Spring naar mobiele navigatie

Berichten geschreven door Joke Koopman

Berichten van "Joke Koopman"

 1. Toetsbeleid in crisistijd

  26 maart 2021 om 17:04 - door Joke Koopman - 0 reacties

  De coronacrisis houdt scholen nu al een jaar in de overlevingsstand. Hoe zorg je voor de uitvoering van beleid in de huidige uitzonderlijke situatie? Hoe maak je de omslag van crisisbeleid naar crisisbestendig beleid. Hoe krijg je zicht op wat er nog te doen staat? 

  Lees meer over "Toetsbeleid in crisistijd"

 2. Wat betekent ‘Formatief toetsen in de les’ voor het mbo?

  13 oktober 2020 om 07:26 - door Joke Koopman, Geke van Dijk, Irma Koerhuis - 1 reactie

  Betekent formatief toetsen dat je nog meer moet toetsen? Moet je aan al je lessen toetsen toevoegen? Hoe kun je formatief toetsen in het mbo, waar de beroepspraktijk centraal staat?

  Lees meer over "Wat betekent ‘Formatief toetsen in de les’ voor het mbo?"

 3. Leren in iedere les in het mbo

  18 mei 2020 om 14:25 - door Joke Koopman, Geke van Dijk - 0 reacties

  De impact van effectieve docenten op het leren van studenten is groot. Recent onderzoek wijst uit dat deze docenten ook onder soms moeilijke omstandigheden goede leerprestaties realiseren[1]. Zij zijn sterk gericht op het leerproces. Een les niet geleerd, is een verloren les. Formatief toetsen speelt daarin een belangrijke rol.

  Lees meer over "Leren in iedere les in het mbo"

 4. Leren in iedere les met formatief toetsen

  18 mei 2020 om 13:35 - door Joke Koopman - 0 reacties

  De impact van effectieve docenten op het leren van leerlingen is groot. Recent onderzoek wijst uit dat deze docenten ook onder soms moeilijke omstandigheden goede leerprestaties realiseren¹. Zij zijn sterk gericht op het leerproces. Een les niet geleerd, is een verloren les. Formatief toetsen speelt daarin een belangrijke rol.

  Lees meer over "Leren in iedere les met formatief toetsen"

 5. Formatief toetsen in het mbo

  17 mei 2019 om 09:21 - door Joke Koopman - 0 reacties

  Er wordt te veel bij ons in de opleiding getoetst’. Dat krijg ik vaak als antwoord op de vraag wat de urgentie is van een training formatief toetsen. De overvolle toets- en examenprogramma’s leiden tot hoge werkdruk van de leraren in het mbo. En dat is niet alleen door alle correctietijd. Het voldoen aan alle kwaliteitseisen voor toetsing en examinering levert ook de nodige werkstress op. Bovendien slokken al die toetsen veel van de onderwijstijd op. 

  Lees meer over "Formatief toetsen in het mbo"

 6. Ontdek waarom formatief toetsen zinvol is in elke les

  11 mei 2018 om 12:25 - door Joke Koopman, Meike Berben - 3 reacties

  Gaan jouw leerlingen ook pas leren als ze een toets krijgen? Voor je het weet zit je iedere toetsperiode met stapels nakijkwerk van leerlingen die alleen maar hun cijfer willen weten. Leidt dit werkelijk tot betere resultaten?

  Lees meer over "Ontdek waarom formatief toetsen zinvol is in elke les"

 7. Achter de cijfers van leerlingen kijken met RTTI

  28 augustus 2017 om 16:32 - door Joke Koopman - 2 reacties

  Zo'n negentig procent van alle scholen in het voortgezet onderwijs gebruikt in meer of mindere mate RTTI, een feedbacksysteem dat vier cognitieve niveaus van leren in kaart brengt (Reproductie, Training, Transfer en Inzicht). De theorie begrijpt iedereen, maar wat is de waarde in de praktijk? Hoe helpt RTTI docenten, teamleiders én schoolleiders? Een interview met Marinka Drost van Docentplus.

  Lees meer over "Achter de cijfers van leerlingen kijken met RTTI"

Zoek in de website