het IGDI-model voor kleuters? De do’s en dont’s"

 21. Samen bouwen aan ouderbetrokkenheid

  20 februari 2017 16:06 - door Simone Kessels - 0 reacties

  Dit weekend had ik een etentje bij een goede vriendin thuis. We spraken over haar huis dat ze onlangs heeft laten bouwen. Dagelijks ervaart ze hoe goed het huis aansluit bij haar leven en haar woonwensen. Het is een genot om er te wonen. Dit prachtige resultaat is volgens haar bereikt omdat de samenwerking en de communicatie met de architect zo goed verliep. Al pratend word ik me bewust van de metafoor: werken aan ouderbetrokkenheid 3.0 kun je vergelijken met het bouwen van een huis.

  Lees meer over "Samen bouwen aan ouderbetrokkenheid"

 22. Wil je meer differentiëren in je les? Direct van start met 10 handige tips!

  10 februari 2017 14:02 - door Meike Berben - 0 reacties

  Aansluiten bij de capaciteiten van leerlingen. Dat klinkt logisch. Geen leraar is er tegen. Toch blijft het een moeilijke vaardigheid. Dat merk ik ook uit de vele reacties die ik heb gekregen op alweer de 5e (vernieuwde) druk van het boek ‘Differentiëren is te leren’ dat tijdens de NOT is gepresenteerd. Docenten vinden het fijn dat het boek praktische tips en ideeën geeft. Een goede reden om mijn favoriete tips in dit blog met je te delen. 

  Lees meer over "Wil je meer differentiëren in je les? Direct van start met 10 handige tips!"

 23. Les van je vader of moeder? De Bussel innoveert met ouderbetrokkenheid

  7 februari 2017 08:34 - door Marianne van der Werff - 0 reacties

  Op zoek naar een manier waarop ouders hun kinderen kunnen helpen bij het leren, liet bestuurder Henk van der Pas zich inspireren door de wijze waarop ouders van schipperskinderen hun kinderen tijdens de vaart begeleiden. Toen hij deze vorm van ouderbetrokkenheid bij de 14 Scala-scholen wilde introduceren, stuitte hij echter op weerstand. Kunnen ouders dat wel? En vergt dat niet enorm veel tijd van leerkrachten? Maar op een van de scholen van de Stichting Scala, was er iemand die er direct in geloofde. Die ervan overtuigd was dat ouders het wél zouden kunnen en dat zowel kinderen, ouders als leerkrachten er baat bij zouden hebben. Die persoon was Heidi Smits, directeur van basisschool de Bussel in Vlijmen. 

  Lees meer over "Les van je vader of moeder? De Bussel innoveert met ouderbetrokkenheid"

 24. Hoe zet ik Lesson Study op in zes stappen?

  30 januari 2017 16:28 - door Henk Logtenberg - 0 reacties

  Lesson Study wordt in hoog tempo populair. Dat komt natuurlijk vooral omdat leraren zelf enthousiast worden van deze vorm van teamleren. Samenwerken, om zo betere lessen neer te zetten, brengt werkplezier en biedt veel mogelijkheden om tegelijkertijd het eigen kennis- en vakdidactisch repertoire uit te breiden en tegelijkertijd te werken aan de eigen professionalisering. Om een Lesson Study-cyclus op te kunnen zetten zijn zes stappen nodig die ik kort zal toelichten.

  Lees meer over "Hoe zet ik Lesson Study op in zes stappen?"

 25. Leiderschap? Zo maak je er (7) gewoonten van

  26 januari 2017 08:00 - door Clarien Veltkamp - 0 reacties

  Vanaf de start van dit schooljaar werken het kindcentrum en openbare basisschool Adriaan van den Ende in Warnsveld met 'The Leader in Me', een pedagogische leerlijn voor basisscholen. Kinderen leren hierbij op een speelse manier 7 gewoonten aan die zijn gericht op persoonlijke groei en goede relaties met anderen. Het voorbeeldgedrag van de leerkrachten staat hierbij centraal. Hoe dat in de praktijk werkt en of het ook voor de allerkleinsten werkt, vragen we aan pedagogisch medewerker Ilse Ezerman en groepsleerkracht Ingrid Bol.

