Spring naar mobiele navigatie

Berichten geschreven door CPS

Berichten van "CPS"

 1. 3 tips om SLO doelen voor rekenen en wiskunde om te zetten in een goede les

  dinsdag 18 september 2018 om 08:00 - door CPS - 0 reacties

  Eind 2017 werden de rekendoelen eind groep 2 uit 2011 door SLO herzien en is als onderdeel ‘Tussendoelen rekenen/wiskunde  primair onderwijs’ opgenomen. Daarnaast zijn in 2017 ook zogenaamde Inhoudskaarten met aanboddoelen voor het jonge kind (fase 1) verschenen. Voordat we kijken naar de drie tips, beginnen we met de basis: wat is een goede rekenactiviteit met jonge kinderen?

  Lees meer over "3 tips om SLO doelen voor rekenen en wiskunde om te zetten in een goede les"

 2. Rollenspel als motor voor ontwikkeling

  maandag 16 april 2018 om 10:00 - door CPS - 5 reacties

  Als je werkt met jonge kinderen weet je dat rollenspel in hoeken van groot belang is voor hun ontwikkeling. Maar hoe doe je dat dan op een passende manier? Ik hoor in de training Rollenspel en spelbegeleiding regelmatig dat kinderen onvoldoende tot rollenspel komen als zij in de huishoek, bouwhoek of themahoek spelen. ‘Ze weten niet wat ze willen spelen, rommelen veel, rennen achter elkaar aan, nemen graag de babyrol aan of zijn de hond of poes.’ Veel leerkrachten vragen zich af hoe ze het spel zo begeleiden dat er ontwikkeling plaatsvindt. 

  Lees meer over "Rollenspel als motor voor ontwikkeling"

 3. Zo werkt het IGDI-model ook bij kleuters

  maandag 19 februari 2018 om 16:10 - door CPS - 2 reacties

  Werk je met kleuters? Dan merk je vast dat het IGDI-model nogal eens ‘wringt’. Mijn advies is dan ook: gebruik dit directe instructiemodel in groep 1 en 2 alleen bij specifieke activiteiten. Met enkele eenvoudige aanpassingen kun je er uitstekend mee uit de voeten!

  Lees meer over "Zo werkt het IGDI-model ook bij kleuters"

 4. Goed kleuteronderwijs? De magische acht van Dale Farran

  donderdag 7 december 2017 om 09:34 - door CPS - 2 reacties

  We weten het allemaal al jarenlang: de leraar maakt het verschil. Hoe dat er in de praktijk precies uitziet, is misschien wat minder bekend. We kunnen hierover veel leren van Dale Farran, die drie jaar lang onderzoek deed in kleutergroepen (Tennessee, VS). Welke pedagogische en didactische vaardigheden hebben de grootste impact op de ontwikkeling van kleuters, was zijn belangrijkste vraag. De meest cruciale vaardigheden – Dale Farran spreekt over de magische acht – wil ik graag met je delen.

  Lees meer over "Goed kleuteronderwijs? De magische acht van Dale Farran"

 5. Het IGDI-model voor kleuters? De do’s en dont’s

  maandag 27 februari 2017 om 12:02 - door CPS - 0 reacties

  Werk je met kleuters? Dan merk je vast dat het IGDI-model nogal eens ‘wringt’. Mijn advies is dan ook: gebruik dit directe instructiemodel in groep 1 en 2 alleen bij specifieke activiteiten. Met enkele eenvoudige aanpassingen kun je er uitstekend mee uit de voeten!

  Lees meer over "Het IGDI-model voor kleuters? De do’s en dont’s"

 6. Waarom kinderen te weinig leren van de methode begrijpend lezen

  maandag 29 augustus 2016 om 08:00 - door CPS, Karin van de Mortel - 5 reacties

  Veel scholen worstelen met het onderwijs in begrijpend lezen. Ze werken met een methode, er is een doorgaande leeslijn, maar toch: de resultaten blijven achter. Herkent u dat? In dit blog laten we zien waarom het volgen van de methode geen kant-en-klare routekaart is. 

  Lees meer over "Waarom kinderen te weinig leren van de methode begrijpend lezen"

 7. Leer ze gerust afluisteren: het werkt! Leerlingen hebben baat bij modelen

  maandag 4 juli 2016 om 09:04 - door CPS - 0 reacties

  Begrijpend luisteren is de meest effectieve manier om het begrijpend lezen voor te bereiden. Maar iets goed kunnen begrijpen is vooral een denkactiviteit omdat je betekenis moet kunnen geven aan de teksten die je hoort. Onderzoek laat zien dat leerlingen veel baat hebben bij een leerkracht die hardop denkend laat horen wat hij doet om de tekst te begrijpen. Modelen wordt dat genoemd; hardop denken, samen oefenen en feedback geven. Met concrete voorbeelden laat ik je zien hoe het werkt.

  Lees meer over "Leer ze gerust afluisteren: het werkt! Leerlingen hebben baat bij modelen"

 8. Starten met combinatiegroep 1-3? Do’s en dont’s op een rij

  donderdag 30 juni 2016 om 09:20 - door CPS, Bianca Lammers - 8 reacties

  Er kunnen praktische of inhoudelijke motieven zijn om te starten met een combinatiegroep 1-3. Bijvoorbeeld omdat uw school te maken heeft met krimp of omdat er behoefte is aan een krachtiger doorlopende leerlijn. De literatuur geeft niet veel aanknopingspunten om deze combinatiegroep succesvol vorm te geven. Vanuit onze ervaringen in het werken in deze combinatiegroep geven we daarom graag een aantal tips.

  Lees meer over "Starten met combinatiegroep 1-3? Do’s en dont’s op een rij"

 9. Kleuterverlenging: zinvol of niet?

  dinsdag 12 april 2016 om 08:00 - door CPS - 25 reacties

  Wikt en weegt u in deze tijd van het jaar ook over kleuterverlenging? Dan bent u niet de enige. Met u zijn er vele leraren die overwegen of voor een van hun leerlingen een extra jaar in de kleutergroep een betere keuze is dan doorstromen naar groep 3. Zij hebben deze kleuters vaak twee jaar begeleid, hen zien ontwikkelen en twijfelen dan ook of doorgaan naar groep 3 een passende stap is. Een veelgehoord argument is ‘dat de extra investering in de kleuterperiode zich uitbetaalt in de latere schoolloopbaan’. Een mythe of feit?

  Lees meer over "Kleuterverlenging: zinvol of niet?"

 10. Lezen om te leren; het belang van vloeiend lezen

  dinsdag 1 maart 2016 om 08:20 - door CPS, Karin van de Mortel - 0 reacties

  Leerlingen doen van alles op school. Ze komen naar school om iets te doen, maar vooral om iets te leren. Lezen is de belangrijkste manier om te leren, in papieren vorm of digitaal. Eerst leren lezen, zodat lezen om te leren mogelijk wordt. Goed technisch kunnen lezen is daarvoor een cruciale basis. Hoe ziet goed onderwijs in technisch lezen in een doorgaande lijn eruit?
  Wat vraagt dit van het schoolteam, van de schoolleider en van de leraar? Dit interview verscheen afgelopen maart in het blad Prima. 

  Lees meer over "Lezen om te leren; het belang van vloeiend lezen"

Zoek in de website