Spring naar mobiele navigatie

Berichten geschreven door Naomi Baggelaar

Berichten van "Naomi Baggelaar"

 1. Redactiesommen: voor rekenen heb je steeds meer taal nodig

  27 maart 2024 om 14:01 - door Naomi Baggelaar - 0 reacties

  Lukt het jouw leerlingen prima om een rekensom zoals 6 x 7 op te lossen? Maar raken ze al snel in de war als Pleun zes netten met elk zeven mandarijnen koopt en het de vraag is of ze genoeg heeft om uit te delen aan 30 leerlingen? Hoe komt het dat dat blijkbaar zo moeilijk is? En vooral: hoe zorg je dat het makkelijker wordt?

  Lees meer over "Redactiesommen: voor rekenen heb je steeds meer taal nodig"

 2. Drie tips voor een effectieve rekenles

  3 november 2023 om 09:00 - door Naomi Baggelaar - 0 reacties

  De rekenles begint. Je wilt je groep 4 de kwart uren aanleren. De instructie loopt uit: er zijn veel vragen en ideeën. De geplande tien minuten worden er twintig. Bij controle van begrip lijkt slechts de helft van je klas het goed te begrijpen. De verlengde instructie duurt daardoor ook te lang. En vervolgens blijkt dat te veel leerlingen niet in staat waren de juiste antwoorden te geven. Je hebt heel hard gewerkt, maar je leerdoel toch niet gehaald. Herkenbaar? Gelukkig zijn er een paar eenvoudige tips die je helpen om je rekenles effectiever te maken.

  Lees meer over "Drie tips voor een effectieve rekenles"

 3. Sterke rekenaars maken soms toch veel fouten

  22 september 2023 om 15:56 - door Naomi Baggelaar - 0 reacties

  Je zou toch zweren dat die begaafde leerling ook een sterke rékenaar is. Waarom maakt hij dan toch zo veel fouten? En waarom lukt het die goede rekenaar van groep 3, in groep 5 niet meer om foutloos de opgaven te maken? En dan heb je nog de leerlingen die uitstekend kunnen rekenen, maar zich overduidelijk vervelen en hun interesse in rekenen-wiskunde dreigen te verliezen. Hoe ga je om met sterke rekenaars? Hoe zorg je dat je ze herkent en dat ze hun capaciteiten maximaal kunnen ontwikkelen?

  Lees meer over "Sterke rekenaars maken soms toch veel fouten"

 4. Hoe maak je kleuters taalbewust?

  23 februari 2023 om 11:47 - door Naomi Baggelaar - 0 reacties

  Vaardigheden rond klanken en letters zijn een belangrijk onderdeel van geletterdheid van jonge kinderen.  Het is de basis voor het goed leren lezen en schrijven. In de kleuterperiode leggen we het fundament hiervoor door klankleer: het fonologisch en fonemisch bewustzijn.

  Lees meer over "Hoe maak je kleuters taalbewust?"

 5. Effectief woordenschatonderwijs in de praktijk

  2 februari 2023 om 09:32 - door Naomi Baggelaar - 0 reacties

  In onze samenleving vormen woorden de sleutels voor taalbegrip en kennisoverdracht. Onze woordenschat is dan ook van groot belang voor het functioneren in de maatschappij. Een veel terugkomende vraag is hoe leerkrachten ervoor kunnen zorgen dat woordenschat wordt aangeleerd. Leerkrachten leggen namelijk de hele dag woorden uit, maar merken dat hun inspanning niet altijd tot de gewenste resultaten leiden. Maar wat werkt dan wel?

  Lees meer over "Effectief woordenschatonderwijs in de praktijk"

 6. Hoe stimuleer je de mondelinge taalvaardigheid van je leerlingen in het po?

  26 augustus 2022 om 13:57 - door Naomi Baggelaar - 0 reacties

  Blog 7 - Oracy
  Mondelinge taalvaardigheid is ontzettend belangrijk: voor het leren lezen en schrijven, maar ook om te leren je te uiten, begrepen te worden en anderen te begrijpen. Natuurlijk praat ik veel met kinderen, heb ik groepsgesprekken en gebruik ik denksleutels om gesprekken met de (kleuter)klas te voeren. Maar wat de opbrengsten hiervan zijn, kan ik eigenlijk ook niet benoemen. Hoe ik dit kon veranderen, in mijn toch al overvolle lesagenda, was mij tot voor kort onduidelijk. Maar laatst ontdekte ik dat het voor de hand liggender én makkelijker is dan ik altijd had gedacht.

  Lees meer over "Hoe stimuleer je de mondelinge taalvaardigheid van je leerlingen in het po?"

Zoek in de website