  Lees meer over "Leiderschap? Zo maak je er (7) gewoonten van"

 26. Voorlezen met een twist? De leukste boekentips voor elke bouw

  23 januari 2017 14:33 - door Karin van de Mortel - 0 reacties

  De Nationale Voorleesdagen beginnen deze week. Een mooi moment om uw leerlingen te trakteren op een gezellig, extra voorleesboek. Maar welk boek wordt het? Kiest u voor de bekende weg of durft u het aan om iets nieuws te proberen? Het zal u verrassen hoe positief uw leerlingen daarop reageren! Geef het een kans. Een aantal suggesties om u alvast op weg te helpen.


  illustratie: Jenni Desmond

  Lees meer over "Voorlezen met een twist? De leukste boekentips voor elke bouw"

 27. Handige voorleestips om aan ouders mee te geven

  19 januari 2017 08:44 - door Annemarieke Kool - 0 reacties

  De Nationale Voorleesdagen staan weer voor de deur. Van 25 januari tot en met 4 februari betekent dat landelijk weer veel aandacht voor het belang van voorlezen. Ouders spelen hierin natuurlijk een belangrijke rol en daarom hebben we tien gouden voorleestips verzameld. Leuk om juist in deze week aan uw leerlingen mee naar huis te geven of mee te nemen in de schoolnieuwsbrief.  

  Foto: website Nationale Voorleesdagen

  Lees meer over "Handige voorleestips om aan ouders mee te geven"

 28. Ga er maar aan staan: opvoeden en onderwijzen in 2017

  10 januari 2017 13:32 - door Suzan Koning - 0 reacties

  Weer een nieuw jaar in een snel veranderende wereld. Er worden ons gigantische veranderingen en vernieuwingen voorgespiegeld. Om onze weg te vinden in de snel veranderende, complexe samenleving hebben we elkaar nodig. Van alle wijsheden en opinies die daarbij op ons afkomen, zou je best onrustig kunnen worden maar ik laat me er ook graag door inspireren.

  Lees meer over "Ga er maar aan staan: opvoeden en onderwijzen in 2017"

 29. De best gelezen CPS blogs in 2016

  9 januari 2017 09:46 - door Paul Kleingeld - 0 reacties

  Ook in 2016 heeft u elke week zeker één nieuwe blog op onze website kunnen lezen. We hopen dat de inhoud van onze blogs 'iets' met u gedaan heeft. Gezien de reacties is dat bij een aantal lezers zeker het geval geweest. Dat 'iets' leidt tot complimenten, inspiratie, contact maar ook tot kritiek en meningsverschillen. Hoe dan ook, u bent betrokken en dat waarderen wij zeer. Dus blijf vooral reageren en delen. Zo leren wij van u en leert u van ons!

  Wij wensen u veel leesplezier en een geïnspireerd 2017!

  Lees meer over "De best gelezen CPS blogs in 2016"

 30. Hoe logisch is het dat hulpverleners in uw school hun eigen koers varen?

  14 december 2016 12:00 - door Bert Wienen - 4 reacties

  Chris is een onderwijsman in hart en nieren. Ik ken hem al jarenlang als een bevlogen schoolleider die altijd samen met zijn team zoekt naar mogelijkheden om elke leerling vérder te helpen. Waar externe hulp nodig is, wordt die zonder aarzeling ingeschakeld. De laatste keer dat ik Chris sprak, schrok ik. Chris was geprikkeld – geprikkeld door alle hulpverleners die zijn school voortdurend in- en uitvliegen. “Zij weten precies wat ze hier kunnen halen. Maar wat brengen ze ons nou eigenlijk?”

  Lees meer over "Hoe logisch is het dat hulpverleners in uw school hun eigen koers varen?"

 31. De examenvoorbereiding voor 2017: zo voorkom je dat jouw leerlingen punten missen door de taal

  8 december 2016 14:38 - door Linda Geerlings, Eline Kouwets - 0 reacties

  Examens zijn vaak behoorlijk talig. Leerlingen lopen geregeld punten mis doordat ze de vraag niet goed hebben gelezen of begrepen, of hun antwoord niet goed hebben geformuleerd. Als vakdocent kun je leerlingen hierbij helpen door in de examenvoorbereiding ook aandacht te besteden aan specifieke examentaal. 


