Sluiten

Zoeken in de website

Boeken en publicaties

Zoeken

U bent hier:
CPS
Alle boeken
De schoolcoach cover

De schoolcoach

Praktijkboek voor het coachen van leraren

Bestelnummer:
32443
Onderwijssoort:
Primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs
Auteur(s):
Guido van den Brink
Uitgever/Jaar:
CPS Uitgeverij, oktober 2022 (1e druk)
Materiaal:
Boek, paperback, 256 pagina’s
ISBN:
9789065082329
Reviews:
Lees/schrijf review(s)
In winkelmand € 47,95

Coachen op school: van adviserende collega naar volwaardig schoolcoach

De schoolcoach; Praktijkboek voor het coachen van leraren biedt je inzicht, overzicht en vaardigheden hoe je collega’s kunt coachen bij hun ontwikkeling als leraar (po, vo en mbo).

Je krijgt het brede repertoire van benodigde kennis en vaardigheden van een effectieve schoolcoach goed op je netvlies. Je leert hoe je een coachingstraject inricht en opstart, vervolgens hoe je het coachgesprek goed structureert en voert. En De schoolcoach heet niet voor niets ‘praktijkboek’: veel voorbeelden bieden je handvatten om je het coachen op school mee eigen te maken.

Wat biedt De schoolcoach?
We behandelen:

  • de fasering van het coachingstraject;
  • de fasering van het coachgesprek om doelgericht te kunnen werken;
  • welke vaardigheden van jou als schoolcoach worden gevraagd;
  • hoe je reflecteert op je eigen rol;
  • hoe je afstemt op diverse doelgroepen;
  • inzet van E-coaching;
  • diverse aanvullende coachtechnieken en -benaderingen, bijvoorbeeld omgaan met weerstand en oplossingsgericht coachen;
  • de context van en visie op coachen binnen de school;
  • hoe je coaching implementeert binnen de school en welke rol de schoolcoach daarbij kan aannemen.

We sluiten het boek af met handige werkdocumenten om je op weg te helpen:
Download hier de invulbare werkdocumenten (.zip bestand)

Wil je nog meer weten?
Ja, ik bekijk de inhoudsopgave, voorwoord en inleiding

Tip een collega
Is het niets voor jou maar wel voor een collega? Misschien vindt die het leuk als je hem/haar/hen tipt!

Coaching als instrument binnen de school
Coachen op school en daarmee de rol van schoolcoach is van steeds groter belang. Steeds meer scholen zetten coaching in om leraren binnen de eigen organisatie te ondersteunen. Het is een effectief middel om leraren te laten groeien en kan hen aan de school binden. Met als ultiem resultaat beter onderwijs voor de leerlingen. Coaching binnen het onderwijs richt zich op diverse doelgroepen: starters, zijinstromers en ervaren leraren.

Als CPS merken we de groei van het belang ook aan de interesse voor ons aanbod aan coaching en opleiding tot schoolcoach. De rol van schoolcoach heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt. CPS heeft daaraan bijgedragen door in onze trainingen steeds actuele inzichten en de almaar groeiende ervaring uit de praktijk te verwerken. Daarnaast spelen we flexibel in op de praktijkvragen van de trainees. Zo ontwikkelen we ons ook samen met het onderwijsveld.

Achtergrond
Vanwege de verdere professionalisering van de rol schoolcoach en de doorontwikkeling van ons trainingsaanbod, werd het tijd onze uitgaven op het vlak van coaching op te frissen. De wens was een uitgave die aansluit bij de huidige vraag uit het onderwijs en ons aanbod aan trainingstrajecten.

CPS-adviseur en auteur Guido van den Brink heeft daarvoor binnen De schoolcoach twee CPS-uitgaven herzien: Coaching in het primair onderwijs (Visser, 1e druk 1998) en Het geheim van een goede coach (Slooter, 1e druk 2010). Kenners van Het geheim van een goede coach vinden de kern daarvan in geactualiseerde vorm terug in het hart van De schoolcoach.

Over de auteur
Guido van den Brink is gecertificeerd (team)coach en trainer bij CPS Onderwijsontwikkeling en advies. Hij leidt schoolcoaches op, coacht leraren en schoolleiders individueel en begeleidt teams en vaksecties om effectief samen te werken vanuit de eigen rol. Daarnaast ondersteunt hij als gecertificeerd Covey-trainer teams die – ook met leerlingen – werken aan persoonlijk leiderschap met de 7 gewoonten. Voordat Guido bij CPS kwam werken, was hij coach, teamleider en leraar geschiedenis in het vo.

Er zijn nog geen reviews geplaatst voor dit product
Plaats een reactie
Plaats een review
Kalender (dd-mm-jjjj)