Spring naar mobiele navigatie

Berichten geschreven door Bob Coenraats

Berichten van "Bob Coenraats"

 1. Leer je leerlingen redeneren en formuleren door structuur en logica

  12 januari 2023 om 10:58 - door Bob Coenraats, Els Loman - 0 reacties

  Over de taalvaardigheid bij leerlingen is al veel gezegd: de achteruitgang lijkt een feit, het probleem is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen en het is lastig om daar in het onderwijs grip op te krijgen. Bij alle vakken zie je vaak dat leerlingen denken de inhoud te begrijpen, maar dat ze hun antwoord niet goed kunnen formuleren als ze de stof zelf moeten uitleggen of er een vraag over moeten beantwoorden. De oorzaak? Veel leerlingen missen de algemene taalkennis en ‑vaardigheid om zich goed uit te drukken. 

  Lees meer over "Leer je leerlingen redeneren en formuleren door structuur en logica"

 2. Schoolontwikkeling: vergeet het vak zelf niet!

  7 november 2022 om 16:28 - door Bob Coenraats, Thierry Keller - 0 reacties

  Blog schoolontwikkeling.png

  Veel scholen maken een ontwikkeling door naar meer gepersonaliseerde en gerichte feedback op het leerproces van leerlingen. Dit doen ze met effectieve instrumenten als formatief toetsen, didactisch coachen en vergevorderde differentiatie. Deze methoden zijn aansprekend, duidelijk onderbouwd en lijken de sleutel tot succes. Hoe komt het dan dat deze ontwikkelingen toch vaak niet tot de kern van de lessen doordringen, vooral in de bovenbouw van het VO?  Vaak wordt er bij deze ontwikkelingen een belangrijke factor vergeten: de verbinding met de vakdidactiek.

  Lees meer over "Schoolontwikkeling: vergeet het vak zelf niet!"

 3. Leidinggeven bij onzekerheid

  31 oktober 2022 om 13:05 - door Bob Coenraats - 0 reacties

  Blog leidinggeven.png

  Voor veel teamleiders en directeuren zijn de afgelopen jaren bijzonder intensief geweest: van lockdowns naar anderhalvemeterschool en van een steeds nijpender lerarentekort naar uit de pan rijzende kosten voor verwarming van de school. Tegelijkertijd vragen de NPO-plannen extra inspanningen. Je wilt wel interventies plannen en constant verbeteringen doorvoeren, maar komen die in de praktijk wel tot uitvoering? Want de praktijk blijkt nu vaak weerbarstiger dan de NPO-scan en de menukaart doen vermoeden. Hoe dek je je in tegen al die onzekerheden? En moet je dat eigenlijk wel willen?

  Lees meer over "Leidinggeven bij onzekerheid"

Zoek in de website