Spring naar mobiele navigatie

Berichten geschreven door Miriam Op de Beek

Berichten van "Miriam Op de Beek"

 1. Groepsdynamiek en (online) rituelen

  6 juli 2020 om 08:30 - door Linda Odenthal, Miriam Op de Beek - 0 reacties

  We waren het ons misschien niet altijd bewust, maar het onderwijs zit vol met rituelen. Rituelen die bijdragen aan het ontwikkelen van een goede groepsdynamiek. Een groot deel van die rituelen kunnen met de Corona-maatregelen niet op de gebruikelijke manier of helemaal niet meer plaatsvinden. Er zullen rituelen moeten worden aangepast en nieuwe rituelen worden bedacht, om bij te dragen aan een goed en veilig groepsklimaat en zo bij te dragen aan goede leerresultaten.

  Lees meer over "Groepsdynamiek en (online) rituelen"

 2. Jouw groep in beeld met Zien! aan de hand van 7 gewoonten (Leader in Me)

  3 juli 2020 om 11:52 - door Miriam Op de Beek - 2 reacties

  Al enige jaren horen we van Leader in Me scholen dat er behoefte is aan een gecertificeerd leerlingvolgsysteem om de sociaal emotionele ontwikkeling in relatie tot de 7 gewoonten goed in kaart te brengen. Met het oog op welzijn, sociale veiligheid en burgerschap wil je als school weten welk effect het werken met de 7 gewoonten heeft op leerlinggedrag bij deze onderdelen.

  Lees meer over "Jouw groep in beeld met Zien! aan de hand van 7 gewoonten (Leader in Me)"

 3. (Zelf)leiderschap en leren op afstand

  8 april 2020 om 16:10 - door Jaap ter Steege, Miriam Op de Beek - 0 reacties

  Als leerlingen vanuit huis online leren dan is het goed mogelijk dat zaken in de thuissituatie afleidend zijn voor lessen en opdrachten die we aanbieden. Het is goed om ons bewust te zijn van de volgende gedachten; hoe kunnen leerlingen onafhankelijk leren en wat motiveert hen? Welk einddoel hebben we voor ogen? Hoe wordt de leerling mede-eigenaar van zijn of haar leerproces op afstand? Hoe maken we het digitale leeraanbod en de instructies zo krachtig mogelijk?

  Lees meer over "(Zelf)leiderschap en leren op afstand"

 4. Empathie; jong geleerd is oud gedaan!

  28 oktober 2019 om 11:14 - door Miriam Op de Beek - 0 reacties

  Wij nuchtere Hollanders roepen nogal eens; ‘Empathie, dat heb je of dat heb je niet’. Anders gezegd; empathie is een karaktereigenschap die je iemand niet kunt aanleren. Wetenschappers die uitvoerig onderzoek hebben gedaan naar de ontwikkeling van empathie zien dat net even anders. Zij spreken over een vaardigheid die je wel degelijk kunt ontwikkelen.

  Lees meer over "Empathie; jong geleerd is oud gedaan!"

Zoek in de website