  Bron: bibiphoto / Shutterstock.com

  Lees meer over "De examenvoorbereiding voor 2017: zo voorkom je dat jouw leerlingen punten missen door de taal"

 32. Leren differentiëren doe je op school

  7 december 2016 08:00 - door Marianne van der Werff - 0 reacties

  Differentiëren. Binnen het team van Lieke Tromp werd er vaak genoeg over gesproken. Er werd te weinig gedifferentieerd en toch vond men het belangrijk. Daar moest wat aan gebeuren. Sinds drie jaar biedt teamleider Lieke haar docenten nu de mogelijkheid om een training op de school zelf te volgen. Wat zijn Liekes ervaringen hiermee en wat heeft de training gebracht?

  Lees meer over "Leren differentiëren doe je op school"

 33. Twee schoolleiders over ouderbetrokkenheid: we bouwen vanuit wederzijds begrip

  24 november 2016 08:01 - door Barbara de Boer - 0 reacties

  In de wandelgangen vinden ze vaak nogal iets van elkaar, leraren en ouders. Bij ons zijn de ouders niet betrokken, zegt de een. Leraren luisteren niet, zegt de ander. Liggen de werelden echt zo ver uit elkaar of zijn de overeenkomsten groter dan gedacht? Om daarachter te komen, legden we vijf prikkelende stellingen voor aan twee schoolleiders.

  Lees meer over "Twee schoolleiders over ouderbetrokkenheid: we bouwen vanuit wederzijds begrip"

 34. Coachen via een app, handig of niet?

  17 november 2016 11:00 - door Simone Kessels - 0 reacties

  Thona Klaassen is ib’er binnen schoolvereniging CNS Putten. Wij vroegen haar om de LesobservatieApp uit te proberen in het basisonderwijs en dat leverde een artikel op in Beter Begeleiden. Een deel van het artikel leest u in dit blog en u kunt het gehele artikel downloaden.

  Foto: Beter Begeleiden, november 2016

  Lees meer over "Coachen via een app, handig of niet?"

 35. Waarom Lesson Study snel aan populariteit wint

  7 november 2016 08:45 - door Henk Logtenberg, Linda Odenthal - 1 reactie

  In Nederland wint Lesson Study snel aan populariteit. Het is een vorm van teamleren waarin collega’s gezamenlijk de aller-, allerbeste les ontwerpen. Nu hebben we in het onderwijs al veel verschillende vormen van teamleren voorbij zien komen en weer zien verdwijnen. Wat maakt Lesson Study tot een onderwerp om meer over te weten? In Prima Onderwijs verscheen een interview met collega's Henk Logtenberg en Linda Odenthal. U leest het hier.

  Lees meer over "Waarom Lesson Study snel aan populariteit wint"

 36. De 5 rollen van de leraar: wat is het, en wat hebt u eraan?

  3 november 2016 09:03 - door Linda Odenthal - 0 reacties

  Iedere leraar wil effectief zijn. Maar wat is een goede les en wat doet een goede leraar precies? En: hoe stuurt u daar in uw school op aan? Het concept 'De vijf rollen van de leraar’ beschrijft heel concreet wat effectief gedrag is en wat effectieve leraren doen. Praktische handvatten dus, maar meer nog een gemeenschappelijke taal om op alle lagen in de school makkelijker het gesprek te kunnen voeren over goede lessen. In dit blog licht ik toe wat de rollen zijn en wat u er als school mee kunt.

  Lees meer over "De 5 rollen van de leraar: wat is het, en wat hebt u eraan?"

 37. Drie nieuwe inzichten over differentiatie die we meenamen uit de VS

  24 oktober 2016 07:30 - door Meike Berben, Bert Moonen - 0 reacties

  Er zijn twee plekken waar je moet zijn om de allernieuwste kennis over didactiek op te doen: de Conference on Teaching Excellence van ASCD in New Orleans en het Summer Institute on Academic Diversity aan de Universiteit van Virginia. Wij kregen de geweldige kans om deze conferenties te bezoeken. Dagenlang zijn we ondergedompeld in lezingen en workshops, vooral op het gebied van differentiatie. We hebben geluisterd naar gerenommeerde onderzoekers en zijn geïnspireerd door de vele gesprekken. In dit blog vertellen we je graag over de drie belangrijkste inzichten die we hebben meegenomen naar Nederland.

