Spring naar mobiele navigatie

Blogberichten per auteur

Berichten van ""

  1. Oude ideeën over onderwijs

    16 mei 2024 om 13:29 - door Bob Coenraats - 0 reacties

    “De meeste ideeën over onderwijs zijn niet nieuw, maar niet iedereen kent de oude ideeën”, citeerde waarnemend inspecteur-generaal
    Ria Westendorp filosoof Euclides in haar voorwoord van
    De Staat van het Onderwijs 2024. Een tijdloze uitspraak voor een rapport dat juist zo van deze tijd is. 

    Lees meer over "Oude ideeën over onderwijs"

  2. Het zweet op de juiste rug!

    14 mei 2024 om 09:09 - door Meike Berben - 0 reacties

    SG. Antoni Gaudí werkt samen met CPS Onderwijsontwikkeling en advies aan de implementatie van formatief handelen en effectieve feedback in de lessen op school. Schoolleiders Esther Touw en Nienke Schermerhorn vertellen in een gesprek met onderwijsadviseur Meike Berben waarom zij ervoor gekozen hebben om met deze thema’s aan de slag te gaan en wat dat heeft opgeleverd.

    Lees meer over "Het zweet op de juiste rug!"

  3. Taalkrachtig onderwijs: schrijven als middel om het leesbegrip te vergroten!

    23 april 2024 om 08:51 - door Daniëlle Lokhorst - 0 reacties

    Taalkrachtig onderwijs gaat ervan uit dat een integrale aanpak van de onderdelen lezen, schrijven, spreken en luisteren elkaar versterken. Wist je dat het inzetten van schrijfopdrachten effectief blijkt en helpend kan zijn om het begrip bij begrijpend lezen te vergroten?

    Lees meer over "Taalkrachtig onderwijs: schrijven als middel om het leesbegrip te vergroten!"

  4. Efficiënt differentiëren

    16 april 2024 om 15:46 - door CPS - 0 reacties

    Hoe zorg je ervoor dat de tijd om jouw les voor te bereiden niet te lang wordt als je wil differentiëren? Alle nieuwe dingen vragen extra tijd in het begin, daar ontkom je niet aan. Kijk dus goed wat voor jou op dit moment haalbaar is. Begin klein en bouw langzaam op. Kijk ook creatief hoe je tijd kunt besparen: wat moet je echt zelf doen, welke taken kun je prima neerleggen bij leerlingen zelf? Ik geef je graag wat suggesties om gedoseerd met differentiëren aan de slag te gaan. 

    Lees meer over "Efficiënt differentiëren"

  5. Redactiesommen: voor rekenen heb je steeds meer taal nodig

    27 maart 2024 om 14:01 - door Naomi Baggelaar - 0 reacties

    Lukt het jouw leerlingen prima om een rekensom zoals 6 x 7 op te lossen? Maar raken ze al snel in de war als Pleun zes netten met elk zeven mandarijnen koopt en het de vraag is of ze genoeg heeft om uit te delen aan 30 leerlingen? Hoe komt het dat dat blijkbaar zo moeilijk is? En vooral: hoe zorg je dat het makkelijker wordt?

    Lees meer over "Redactiesommen: voor rekenen heb je steeds meer taal nodig"

  6. Plezier in lezen? Laat het zien!

    18 maart 2024 om 10:44 - door Yonina Pullens, Daniëlle Lokhorst - 0 reacties

    Het is Boekenweek: het mooiste en grootste jaarlijkse boekenfeest van Nederland. Bedoeld om de liefde voor het boek te vieren! Maar hoe zit dat bij jou? Kom jij in de drukte van het lesgeven, het voorbereiden van je lessen en het ondersteunen van je leerlingen nog aan lezen toe? In de waan van de dag kan lezen voor je plezier gemakkelijk op de achtergrond raken. En dat terwijl het zo ontspannend en leuk kan zijn! Wist je dat jouw enthousiasme over boeken bovendien kan bijdragen aan de leesmotivatie van je leerlingen? Hieronder leggen we uit hoe dat zit. 

    Lees meer over "Plezier in lezen? Laat het zien!"

  7. Geef minder feedback en laat feedback beter gebruiken

    15 maart 2024 om 14:29 - door Roel Vos - 0 reacties

    "Feedback is een van de belangrijkste factoren met invloed op leerprestaties, maar dit effect kan zowel positief als negatief zijn." Deze eerste zin uit het baanbrekende artikel van Hattie en Timperley uit 2007 zet zeker aan tot denken. We zijn nu zeventien jaar verder en in die tijd is de kijk op feedback verrijkt. Als we feedback zien als een proces, dan biedt dit mogelijkheden om leerlingen daarin te activeren. En voor een positief effect op leerprestaties verleggen we de focus van feedback géven naar feedback gebruiken als werkwoord bij feedback.

    Lees meer over "Geef minder feedback en laat feedback beter gebruiken"

  8. Wat gaat de vakvernieuwing MVT voor Spaans betekenen?

    4 maart 2024 om 14:06 - door Yonina Pullens - 0 reacties

    Bij Spaans werkt het allemaal net een beetje anders dan bij de andere moderne vreemde talen. Het is een eindexamenvak, maar niet op elke school. En afhankelijk van of leerlingen Spaans Elementair of Spaans als eindexamenvak volgen, starten zij op verschillende momenten met de lessen. De eindtermen zijn op dit moment MVT-breed. Maar voor Spaans is het vanuit de eerder genoemde situatie onduidelijk welke lesstof wanneer aangeboden moet worden. Ook zijn er voor deze taal geen examenbundels te koop.
    Een flinke puzzel dus voor docenten Spaans! 

    Lees meer over "Wat gaat de vakvernieuwing MVT voor Spaans betekenen?"

  9. Studenten vergroten hun impact in MDT door zelfregulatie!

    1 maart 2024 om 14:18 - door Miriam Op de Beek, Ariena Verbaan - 0 reacties

    Hoe kun je studenten tijdens hun MDT-reis actief begeleiden als leercoach?  Voor docenten burgerschap en LOB van ROC Mondriaan ontwikkelden we een inspirerend professionaliseringstraject om studenten actief te leren werken aan waardevolle competenties als motivatie, zelfregulatie en presentatie. Competenties waarmee zij proactieve, betrokken en zelfverzekerde studenten zullen worden, die klaar zijn voor de maatschappij van nu en de toekomst.

    Lees meer over "Studenten vergroten hun impact in MDT door zelfregulatie!"

  10. Eigenaarschap vraagt ander leiderschap in de school

    22 februari 2024 om 12:44 - door Miriam van Etteger - 0 reacties

    Een expertgroep had het plan goed voorbereid. Iedereen mocht vervolgens meedenken. Het stuk werd aangepast en hierop kwamen geen reacties meer. Klaar voor besluitvorming, zou je denken. Maar dan blijken sommige mensen er toch niet achter te staan. Eerdere discussies worden dunnetjes over gedaan, mensen voelen zich gefrustreerd en haken af. Weg draagvlak, weg verandering, weg motivatie.

    Lees meer over "Eigenaarschap vraagt ander leiderschap in de school"

Zoek in de website