Berichten van "Miriam Op de Beek"
-
Oracy: leren om/door te spreken
Hoe gaat het in deze coronatijd eigenlijk met de kinderen in je klas? Ze zeggen vaak ‘goed’, maar is dat ook zo? Het uitblijven van vragen en reacties doet je soms anders vermoeden. Zijn de kinderen überhaupt in staat om te verwoorden wat ze voelen en vinden? Kunnen ze een goed gesprek voeren met jou en anderen? Om die vermogens gaat het bij Oracy.
-
De zes leukste vragen (en antwoorden) aan kinderboekenschrijfster Vivian den Hollander
Tijdens het Nationaal congres Taal en Lezen sprak ik met Vivian den Hollander. Vivian is kinderboekenschrijfster en bekend van boeken over o.a. het speurdersduo Spekkie en Sproet. Ze schrijft boeken voor lezers van 4-12 jaar. Tijdens het interview hebben congresdeelnemers vragen via de chat gesteld. In dit blog nemen we je mee in de zes leukste vragen en antwoorden.
-
Groepsdynamiek en (online) rituelen
We waren het ons misschien niet altijd bewust, maar het onderwijs zit vol met rituelen. Rituelen die bijdragen aan het ontwikkelen van een goede groepsdynamiek. Een groot deel van die rituelen kunnen met de Corona-maatregelen niet op de gebruikelijke manier of helemaal niet meer plaatsvinden. Er zullen rituelen moeten worden aangepast en nieuwe rituelen worden bedacht, om bij te dragen aan een goed en veilig groepsklimaat en zo bij te dragen aan goede leerresultaten.
-
Jouw groep in beeld met Zien! aan de hand van 7 gewoonten (Leader in Me)
Al enige jaren horen we van Leader in Me scholen dat er behoefte is aan een gecertificeerd leerlingvolgsysteem om de sociaal emotionele ontwikkeling in relatie tot de 7 gewoonten goed in kaart te brengen. Met het oog op welzijn, sociale veiligheid en burgerschap wil je als school weten welk effect het werken met de 7 gewoonten heeft op leerlinggedrag bij deze onderdelen.
Lees meer over "Jouw groep in beeld met Zien! aan de hand van 7 gewoonten (Leader in Me)"
-
(Zelf)leiderschap en leren op afstand
Als leerlingen vanuit huis online leren dan is het goed mogelijk dat zaken in de thuissituatie afleidend zijn voor lessen en opdrachten die we aanbieden. Het is goed om ons bewust te zijn van de volgende gedachten; hoe kunnen leerlingen onafhankelijk leren en wat motiveert hen? Welk einddoel hebben we voor ogen? Hoe wordt de leerling mede-eigenaar van zijn of haar leerproces op afstand? Hoe maken we het digitale leeraanbod en de instructies zo krachtig mogelijk?
-
Empathie; jong geleerd is oud gedaan!
Wij nuchtere Hollanders roepen nogal eens; ‘Empathie, dat heb je of dat heb je niet’. Anders gezegd; empathie is een karaktereigenschap die je iemand niet kunt aanleren. Wetenschappers die uitvoerig onderzoek hebben gedaan naar de ontwikkeling van empathie zien dat net even anders. Zij spreken over een vaardigheid die je wel degelijk kunt ontwikkelen.