  Lees meer over "Drie nieuwe inzichten over differentiatie die we meenamen uit de VS"

 38. Schrijfonderwijs saai en tijdrovend? Mooi niet!

  17 oktober 2016 10:09 - door Els Loman, Linda Geerlings - 0 reacties

  Afgelopen weken stond het schrijfonderwijs weer volop in het nieuws. “Schrijfvaardigheid van kinderen holt achteruit”, “Leerlingen schrijven slecht door gebrekkige lesmethoden”, “Scripties en tentamens vol taalfouten”, “Kinderen kunnen steeds minder goed schrijven”. Het is zomaar een greep uit de krantenkoppen. Al jaren staat het schrijfonderwijs met enige regelmaat op een vergelijkbare, negatieve manier in de schijnwerpers. Waardoor komt dat toch, of beter, is het terecht?

  Lees meer over "Schrijfonderwijs saai en tijdrovend? Mooi niet!"

 39. Eigentijds leren volgens leerlingen en leraren

  10 oktober 2016 09:18 - door Linda Geerlings - 0 reacties

  In het blog van 6 september ging het om de vraag ‘Wat is eigentijds leren?’. Heeft het nou wel of niet met gepersonaliseerd leren te maken? Speelt ICT een belangrijke rol of toch niet en draait het om kennisoverdracht of om het samen ontdekken? Een ding is zeker: de antwoorden lopen flink uiteen. In onze zoektocht naar het antwoord leggen we de vraag ditmaal neer bij verschillende docenten en leerlingen van het Carolus Clusius College in Zwolle.

  Lees meer over "Eigentijds leren volgens leerlingen en leraren"

 40. Moet het lezen van een prentenboek altijd een leerdoel hebben?

  3 oktober 2016 08:00 - door Bianca Lammers - 2 reacties

  Moet het lezen van een prentenboek altijd een leerdoel hebben? Mag ik niet gewoon ‘lekker voorlezen’? Leerkrachten vragen mij dit vaak tijdens trainingen die ik geef rond het thema begrijpend luisteren. Natuurlijk hoef je niet elk prentenboek of informatief boek uit te werken. Maar als jij een verhaal écht tot leven brengt en doelgericht de tekst leest en verbindt, dan genieten je leerlingen ervan en leren ze spelenderwijs door kritisch en begrijpend te luisteren. Ik laat het je zien aan de hand van twee prentenboeken.


  Tim op de tegels. - auteur: Tjibbe Veldkamp - illustratie: Kees de Boer -  Uitgever: Van Goor.

  Lees meer over "Moet het lezen van een prentenboek altijd een leerdoel hebben?"

 41. We kunnen ouders meer inzetten bij het leren. Waar wachten we op?

  26 september 2016 09:00 - door Marianne van der Werff - 5 reacties

  Joris Spekle stond als leerkracht bij Stichting Scala aan de bron van een belangrijke onderwijsinnovatie. Het lukte de school om ouders de mogelijkheid te bieden om hun kind intensiever te helpen bij het leren. Het ontlast de leraren, terwijl leerlingen juist meer individuele begeleiding krijgen. Wat eind 2013 begon met twee kinderen, groeide uit tot een project met ruim 180 kinderen. Steeds meer scholen raken nieuwsgierig naar de resultaten die worden bereikt met dit vernieuwende onderwijsconcept. Ik vroeg Joris om er eens iets meer over te vertellen.

  Lees meer over "We kunnen ouders meer inzetten bij het leren. Waar wachten we op?"

 42. Wat is het rendement van een studiedag?

  19 september 2016 08:27 - door Carel van der Burg - 0 reacties

  De meeste scholen nemen in het jaarrooster een aantal studiedagen op. Een vraag als ‘Wat zien we daar straks nu in de les van terug’ duikt dan regelmatig op. Een vraag die lastig eenduidig te beantwoorden is, het hangt immers van veel factoren af. Toch is er wel interessant onderzoek naar gedaan en ik maakte van nabij mee hoe het team van Het Johan de Witt Gymnasium in Dordrecht een heel effectieve draai aan de studiedagen wist te geven.

  Lees meer over "Wat is het rendement van een studiedag?"

