Sluiten

Zoeken in de website

Boeken en publicaties

Zoeken

U bent hier:
CPS
Alle boeken
De zes rollen van de leraar

De zes rollen van de leraar

De basis op orde voor succesvol ontwerpen en geven van eigentijds onderwijs

Bestelnummer:
32440
Onderwijssoort:
primair onderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs
Auteur(s):
Carel van der Burg, Lotte van der Goot, Bert Moonen
Uitgever/Jaar:
CPS Uitgeverij, medio september 2021 (1e druk)
Materiaal:
Boek, paperback, ong. 155 pagina’s
ISBN:
9789065081797
Reviews:
Lees/schrijf review(s)
Plaats in winkelmand € 29,90

> Bestel nu! Verwacht medio september 2021

> Wijzigingen voorbehouden

> Wil je deze uitgave meteen in huis hebben wanneer gereed? Bestel ‘m vast!

Bekend met het populaire De vijf rollen van de leraar? Dit is de volwaardige opvolger van CPS, gericht op zelfreflectie en ontwikkeling, in compacte vorm. Inclusief een online quickscan om te bepalen waar je nu staat en waarin je je wilt ontwikkelen.

Je krijgt inzicht in wat van een leraar wordt gevraagd en hoe de zes rollen je helpen je vak succesvol uit te voeren. Geschreven voor zowel de beginnende als de ervaren leraar en nu naast voor het vo en mbo, ook waar nodig specifieke aandacht voor het po.

De inhoud
De basis: ontwerp van het onderwijs en de zes rollen

In deze uitgave starten we met de centrale positie van de ontwerper als voorbereider van het onderwijs aan de hand van de zes rollen. Per slot van rekening is een leraar meer dan een uitvoerder van een methode. De rol van de Gastheer, Presentator, Didacticus, Pedagoog, Afsluiter en Leercoach passeren vervolgens de revue. Bij de invulling van de rollen hebben de auteurs oog voor het op orde brengen van de basis om vervolgens eigentijds onderwijs te kunnen verzorgen.

Om de basis op orde te krijgen, ligt de focus van de auteurs op de leraar-gestuurde omgeving. CPS is van mening dat pas wanneer die basis goed op het netvlies staat en de rollen goed worden beheerst, succesvol andere vormen van sturing kunnen worden ingezet wanneer de context daarom vraagt. Onze ervaring bij trainingen is dat ook ervaren leraren baat hebben bij reflectie op wat zij aan leraargedrag in de rollen laten zien.

Onderwerpen als de aandacht vangen, motiveren, diverse werkvormen, differentiëren, formatief toetsen (handelen) en het bevorderen van eigenaarschap komen langs en je wordt wegwijs gemaakt hoe je je verder kunt verdiepen in die onderwerpen. Voor het begeleiden van leerlingen naar eigenaarschap van hun leerproces is goede uitvoering van alle rollen van belang en de leercoach levert daar een belangrijke bijdrage aan. Voor deze rol schetsen we als toevoeging het perspectief waar je naartoe kunt groeien en waarom dat zoveel toegevoegde waarde heeft.

Diverse vormen van sturing en onderwijs

Naast de basis hebben de auteurs oog voor andere vormen van onderwijs: verschillende mate van sturing door leraar of juist leerling en bijvoorbeeld flexroosters en afstandsonderwijs. Wat betekent een andere mate en vorm van sturing voor de uitvoering van de rollen van de leraar?

Professionaliseren

Een deel rond blijvend professionaliseren vormt de afsluiting van De zes rollen van de leraar. Hoe kan je dat individueel maar ook gezamenlijk vormgeven? En hoe kan je bijdragen aan de ontwikkeling van de school als geheel?

De vele praktische voorbeelden bieden handvatten en inspiratie.

Gratis online quickscan Yollen

Zowel voor de beginnende als de ervaren leraar biedt De zes rollen van de leraar ruggensteun. Met de gratis online quickscan Yollen kan je een beeld maken van wat je nu aan leraargedrag laat zien. Dit is je startpunt voor verdere ontwikkeling of verdieping.

Door focus te hebben op waarin je je wilt ontwikkelen en die ontwikkeling te volgen, kun je je groei zichtbaar maken. Herhaal hiervoor het doorlopen van de quickscan. De onmisbare feedback van een collega en je leerlingen om het beeld compleet te maken, kan je hierin meenemen.

(De quickscan is een afgeleide van de uitgebreide lesobservatietool Yollen.nl en is toegesneden op De zes rollen van de leraar van CPS.)

Er zijn nog geen reviews geplaatst voor dit product
Plaats een reactie
Plaats een review
Kalender (dd-mm-jjjj)