Sluiten

Zoeken in de website

Boeken en publicaties

Zoeken

U bent hier:
CPS
Lesgeven
De zesde rol van de leraar

De zesde rol van de leraar

De leercoach

Bestelnummer:
32439
Onderwijssoort:
primair onderwijs, voortgezet onderwijs en (hoger) beroepsonderwijs
Auteur(s):
Susan Potiek en Ariena Verbaan
Uitgever/Jaar:
Amersfoort: CPS Uitgeverij, 2017, maart 2021 (herziene uitgave)
Materiaal:
Boek: paperback, 171 p.
ISBN:
9789065081940
Reviews:
Lees/schrijf review(s)
€ 34,50

>> Februari 2023: dit boek is geheel herzien naar een opvolgende nieuwe uitgave: De leercoach

Eigentijds onderwijs wil jongeren meer persoonlijk begeleiden, zodat ze gemotiveerd en zelfverantwoordelijk leren. De zesde rol van de leraar, de leercoach sluit daarop aan en biedt onderwijsgevenden, coaches, mentoren en leidinggevenden handvatten voor het individueel begeleiden bij gedifferentieerd, gepersonaliseerd en/of zelfregulerend leren op school.

De zesde rol van de leraar: de leercoach
Naast zich kwalificeren in brede zin hebben leerlingen het ook nodig te weten hóe ze leren, wat hen motiveert en in welke situatie een aanpak succesvol is. De leraar is zich dit in de rol van leercoach sterk bewust. Zo’n leraar heeft een visie op leren en denkt mee vanuit het standpunt van het individu, de lerende. De leercoach is betrokken en begeleidt de lerende naar autonoom denken over eigen leergedrag en ontwikkeling.

Met de introductie van De zesde rol van de leraar, de leercoach, krijgt leercoachen in basisonderwijs, voortgezet onderwijs en (hoger) beroepsonderwijs de aandacht die het verdient.

Dit boek is een verdieping op de succesvolle CPS-uitgave De vijf rollen van de leraar (Slooter, 2009). Na De zesde rol van de leraar verscheen ook De zes rollen van de leraar in de praktijk.

Het ABCDE van de leercoach
De in dit boek gepresenteerde denk- en werkwijze van de leercoach noemen de auteurs ‘het ABCDE van de leercoach’. Zij hebben het gedestilleerd uit meerdere oorspronkelijke concepten en vertaald naar hedendaagse onderwijssituaties waarin leercoachen plaats vindt.

Leercoachen omvat vakdidactisch coachen, pedagogisch coachen én coachen gericht op zelfregulatie. Na nauwkeurige observatie beslist de leercoach op welk van de drie de lerende ondersteuning nodig heeft. De leercoach stimuleert versterking van metacognitieve en affectieve vaardigheden. De zelfregulerende jongere is het einddoel.

Herzieningen
In aansluiting op de actualiteit in het onderwijs heeft CPS in 2017 de rol leercoach geïntroduceerd. Met de herzieningen in 2020 en 2021 is De zesde rol van de leraar verrijkt met een toevoeging van coaching met integratie van leerstrategieën en meer concrete, uitgewerkte voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. In inspirerende dialogen met leraren, onder andere tijdens de vele CPS-trainingen, hebben de auteurs de rol leercoach specifieker en toegankelijker weten te maken.

Recensie De zesde rol van de leraar
"Vanwege de leesbaarheid, de toepasbaarheid en de redactionele volledigheid krijgt het boek een 9. Een aanrader!", schreef John Vrakking (kerndocent-trainer bij Instituut Mentoris) in zijn recensie van De zesde rol van de leraar.

Nieuw: lesobservatie-app Yollen
Yollen is een online tool die lesobservaties en collegiale feedback een stuk makkelijker, leuker én gestructureerder maakt. Niet alleen voor het lesbezoek zelf, maar ook voor het gesprek erna.
Meer informatie over de app: www.yollen.nl

Scholen staan voor de uitdaging leerlingen voor te bereiden op een snel veranderende en nog onbekende toekomst. Dit vraagt een proactieve houding om voortdurend passende vaardigheden te verwerven. Zicht krijgen op hóe je leert, wie je bent en welke keuzes je maakt, is hierbij van cruciaal belang.

Goede aanvulling op de vijf rollen

(5,0 / 5)
Nienke schreef op 12-09-2018:

Na 'De vijf rollen van de leraar' was ik erg benieuwd naar 'De zesde rol van de leraar'. De rol van de leercoach is er één die steeds belangrijker wordt in het huidige onderwijs. Het boek geeft je indaad de nodige handvatten om een (betere) leercoach te worden en dit in de praktijk te brengen. Een goede aanvulling op het eerder verschenen boek. Naar aanleiding van dit boek wil ik me nog verder gaan ontwikkelen op het gebied van leercoach. Ik ben enthousiast geworden. Echt een aanrader.

Plaats een reactie
Plaats een review
Kalender (dd-mm-jjjj)