 43. De vier grote voordelen van digitaal observeren

  12 september 2016 09:00 - door Simone Kessels - 3 reacties

  Onderzoek laat zien dat het geven van mondelinge feedback op basis van een lesobservatie een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van de leraar. In de praktijk blijkt dat het niet altijd even makkelijk is om op frequente basis lessen te observeren. Inmiddels zijn er diverse digitale observatie-instrumenten op de markt gebracht die daarbij kunnen helpen. Wat zijn nou de belangrijkste voordelen van digitaal observeren?

  Lees meer over "De vier grote voordelen van digitaal observeren"

 44. Eigentijds onderwijs. Ieder zijn eigen mening

  6 september 2016 09:45 - door Linda Odenthal, Ingrid Dirksen - 0 reacties

  Eigentijds onderwijs. Talloze scholen zijn er druk mee bezig. En dat terwijl de discussie nog in volle gang is. Er wordt veel over geschreven en iedereen lijkt er een ander beeld bij te hebben. Maar wat zijn die beelden en welk beeld heeft u bij eigentijds onderwijs? Wat vindt u ervan en wat betekent het voor u als leraar? Moet alles anders of geeft u al eigentijds les? Laten we eerst eens kijken naar enkele standpunten.

  Lees meer over "Eigentijds onderwijs. Ieder zijn eigen mening"

 45. Wat wij leerden van de studiereis naar The Leader in Me-scholen in Canada

  5 september 2016 09:03 - door Alma Buitenhuis - 1 reactie

  Wat een geweldige en uitdagende vraag: "Kun je een studiereis organiseren waar leiderschap, in de breedste zin van het woord, centraal staat?" "Jazeker", was mijn antwoord, "Hoe breed mag leiderschap zijn?" Als trainer in de 7 gewoonten van Stephen Covey zie ik in ieder kind en volwassene leiderschap. We dragen allemaal competenties in ons om leiding te nemen en te geven. Leiderschap beperkt zich niet tot leidinggeven aan jezelf, aan je klas of aan je team. Het is ook leiding durven overdragen, loslaten, bewustwording en kinderen leren om zelfleiderschap te ontwikkelen en te nemen. De vraag betekende het startpunt van een studiereis naar Canada waarin de deelnemers van de stichting Konot een week werden ondergedompeld in leiderschap.

  Lees meer over "Wat wij leerden van de studiereis naar The Leader in Me-scholen in Canada"

 46. Waarom kinderen te weinig leren van de methode begrijpend lezen

  29 augustus 2016 08:00 - door Aafke Bouwman, Karin van de Mortel - 3 reacties

  Veel scholen worstelen met het onderwijs in begrijpend lezen. Ze werken met een methode, er is een doorgaande leeslijn, maar toch: de resultaten blijven achter. Herkent u dat? In dit blog laten we zien waarom het volgen van de methode geen kant-en-klare routekaart is. 

  Lees meer over "Waarom kinderen te weinig leren van de methode begrijpend lezen"

 47. Wat verlangt de nieuwe Wet Veiligheid op school van scholen?

  22 augustus 2016 08:02 - door Anne Arink - 3 reacties

  We hebben sinds augustus 2015 te maken met een nieuwe wet in het onderwijs: de Wet Veiligheid op school. Wéér iets erbij? Ja, inderdaad: weer iets erbij. We hadden binnen dit thema namelijk al de wet 'Bevordering actief burgerschap en sociale integratie' (sinds 2006). Omdat de inspectie vanaf augustus 2016 handhavend mag optreden, is het goed om nog eens langs te lopen wat deze wetgeving nu precies van scholen verlangt.

  Lees meer over "Wat verlangt de nieuwe Wet Veiligheid op school van scholen?"

 48. Leer ze gerust afluisteren: het werkt! Leerlingen hebben baat bij modelen

  4 juli 2016 09:04 - door Aafke Bouwman - 0 reacties

  Begrijpend luisteren is de meest effectieve manier om het begrijpend lezen voor te bereiden. Maar iets goed kunnen begrijpen is vooral een denkactiviteit omdat je betekenis moet kunnen geven aan de teksten die je hoort. Onderzoek laat zien dat leerlingen veel baat hebben bij een leerkracht die hardop denkend laat horen wat hij doet om de tekst te begrijpen. Modelen wordt dat genoemd; hardop denken, samen oefenen en feedback geven. Met concrete voorbeelden laat ik je zien hoe het werkt.

