Sluiten

Zoeken in de website

Boeken en publicaties

Zoeken

U bent hier:
CPS
Lesgeven
De zesde rol van de leraar

De zesde rol van de leraar

De leercoach

Bestelnummer:
32428
Onderwijssoort:
primair onderwijs, voortgezet onderwijs en (hoger) beroepsonderwijs
Auteur(s):
Susan Potiek en Ariena Verbaan
Uitgever/Jaar:
Amersfoort: CPS Uitgeverij, 2017, augustus 2020 (herziene uitgave)
Materiaal:
Boek: paperback, 171 p.
ISBN:
9789065081681
Reviews:
Lees/schrijf review(s)
Plaats in winkelmand € 33,50

Eigentijds onderwijs wil jongeren meer persoonlijk begeleiden, zodat ze gemotiveerd en zelfverantwoordelijk leren. De zesde rol van de leraar, de leercoach sluit daarop aan en biedt onderwijsgevenden, coaches, mentoren en leidinggevenden handvatten voor het individueel begeleiden bij gedifferentieerd, gepersonaliseerd en/of zelfregulerend leren op school.

De zesde rol van de leraar: de leercoach
Naast zich kwalificeren in brede zin hebben leerlingen het ook nodig te weten hóe ze leren, wat hen motiveert en in welke situatie een aanpak succesvol is. De leraar is zich dit in de rol van leercoach sterk bewust. Zo’n leraar heeft een visie op leren en denkt mee vanuit het standpunt van het individu, de lerende. De leercoach is betrokken en begeleidt de lerende naar autonoom denken over eigen leergedrag en ontwikkeling.

Met de introductie van De zesde rol van de leraar, de leercoach, krijgt leercoachen in basisonderwijs, voortgezet onderwijs en (hoger) beroepsonderwijs de aandacht die het verdient.

Download een aantal voorbeeldpagina's (pdf)

Dit boek is het noodzakelijk gewenste vervolg op de succesvolle CPS-uitgave De vijf rollen van de leraar (Slooter, 2009). 

Het ABCDE van de leercoach
De in dit boek gepresenteerde denk- en werkwijze van de leercoach noemen de auteurs ‘het ABCDE van de leercoach’. Zij hebben het gedestilleerd uit meerdere oorspronkelijke concepten en vertaald naar hedendaagse onderwijssituaties waarin leercoachen plaats vindt.

Leercoachen omvat vakdidactisch coachen, pedagogisch coachen én coachen gericht op zelfregulatie. Na nauwkeurige observatie beslist de leercoach op welk van de drie de lerende ondersteuning nodig heeft. De leercoach stimuleert versterking van metacognitieve en affectieve vaardigheden. De zelfregulerende jongere is het einddoel.

Herziene versie 2020
In aansluiting op de actualiteit in het onderwijs heeft CPS in 2017 de rol leercoach geïntroduceerd. In hun trainingen en adviestrajecten ervaren de auteurs in het gehele onderwijsveld dat deze rol een welkome en passende aanvulling is op het handelingsrepertoire van de leraar. Zodat deze de gepersonaliseerde werkwijze kan waarmaken. Ook hebben de auteurs tijdens hun werk in veelal inspirerende dialogen met de leraar, de rol leercoach specifieker en toegankelijker weten maken. Naast de toevoeging van coaching met integratie van leerstrategieën, bevat deze 5de gewijzigde druk nog meer concrete, uitgewerkte voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.

Recensie De zesde rol van de leraar
"Vanwege de leesbaarheid, de toepasbaarheid en de redactionele volledigheid krijgt het boek een 9. Een aanrader!", schreef John Vrakking (kerndocent-trainer bij Instituut Mentoris) in zijn recensie van De zesde rol van de leraar.

Nieuw: lesobservatie-app Yollen
Yollen is een online tool die lesobservaties en collegiale feedback een stuk makkelijker, leuker én gestructureerder maakt. Niet alleen voor het lesbezoek zelf, maar ook voor het gesprek erna.
Meer informatie over de app: www.yollen.nl

Scholen staan voor de uitdaging leerlingen voor te bereiden op een snel veranderende en nog onbekende toekomst. Dit vraagt een proactieve houding om voortdurend passende vaardigheden te verwerven. Zicht krijgen op hóe je leert, wie je bent en welke keuzes je maakt, is hierbij van cruciaal belang.

Goede aanvulling op de vijf rollen

(5,0 / 5)
Nienke schreef op 12-09-2018:

Na 'De vijf rollen van de leraar' was ik erg benieuwd naar 'De zesde rol van de leraar'. De rol van de leercoach is er één die steeds belangrijker wordt in het huidige onderwijs. Het boek geeft je indaad de nodige handvatten om een (betere) leercoach te worden en dit in de praktijk te brengen. Een goede aanvulling op het eerder verschenen boek. Naar aanleiding van dit boek wil ik me nog verder gaan ontwikkelen op het gebied van leercoach. Ik ben enthousiast geworden. Echt een aanrader.

Plaats een reactie
Plaats een review
Kalender (dd-mm-jjjj)