  Lees meer over "Leer ze gerust afluisteren: het werkt! Leerlingen hebben baat bij modelen"

 49. Starten met combinatiegroep 1-3? Do’s en dont’s op een rij

  30 juni 2016 09:20 - door Aafke Bouwman, Bianca Lammers - 7 reacties

  Er kunnen praktische of inhoudelijke motieven zijn om te starten met een combinatiegroep 1-3. Bijvoorbeeld omdat uw school te maken heeft met krimp of omdat er behoefte is aan een krachtiger doorlopende leerlijn. De literatuur geeft niet veel aanknopingspunten om deze combinatiegroep succesvol vorm te geven. Vanuit onze ervaringen in het werken in deze combinatiegroep geven we daarom graag een aantal tips.

  Lees meer over "Starten met combinatiegroep 1-3? Do’s en dont’s op een rij"

 50. Van sturend naar coachend: hoe jij een betere mentor wordt

  27 juni 2016 09:00 - door Sander van Veldhuizen - 0 reacties

  “Die pubers doen gewoon niet wat ik zeg…”, verzucht een mentor tijdens de training ‘Covey's 7 habits voor je mentoraat’. Nog een paar mentoren knikken begrijpend, het is een herkenbaar probleem. We zijn aangekomen bij het onderdeel van de training waarin een aantal gespreksvaardigheden aan bod komen die voor een mentor belangrijk zijn. Een onderdeel waar we uitgebreid stil bij staan, want veel mentoren vinden effectieve gesprekken voeren met leerlingen een lastig onderdeel van hun rol en zien regelmatig op tegen gesprekken met ouders.

  Lees meer over "Van sturend naar coachend: hoe jij een betere mentor wordt"

CPS

 1. 27 juni 2017 Ben ik druk of maak ik me druk? 4 reacties
 2. 22 juni 2017 ICT bij het vak Nederlands: zoveel méér dan Kahoot 0 reacties
 3. 19 juni 2017 De zesde rol van de leraar; de leercoach 0 reacties
 4. 12 juni 2017 Waarom het gemiddelde cijfer voor een vak een stuk hoger had kunnen zijn 0 reacties
 5. 12 juni 2017 Waarom leerlingen in de rekenles afhaken. En wat jij eraan kunt doen! 0 reacties
 6. 2 juni 2017 Het hele jaar plezier van een startgesprek met ouders in augustus 1 reactie
 7. 29 mei 2017 Van lesobservaties naar ontwikkeling: 4 tips voor teamleiders 0 reacties
 8. 23 mei 2017 Misverstand over begrijpend lezen: het start pas in groep 4… 0 reacties
 9. 15 mei 2017 Ouders willen best samenwerken met school. Liefst wel op basis van hun expertise 0 reacties
 10. 8 mei 2017 Uw taalbeleidsplan een papieren tijger? Zo dus niet! 0 reacties
 11. 18 april 2017 Leren met Ouders in de praktijk 2 reacties
 12. 12 april 2017 Eigentijds onderwijs combineert het bestaande met het nieuwe 0 reacties
 13. 12 april 2017 Ik zocht een manier om te werken aan sociale vaardigheden en viel voor The Leader in Me 1 reactie
 14. 11 april 2017 Activerende en passende werkvormen als alternatief voor differentiëren? 0 reacties
 15. 3 april 2017 MBO-ers leren leidinggeven met de 7 gewoonten van Covey 1 reactie
 16. 28 maart 2017 Gek van modelen 0 reacties
 17. 21 maart 2017 Leerlingen motiveren: dit kun je doen 1 reactie
 18. 13 maart 2017 Wisbordjes: hoe zet je ze zinvol in? 4 reacties
 19. 6 maart 2017 6 gratis ICT tools die jouw les lekker dynamisch maken 2 reacties
 20. 27 februari 2017 Het IGDI-model voor kleuters? De do’s en dont’s 0 reacties
 21. 20 februari 2017 Samen bouwen aan ouderbetrokkenheid 0 reacties
 22. 10 februari 2017 Wil je meer differentiëren in je les? Direct van start met 10 handige tips! 0 reacties
 23. 7 februari 2017 Les van je vader of moeder? De Bussel innoveert met ouderbetrokkenheid 0 reacties
 24. 30 januari 2017 Hoe zet ik Lesson Study op in zes stappen? 0 reacties
 25. 26 januari 2017 Leiderschap? Zo maak je er (7) gewoonten van 0 reacties
 26. 23 januari 2017 Voorlezen met een twist? De leukste boekentips voor elke bouw 0 reacties
 27. 19 januari 2017 Handige voorleestips om aan ouders mee te geven 0 reacties
 28. 10 januari 2017 Ga er maar aan staan: opvoeden en onderwijzen in 2017 0 reacties
 29. 9 januari 2017 De best gelezen CPS blogs in 2016 0 reacties
 30. 14 december 2016 Hoe logisch is het dat hulpverleners in uw school hun eigen koers varen? 4 reacties
 31. 8 december 2016 De examenvoorbereiding voor 2017: zo voorkom je dat jouw leerlingen punten missen door de taal 0 reacties
 32. 7 december 2016 Leren differentiëren doe je op school 0 reacties
 33. 24 november 2016 Twee schoolleiders over ouderbetrokkenheid: we bouwen vanuit wederzijds begrip 0 reacties
 34. 17 november 2016 Coachen via een app, handig of niet? 0 reacties
 35. 7 november 2016 Waarom Lesson Study snel aan populariteit wint 1 reactie
 36. 3 november 2016 De 5 rollen van de leraar: wat is het, en wat hebt u eraan? 0 reacties
 37. 24 oktober 2016 Drie nieuwe inzichten over differentiatie die we meenamen uit de VS 0 reacties
 38. 17 oktober 2016 Schrijfonderwijs saai en tijdrovend? Mooi niet! 0 reacties
 39. 10 oktober 2016 Eigentijds leren volgens leerlingen en leraren 0 reacties
 40. 3 oktober 2016 Moet het lezen van een prentenboek altijd een leerdoel hebben? 2 reacties
 41. 26 september 2016 We kunnen ouders meer inzetten bij het leren. Waar wachten we op? 5 reacties
 42. 19 september 2016 Wat is het rendement van een studiedag? 0 reacties
 43. 12 september 2016 De vier grote voordelen van digitaal observeren 3 reacties
 44. 6 september 2016 Eigentijds onderwijs. Ieder zijn eigen mening 0 reacties
 45. 5 september 2016 Wat wij leerden van de studiereis naar The Leader in Me-scholen in Canada 1 reactie
 46. 29 augustus 2016 Waarom kinderen te weinig leren van de methode begrijpend lezen 3 reacties
 47. 22 augustus 2016 Wat verlangt de nieuwe Wet Veiligheid op school van scholen? 3 reacties
 48. 4 juli 2016 Leer ze gerust afluisteren: het werkt! Leerlingen hebben baat bij modelen 0 reacties
 49. 30 juni 2016 Starten met combinatiegroep 1-3? Do’s en dont’s op een rij 7 reacties
 50. 27 juni 2016 Van sturend naar coachend: hoe jij een betere mentor wordt 0 reacties
 51. 20 juni 2016 Je ziet het het beste in de les, want daar gebeurt het. 1 reactie
 52. 13 juni 2016 Leren met Ouders. Straks op alle scholen? 2 reacties
 53. 30 mei 2016 Inspectie verandert de beoordeling van tussenresultaten: en nu? 0 reacties
 54. 23 mei 2016 De 4 belangrijkste valkuilen bij lesobservaties en feedbackgesprekken 0 reacties
 55. 19 mei 2016 Lesson Study: maximaal profiteren van collega’s 1 reactie
 56. 16 mei 2016 Mijn ongemak met Amerikaans enthousiasme (en hoe dat veranderde) 4 reacties
 57. 11 mei 2016 De examenvoorbereiding van 2017 begint nú! 0 reacties
 58. 10 mei 2016 Hoe kan ik de motivatie om lange teksten te lezen vergroten? 0 reacties
 59. 9 mei 2016 Hoe motiverend geeft u les? 1 reactie
 60. 6 mei 2016 Waarom uw studiedag niet direct aan teambuilding doet (en zo dus wel) 0 reacties
 61. 2 mei 2016 Sociale veiligheid vóél je 0 reacties
 62. 28 april 2016 Kleur bekennen- alleen als u het echt wil 1 reactie
 63. 25 april 2016 Is leesangst de reden dat in groep 6 de motivatie om te lezen afneemt? 1 reactie
 64. 19 april 2016 De LesobservatieApp is er nu ook voor het basisonderwijs 0 reacties
 65. 12 april 2016 Kleuterverlenging: zinvol of niet? 24 reacties
 66. 12 april 2016 Eindelijk, toetsbeleid! 1 reactie
 67. 11 april 2016 Herregistratie schoolleiders: een kans voor beter onderwijs 0 reacties
 68. 28 maart 2016 Knappe leerplichtambtenaar die mij de winst van dit denken afneemt 1 reactie
 69. 24 maart 2016 Medicatie als voorwaarde om op school te mogen blijven? 3 reacties
 70. 21 maart 2016 Ik vraag me af wat differentiëren met het zelfbeeld van leerlingen doet 0 reacties
 71. 14 maart 2016 Hoe werkt de LesobservatieApp? 5 reacties
 72. 1 maart 2016 Lezen om te leren; het belang van vloeiend lezen 0 reacties
 73. 25 februari 2016 Prestatiedruk in het kleuteronderwijs 8 reacties
 74. 22 februari 2016 Wat is effectieve samenwerking tussen jeugdzorg en onderwijs eigenlijk? 0 reacties
 75. 15 februari 2016 50 weken per jaar les: omdenken voor onderwijs op maat 3 reacties
 76. 8 februari 2016 Praktisch aan de slag met Covey's 7 Gewoonten in het mentoraat 0 reacties
 77. 5 februari 2016 De school van de toekomst werkt samen met ouders en samenleving 3 reacties
 78. 2 februari 2016 Slagen voor de rekentoets? Hoe een rekencoördinator zorgt voor een stevig fundament 1 reactie
 79. 27 januari 2016 Mijn boektip om voor te lezen in de klas 1 reactie
 80. 25 januari 2016 Hoe zorg ik ervoor dat we werken vanuit een gedeelde visie op differentiëren? 0 reacties
 81. 11 januari 2016 Drie mooie lessen voor coaches van (een emotionele) Foppe de Haan 1 reactie
 82. 11 januari 2016 Visie-ontwikkeling op school, en hoe u daar leiding aan geeft 0 reacties
 83. 14 december 2015 De drie hoofdvormen om te differentiëren 0 reacties
 84. 10 december 2015 Als je met kennis niet langer het verschil maakt, waarmee dan wel? 0 reacties
 85. 7 december 2015 Begin met het eind in gedachten! 1 reactie
 86. 3 december 2015 Drie stappen voor betere teamleiders en middenmanagers in het onderwijs 1 reactie
 87. 30 november 2015 Kleuters met probleemgedrag? Zeven tips voor rust in uw groep 5 reacties
 88. 23 november 2015 4 Vragen aan…Sean Covey 0 reacties
 89. 16 november 2015 Hoe word ik een 'luie' docent? 3 tips om stress en werkdruk te verminderen 7 reacties
 90. 2 november 2015 Differentiëren: schoolbreed starten of juist in kleine teams? 2 reacties
 91. 30 oktober 2015 Hoe 21e eeuws zijn die nieuwe lifeskills eigenlijk? 0 reacties
 92. 19 oktober 2015 Rekenen is zo leuk! Interview met winnaar Bartjens Rekendictee 3 reacties
 93. 12 oktober 2015 Werken aan lifeskills in het mentoraat 1 reactie
 94. 8 oktober 2015 De 7 eigenschappen van Happy Kids: een gouden vondst voor zorg op maat! 6 reacties
 95. 7 oktober 2015 Tip bij de kinderboekenweek: durf een 'complexe' tekst voor te lezen 1 reactie
 96. 5 oktober 2015 3 A’s van leraren! autonomie, autoriteit en authenticiteit ! 11 reacties
 97. 28 september 2015 Hoe wij werken aan een veilig, sociaal schoolklimaat met The Leader in Me 0 reacties
 98. 22 september 2015 Hoe het Vakcollege de LesobservatieApp inzet om een lerende organisatie te worden 2 reacties
 99. 21 september 2015 Hoe onze school aan sociale vaardigheden werkt: van binnen naar buiten 0 reacties
(c) 2017 CPS Onderwijsontwikkeling en advies